Ramen prijzen | Richtprijzen en handige informatie

De prijs voor je nieuwe ramen is natuurlijk afhankelijk van een aantal factoren. Bijvoorbeeld wat je precies wil, maar ook bij welke leverancier je dat haalt. Op deze pagina vind je prijsinformatie voor verschillende kozijnmaterialen, raamtypes, glastypes en extra opties.

Ramen prijzen

Voordat je naar de prijzen gaat kijken, is het handig om te weten welke mogelijkheden er zijn voor je ramen. Zo kun je je ramen samenstellen met de volgende elementen:

Besparen ramen
  • Materiaalkeuze
  • Raamtype
  • Glastype
  • Extra opties.

Materiaalkeuze

Ieder materiaal dat je kunt kiezen voor de kozijnen van je ramen heeft eigen voordelen. Zo zijn aluminium en PVC bijvoorbeeld een modern en onderhoudsarm materiaal voor je kozijnen. Wie waarde hecht aan de traditionele look, is het beste af met klassieke houten kozijnen. Een indicatie van de gemiddelde prijzen voor ramen met kozijnen van dit materiaal vind je in onderstaande tabel. Dit gaat om vaste ramen, dus om ramen die niet open kunnen.

Vast raamRaamoppervlaktePrijs incl. levering, plaatsing, btw en isolatieglas
PVC1 m²€ 200 - € 400
Hout1 m²€ 300 - € 500
Aluminium1 m²€ 600 - € 800

Dit zijn enkel richtprijzen, de daadwerkelijke prijs voor jouw ramen kan natuurlijk anders zijn. Wel geeft het een beeld van de verhoudingen in prijs op basis van materiaal. Als je in een gemiddelde rijtjeswoning woont met een totale raamoppervlakte van 20 m², kun je rekenen op kosten van ongeveer € 5.000 tot en met € 10.000. De bovenstaande tabel laat al zien dat PVC de goedkoopste optie is en aluminium het duurst is. Het is hoe dan ook een investering, maar wel een investering die zich laat terugbetalen. Je bespaart met nieuwe ramen namelijk op je energiekosten. Omdat deze beter geïsoleerd zijn dan oudere ramen, waarbij meestal enkelglas gebruikt is. Je kunt daardoor met nieuwe ramen tot 20% besparen op je energierekening. En je verbruikt ook minder energie, wat weer positief is voor het milieu.

Bespaar 40% op uw nieuwe ramen

Als je precieze prijzen wil weten voor jouw klus en jouw wensen, dan kun je ons offerteformulier invullen. Je laat je wensen en je postcode achter om offertes te ontvangen. Dit is gratis en vrijblijvend. Je ontvangt binnen twee werkdagen van ons maximaal zes offertes van specialisten bij jou in de buurt. Zo krijg je een beter beeld van de precieze kosten voor jouw klus. En je kunt aanbieders vergelijken. Door aanbieders te vergelijken, kun je tot 40% besparen op de kosten voor je nieuwe ramen. Dit kun je altijd opnieuw doen.

Raamtype

Behalve het materiaal voor de kozijnen, kun je kiezen uit verschillende raamtypes. De meest gekozen raamtypes zijn de volgende:

  • Het vaste raam
  • Het draaikiepraam
  • Het valraam
  • Het schuifraam.

In de onderstaande tabellen zie je de prijzen van deze verschillende raamtypes en kozijnmaterialen. Dit zijn richtprijzen.

Ramen
RaamRaamoppervlaktePrijs incl. btw en isolatieglas en excl. montage
Vast raam
PVC1 m²€ 100 - € 200
Hout1 m²€ 150 - € 250
Aluminium1 m²€ 250 - € 350
Draai-kiepraam
PVC1 m²€ 150 - € 250
Hout1 m²€ 250 - € 350
Aluminium1 m²€ 400 - € 500
Valraam
PVC 1 m²€ 175 - € 275
Hout1 m²€ 250 - € 350
Aluminium1 m²€ 425 - € 525
Schuifraam
PVC1 m²€ 700 - € 800
Hout1 m²€ 800 - € 900
Aluminium1 m²€ 1.100 - € 1.300

Vast raam

Het vaste raam is het meest standaard en daardoor ook het meest goedkoop. Het is een raam dat niet open kan. Niet ieder raam hoeft natuurlijk open te kunnen. Dan is een vast raam een goede keuze. Je ziet ze veel in woonkamers bijvoorbeeld. Omdat er geen mechanismen en hang- en sluitwerk nodig zijn bij vaste ramen, zijn ze goedkoper en ook nog eens gemakkelijker te monteren.

Draaikiepraam

Het draaikiepraam is multifunctioneel. Het kan op een kiepstand, maar kan ook ver open door te draaien. Daarmee is een draaikiepraam in veel gevallen erg prettig. Je kunt veel frisse lucht binnenlaten door de draaistand te gebruiken, of ventileren door de kiepstand te gebruiken. Draaikiepramen kunnen zowel naar binnen als naar buiten draaien en kiepen – dat is ook een overweging die je maakt bij je draaikiepraam. Dit soort ramen zijn heel populair voor verschillende ruimtes en zijn iets duurder dan vaste ramen.

Valraam

Valramen zijn qua prijs vergelijkbaar met draaikiepramen. Vaak worden deze geplaatst in badkamers of toiletten. Ze zijn ideaal voor het ventileren van een ruimte.

Schuifraam

Het schuifraam is ook wel bekend als de schuifpui. Ze zijn een stuk duurder dan andere raamtypes. Dat komt vooral door de constructie. Ze zijn veel ingewikkelder wat betreft montage, omdat ze veel hang- en sluitwerk hebben. Het voordeel van schuiframen ten opzichte van andere ramen, is dat je nooit iets in de weg hebt staan. Zoals gordijnen of spullen in de vensterbank. Voor grote oppervlakken kunnen schuiframen ook als deur gemonteerd worden.

Glastype

Naast het soort raam en het materiaal van de kozijnen, kun je ook nog bepalen welk type glas je in je nieuwe ramen wil. Dubbelglas is een stuk duurder dan enkelglas, maar het is wel een stuk prettiger. Bovendien isoleert dubbelglas zodanig beter dan enkelglas, dat je ook nog op je energiekosten kunt besparen. Het is dus beter voor je wooncomfort en je energieverbruik. En dat energieverbruik zie je ook weer terug in de portemonnee. Je kunt met dubbelglas tot 20% besparen op je energiekosten. In de tabel hieronder kun je de besparing per type glas en de prijs voor nieuwe ramen daarbij zien.

Soort glasOppervlaktePrijs incl. btw en excl. montagekostenJaarlijkse kostenbesparing voor een woning met 20 m² glas*
Standaard dubbel glas1 m²€ 50 - € 55€ 150 - € 170
HR1 m²€ 55 - € 60€ 200 - € 220
HR+1 m²€ 60 - € 65€ 260 - € 280
HR++1 m²€ 65 - € 75€ 280 - € 300
HR+++1 m²€ 100 - € 130€ 310 - € 330

*Dit is op basis van een woning met 20 m² aan ramen met een HR combiketel en een gemiddelde woonkamertemperatuur van 18 graden de hele dag.

Ramen en deuren

Je kunt tijdens het vervangen van je ramen ook meteen je deuren laten vervangen. Zo zorg je voor een gestroomlijnde look van je woning. Bovendien zijn verouderde deuren ook niet goed isolerend en kan het gaan tochten in je woning. Met nieuwe ramen en nieuwe deuren zorg je dan dat je huis direct een stuk beter geïsoleerd is. Ook dragen nieuwe deuren bij aan een betere inbraakbeveiliging. Je kunt bijvoorbeeld deuren met een politiekeurmerk Veilig Wonen aanschaffen. Die zijn goed bestand tegen inbrekers. Je kunt hier meer over lezen op de pagina ramen en deuren.

Bespaar op ramen prijzen

Extra opties

Als je weet welk type glas, materiaal kozijn en type raam je wil, ben je er misschien nog niet helemaal. Je kunt bijvoorbeeld ook overwegen extra opties te laten installeren. Daarbij kun je denken aan een vliegenraam of een ventilatierooster. Dat laatste is vooral prettig bij vaste ramen, zodat je toch je woning of kamer kunt ventileren. En een vliegenraam is ideaal als je op warme nachten met het raam open wil slapen zonder belaagd te worden door muggen en andere insecten. Een aantal extra opties om te overwegen en de prijzen hiervan zie je in onderstaande tabel.

ProductOppervlaktePrijs incl. btw en excl. montage
Vliegenraam1 m²€ 40 - € 80
Rolluik handmatig1 m²€ 50 - € 150
Rolluik elektrisch 1 m²€ 250 - € 350
Ventilatierooster raam 1 m²€ 75 - € 125

Onderhoudskosten

De meeste ramen zijn tegenwoordig zodanig geproduceerd dat er weinig onderhoud aan te pas hoeft te komen. De onderhoudskosten blijven zodoende laag. Meestal is het voldoende om de kozijnen en ramen af en toe met een vochtige doek schoon te maken en eens per jaar de mechanismen te smeren. Qua onderhoud is hout het duurste materiaal. Het moet bijvoorbeeld regelmatig opnieuw gelakt of geschilderd worden om het stevig en goed isolerend te houden. In onderstaande tabel zie je de kosten voor de verschillende materialen over een periode van 30 jaar.

Soort raamOnderhoudskosten per m² (in 30 jaar tijd)
PVC raam€ 110
Houten raam€ 560
Aluminium raam€ 90

Profiteer van premies en subsidies

Je kunt profiteren van premies en subsidies wanneer je kiest om je ramen te vervangen. Er is bijvoorbeeld een verlaagd btw-tarief voor de montagekosten. Dit is 6% in plaats van 21%. Je kunt alleen van het verlaagd tarief profiteren als je huis minimaal 10 jaar oud is. Je kunt meer informatie vinden op de premies en subsidies voor ramen pagina.

Vergelijk voordat u koopt en bespaar tot wel 40%

Een andere manier om niet te veel uit te geven aan je nieuwe ramen is door prijzen te vergelijken. Aanbieders hanteren namelijk ook allemaal verschillende prijzen. Door bij ons gratis offertes op te vragen, kunt u deze vergelijken en de beste deal eruit halen. Dit kan je tot 40% op de aanschafkosten besparen. Je vult ons offerteformulier online in. Daarbij laat je je postcode achter en vertel je wat je precies wil. Wij sturen je dan binnen twee werkdagen een zestal offertes of minder. Deze zijn van leveranciers bij jou in de buurt. Je kunt daarna alsnog besluiten het niet te doen of je wensen aanpassen en opnieuw offertes opvragen. Het opvragen van offertes is gratis en vrijblijvend.

Onze Diensten