Ramen,: Prijzen 2023, soorten, materiaal en extra kosten

De gemiddelde prijs van een raam is €570, met een bereik van €350 tot €1.100 inclusief installatie. In detail varieert de prijs van een raam van €350 tot €850 voor PVC-schrijnwerk en van €500 tot €1.200 voor een aluminium raam.

RaamtypeGemiddelde prijs (met montage)
PVC€350 tot €900
Aluminium€500 tot €1.200
Hout650 tot €1.100
gemengd aluminium/hout€850 tot €1.400
Klantspecifiek€500 tot €1.800
raam prijzen

Materialen en afmetingen zijn de belangrijkste parameters die de kosten van je raamproject beïnvloeden. Er zijn echter nog andere factoren waarmee je rekening moet houden om je budget te verfijnen:

 • Aantal vleugels
 • Type raam
 • Beglazing
 • Prestatie
 • Type installatie
 • Kozijn
 • Afwerking

Gebruik onze gedetailleerde gids om de kosten voor het plaatsen van je ramen te schatten en een nauwkeurige offerte van een vakman te krijgen.

Ramen van goede kwaliteit zijn belangrijk omdat ze een essentiële rol spelen bij het isoleren van je huis tegen warmte en geluid. Met ramen die in goede staat zijn, kun je je verwarmingsrekening verlagen zonder te stikken in de zomer. Er zijn een aantal financiële hulpmiddelen beschikbaar om je te helpen de klus te klaren, wat de kosten aanzienlijk kan drukken.

Besparen ramen

Raamprijzen per materiaal

Of het nu gaat om PVC, aluminium, hout of een combinatie daarvan, het materiaal dat wordt gebruikt voor het kozijn en de vleugel van een raam kan een grote invloed hebben op de prijs.

Je keuze zal gebaseerd zijn op zowel esthetische als technische criteria, want niet alle raammaterialen bieden dezelfde prestaties.

Onze schattingen van de prijzen van ramen naargelang het materiaal zijn gebaseerd op een opbouwraam met dubbele beglazing en 2 vleugels (125 cm x 100 cm) met een openslaand raam.

Prijs van een PVC raam

De prijs van een PVC-raam varieert van €350 tot €850, inclusief installatie, en als je geen timmerman wilt inhuren, varieert de aankoopprijs over het algemeen van €200 tot €600.

pvc ramen prijzen

PVC (polyvinylchloride) is een zeer populair materiaal voor ramen. Er wordt ongeveer 60% van alle ramen van PVC gemaakt. PVC-raamkozijnen zijn zeer isolerend, duurzaam, onderhoudsvrij en zeer betaalbaar. Daarom wordt PVC vaak aanbevolen door professionals als een manier om het budget voor totale raamrenovatie te verlagen.

PVC vereist dat het kozijn dikker is dan andere materialen om kromtrekken te voorkomen. In het geval van erkers kan deze technische vereiste een groot esthetisch obstakel vormen.

PVC ramen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, maar wit is nog steeds het populairst, met ongeveer 61% van de markt.

Prijs van een aluminium raam

De prijs van een aluminium raam varieert van €500 tot €1.200, inclusief installatie. Om preciezer te zijn in je schattingen, kun je ervan uitgaan dat de kosten van een aluminium raam variëren van €300 tot €950, alleen benodigdheden.

Aluminium ramen prijs

Aluminium ramen zijn nu net zo efficiënt als hun houten of PVC tegenhangers. In het verleden wezen mensen met een beschuldigende vinger naar de neiging van aluminium ramen om koudebruggen te creëren. Tegenwoordig is dit probleem volledig opgelost dankzij het systematische gebruik van thermische onderbrekingen die in de raamkozijnen zijn geïntegreerd.

Aluminium ramen zijn zelfs het op één na populairste raamtype, met ongeveer 30% van de markt.

Hoewel aluminium extreem duurzaam en onderhoudsvrij is en je je raamkozijnen heel slank kunt houden, is het een relatief duur materiaal. Aluminium ramen kunnen tot twee keer zoveel kosten als PVC ramen. De technische en esthetische voordelen zijn echter aanzienlijk en verklaren de hogere prijs.

Prijs van een houten raam

De prijs van een houten raam varieert van €650 tot €1.100, inclusief installatie. De kosten van je houten ramen variëren van €500 tot €850, plus arbeidsloon.

Houten ramen prijzen vergelijken

Hout is na PVC het meest isolerende materiaal voor ramen, wat de hogere prijs verklaart. Het is ideaal voor ecologisch bouwen en energiezuinige woningen.

Het marktaandeel van houten ramen is sinds het begin van de jaren 2000 stabiel gebleven en bedraagt ongeveer 10% van alle geïnstalleerde ramen.

Hout vereist ander onderhoud dan andere materialen vanwege de gevoeligheid voor de elementen. Ten minste om de 10 jaar wordt een laag houtbeits, vernis of verf aanbevolen.

Je moet weten dat er nu labels zijn (FSC en PEFC) die aangeven dat het hout uit milieuvriendelijke bronnen komt.

Prijs van een aluminium/houten combinatieraam

De prijs van een aluminium/houten combinatieraam varieert tussen €850 en €1.400, inclusief installatie. Sommige fabrikanten bieden ook een PVC/aluminium combinatie aan tegen een lagere prijs. Exclusief installatie varieert het budget voor een aluminium/houten combinatieraam van €700 tot €1.150.

Het is nu mogelijk om te genieten van de gecombineerde voordelen van hout en aluminium dankzij combinatieraams. Deze ramen hebben een houten binnenkant en een aluminium buitenkant, waardoor ze een uitstekende thermische isolatie bieden en minder onderhoud vergen.

De prijs van aluminium/houten combinatieraams is echter hoog, wat verklaart waarom ze slechts 3% van de markt vertegenwoordigen, hoewel de verkoop sinds 2007 met 43% is gestegen.

Prijs van een raam op maat

De prijs van een raam op maat kan variëren van €500 tot €1.800, inclusief montage, afhankelijk van de materialen, afmetingen en beglazing. Alleen al de productie van een raam op maat kost tussen €150 en €1.550, een investering die meestal moet worden aangevuld met de arbeidskosten.

Als je raamproject atypisch is en de specifieke kenmerken van je openingen niet door standaardmodellen kunnen worden vervuld, is er een oplossing. Dit is het raam op maat. Met dit systeem kun je je raam naar wens samenstellen. De timmerman maakt het raam speciaal voor jouw locatie en past het aan jouw specificaties aan.

De kosten van een raam op maat zijn echter het hoogst vanwege het productieprincipe, waardoor je niet kunt profiteren van schaalvoordelen.

Kosten van een raam met dubbele beglazing volgens afmeting

Standaard raamafmetingen, als ze al gebruikt kunnen worden, bieden onmiskenbare voordelen. Dankzij massaproductie wordt de aankoopprijs zo laag mogelijk gehouden, het is onmiddellijk beschikbaar, de installatie is eenvoudiger en er zijn meer accessoires (rolluiken bijvoorbeeld).

Venster typeAfmetingen (HxB in cm)Gemiddelde prijs (met montage)
1 vleugel45 x 60€290 tot €820
 60 x 60€285 tot €900
 75 x 60€295 tot €880
 95 x 60€305 tot €950
2 blaadjes75 x 100€325 tot €1.180
 125 x 100€350 tot €1.200
 135 x 100€360 tot €1.300
 115 x 120€350 tot €1.200
 125 x 120€380 tot €1.250
 135 x 120€400 tot €1.300

Naast de afmetingen moet je ook kiezen tussen systemen met 1 of 2 vleugels.

 • 1 openslaand raam: Openingen van dit type zijn vaak klein, bijvoorbeeld in een badkamer, waar de meest voorkomende afmetingen 75cm x 60cm zijn. Een raam van dit type kan met één hand worden bediend en kan worden geïnstalleerd waar 2 vleugels problematisch zouden zijn.
 • 2-ruits: Dit is het meest traditionele type raam. De vleugels sluiten tegen elkaar en moeten met beide handen worden bediend. Tussen de twee vleugels kan een centrale stijl worden toegevoegd, een "regelwerk" genoemd, om het geheel een esthetisch tintje te geven.

Prijs van raambeglazing: aankoopprijs per m²

Het type beglazing is een belangrijke factor voor de prestaties van een raam en beïnvloedt ook de prijs.

Type beglazingGemiddelde prijs (met montage)Eigenschappen
Dubbele beglazing€350 tot €1.200De huidige standaard, aantrekkelijke prijzen, goede prestaties
VIR of ITR dubbele beglazing375 tot €1.350Uitstekende prestaties, iets hogere prijs
Geluidsdemping met dubbele beglazing€375 tot €1.500Asymmetrische constructie dempt tot 45dB
Gelaagd dubbel glas€450 tot €1.500Inbraakwerend, kan minstens 30 klappen van mokers verdragen
Driedubbel glas€600 tot €2.100Ideale aanvulling op een zeer goed geïsoleerd huis, duur en zwaar
 • Dubbele beglazing: Je aannemer zal je waarschijnlijk dit type beglazing voorstellen, dat bestaat uit twee glasplaten gescheiden door een luchtlaag. Omdat dit de huidige standaard is, is de prijs van een raam met dubbele beglazing zeer betaalbaar, terwijl het toch een hoogwaardige isolatie biedt.
 • VIR of ITR dubbele beglazing: Deze versie verschilt een beetje van conventionele dubbele beglazing: er zit een laag inert gas tussen de twee ruiten. Deze technologie zorgt voor een nog betere isolatie, tegen een hogere prijs.
 • Akoestische dubbele beglazing: Dit model, ook bekend als asymmetrische dubbele beglazing, verbetert de akoestische isolatie van ramen door ruiten van verschillende dikte te gebruiken. Dit kan geluidsoverlast tot 40 dB verminderen.
 • Gelaagd dubbel glas: Gelaagd dubbel glas wordt geïnstalleerd om inbraak te voorkomen. Dit zeer sterke, duurdere glas is bestand tegen minstens 30 opeenvolgende slagen van een voorhamer of bijl.
 • Driedubbele beglazing: Deze ramen bestaan uit 3 ruiten gescheiden door 2 luchtruimtes en worden verondersteld het meest isolerend te zijn. De voordelen van driedubbel glas ten opzichte van VIR dubbel glas (vooral voor renovatie) zijn echter nog niet voldoende om het populair te maken voor renovatie. In de bouw wordt driedubbel glas sterk aanbevolen om te voldoen aan de RE2020-norm. In dit geval is de driedubbele beglazing modern, behandeld om de zonnewinst te maximaliseren en niet langer de veelbesproken driedubbele beglazing uit de jaren 2000. Aan de andere kant is de prijs van een raam met driedubbele beglazing hoger dan die van schrijnwerk met dubbele beglazing, zelfs VIR.
 • Enkele beglazing: Dit type raam is nu verouderd omdat dubbele beglazing veel betere isolatie biedt en een zeer concurrerende prijs. In feite wordt de prijs van een nieuw raam heel vaak bepaald door de overstap van enkele naar dubbele beglazing. Ramen voor woningen met enkel glas zijn niet langer verkrijgbaar.

Een raam plaatsen: Het werk van een professional

Installatietechnieken voor ramen afhankelijk van de configuratie

Je weet het misschien niet, maar er zijn verschillende manieren om een raam te installeren. Afhankelijk van of je in een flat, een traditioneel huis of een houten gebouw woont, en of je bouwt of renoveert, zal je ambachtelijke schrijnwerker je een van deze methoden adviseren.

 • Opbouw: Deze techniek is het eenvoudigst, het voordeligst en het minst ingrijpend voor je gebouw, omdat je het raam tegen het kozijn kunt drukken en het met beugels kunt bevestigen. Als je je ramen renoveert, zal je aannemer je deze techniek zeker aanraden.
 • Sponningen: Deze methode is relatief oud en wordt alleen in heel specifieke gevallen gebruikt. Het kozijn moet inkepingen hebben, bekend als sponningen, om plaats te bieden aan de bevestigingsnokken. Deze methode beperkt echter de uitsteek van het kozijn.
 • Tunnelmontage: Dit type raammontage wordt aanbevolen bij het plaatsen van buitenisolatie en houdt in dat het kozijn tussen de muren wordt geplaatst. Het kozijn steekt niet uit de muur, maar moet stevig in het raamwerk worden geklemd om vervorming te voorkomen.

Prijzen voor het plaatsen van ramen: Bouw- en renovatiekosten

Kosten voor het plaatsen van ramen bij nieuwbouw

De kosten voor het plaatsen van een raam tijdens de bouw variëren van €150 tot €250, een relatief lage prijs vanwege de eenvoud van de klus.

De goedkoopste en gemakkelijkste manier om een raam te plaatsen is in een huis dat nog in aanbouw is. Er zijn geen scheidingsmuren of isolatie. Dit geeft timmerlieden veel vrijheid om het raam te plaatsen en aan de muur te bevestigen zonder zich zorgen te maken over bijkomende elementen.

Prijzen voor het plaatsen van ramen bij renovatie

De kosten voor het plaatsen van een renovatieraam liggen tussen €200 en €400, inclusief verwijdering.

Renovatie is ingewikkelder. Het oude raam moet op de juiste manier worden verwijderd, het interieur van de woning mag niet worden verstoord en het werk moet zo snel mogelijk worden uitgevoerd. Als het kozijn in goede staat is, is het soms mogelijk om alleen de opengaande kozijnen te vernieuwen en zo geld te besparen.

Vraag offertes aan: specificeer de kosten van je werk

Om precies te weten te komen hoeveel je ramen zullen kosten, moet je een offerte aanvragen bij een vakman bij jou in de buurt. We raden je aan om meerdere offertes aan te vragen, zodat je prijzen kunt vergelijken en de vakman kunt kiezen die het beste aan je wensen voldoet.

De diensten van een bedrijf zijn sterk aan te raden, omdat het vervangen van alle ramen in een huis een lang en vervelend project is waar je misschien spijt van krijgt als je het zelf doet.

Voorbeeld van een raamschatting: Standaardschatting

Raamschatting: Totale renovatie

Laten we het voorbeeld nemen van een prijsopgave voor de totale renovatie van de ramen in een huis uit 1970, waarbij 7 dubbele ramen en één enkel raam vervangen moeten worden, allemaal in PVC.

De installatie, die levering, demontage en montage omvatte, resulteerde in een schatting van €4.670.

Raamschatting: montage tijdens de bouw

Het tweede voorbeeld betreft de installatie van 2 PVC ramen (75x60 cm) in houtskeletbouw in een garage in aanbouw. De offerte voor deze ramen was €750 all-inclusive, een zeer betaalbaar bedrag omdat er niet hoefde te worden verhuisd en de ramen tijdens de bouw werden geïnstalleerd.

Bijkomende kosten voor het plaatsen van een raam

Je raamofferte kan extra kosten bevatten die je budget volledig kunnen veranderen.

 • Verwijdering: Bij de renovatie van oude ramen moeten ze vaak volledig worden verwijderd. Er moet rekening worden gehouden met dit werk, dat de vakman veel tijd kan kosten. Je kunt schatten dat het verwijderen van de ramen tussen de €50 en €150 kost, afhankelijk van het geval.
 • Muuropeningen: Een raam installeren betekent niet noodzakelijk dat de opening al bestaat. Als je een raam aan een kamer wilt toevoegen, moet je een gat in de muur zagen. Als dit op jou van toepassing is, geeft ons artikel over dit onderwerp je alle informatie die je nodig hebt.
 • Andere openingen: Je huis heeft bijna zeker grotere openingen, zoals een openslaande deur of een erker. Om consistent te blijven met je project voor raamrenovatie en energieverbetering, moet je ook de prijs schatten van bijvoorbeeld een PVC terrasdeur of een erker.

Haal het meeste uit je investering door energiebesparingen

Oude ramen betekenen een aanzienlijk verlies van warmte en dus energie. Er wordt geschat dat het vervangen van enkele beglazing door dubbele beglazing tot 15% kan besparen op de energierekening.

Als je je huis verkoopt, zijn nieuwe of recente ramen bovendien een krachtig argument in je onderhandelingen, omdat kopers gezien de prijs van ramen liever investeren in een goed geïsoleerd, goed uitgerust huis waarvan de ramen al zijn vervangen.

Aan de andere kant, voordat je overstapt van dubbele beglazing naar driedubbele beglazing, laat je het project best beoordelen door een professionele schrijnwerker, die je kan vertellen of het al dan niet rendabel zal zijn.

Openingssystemen: Gids voor het kopen van het juiste raam

Het type opening dat je kiest hangt af van de configuratie van de kamer, hoe comfortabel het is om te gebruiken en hoe veilig het is voor de bewoners.

 • Openslaande ramen: Het meest voorkomende type raam, met vleugels die verticaal naar binnen opengaan. Het is essentieel dat de vleugels voldoende vrije ruimte in de kamer hebben.
 • Draaikiep: Dit raam kan verticaal en horizontaal worden geopend. Over het algemeen kan de vleugel in een bepaalde openingshoek worden geblokkeerd. Dit zorgt voor optimale veiligheid voor kleine kinderen.
 • Schuifraam: Dit raam schuift zoals een erker, waarbij het ene raam het andere overlapt. Dit mechanisme bespaart veel ruimte in de kamer.
 • Balgraam: Vaak met één langwerpige vleugel, dit raam opent op een horizontale as en kan op een kier worden gehouden.
 • Bedienbaar: Dit raam biedt het beste van twee werelden en schuift in de muren voor een grote opening zonder inbreuk te maken op de binnenruimte.
 • Kantelbaar: Dit raam opent op een horizontale as, waardoor het onderste gedeelte het huis kan verlaten en het bovenste gedeelte naar binnen kan. Dit mechanisme zorgt voor een uitstekende ventilatie van de kamer. Dit type mechanisme is vaak inbegrepen in de prijs van een veluxraam.
 • Engelse ramen: Engelse ramen werken op precies de tegenovergestelde manier als Franse ramen: hun vleugels openen naar buiten, waardoor er binnen ruimte vrijkomt.

Welke opties zijn er voor je ramen?

Schrijnwerkers kunnen je bepaalde opties aanbieden bij de installatie van je ramen. Hoewel ze niet verplicht zijn, kunnen deze kleine extra's je ramen nog comfortabeler maken in het gebruik.

 • Kleur: de dagen van wit PVC of aluminium zijn voorbij. Er zijn nu veel kleuren beschikbaar, tegen een meerprijs. Dit geldt vooral voor PVC, waar het kleurengamma de laatste jaren aanzienlijk is uitgebreid.
 • raambanken: De buitenste rand van je ramen moet goed verzorgd zijn, zodat esthetiek en functionaliteit hand in hand gaan. Deze dorpels kunnen worden gemaakt van verschillende materialen, van beton tot metaal en steen.
 • Rolluiken en openslaande luiken: Bij het berekenen van de kosten van hun ramen kiezen huiseigenaren vaak voor rolluiken vanwege hun uitstekende gebruiksgemak. Afhankelijk van de regelgeving in je woonplaats moet je misschien meer traditionele scharnierende rolluiken installeren.
 • Luifel: Een luifel kan zowel op grote erkers als op traditionele ramen worden gemonteerd. Ze zijn de ideale aanvulling voor ramen op het zuiden.

Ramen en deuren

Je kunt tijdens het vervangen van je ramen ook meteen je deuren laten vervangen. Zo zorg je voor een gestroomlijnde look van je woning. Bovendien zijn verouderde deuren ook niet goed isolerend en kan het gaan tochten in je woning. Met nieuwe ramen en nieuwe deuren zorg je dan dat je huis direct een stuk beter geïsoleerd is. Ook dragen nieuwe deuren bij aan een betere inbraakbeveiliging. Je kunt bijvoorbeeld deuren met een politiekeurmerk Veilig Wonen aanschaffen. Die zijn goed bestand tegen inbrekers. Je kunt hier meer over lezen op de pagina ramen en deuren.

Onderhoudskosten

De meeste ramen zijn tegenwoordig zodanig geproduceerd dat er weinig onderhoud aan te pas hoeft te komen. De onderhoudskosten blijven zodoende laag. Meestal is het voldoende om de kozijnen en ramen af en toe met een vochtige doek schoon te maken en eens per jaar de mechanismen te smeren. Qua onderhoud is hout het duurste materiaal. Het moet bijvoorbeeld regelmatig opnieuw gelakt of geschilderd worden om het stevig en goed isolerend te houden. In onderstaande tabel zie je de kosten voor de verschillende materialen over een periode van 30 jaar.

Soort raamOnderhoudskosten per m² (in 30 jaar tijd)
PVC raam€ 110
Houten raam€ 560
Aluminium raam€ 90

Profiteer van premies en subsidies

Je kunt profiteren van premies en subsidies wanneer je kiest om je ramen te vervangen. Er is bijvoorbeeld een verlaagd btw-tarief voor de montagekosten. Dit is 6% in plaats van 21%. Je kunt alleen van het verlaagd tarief profiteren als je huis minimaal 10 jaar oud is. Je kunt meer informatie vinden op de premies en subsidies voor ramen pagina.

FAQ

Hoeveel kost een raam?

De prijs van een raam varieert van €350 tot €1.100, inclusief installatiekosten.

Hoeveel kost het om een PVC renovatieraam te plaatsen?

Het plaatsen van een PVC renovatieraam kost tussen de €350 en €850 all inclusive, afhankelijk van de grootte en het openingssysteem.

Hoeveel kost een aluminium raam met dubbele beglazing?

De prijs van een aluminium raam met dubbele beglazing kan variëren van €500 tot €1.200, all-in.

Wanneer moet ik mijn ramen vervangen?

Het is aan te raden om je ramen om de 20 tot 30 jaar te vervangen, of wanneer ze hun technische integriteit verliezen, beslaan tussen de ruiten, slechte afdichting van de kozijnen enzovoort.

Ontdek onze gidsen voor ramen en rolluiken

 • Prijzen van raamdeuren
 • Prijs van een rolluik
 • Prijs van een veluxraam
 • Prijs van een dakraam

Onze Diensten