PVC ramen onderhoud

Wanneer je PVC ramen hebt, is het onderhoud minimaal. Desondanks is het wel belangrijk om rekening te houden met wat aandachtspunten in het onderhoud van je PVC ramen. Goed onderhouden PVC ramen kunnen namelijk tot wel 50 jaar meegaan.

Pvc ramen reinigen

PVC ramen zijn onderhoudsvriendelijk

Veel mensen kiezen voor PVC ramen omdat ze voordelig zijn, maar ook omdat ze onderhoudsarm zijn. Ze zijn vuil- en stofwerend en bovendien gemakkelijk schoon te maken. Een vochtige doek is doorgaans al voldoende voor PVC. Door een paar keer per jaar de PVC ramen te reinigen, zorg je dat je ramen tot een halve eeuw mee kunnen gaan. Zo profiteer je van goede ramen zolang je in je woning woont.

PVC ramen onderhoud do’s en don’ts

Er zijn bij het schoonmaken van PVC ramen een aantal dingen waar je op moet en kunt letten. We zetten hieronder de do’s en don’ts voor je op een rijtje.

Bij het onderhouden van uw PVC ramen moet u op een aantal punten letten. Daarom hebben wij een opsomming gemaakt van do’s and don’ts voor het onderhouden van PVC ramen.

Do’s

 • Reinig uw ramen aantal keren per jaar
  Het onderhoud van je PVC kozijnen kost weinig tijd en moeite. Een aantal keer per jaar je ramen reinigen is voldoende. Daarbij is het wel belangrijk om het complete raam schoon te maken. Dus zowel het glas als de bewegende delen. Zo kunnen je PVC ramen weer een tijdje vooruit en blijven ze mooi schoon.
 • Gebruik zachte doekjes en sponsjes
  Het is bij PVC ramen van belang dat je zacht materiaal gebruikt bij het schoonmaken van de ramen. PVC is namelijk gevoelig voor krassen. Daarom moet je zachte doekjes en zachte sponsjes gebruiken die geen krassen kunnen achterlaten. Een schuurspons is bijvoorbeeld al een risico. Vermijd ruwe materialen bij de schoonmaak van je PVC ramen.
 • Bewegende delen smeren
  Bij ramen die open kunnen is het ook van belang dat de bewegende delen worden onderhouden. Zo blijven deze soepel in de loop der jaren. Behalve het reinigen van deze delen, is het belangrijk deze eens per jaar te smeren. Het voorkomt slijtage, maar ook het stroef worden van het mechanisme om de ramen te openen en te sluiten. In veel huizen wordt het smeren vergeten, terwijl het essentieel is voor de levensduur van je PVC ramen.
 • Gepelde uien tegen strepen
  Het is een tip die van je oma had kunnen zijn, maar je kunt strepen op je ramen voorkomen. Dat doe je door een gepelde ui bij je sopje te doen. Daardoor voorkom je dat er strepen op je ramen achterblijven bij het schoonmaken. En je ramen worden nog net zo mooi schoon.
PVC onderhoud ramen

Don’ts

 • Agressieve reinigingsmiddelen
  Reinigingsmiddelen die sterk zijn, kun je beter niet gebruiken bij PVC ramen. Ze zijn al gevoelig voor ruwere materialen doek, maar ook agressieve schoonmaakmiddelen zijn geen goed idee. Meestal heb je bij PVC ramen al genoeg aan water. Als je toch een sopje wil gebruiken, gebruik dan zo min mogelijk van je schoonmaakmiddel en gebruik veel water. Spoel de ramen ook goed af na het soppen.
 • Droog reinigen
  Bij het schoonmaken van PVC ramen is het sowieso noodzakelijk dat je water gebruikt. Droog reinigen van PVC geeft namelijk risico op krassen. In de zon drogen de PVC ramen sneller op en dit is ook een risico voor krassen op je PVC ramen.

Schilderen

Het is mogelijk om PVC ramen te schilderen, maar het wordt niet aangeraden. Het schoonmaken van PVC is een gemakkelijke klus, maar het schilderen is lastiger. Als je toch je PVC ramen wil schilderen, schakel dan een specialist in. Wil je regelmatig een nieuwe kleur kozijnen, dan kun je beter kiezen voor houten kozijnen dan voor PVC kozijnen. Deze moeten sowieso regelmatig geverfd of gelakt worden, dus daar zijn ze perfect voor.

Pvc ramen reinigen

Alternatief: ramen vervangen

Als je je aan al deze schoonmaak do’s en don’ts houdt, maar je je ramen toch niet meer goed schoon krijgt, dan is het misschien tijd om je ramen te vervangen. Dan kun je weer lang genieten van mooie en schone ramen die goed zijn onderhouden. Het onderhouden van PVC ramen is bovendien gemakkelijk en niet tijdrovend. Je kunt PVC ramen in verschillende kleuren verkrijgen.

Vergelijk offertes

Als je je ramen wil gaan vervangen, vraag dan offertes aan via ons offerteformulier. Zo kun je prijzen vergelijken van verschillende specialisten bij jou in de buurt. Aan de hand daarvan kun je je keuze maken voor een specialist, of het toch niet doen. Je kunt vrijblijvend en gratis offertes opvragen. Laat je postcode en wensen achter en je krijgt van ons maximaal 6 offertes binnen twee werkdagen. Door de offertes te vergelijken kun je tot 40% op de kosten voor je nieuwe ramen besparen.

Onze Diensten