Ramen beveiligen - de 10 beste tips voor inbraakbeveiliging
Ramen zijn, samen met openslaande deuren, een van de belangrijkste toegangspunten in huis. Zij moeten daarom speciaal tegen inbraak worden beschermd. Een raamslot met alarmsirene, raamfolie, nachtslot of spijlsluiting: als u uw raam wilt beveiligen, zijn er talloze manieren om uw raam beter te beveiligen tegen inbraak. Wij geven een overzicht van doeltreffende oplossingen en bevelen aan wat de moeite waard is.
Ze behoren tot de meest populaire toegangspunten
Inbrekers zijn meestal opportunisten, d.w.z. dat zij spontaan handelen wanneer zij een gelegenheid en een gemakkelijke prooi vermoeden. Gekantelde ramen zijn dan een welkom doelwit, maar zelfs in gesloten toestand bieden standaardramen en openslaande deuren vaak onvoldoende bescherming tegen inbraak. Zij zijn gewoonlijk slechts met rolstiften beveiligd en kunnen in enkele seconden met een schroevendraaier worden opengeprikt.
Voor nieuwbouw is het raadzaam direct te kiezen voor ramen met inbraakwerendheid volgens DIN EN 1627, die als totale constructie van kozijn, beslag en beglazing op hun inbraakwerendheid zijn getest. Daarnaast of voor aanpassingsprojecten zijn producten zoals raambeschermingsbouten, raamsloten met sirene of cijfercode en scharnierbeveiliging geschikt.
Ongeacht of het een nieuw gebouw is of een retrofit. Bewoners hebben veel opties om de inbraakbeveiliging voor ramen te verbeteren. Zelfs met een klein budget kan een groot effect worden bereikt op het gebied van raambeveiliging, zoals onze volgende raambeveiligingstips bewijzen.
tip 1 - de afsluitbare raamkruk met alarmfunctie
Een afsluitbare raamkruk voor naar binnen openende ramen dient in de eerste plaats als kinderbeveiliging: Ouders kunnen er zo voor zorgen dat de kleintjes niet zonder toezicht een raam openen. In de meeste gevallen kunnen alle sloten met een sleutel worden vergrendeld en ontgrendeld. Afsluitbare raamkrukken in combinatie met een alarmfunctie zijn geschikt voor inbraakbeveiliging van ramen. Het slot reageert dan met een luid alarm via een sirene zodra een inbraakpoging wordt ondernomen.
Tip 2 - het raamslot met een combinatiecode
Een raamcombinatieslot voor naar binnen opengaande ramen en openslaande deuren wordt ontgrendeld met een individueel bepaalde cijfercode in plaats van met een sleutel. Het voordeel: ramen kunnen worden geopend, zelfs als de sleutel is zoekgeraakt of door de kinderen is verstopt. Aan de stand van de knop kan de gebruiker zien of het slot vergrendeld of ontgrendeld is. Als verschillende raamsloten worden gecombineerd, is het resultaat een gelijksleutelsysteem. Op die manier kan de bescherming tegen inbraak op de ramen successievelijk worden uitgebreid.
Tip 3 - het dakraam slot
Het komt zelden voor dat inbrekers via dakramen inbreken - maar als u een gemakkelijk toegankelijk dakraam heeft, is een dakraamslot voor naar buiten opengaande ramen en dakramen een goede manier om uzelf te beschermen.
Tip 4 - het dubbele openslaande raam slot met middenstang
Er bestaat ook een gemakkelijk te installeren inbraakbeveiliging voor ramen met dubbele ramen: de raamvergrendeling voor dubbele ramen. Een voorwaarde voor de installatie van een dubbel schuifraam slot is een opening van 18 tot 35 millimeter tussen de raamvleugels. De massieve dubbele grendel van dit type slot vergrendelt tegelijkertijd beide raamvleugels, waardoor ze veel moeilijker open te wrikken zijn. Het slot is vergrendeld zonder sleutel, en het is gemakkelijk van binnenuit te zien of het dubbele raam op slot is.
Tip 5 - het raam nachtslot
Niet alleen deuren, maar ook ramen kunnen tegen inbrekers worden beveiligd met een gepantserde grendel. De gepantserde raamgrendel is echter van buitenaf zichtbaar en kan zowel een afschrikkende als een stimulerende werking hebben. Als u uw ramen in huurflats, kantoren, advocatenkantoren of dokterspraktijken wilt beveiligen, kunt u ze gemakkelijk achteraf aanbrengen en over de hele breedte van het raam beveiligen, ongeacht het soort raam.
Tip 6 - Scharnierzijde bescherming
De inbraakbeveiliging van ramen wordt vaak verwaarloosd aan de scharnierzijde. Hier kan echter gemakkelijk worden ingebroken - een beveiliging aan de scharnierzijde biedt meer bescherming. Ze kunnen meestal achteraf op houten en kunststof ramen worden gemonteerd en worden gewoon met de hand ontgrendeld wanneer het raam wordt gekanteld.
Tip 7 - de telescoopstang
Niet erg subtiel, maar potentieel afschrikwekkend en zeker inbraakwerend is een telescopische stang voor het raam. Een stalen precisiebuis en een stevige muurverankering beveiligen naar binnen openende ramen zelfs tegen massale aanvallen van buitenaf. Het raam wordt van binnenuit ontgrendeld door eenvoudig de sluitcilinder in te drukken, de telescopische stalen buis kan er gemakkelijk worden uitgetrokken. De stang kan worden ingekort tot 68 centimeter om te passen bij ongewone raamafmetingen. Deze raaminbraakbeveiliging is echter minder geschikt voor huurflats, omdat de telescopische stanghouder in de muur moet worden geboord om voldoende beveiliging te bieden.
Tip 8 - de extra raamvergrendeling
Extra raamsloten zijn verkrijgbaar als puur mechanische of mechatronische raamsloten. Deze moeten altijd gecombineerd worden met een beveiliging aan de scharnierzijde. Aangezien het gaat om achteraf aan te brengen producten die bestaande ramen beschermen tegen pogingen van inbrekers om ze open te breken, is het altijd raadzaam om ze door een vakman te laten installeren. Onvoldoende geïnstalleerde extra raamsloten kunnen namelijk in het ergste geval hun werkelijke weerstand niet meer ontwikkelen.
Als een inbreker probeert een met een extra raamslot beveiligd raam open te breken, zal hij op meer dan een ton weerstand stuiten. Bij de mechatronische versie gaat er ook onmiddellijk een alarm af via het aangesloten radioalarmsysteem. Deze combinatie van mechanische beveiliging en elektronisch alarm is een van de beste opties voor inbraakbeveiliging bij ramen, die met succes voorkomt dat inbrekers het gebouw binnendringen.
Tip 9 - de raamstangsluiting
Hoge ramen, ramen met dubbele vleugels en openslaande deuren kunnen worden beveiligd met raamstangsluitingen. Door hun smalle ontwerp kunnen ze ook in krappe ruimtes worden geïnstalleerd en zijn ze gemakkelijk te bedienen via de raamkruk - als het raam is vergrendeld, is het slot ook vergrendeld.
Tip 10 - Aanvalwerende raamfolie
Om lawaai te vermijden en weinig aandacht te trekken, breken inbrekers gewoonlijk geen ramen in en bedienen zij de deurkruk niet van buitenaf - zij tillen het raam gewoon open. Niettemin kan de inbraakbeveiliging ook worden verhoogd tegen het geval dat het raam wordt "ingegooid": In het geval van een aanvalsbestendige raamfolie die van binnenuit wordt aangebracht, zal het glas versplinteren, maar het zal aan de folie eronder blijven kleven en een extra obstakel vormen. De folie kan ook worden verwijderd, maar dit verhoogt de tijd dat de inbreker aan mogelijke ontdekking wordt blootgesteld.
Beveilig niet alleen ramen, maar ook rolluiken
Ook wordt vaak aangenomen dat een neergelaten rolluik inbrekers zal afschrikken, maar zij vormen geen belemmering. Hoewel ze privacy bieden en de zonnestralen en de warmte buiten houden, kan een inbreker ze gemakkelijk omhoog duwen, met een wig voorkomen dat ze naar beneden klapperen, en het raam open wrikken. Veel inbraken vinden ook overdag plaats, wanneer de rolluiken toch al niet neergelaten zijn. Rolluikvergrendelingen verhinderen dat de rolluiken worden opgeduwd en bieden extra bescherming tegen inbraak bij ramen, als aanvulling op mechanische beveiligingssystemen.
Bescherming tegen inbraak - wat beveelt de politie aan?
Voor inbraakwerende ramen, met name op de begane grond, beveelt de politie producten aan met inbraakwerende beglazing in overeenstemming met weerstandsklasse P4A volgens DIN EN 356.
zelf doen of laten doen?
Doeltreffende inbraakbeveiliging voor ramen staat of valt meestal met een professionele installatie. Als ramen op de begane grond en in de kelder zijn uitgerust met professioneel geïnstalleerde beveiligingstechnologie aan zowel de vergrendelings- als de scharnierzijde, is de woning al een stuk veiliger.
Lees ook: Raam op maat kopen of laten installeren