Ramen schoonmaken | Tips voor stralende ramen

Je geniet het meest van je ramen en ze gaan ook nog eens langer mee als je ze goed schoon weet te houden. Daarom geven wij je tips voor het schoonmaken van je ramen. Wat moet je wel doen en wat moet je vermijden?

Lees ook meer over: Prijzen glazenwasser: kosten om ramen te laten wassen

Ramen schoonmaken

Welk soort raam of welk materiaal raam je ook hebt, schoonmaken is cruciaal. Het weer en de luchten in de omgeving van je huis maken je ramen van de buitenkant vies. Vettigheid van het koken kan de ramen aan de binnenkant vies maken. Als je dat niet schoonmaakt, kun je op den duur niet meer naar buiten kijken. Ieder materiaal heeft wel eigen vereisten voor de schoonmaak. We vertellen je meer over het schoonmaken van PVC ramen, houten ramen en aluminium ramen.

Ramen schoonmaken

Bij PVC ramen ben je bijvoorbeeld met een vochtige doek al klaar. Bij hout is er natuurlijk weer risico op houtrot en dit vraagt om een totaal andere aanpak. Lees hieronder meer over hoe, hoe vaak en hoe niet de verschillende ramen schoon te maken. Door hier rekening mee te houden, geniet je het langst van je ramen.

PVC ramen

Ramen schoonmaken

Veel mensen kiezen voor PVC omdat het goedkoop is. Maar het is ook nog eens gemakkelijk schoon te houden. Het is een zeer onderhoudsarm materiaal. Het is namelijk vuil- en stofwereld. Je kunt met een vochtige doek al voldoende schoongemaakt hebben voor PVC ramen. Het is verstandig om je PVC ramen één tot drie keer per jaar schoon te maken. Dat hangt natuurlijk ook af van hoe snel ze vies worden. Dat zal in een drukke straat vol auto’s eerder zijn dan aan een weiland. Als je PVC ramen erg vies zijn of als er vogelpoep op zit, maak ze dan zo snel mogelijk schoon. Anders kan dit het materiaal gaan aantasten. Je kunt je PVC ramen ook eens per jaar in de was zetten om ze beter te beschermen.

Houten ramen

Houten ramen schoon

Houten ramen vragen doorgaans het meeste onderhoud en de hoogste onderhoudskosten. Je kunt ze eens tot driemaal per jaar schoonmaken met een goed natte doek of spons. Hout is gevoelig voor temperatuurverschillen. Het zet uit als het warm is en krimpt in als het koud is. Daardoor kan vuil in het hout trekken als je ze niet schoonmaakt. Ook de verflaag dient netjes te blijven en regelmatig bijgewerkt te worden. Dit voorkomt ook dat er vuil van buiten in het hout kan trekken tot op zekere hoogte. Scheuren en zwakke plekken kun je het beste opschuren en verven.

Aluminium ramen

Aluminium ramen schoon

Ook aluminium is onderhoudsarm, net als PVC. Eén tot drie keer per jaar schoonmaken is voldoende. Aluminium is gevoelig voor krassen en het is dan ook aan te raden zachte materialen voor de schoonmaak te gebruiken. Door aluminium ramen eens per jaar in de was te zetten kun je ze beter beschermen. Zo gaan je ramen het langst mee.

Ramen schoonmaken tips

Welk type raam je ook hebt, sommige tips werken voor alle ramen in de schoonmaak. De tips die wij je willen meegeven zijn als volgt:

Schone ramen
  • Gebruik een zachte spons of zachte doek
  • Voorkom krassen door met veel water te werk te gaan
  • Voeg schoonmaakazijn aan je water toe voor een beter resultaat
  • Gebruik een gepelde ui in je sop om strepen op je ramen te voorkomen.

Vermijden

Daar tegenover zijn ook een aantal dingen die je beter kunt vermijden. Zo voorkom je beschadigingen op je ramen bijvoorbeeld en zorg je voor de langst mogelijke levensduur. Dingen om te vermijden tijdens de schoonmaak van je ramen zijn:

  • Chloor, bleek en andere agressieve schoonmaakmiddelen
  • Schuursponzen en andere harde materialen
  • Een stoomreiniger of hogedrukreiniger
  • Direct zonlicht tijdens het schoonmaken op de ramen.

Waxen voor een nog betere bescherming

Je kunt aluminium en PVC nog beter beschermen door het eens per jaar in de was te zetten. Daarvoor kun je autowas, boenwas of was voor kunststof gebruiken. Hiermee zorg je voor een extra beschermende laag op je kozijnen. Bovendien maakt het je toekomstige schoonmaaksessies gemakkelijker. Ze worden er vuil- en stofwerend van. En het betekent minder onderhoud in de toekomst voor je ramen. Je doet dit door eerst de ramen goed schoon te maken en daarna te drogen. Dan kun je de was aanbrengen. Je laat dit een paar minuten inwerken en poetst het daarna uit. Zo zorg je voor de extra beschermlaag voor je ramen.

Bewegende delen smeren

Wat niet onbelangrijk is in het onderhoud van je ramen is het smeren van de bewegende delen. Dit wordt vaak vergeten en dat is zonde. Door deze jaarlijks of tweemaal per jaar te smeren, zorg je dat alle scharnieren soepel blijven werken, ook op de langere termijn. Je moet de delen ook schoonmaken, want al die scharnieren zijn natuurlijk de ideale plek voor vuil om zich in op te hopen. Na het schoonmaken vet je ze in om ze soepel te houden. Gebruik daarvoor geen olie, want dit trekt vuiligheid aan. Je kunt teflonspray of siliconenspray gebruiken op alle scharnieren en sloten.

Ramen toe aan vervanging?

Als je ramen echt beschadigd of verouderd zijn en schoonmaken weinig zin meer heeft, kun je beter je ramen vervangen. Zo kun je weer even vooruit met je ramen. Bovendien is het onderhouden daarna een stuk gemakkelijker en ben je verzekerd van tientallen jaren mooie en goedwerkende ramen als je dit een beetje bijhoudt.

Bespaar geld door te vergelijken

Op nieuwe ramen kun je besparen door bij ons offertes op te vragen. Als jij je gegevens en wensen achterlaat voor je nieuwe ramen, kunnen wij je vertellen wat specialisten in de omgeving vragen voor jouw klus. Je kunt ze dan eenvoudig vergelijken. Je krijgt van ons binnen twee werkdagen tot zes offertes opgestuurd. Deze prijzen kun je vergelijken voordat je een specialist inschakelt. Je kunt daardoor namelijk tot 40% op de kosten besparen. Schroom niet om contact op te nemen met experts voor je vragen over nieuwe ramen of het schoonmaken van je ramen.

Onze Diensten