Ramen op maat gemaakt: Prijzen 2024, soorten, materiaal en extra kosten

De gemiddelde prijs van een raam op maat is €750, variërend van €355 tot €1.700 inclusief installatie. Om nog een stap verder te gaan: de prijs van een PVC raam op maat varieert van €355 tot €1.000, terwijl die van een houten raam varieert van €850 tot €1.700.

Aangepaste raammaterialenGemiddelde prijs (met montage)
Pvc op maat€355 tot €1.000
Aangepast hout€850 tot €1.700
Aangepast aluminium€500 tot €1.650
raam op maat gemaakt prijs

Materialen en afmetingen zijn de belangrijkste parameters die de kosten van je raamproject op maat beïnvloeden. Er zijn echter nog andere factoren waarmee je rekening moet houden om je budget af te stemmen:

 • Beglazing
 • Prestatie
 • Aantal vleugels
 • Type installatie
 • Kozijnen
 • Afwerkingen

Gebruik onze gedetailleerde gids om de kosten voor het plaatsen van je ramen op maat te schatten en een nauwkeurige offerte van een vakman te krijgen.

De prijs van een raam op maat is hoger dan die van een standaardraam. Toch geeft een raam op maat je de vrijheid om het raamontwerp van je dromen te creëren, perfect aangepast aan je architecturale project. Als onderdeel van een renovatieproject zullen ramen op maat ongetwijfeld de meest effectieve oplossing zijn om je oude ramen te vervangen.

Prijs van een raam op maat volgens materiaal

Pvc, hout of aluminium: je moet het materiaal voor je ramen op maat kiezen. De criteria waarmee je rekening moet houden zijn onder andere prestaties, esthetiek, onderhoudsgemak en natuurlijk de kosten van de grondstof. De prijs van een raam varieert hoofdzakelijk naargelang het gekozen materiaal. Terwijl PVC het meest betaalbaar blijft, is hout het duurst. De prijs van een raam van aluminium op maat zit daar ergens tussenin.

Prijs van een PVC venster op maat

De prijs van een PVC raam op maat ligt tussen €355 en €1.000, inclusief installatie. Exclusief installatiekosten varieert de prijs van een PVC raam op maat van €205 tot €750.

PVC ramen staan bovenaan het podium, goed voor 60% van de verkoop, volgens een studie van de Union des fabricants de menuiseries (UFME).

Een van de grote voordelen: de prijs. Hoewel een raam op maat duurder is dan een standaardraam, blijft de prijs van een PVC raam op maat betaalbaar, zodat je je budget onder controle kunt houden.

Een pvc-raam op maat biedt je een brede waaier aan esthetische mogelijkheden: je kunt kiezen uit vele kleuren en pvc kan ook andere materialen (bijvoorbeeld hout) doeltreffend imiteren.

Pvc is stevig en duurzaam: het is weerbestendig, slagvast en oxideert niet. Het is heel gemakkelijk te onderhouden en biedt een goede warmte- en geluidsisolatie.

Prijs van een houten raam op maat

De kosten van een houten raam op maat variëren van €850 tot €1.700, inclusief installatie. Op de offerte voor je raam op maat staat bij de regel voor benodigdheden een bedrag tussen €700 en €1.450.

Natuurlijk en warm, hout blijft verleiden met zijn onvergelijkbare esthetische aantrekkingskracht. Het is ideaal voor het maken van ramen op maat, het vervangen van oude ramen precies zoals ze waren in een renovatieproject of het aanpassen aan elke gewenste vorm in een nieuwbouwproject.

Hoewel de prijs van een houten raam op maat hoger is, biedt dit materiaal een uitstekende warmte- en geluidsisolatie en kan het met een likje verf aan je smaak worden aangepast.

Een belangrijk criterium dat de prijs van je houten raam op maat beïnvloedt, is de keuze van het hout. Een offerteaanvraag voor een houten raam op maat bij gespecialiseerde schrijnwerkers zal je een idee geven van de prijsverschillen tussen de verschillende houtsoorten:

 • Eiken: dit hout hoeft niet behandeld te worden, is weerbestendig en biedt de beste isolatie. Je vindt zelden ramen in deze houtsoort in de winkels, dus is maatwerk de ideale oplossing. Een eiken raam zal vrij duur zijn.
 • Naaldhout: Hout van naaldbomen is de meest betaalbare oplossing. Lariks is weerbestendiger dan grenen of douglasspar.
 • Exotisch hout: Exotisch hout is zeer goed bestand tegen vocht en UV-stralen. Moabi, movingui en tauari zijn ideaal voor ramen.

Hout dat wordt blootgesteld aan UV-stralen en de elementen vereist nauwgezet onderhoud, een conditio sine qua non voor een lange levensduur: je moet je ramen over het algemeen om de 10 jaar van een laag houtbeits of verf voorzien.

Prijs van een aluminium raam op maat

Hoewel lager dan de gemiddelde prijs van houten ramen op maat, is de prijs van een aluminium raam op maat vrij hoog, variërend van €500 tot €1.650. Als je de arbeidskosten niet wilt meerekenen, moet je weten dat de prijs van een aluminium raam op maat varieert van €350 tot €1.400.

Aluminium is ideaal voor de productie van ramen op maat.

Het is extreem stijf, waardoor het mogelijk is om op maat gemaakte ramen van groot formaat te maken met zeer slanke, bijzonder aantrekkelijke stijlen die het glasoppervlak maximaliseren en dus de hoeveelheid licht die je huis binnenkomt.

Op maat gemaakte aluminium ramen kunnen worden aangepast aan al uw wensen: ze kunnen heel modern en eigentijds zijn, maar ze kunnen ook worden aangepast aan een oud huis als onderdeel van een renovatieproject. Aluminium is verkrijgbaar in een breed kleurengamma.

Op maat gemaakte aluminium ramen zijn zeer weerbestendig en trekken na verloop van tijd niet krom. Het onderhoud is heel eenvoudig.

Maar onthoud één ding: aluminium is van nature minder isolerend dan hout of PVC. Zorg er dus voor dat je een aluminium raam op maat kiest met een thermische onderbreking om warmteverlies te voorkomen. Ten slotte zijn ramen van dit type minder goed bestand tegen sterke wind.

Voorbeelden van prijzen voor ramen op maat: Werkelijke prijzen

Om je een idee te geven van het budget dat je nodig hebt voor je project, hebben we enkele prijsvoorbeelden verzameld van de belangrijkste professionals die gespecialiseerd zijn in ramen op maat.

 • Volgens onze schatting komt de prijs van een PVC raam op maat, geïnstalleerd in een nieuwbouwwoning en 105 × 138 cm groot, op €750.
 • De prijs van een raam op maat in grijs aluminium van 200 × 90 cm, geïnstalleerd als onderdeel van een renovatie en omgebouwd van een vast kozijn naar een openslaand raam met één vleugel, bedraagt €1.050.
 • Voor een houten raam op maat van 145 × 100 cm, met dubbele vleugels en gemonteerd op een bestaand kozijn, moet je rekenen op een prijs van €930.

Een raam op maat plaatsen: arbeidskosten

Hoe plaats je een raam afhankelijk van de configuratie

Installatietechniek voor opbouw

Of het nu gaat om nieuwbouw of renovatie, opbouwvensters kunnen worden geplaatst als de muur aan de binnenkant geïsoleerd is. Het raam wordt dan geïntegreerd in de binnenisolatie van de muur. Het raam wordt met geschroefde beugels aan de muur bevestigd en het kozijn (het vaste deel) rust op het overhangende binnenste deel van de muur. Als de isolatiedikte groter is dan die van het kozijn, wordt het raam voorzien van een voering. Opbouwmontage zorgt voor effectieve isolatie en maximaliseert het glasoppervlak.

Sponningen

Sponningen worden vaak gebruikt bij renovatiewerkzaamheden. Het raamkozijn wordt geïnstalleerd in de gemetselde sponning. Voor deze installatietechniek is meestal een raam op maat nodig dat exact overeenkomt met de afmetingen van de bestaande opening en sponning. Sponningen bieden een zeer goede afdichting en zijn compatibel met isolatie van binnenuit of van buitenaf. Het is perfect geschikt voor oudere huizen met dikke muren.

raam op maat plaatsen

Techniek van tunnelinstallatie

De tunnelinstallatie van een raam gebeurt in de dikte van de muur. Deze installatietechniek is bijzonder geschikt voor de renovatie van oude huizen met zeer dikke muren en huizen met houtskeletbouw. De isolatie kan intern of extern zijn.

Kosten voor het plaatsen van een raam op maat

 • Tarief voor een raam in aanbouw: De prijs voor het plaatsen van je raam op maat kan variëren afhankelijk van de toegankelijkheid van de opening waar het raam moet worden geplaatst. De kosten voor het plaatsen van een raam op maat in een nieuwbouwwoning variëren van €150 tot €250.
 • Kosten van een renovatieraam: In het geval van een renovatie moet de timmerman naar je huis komen om de exacte afmetingen van de opening op te nemen. Er zijn ook verwijderingskosten. De arbeidskosten voor het plaatsen van een raam op maat voor renovatie zullen tussen de €200 en €400 liggen (inclusief €50 tot €150 voor het verwijderen).

Vraag offertes aan: specificeer de kosten van je werk

Om de exacte kosten van je op maat gemaakte ramen te bepalen, moet je een offerte laten maken door een vakman bij jou in de buurt. We raden je aan om meerdere offertes aan te vragen, zodat je prijzen kunt vergelijken en de vakman kunt kiezen die aan je eisen voldoet.

De extra kosten van een raam op maat

 • Interne isolatie: Volgens ADEME komt warmteverlies van een niet-geïsoleerd huis van voor 1974 van 10-15% van de ramen, 20-25% van de muren, 25-30% van het dak en nog eens 7-10% van de onderste verdiepingen. Dus waarom zou je de renovatie van je ramen niet aangrijpen om de algehele isolatie van je huis te herzien? Isolatie van binnenuit is over het algemeen goedkoper dan isolatie van buitenaf. Maar met deze extra kosten kun je op de lange termijn aanzienlijk energie besparen.
 • De gevel renoveren: Een andere extra kostenpost is het renoveren van de gevel van je huis om het waterdicht te maken. Het esthetische aspect is ook belangrijk. De prijs van een gevelrenovatie hangt af van de behoeften van je huis: van een eenvoudige schoonmaakbeurt tot een volledige renovatie en herschildering.
 • Rolluiken: Lange tijd gemeden, hebben rolluiken de laatste jaren een echte doorbraak gemaakt. In 2017 waren ze zelfs goed voor 73% van de Franse rolluikenmarkt. Rolluiken maken de isolatie van je nieuwe ramen op maat helemaal af: gesloten rolluiken, of ze nu van pvc of dubbelwandig aluminium zijn, bieden een uitstekende bescherming tegen de kou van buiten. Een ander voordeel, en zeker niet het minste, is dat het rolluik je een hoog veiligheidsniveau biedt dankzij de anti-uittrek-, anti-hef- en anti-loopsystemen. Tot slot kunnen rolluiken gemotoriseerd worden. De prijs van rolluiken hangt af van de opties die je kiest.

FAQ

Hoeveel kost een raam op maat?

De prijs van een raam op maat varieert van €355 tot €1.700, afhankelijk van het materiaal.

Hoeveel kost een houten raam op maat?

De prijs van een houten raam op maat varieert van €850 tot €1.700, alles inclusief.

Wat is het verschil tussen aluminium en PVC ramen?

Aluminium ramen zijn over het algemeen van betere kwaliteit, duurzamer en esthetischer dan PVC ramen. Aan de andere kant is PVC van nature beter isolerend en veel betaalbaarder dan aluminium.

Kan ik mijn ramen nog vervangen voor 1 euro?

Deze financiële steun is niet langer beschikbaar, maar er is nog wel andere steun beschikbaar, zoals die van de ANAH met Ma Prime Rénov'.

Ontdek onze gidsen over ramen

Onze Diensten