Dakramen: de mogelijkheden en de richtprijzen

Heb je een schuin dak of een zolder en daardoor weinig licht in je ruimtes? Dan kan een dakraam uitkomst bieden. Dakramen laten meer natuurlijk licht binnen. Zo creëer je een mooie lichte ruimte, zonder dat er lampen aan hoeven. Dat is veel prettiger voor de meeste mensen. We vertellen je op deze pagina meer over de mogelijkheden en prijzen van dakramen.

Dakramen prijzen

Met dakramen krijg je meer natuurlijk licht in je huis of kamer. Zo lijkt een ruimte ook meteen groter dan wanneer er geen ramen zijn of minder of kleinere ramen. Een dakraam kan in verschillende formaten gemaakt worden en dat heeft natuurlijk invloed op de prijs. Maar er zijn meer factoren die een rol spelen in de prijsbepaling. Er zijn bijvoorbeeld houten en PVC dakramen en beide materialen hebben andere kosten. In de tabel hieronder kun je een prijsindicatie zien van de verschillende materialen in verschillende formaten. De prijzen zijn inclusief btw en het plaatsen van de ramen.

Dakraam zolder
Dakraam (b x h)Houten ramen
(prijs inclusief btw
en montage)
PVC ramen (prijs inclusief
btw en montage)
55 x 78 cm€ 550 - € 600€ 570 - € 620
66 x 98 cm€ 570 - € 620€ 620 - € 670
78 x 98 cm€ 650 - € 700€ 650 - € 700
78 x 140 cm€ 700 - € 750€ 750 - € 800
94 x 118 cm€ 770 - € 820€ 800 - € 850
94 x 140 cm€ 800 - € 850€ 820 - € 870
114 x 118 cm€ 800 - € 850€ 850 - € 900
114 x 140 cm€ 820 - € 870€ 900 - € 950
134 x 98 cm€ 850 - € 900€ 870 - € 900
134 x 140 cm€ 1.000 - € 1.050€ 1.050 - € 1.100

Het is dus duidelijk dat er verschil in de prijs zit voor dakramen. Ook zie je dat het formaat en het materiaal van invloed zijn hierop. Maar het blijven enkel indicaties. Iedere klus is specifiek op maat voor jou en zal dus een precieze prijs voor jou nodig hebben. Bovendien zijn er verschillende soorten dakramen. Zo kies je bijvoorbeeld voor een uitzekdakraam, een tuimeldakraam of een uitzettuimeldakraam. We vertellen je verderop meer over de verschillen tussen deze types ramen.

Je kunt een betere indicatie van de prijzen voor jouw klus krijgen door offertes op te vragen bij specialisten. Dat doe je eenvoudig via ons offerteformulier. Daarmee krijg je niet alleen een beter beeld van de prijs voor jouw dakramen, maar kun je ook de meest voordelige leverancier eruit halen. En dat kan tot wel 40% in de uiteindelijke prijs schelen. Je kunt bij ons gratis en vrijblijvend offertes opvragen. Zo kun je op korte termijn vergelijken en een idee krijgen van de prijzen.

Verschillende soorten dakramen

Er zijn dus een aantal soorten dakramen. Het uitzetdakraam, het uitzettuimeldakraam en het tuimeldakraam. Daarvan is de laatste het meest bekend. Een tuimeldakraam heeft in het midden van het raam een scharnier zitten. Het dakraam opent door te draaien. Daarbij komt het raam als het ware horizontaal te staan ter hoogte van de scharnieren. Dat betekent dat het raam naar binnen draait als het geopend wordt.

Soorten dakramen

Het uitzetdakraam is net wat anders. In plaats van in het midden, zit het scharnier bij dit soort raam bovenin. Het raam opent dan volledig naar buiten. Dat is vaak een stuk praktischer. Ook als je bijvoorbeeld een hor aan de binnenkant gebruikt, want een tuimeldakraam kan dan maar beperkt open, een uitzetdakraam kan volledig open.

Tot slot is er het uitzettuimeldakraam. Deze heeft dus aspecten van beide hierboven besproken ramen. Je opent het raam naar buiten toe, net als bij het uitzetdakraam, maar de scharnieren zitten boven het midden en het raam kantelt als deze geopend wordt, net als bij het tuimeldakraam.

Meer licht én meer ruimte

Een dakraam zorgt voor meer licht bij schuine daken in kamers of op zolders. Maar je kunt ook kiezen voor meer ruimte. Bijvoorbeeld door een dakkapel te plaatsen. Een dakkapel steekt namelijk uit het dak. In plaats van volledige schuine wanden met een raam erin, heb je dus een deel met een raam waar het niet schuin is. Er zijn meer dan genoeg dakkapellen beschikbaar en ze worden in het geheel geplaatst als je hiervoor kiest. Behalve dat het misschien een fijne optie is voor jouw wooncomfort, verhoogt dit ook de waarde van je woning en kun je bij de verkoop een hogere prijs vragen dan zonder dakkapel.

Dakraam badkamer

Zo voordelig mogelijk dakramen plaatsen

Of je nu een dakraam of een dakkapel wil, zorg dat je het laat plaatsen door een specialist. Zo weet je zeker dat de uitvoering goed is en dat het raam naar behoren functioneert en de kwaliteit heeft die je verwacht. Een slecht geplaatst dakraam is al snel risico voor lekkage en dat zou een nog duurder grapje worden. In iedere buurt zijn voldoende specialisten te vinden om je klus uit te voeren. Je vindt ze eenvoudig door bij ons offertes op te vragen. Offertes opvragen doe je via ons offerteformulier. Je vult je postcode en wensen voor je dakraam in en wij sturen je binnen twee werkdagen een aantal offertes terug. Deze offertes kun je dan vergelijken zodat je weet waar de beste prijs te vinden is. Dan kun je deze specialist inschakelen. Of alsnog besluiten het niet te doen. Want offertes opvragen is vrijblijvend en gratis.

Onze Diensten