Houten ramen: Prijzen 2023, soorten, materiaal en extra kosten

De prijs van een houten raam is gemiddeld € 550, met een marge van € 450 tot € 800 inclusief plaatsing. Voor een modernere en meer weerbestendige oplossing varieert de prijs van een raam in hout en aluminium van 600 euro tot 1.000 euro, afhankelijk van de grootte.

Soort houten raamGemiddelde prijs (met montage)
Houten raam€450 tot €800
Houten gemengd raam€600 tot €1000

Gebruik onze gedetailleerde gids om de kosten voor het plaatsen van uw houten ramen te schatten en een nauwkeurige offerte van een vakman te krijgen.

Ooit was hout een materiaal dat bijna onlosmakelijk verbonden was met een raaminstallatie, maar in de jaren negentig is het snel achteruitgegaan. Aangezien de prijs van ramen drastisch werd verlaagd door pvc, werd hout het tweede belangrijkste materiaal voor ramen in het begin van de jaren 2000. Vandaag de dag is hout het minst gebruikte materiaal voor vensters en geeft het elk jaar meer marktaandeel af aan aluminium, terwijl PVC een grote voorsprong heeft.

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de prijs van je houten ramen. Wij vertellen je hier meer over de prijzen van houten ramen en hun raamtypes, over onderhoudskosten en over de mogelijkheid van premies.

Houten ramen prijzen vergelijken

Houten ramen prijzen

Natuurlijk wil je weten wat je kwijt bent voor de aanschaf en het laten plaatsen van je houten ramen. Maar ook onderhoudskosten zijn iets om rekening mee te houden. Laten we beginnen bij het eerste. In de onderstaande tabel zie je een indicatie van gemiddelde prijzen voor vaste houten ramen. Een vast raam is het meest standaard en daarom ook het meest goedkoop. De prijzen zijn inclusief levering, plaatsing, btw en isolatieglas. Door een vakman je ramen te laten plaatsen, ben je zeker dat het goed wordt uitgevoerd en kun je het langst profiteren van je nieuwe houten ramen.

Vast houten raamPrijs incl. levering, plaatsing, btw en isolatieglas
1.000 x 1.000 mm€ 300 - € 500
1.500 x 1.200 mm€ 400 - € 600
2.000 x 1.500 mm€ 800 - € 1.000

Vaste ramen zijn ramen die niet geopend kunnen worden. Omdat deze relatief simpel te monteren zijn voor een vakman, is dit ook het minst duur. Er is bovendien minder materiaal nodig, want er hoeven geen mechanismen ingebouwd te worden voor het veilig openen en sluiten van de ramen. Andere soorten ramen zijn vaak duurder. Voor een preciezer beeld van de prijzen voor wat jij wil aan houten ramen, vraag je offertes op. Dit doe je via ons offerteformulier. Deze kun je op de site invullen. Je ontvangt dan binnen twee werkdagen tot zes offertes van vakmensen uit jouw omgeving. Je kunt daarmee tot 40% besparen op je nieuwe houten ramen. Je kunt namelijk de opties vergelijken en de meest voordelige kiezen.

Houten ramen prijzen per type

Als het gaat om het overwegen van houten ramen, is het altijd raadzaam om u niet te beperken tot de klassieke. Hoewel het waar is dat klassieke ramen van zacht hout bijzonder aantrekkelijk en efficiënt zijn, mogen andere oplossingen niet over het hoofd worden gezien. Dit geldt met name voor gecombineerde ramen, die het beste van twee werelden combineren: hout en metaal.

Neem dus de tijd om te overwegen welk type houten raam het beste is voor uw huis. Zo bent u er zeker van dat u nog tientallen jaren over de beste apparatuur beschikt.

Prijs van een houten venster

Voordat u met uw planning begint, moet u zich ervan bewust zijn dat de prijs van een houten raam in standaardafmetingen varieert van £450 tot £800. Benodigdheden kosten tussen de £300 en £550, afhankelijk van kwaliteit en grootte.

Het klassieke houten raam is nog steeds populair in Frankrijk, met meer dan 2 miljoen verkochte exemplaren per jaar. Dit in vergelijking met meer dan 7 miljoen voor PVC-ramen. Als dit raam ondanks zijn hoge prijs nog steeds zo populair is, moeten daar specifieke redenen voor zijn.

In de eerste plaats is hout een zeer klassiek en traditioneel materiaal. Het geeft een huis een warme, luxueuze maar niet opzichtige uitstraling zonder enige moeite. Esthetiek is dus een sterk punt van houten ramen, behalve voor wie ultramodern wil gaan.

Hout is ook het meest thermische en akoestische efficiënte materiaal voor ramen. Het kan worden gebruikt om de isolatie van een raam te verbeteren zonder dat daarvoor technische kunstgrepen nodig zijn, omdat het van nature al voldoende is.

prijs van een houten venster

Hout is ook het enige materiaal dat kan beweren volledig milieuvriendelijk te zijn.

Hout is dan ook het materiaal met unieke eigenschappen, een eigenschap die voor veel mensen belangrijker is dan de prijs.

Prijs van een gemengd houten raam

De prijs van een raam in hout en aluminium ligt tussen de 600 en 1000 euro alles bij elkaar. De prijs van een middelgroot raam in gemengd hout varieert van 450 euro tot 750 euro, alleen de leveringen inbegrepen.

Wie het beste van de technologie wil, kiest voor de duurste ramen op de markt: gemengde ramen.

Deze ramen hebben een houten kern met een mooi houten frame aan de binnenkant en een aluminium frame aan de buitenkant. Het grote voordeel van dit systeem is dat het onderhoud aan de buitenkant van het raam wordt beperkt, terwijl aan de binnenkant de charmante esthetiek van hout behouden blijft.

Prijs van een gemengd houten raam

Het enige nadeel van deze ramen is het prijsverschil, dat u zeker twee keer zal doen nadenken.

Voor- en nadelen

Voordelen van hout

Zoals u snel zult zien, heeft hout veel voordelen. In de eerste plaats is het traditioneel en kunt u uw huis een klassieke charme geven zonder poespas.

Ten tweede is hout het enige materiaal voor vensters dat kan claimen volledig milieuvriendelijk te zijn. Kies echter wel voor een hoog certificatieniveau om er zeker van te zijn dat het hout afkomstig is uit ecologisch beheerde bossen.

Bovendien biedt hout de beste geluids- en warmte-isolatie. Met hout zijn isolatieruimten en thermische onderbrekingen niet nodig.

Tenslotte is hout het enige materiaal dat u een echte oplossing op maat kan bieden en kan worden aangepast aan de meest ongewone raamvormen.

voor en nadelen houten vensters

Nadelen van hout

Hout heeft twee grote nadelen. Het eerste is natuurlijk de hoge prijs, die veel mensen afschrikt.

Het tweede is het regelmatige onderhoud dat het vergt. Hout wordt blootgesteld aan de elementen en moet regelmatig worden geverfd, gebeitst of gevernist. Wie ramen heeft die op de zee zijn gericht, zal dit onderhoud jaarlijks moeten uitvoeren of riskeert dat zijn ramen snel uit elkaar vallen.

Het plaatsen van een houten venster

Een houten raam wordt geïnstalleerd zoals elk ander raam. Gegalvaniseerde stalen beugels moeten worden gebruikt om het raam aan het metselwerk te bevestigen. Dit laatste moet perfect waterpas en loodrecht zijn, aangezien een houten raam in dit opzicht niet veel speling heeft, maximaal 1 cm.

Plaatsen van een houten raam

Zolang het metselwerk goed is uitgevoerd, zouden zich geen problemen mogen voordoen en zullen de afwerkvoegen zonder moeilijkheden worden aangebracht.

In de bouw zal het even eenvoudig zijn, maar bij renovatie kan onmogelijk hetzelfde worden gezegd, omdat het verwijderen van oude ramen altijd problematisch is en er vaak wat extra afwerking nodig is.

Tarieven voor het plaatsen van een houten venster

Om het u gemakkelijk te maken en een zo goed mogelijke afwerking te verkrijgen, is het altijd raadzaam een beroep te doen op een vakman die gespecialiseerd is in ramen.

Tarieven voor het plaatsen van een houten raam

Aan de installatie hangt natuurlijk een aanzienlijk prijskaartje dat u kan afschrikken, maar u moet weten dat deze investering u moeite en kosten zal besparen. Een vakman beschikt immers over al het gereedschap dat u anders zou moeten kopen en is bovenal in staat om eventuele problemen op te lossen. Een particulier zal niet opgewassen zijn tegen deze problemen en zal zich genoodzaakt zien een beroep te doen op een professional om eventuele fouten goed te maken.

De prijs voor het plaatsen van een houten raam varieert over het algemeen van € 150 tot € 250 per standaardeenheid.

Voorbeeld van een houten raam offerte: Een populaire zaak

Een persoon wilde haar huis de charme teruggeven die het had bij het begin van haar carrière. De renovatie betrof vele elementen, waaronder de ramen. Voor dit karaktervolle huis was een zeer traditionele oplossing nodig, dus werd gekozen voor houten ramen, ondanks het moeizame onderhoud ervan.

De prijs voor de 10 ramen en de raamdeur bedroeg 23.000 euro, inclusief levering, plaatsing en reiniging.

Prijzen per raamtype

Er zijn behalve vaste ramen dus nog meer mogelijkheden. De tabellen hieronder laten prijzen zien per raamtype van verschillende formaten. Waar de tabel hierboven de montagekosten meerekent, doen de onderstaande tabellen dit niet. Je kunt voor de prijs inclusief montage het dubbele van de prijs exclusief montage verwachten. Wel is het verstandig om dit door een specialist te laten doen. Deze zorgt dat de ramen perfect geplaatst worden, zodat ze soepel openen en sluiten en er geen tochtkiertjes overblijven. De prijzen in de tabellen hieronder zijn inclusief isolatieglas.

Houten ramen
Houten raamRaamoppervlaktePrijs incl. btw en excl. montage
Vast raam
Vast raam1.000 x 1.000 mm€ 150 - € 250
Vast raam1.500 x 1.200 mm€ 200 - € 300
Vast raam2.000 x 1.500 mm€ 400 - € 500
Draai-kiepraam
Draai-kiepraam1.000 x 1.000 mm€ 250 - € 350
Draai-kiepraam1.500 x 1.200 mm€ 350 - € 450
Draai-kiepraam2.000 x 1.500 mm€ 500 - € 600
Valraam
Valraam1.000 x 1.000 mm€ 100 - € 150
Valraam1.500 x 1.200 mm€ 200 - € 300
Valraam2.000 x 1.500 mm€ 300 - € 400
Schuifraam
Schuifraam1.000 x 1.000 mm€ 800 - € 900
Schuifraam1.500 x 1.200 mm€ 1.000 - € 1.100
Schuifraam2.000 x 1.500 mm€ 1.100 - € 1.200

Klassiek en stijlvolle uitstraling

Houten kozijnen zijn echte klassiekers. Voorheen werden alle kozijnen van hout gemaakt. Het heeft dan ook een landelijke of traditionele uitstraling. Ook staat hout vaak mooi in harmonie met je buitenruimte. Bovendien kun je hout gemakkelijk verven. Sterker nog, het is noodzakelijk dat je de kozijnen met enige regelmaat opnieuw verft of lakt om ze goed te onderhouden. Daarmee verander je wel gemakkelijk van look voor je woning. Houten kozijnen zijn niet het duurst en ook niet het goedkoopst. Het is duurder dan PVC bijvoorbeeld, maar wel weer goedkoper van aluminium.

Hardhout en zachthout

Houten kozijnen kunnen van hardhout of zachthout gemaakt worden. Het is maar net wat voor jou beter werkt. Hardhout is duurder dan zachthout, dat geldt ook in het geval van kozijnen. Het scheelt per raam zo’n € 10 tot € 50. Hardhout kan wel een stuk langer mee, namelijk tot 75 jaar. De levensduur van zachthout is slechts 25 jaar. Het klinkt eigenlijk logisch, maar zachthout is gemakkelijker aan te passen en hardhout is juist weer steviger. Vooral hardhout is goed bestand tegen weersomstandigheden en andere invloeden van buiten.

Extra isolatie

Met houten ramen kun je prima goed isolerende ramen realiseren. Hout is namelijk geen geleidend materiaal en warmte en kou blijven dus op afstand door het hout tussen je binnenruimte en de buitenlucht. Voor nog betere isolatie kies je natuurlijk voor dubbelglas. Tegenwoordig wordt meestal HR++ glas gebruikt in nieuwe ramen. Hoe beter het glas isoleert, hoe hoger de prijs voor je houten ramen. Voor HR++ glazen kun je rekenen op prijzen van € 50 tot € 80 per vierkante meter. Wel zorgen goed geïsoleerde ramen voor een besparing op je energierekening. De investering is het wat dat betreft dus waard en bovendien vergroot je je wooncomfort.

Houten ramen isolatie

Onderhoudskosten

Hout vereist meer onderhoud dan aluminium of PVC. Maar qua kosten is het onderhoud niet bijster duur. Over een periode van 30 jaar kost het onderhoud van houten ramen zo’n € 570 per vierkante meter. Dat klinkt als een flink bedrag, maar dat is omgerekend nog geen € 1,60 per maand of een precieze € 19 per jaar. Dat valt dus reuze mee. Een abonnement op een streamingdienst is bijvoorbeeld een stuk duurder. Door je ramen schoon te houden ben je al goed op weg om je ramen te onderhouden. Meer over het schoonmaken van ramen lees je op de pagina ramen schoonmaken.

Profiteer van premies e subsidies

Als je nieuwe ramen kiest, is er misschien een mogelijkheid om in aanmerking te komen voor premies of subsidie. Dat scheelt ook weer in jouw investeringskosten. Voor huizen ouder dan 25 jaar is er bijvoorbeeld een renovatiepremie beschikbaar. Daarbij mag de investering maximaal € 15.000 zijn en kun je maximaal 40% premie krijgen. Voor meer informatie over premies en subsidies, kun je op onze premies en subsidies pagina terecht.

Kies de voordeligste aanbieder

Je kunt sowieso goed besparen door aanbieders te vergelijken. Dit kan je ook 40% schelen. En dat hoeft helemaal geen moeite te kosten. Je laat ons gewoon in het offerteformulier weten wat je wil van je nieuwe houten ramen. Je vult je postcode in en wij komen binnen twee werkdagen bij je terug. Dan hebben we maximaal zes offertes voor je en kun je de prijzen van deze specialisten vergelijken. Zo kies je de voordeligste en bespaar je op je nieuwe ramen.

Ontdek onze gidsen over ramen

Onze Diensten