Houten ramen prijzen

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de prijs van je houten ramen. Wij vertellen je hier meer over de prijzen van houten ramen en hun raamtypes, over onderhoudskosten en over de mogelijkheid van premies.

Houten ramen prijzen vergelijken

Houten ramen prijzen

Natuurlijk wil je weten wat je kwijt bent voor de aanschaf en het laten plaatsen van je houten ramen. Maar ook onderhoudskosten zijn iets om rekening mee te houden. Laten we beginnen bij het eerste. In de onderstaande tabel zie je een indicatie van gemiddelde prijzen voor vaste houten ramen. Een vast raam is het meest standaard en daarom ook het meest goedkoop. De prijzen zijn inclusief levering, plaatsing, btw en isolatieglas. Door een vakman je ramen te laten plaatsen, ben je zeker dat het goed wordt uitgevoerd en kun je het langst profiteren van je nieuwe houten ramen.

Vast houten raamPrijs incl. levering, plaatsing, btw en isolatieglas
1.000 x 1.000 mm€ 300 - € 500
1.500 x 1.200 mm€ 400 - € 600
2.000 x 1.500 mm€ 800 - € 1.000

Vaste ramen zijn ramen die niet geopend kunnen worden. Omdat deze relatief simpel te monteren zijn voor een vakman, is dit ook het minst duur. Er is bovendien minder materiaal nodig, want er hoeven geen mechanismen ingebouwd te worden voor het veilig openen en sluiten van de ramen. Andere soorten ramen zijn vaak duurder. Voor een preciezer beeld van de prijzen voor wat jij wil aan houten ramen, vraag je offertes op. Dit doe je via ons offerteformulier. Deze kun je op de site invullen. Je ontvangt dan binnen twee werkdagen tot zes offertes van vakmensen uit jouw omgeving. Je kunt daarmee tot 40% besparen op je nieuwe houten ramen. Je kunt namelijk de opties vergelijken en de meest voordelige kiezen.

Prijzen per raamtype

Er zijn behalve vaste ramen dus nog meer mogelijkheden. De tabellen hieronder laten prijzen zien per raamtype van verschillende formaten. Waar de tabel hierboven de montagekosten meerekent, doen de onderstaande tabellen dit niet. Je kunt voor de prijs inclusief montage het dubbele van de prijs exclusief montage verwachten. Wel is het verstandig om dit door een specialist te laten doen. Deze zorgt dat de ramen perfect geplaatst worden, zodat ze soepel openen en sluiten en er geen tochtkiertjes overblijven. De prijzen in de tabellen hieronder zijn inclusief isolatieglas.

Houten ramen
Houten raamRaamoppervlaktePrijs incl. btw en excl. montage
Vast raam
Vast raam1.000 x 1.000 mm€ 150 - € 250
Vast raam1.500 x 1.200 mm€ 200 - € 300
Vast raam2.000 x 1.500 mm€ 400 - € 500
Draai-kiepraam
Draai-kiepraam1.000 x 1.000 mm€ 250 - € 350
Draai-kiepraam1.500 x 1.200 mm€ 350 - € 450
Draai-kiepraam2.000 x 1.500 mm€ 500 - € 600
Valraam
Valraam1.000 x 1.000 mm€ 100 - € 150
Valraam1.500 x 1.200 mm€ 200 - € 300
Valraam2.000 x 1.500 mm€ 300 - € 400
Schuifraam
Schuifraam1.000 x 1.000 mm€ 800 - € 900
Schuifraam1.500 x 1.200 mm€ 1.000 - € 1.100
Schuifraam2.000 x 1.500 mm€ 1.100 - € 1.200

Klassiek en stijlvolle uitstraling

Houten kozijnen zijn echte klassiekers. Voorheen werden alle kozijnen van hout gemaakt. Het heeft dan ook een landelijke of traditionele uitstraling. Ook staat hout vaak mooi in harmonie met je buitenruimte. Bovendien kun je hout gemakkelijk verven. Sterker nog, het is noodzakelijk dat je de kozijnen met enige regelmaat opnieuw verft of lakt om ze goed te onderhouden. Daarmee verander je wel gemakkelijk van look voor je woning. Houten kozijnen zijn niet het duurst en ook niet het goedkoopst. Het is duurder dan PVC bijvoorbeeld, maar wel weer goedkoper van aluminium.

Hardhout en zachthout

Houten kozijnen kunnen van hardhout of zachthout gemaakt worden. Het is maar net wat voor jou beter werkt. Hardhout is duurder dan zachthout, dat geldt ook in het geval van kozijnen. Het scheelt per raam zo’n € 10 tot € 50. Hardhout kan wel een stuk langer mee, namelijk tot 75 jaar. De levensduur van zachthout is slechts 25 jaar. Het klinkt eigenlijk logisch, maar zachthout is gemakkelijker aan te passen en hardhout is juist weer steviger. Vooral hardhout is goed bestand tegen weersomstandigheden en andere invloeden van buiten.

Extra isolatie

Met houten ramen kun je prima goed isolerende ramen realiseren. Hout is namelijk geen geleidend materiaal en warmte en kou blijven dus op afstand door het hout tussen je binnenruimte en de buitenlucht. Voor nog betere isolatie kies je natuurlijk voor dubbelglas. Tegenwoordig wordt meestal HR++ glas gebruikt in nieuwe ramen. Hoe beter het glas isoleert, hoe hoger de prijs voor je houten ramen. Voor HR++ glazen kun je rekenen op prijzen van € 50 tot € 80 per vierkante meter. Wel zorgen goed geïsoleerde ramen voor een besparing op je energierekening. De investering is het wat dat betreft dus waard en bovendien vergroot je je wooncomfort.

Houten ramen isolatie

Onderhoudskosten

Hout vereist meer onderhoud dan aluminium of PVC. Maar qua kosten is het onderhoud niet bijster duur. Over een periode van 30 jaar kost het onderhoud van houten ramen zo’n € 570 per vierkante meter. Dat klinkt als een flink bedrag, maar dat is omgerekend nog geen € 1,60 per maand of een precieze € 19 per jaar. Dat valt dus reuze mee. Een abonnement op een streamingdienst is bijvoorbeeld een stuk duurder. Door je ramen schoon te houden ben je al goed op weg om je ramen te onderhouden. Meer over het schoonmaken van ramen lees je op de pagina ramen schoonmaken.

Profiteer van premies e subsidies

Als je nieuwe ramen kiest, is er misschien een mogelijkheid om in aanmerking te komen voor premies of subsidie. Dat scheelt ook weer in jouw investeringskosten. Voor huizen ouder dan 25 jaar is er bijvoorbeeld een renovatiepremie beschikbaar. Daarbij mag de investering maximaal € 15.000 zijn en kun je maximaal 40% premie krijgen. Voor meer informatie over premies en subsidies, kun je op onze premies en subsidies pagina terecht.

Kies de voordeligste aanbieder

Je kunt sowieso goed besparen door aanbieders te vergelijken. Dit kan je ook 40% schelen. En dat hoeft helemaal geen moeite te kosten. Je laat ons gewoon in het offerteformulier weten wat je wil van je nieuwe houten ramen. Je vult je postcode in en wij komen binnen twee werkdagen bij je terug. Dan hebben we maximaal zes offertes voor je en kun je de prijzen van deze specialisten vergelijken. Zo kies je de voordeligste en bespaar je op je nieuwe ramen.

Onze Diensten