Raam met dubbele beglazing prijs in 2024 | Tarieven en advies

De gemiddelde prijs van een raam met dubbele beglazing is €530, met een marge van €350 tot €950 inclusief installatie. De prijs van een raam met dubbele beglazing kan variëren van €350 tot €850 met conventioneel glas, of van €375 tot €950 met akoestische isolatie.

Optie dubbele beglazingGemiddelde prijs (met montage)
Klassieke dubbele beglazing€350 tot €850
Dubbele beglazing met akoestische isolatie€375 tot €950
Dubbele beglazing inbraakwerend€450 tot €1.050
Dubbele beglazing met zonnecollectoren€1.100 tot €1.500
Dubbele beglazing met verwarming€950 tot €1.300
prijs ramen dubbele beglazing

Beglazing en afmetingen zijn de belangrijkste parameters die de kosten van je project voor ramen met dubbele beglazing beïnvloeden. Er zijn echter nog andere factoren waarmee je rekening moet houden om je budget te verfijnen:

 • Materialen
 • Prestaties
 • Aantal vleugels
 • Type installatie
 • Kozijn
 • Afwerkingen
 • Assortiment

Gebruik onze gedetailleerde gids om de kosten voor het plaatsen van je ramen met dubbele beglazing te schatten en een nauwkeurige offerte van een vakman te krijgen.

Of je nu renoveert of bouwt, door te kiezen voor ramen met dubbele beglazing verbeter je de thermische en akoestische isolatie aanzienlijk, wat je comfort en energiebesparing oplevert.

Prijs van een raam met dubbele beglazing afhankelijk van het type ruit

Dubbele beglazing bestaat uit twee glasbladen die van elkaar gescheiden zijn door een laag lucht of inert gas, bekend als lucht, argon of krypton. Deze lucht of dit gas is een uitstekende thermische en geluidsisolator, waarbij gas in dit opzicht nog effectiever is. De kwaliteit en prestaties van dubbele beglazing spelen een belangrijke rol in de prijs van een raam, of het nu PVC, aluminium of hout is.

Prijs van een enkel raam met dubbele beglazing

De prijs van een conventioneel raam met dubbele beglazing ligt tussen €350 en €850, inclusief installatie. Voor een enkel raam met dubbele beglazing kunnen de kosten van de benodigdheden alleen al variëren van €200 tot €600.

Een enkel glas raam met dubbel glas bestaat uit twee glasplaten die een luchtlaag omsluiten. Het is efficiënter dan een raam met enkele beglazing en vermindert niet alleen het gevoel van koude bij het aanraken, maar beperkt ook condensatie veroorzaakt door een te groot temperatuurverschil tussen binnen en buiten.

De huidige standaard voor conventioneel dubbel glas is 4/16/4: dit betekent dat het bestaat uit twee ruiten van 4 mm gescheiden door een luchtspouw van 16 mm. Hoe groter de ruimte tussen de twee ruiten, hoe effectiever de thermische isolatie.

Prijs van een raam met dubbele beglazing en akoestische isolatie

De kosten van een raam met dubbele beglazing en akoestische isolatie variëren van €375 tot €950, inclusief installatie. Als je de prijs van een raam met dubbele beglazing en geluidsisolatie exclusief installatie wilt schatten, moet je rekenen op een prijs tussen €225 en €700.

Dubbele beglazing zorgt al voor een goede geluidsisolatie van je huis. Als je huis zich echter in een gebied bevindt dat blootstaat aan hoge geluidsniveaus, raden we je aan om te kiezen voor dubbele beglazing met geluidsisolatie.

Om de geluidsoverlast met ongeveer 35 dB te verminderen, kun je asymmetrische dubbele beglazing gebruiken, bijvoorbeeld van het type 10-6-4, wat betekent dat de dubbele beglazing bestaat uit een ruit van 10 mm, een luchtspouw van 6 mm en een ruit van 4 mm.

Voor een nog betere isolatie (geluidsreductie van ongeveer 40 dB) is er hoogwaardig dubbel glas met "akoestische laminering".

Prijs van een inbraakwerend raam met dubbele beglazing

De prijs van een inbraakwerend raam met dubbele beglazing varieert van €450 tot €1.050, inclusief installatie. De aankoopprijs van een inbraakwerend raam met dubbele beglazing varieert van €300 tot €800, arbeidsloon niet inbegrepen.

Een inbraakwerend raam met dubbele beglazing verhoogt de veiligheid van je huis meer dan een rolluik, dat gemakkelijk kapot kan gaan. Deze versterkte dubbele beglazing vertraagt inbraken en ontmoedigt zo inbrekers.

De inbraakwerende beglazing bestaat uit verschillende glasbladen die met elkaar verbonden zijn door ultrabestendige folies en is dikker dan gewone beglazing en beter bestand tegen stoten. De norm NF EN 356 definieert 8 klassen van beglazing op basis van hun weerstand: inbraakwerende beglazing valt in de klassen P6B tot P8B. Dit betekent dat ze tot 30 opeenvolgende slagen van een voorhamer of bijl kunnen weerstaan zonder te breken.

Er wordt geschat dat een inbraakpoging gemiddeld 3 minuten duurt. Gelaagd dubbel glas weerstaat ongeveer 3 minuten, terwijl inbraakwerend glas 6 minuten aan slagen weerstaat.

De prijs van een raam met inbraakwerend dubbel glas zal zeker hoger zijn, maar het zal je gemoedsrust geven.

Prijs van een raam met dubbele beglazing voor zonnecollectoren

De prijs van een raam met dubbele beglazing en zonnecollectoren varieert tussen €1.100 en €1.500, inclusief installatie. De prijs van een raam met dubbele beglazing en alleen zonnecollectoren ligt logischerwijs lager, tussen €950 en €1.250.

Dubbele beglazing met zonnecollectoren isoleert je niet alleen tegen de kou, maar produceert ook energie.

Het bestaat uit een isolerende laag en stroken met geïntegreerde zonnecollectoren. Reflectoren blokkeren een deel van de zonnestralen. De warmte van de zon wordt vervolgens opgevangen en teruggestuurd naar de boiler of het verwarmingssysteem van de woning via een netwerk van koperen spoelen die in de beglazing zijn geïntegreerd en water bevatten. Door deze spoelen is de beglazing echter slechts voor 40% doorzichtig.

In de zomer voorkomt dubbele beglazing met zonnecollectoren oververhitting (de reflectoren houden een deel van de zonnestralen tegen) en in de winter beperkt het warmteverlies.

Dubbele beglazing met zonnecollectoren is vooral geschikt voor grote glasoppervlakken op het zuiden of oosten. De prijs van een schuifraam met dubbele beglazing en zonnecollectoren zal zeker hoog zijn (vooral in termen van prijs per vierkante meter), maar de energiebesparing zal aanzienlijk zijn. Geschat wordt dat zonnecollectoren 40% van je behoefte aan warm water en verwarming kunnen dekken.

Prijs van een verwarmd raam met dubbele beglazing

De prijs van verwarmd dubbel glas varieert van €950 tot €1.300, inclusief installatie. Als je een verwarmd raam met dubbele beglazing wilt, zullen de kosten, exclusief professionele installatie, tussen €800 en €1.050 liggen.

Beglazing neemt steeds meer ruimte in beslag in onze moderne huizen. Verwarmd dubbel glas maakt intelligent gebruik van deze architecturale eigenschap: het laat het licht en de warmte van de zon binnen en versterkt tegelijkertijd hun energie-input.

Tussen de twee ruiten van dubbele beglazing loopt een elektrische kabel (in of onder de afstandhouder), terwijl een met het blote oog onzichtbare laag metaaloxide op de binnenste ruit fungeert als een verwarmingsweerstand die de warmte verspreidt.

Verwarmd dubbel glas biedt een perfecte esthetiek: niet alleen behoudt het glas zijn totale transparantie, maar het verwarmingssysteem is volledig onzichtbaar. Bovendien hebben de nieuwste modellen geen transformator meer nodig, zodat ze rechtstreeks op het elektriciteitsnet van de woning kunnen worden aangesloten.

De hoge prijs van een verwarmd raam met dubbele beglazing kan een afschrikmiddel zijn. Met dit type dubbele beglazing kun je echter energie besparen: naar schatting is het energieverbruik 20 tot 40% lager met verwarmde beglazing dan met traditionele verwarmingssystemen.

Bovendien combineert de prijs van een verwarmd raam met dubbele beglazing de kosten van uw dubbele beglazing en uw verwarmingssysteem. Als het glasoppervlak groot genoeg is (te berekenen volgens de regio en het type gebouw), kan verwarmde beglazing zelfs een volwaardig verwarmingssysteem zijn.

Prijs van een raam met dubbele beglazing volgens materiaal

Materialen voor ramen met dubbele beglazingGemiddelde prijs (met montage)Gemiddelde prijs (exclusief montage)
PVC€350 tot €850€200 tot €600
Aluminium€500 tot €1.200€350 tot €950
Hout€450 tot €1.450€300 tot €1.200
Aluminium/hout€650 tot €1.100€500 tot €850
Klantspecifiek€400 tot €1.500€250 tot €1.200

Dubbele beglazing is compatibel met alle mogelijke raammaterialen: aluminium, PVC en hout. De prijs van je ramen met dubbele beglazing zal echter variëren afhankelijk van het materiaal dat je kiest: hout, dat nobel en tijdloos is, is over het algemeen het duurst, PVC het betaalbaarst, terwijl aluminium een prijs per vierkante meter biedt die daar ergens tussenin ligt.

Prijs van een PVC venster met dubbele beglazing

De gemiddelde prijs van een PVC venster met dubbele beglazing varieert van €350 tot €850, inclusief installatie. De gemiddelde prijs van een conventioneel PVC venster met dubbele beglazing varieert van €200 tot €600, exclusief installatie, voor een standaard afmeting van 100x125cm.

PVC is nog steeds het voordeligste materiaal om te kopen en het populairste bij de Belgen voor buitenschrijnwerk.

Het is gemakkelijk te onderhouden met een eenvoudige schoonmaakbeurt en hoeft niet geschilderd of gerenoveerd te worden.

Door zijn synthetische aard is PVC van nature sterk isolerend, en profiteert het van verbeterde prestaties dankzij de constructie met holle kamers in de kozijnen.

Tot slot moet je weten dat, hoewel 50% van het PVC afkomstig is uit de petrochemische industrie, het vele malen 100% gerecycled kan worden.

Kosten van een aluminium raam met dubbel glas

De prijs van een aluminium raam met dubbele beglazing varieert van €500 tot €1.200, inclusief installatie. De kosten van een aluminium raam met dubbele beglazing, alleen levering, liggen tussen €350 en €950, afhankelijk van de kwaliteit van het product en de gewenste opties.

Duurzaam en stijlvol, aluminium is perfect voor grote ramen en is gemakkelijk te onderhouden. Aluminium is een metaal dat niet roest en oxidatie beschermt het nog meer tegen de elementen.

Ondanks dit natuurlijke voordeel bieden fabrikanten ook een speciale verfbehandeling die zorgt voor een zeer lange levensduur.

Aluminium ramen zijn nu zeer isolerend als ze voorzien zijn van thermische onderbrekingen. Serieuze merken bieden geen aluminium ramen meer aan zonder deze interne voorzieningen.

Prijs van een houten raam met dubbele beglazing

De prijs van een houten raam met dubbele beglazing is ook hoger, van €450 tot €1.450 inclusief installatie. Meer in detail: de aankoopprijs van een houten raam met dubbele beglazing kan variëren van €300 tot €1.200 als je de installatie niet meerekent.

Hout is nobel en tijdloos en biedt de beste isolatie, maar vergt onderhoud.

Houten ramen behoren tot de duurste, omdat ze uitstekende prestaties leveren en een traditioneel product zijn dat getuigt van veel expertise.

Houten schrijnwerk daarentegen moet regelmatig worden behandeld, hetzij door verven of vernissen, hetzij door het aanbrengen van een laag houtbeits.

Ten slotte is hout het meest geschikte materiaal voor op maat gemaakte ramen, omdat het gemakkelijk te bewerken is door een gespecialiseerde schrijnwerker.

Prijs van een aluminium/houten raam met dubbele beglazing

De prijs van een aluminium/houten raam met dubbele beglazing varieert van €650 tot €1.100, inclusief arbeid. Als je alleen de benodigdheden wilt kopen en het raam zelf wilt installeren, variëren de catalogusprijzen van €500 tot €850.

Gemengde ramen zijn het meest hoogwaardige schrijnwerk dat momenteel verkrijgbaar is voor residentieel gebruik. Ze hebben een zichtbare houten kern aan de binnenkant en aluminium bekleding aan de buitenkant.

Dit betekent dat je aan de binnenkant van je huis kunt genieten van houten ramen, terwijl je aan de buitenkant geen onderhoud hoeft te plegen.

Deze ramen worden aanbevolen voor huizen die erg worden blootgesteld aan de elementen, zeestralen of voor kelders die erg dicht bij het maaiveld liggen.

Prijs van een op maat gemaakt raam met dubbele beglazing

De prijs van een op maat gemaakt raam met dubbele beglazing kan variëren van €400 tot meer dan €1.500, afhankelijk van de vereiste eigenschappen en materialen. Op maat gemaakte ramen met dubbele beglazing, zonder installatiedienst, kosten €250 tot meer dan €1.200.

Als je openingen geen standaardformaat hebben, moet je weten dat de meeste raammerken hun schrijnwerk op maat laten maken. Deze fabrikanten leggen echter maximale en minimale lengtes en marges op, wat niet te vermijden is.

Ondanks deze beperking is dit steeds populairder wordende type productie geschikt voor de meeste openingen.

Als je verder wilt gaan, moet je je wenden tot een vakkundige schrijnwerker die het raam dat je nodig hebt met heel weinig beperkingen kan maken. De meeste op maat gemaakte ramen met dubbele beglazing worden gemaakt van hout, omdat dit materiaal heel gemakkelijk te vormen is. Er zijn ook vakmensen die op maat kunnen werken met PVC en aluminium profielen.

Voorbeelden van prijzen voor ramen met dubbele beglazing: Werkelijke prijzen

Om je een duidelijker idee te geven van het budget dat nodig is voor je project, hebben we enkele voorbeelden opgesomd van prijzen voor dubbele beglazing met installatie:

 • 500€: De prijs van een raam met dubbele beglazing en wit PVC schrijnwerk van 100x125cm.
 • 750€: De prijs van een wit PVC venster met dubbele beglazing met twee vleugels, inbraakwerende beglazing en afmetingen van 120x200cm.
 • 1.350€: De kosten van een antraciet aluminium raam met dubbele beglazing van klasse 3 (38dB), afmeting 210x200cm.
 • 850€: De kosten van een houten raam met dubbele beglazing en zonnecollectoren, enkele vleugel, eikenkleur, afmeting 90x220cm.

Een raam met dubbele beglazing plaatsen: Arbeidskosten

Installatietechnieken voor een raam met dubbele beglazing

Opbouw installatietechniek

Gewoonlijk in nieuwbouwwoningen wordt een raam met dubbele beglazing aan de oppervlakte gemonteerd, waarbij het raam aan de binnenmuur wordt bevestigd met behulp van haakjes of beugels. Het raam wordt dan geïntegreerd in de binnenisolatie van de muur. Als de isolatie te dik is, wordt het raam voorzien van een isolatiestrip. Opbouwinstallatie is voorbehouden voor isolatie van binnenuit. Om de prestaties van je woning te verbeteren, kun je de isolatie echter ook van buitenaf aanpakken.

Sponning installatietechniek

De sponninginstallatie is ideaal voor oudere huizen met dikke muren en houdt in dat het raamkozijn (het vaste deel) in de muursponning wordt geplaatst. Bij renovaties kan het nodig zijn om bij de sponning metselwerk te verrichten om de sponning te vergroten, of moet het raam op maat worden gemaakt om in de afmetingen van de bestaande opening en sponning te passen. Sponningen zijn geschikt voor zowel binnen- als buitenisolatie en bieden een uitstekende luchtdichtheid.

Tunnelinstallatie

Bij tunnelinstallatie wordt het raam in de dikte van de muur geïnstalleerd. Isolatie van zowel binnen als buiten is mogelijk. Tunnelinstallatie is bijzonder geschikt voor de renovatie van oude huizen met zeer dikke muren. Het wordt ook gebruikt in huizen met houtskeletbouw.

raam met dubbele beglazing plaatsen

Prijs voor het plaatsen van een raam met dubbele beglazing

Prijs voor het plaatsen van een raam met dubbele beglazing in een nieuwbouwwoning

De prijs voor het plaatsen van een raam met dubbele beglazing varieert in deze omstandigheden van €150 tot €250.

Het plaatsen van een raam met dubbele beglazing in een huis in aanbouw is veel gemakkelijker en sneller dan in een renovatieproject. Je vermijdt de verhuiskosten en vooral de kosten van de afwerking, die snel kunnen oplopen. Deze fase, die wordt uitgevoerd aan het einde van de ruwbouw, is ook veel sneller, omdat de ramen in hetzelfde huis in één lijn kunnen worden geplaatst door een team van ervaren timmerlieden.

Kosten van het vervangen van een raam voor renovatie

In het algemeen schatten we dat de kosten voor het plaatsen van een raam met dubbele beglazing als onderdeel van een renovatieproject tussen de €200 en €400 liggen (inclusief €50 tot €150 voor het verwijderen). Je moet dan rekening houden met afwerkingskosten als je de muren opnieuw wilt bekleden met gipsplaat en/of wilt schilderen.

Als je de ramen van een huis renoveert dat al gebouwd is, zul je waarschijnlijk hogere kosten moeten accepteren. Afhankelijk van de grondigheid van de renovatie en de leeftijd van het gebouw kunnen de installatie- en verwijderingskosten hoger of lager zijn.

Vraag offertes aan: specificeer de kosten van je werk

Om de exacte kosten van je ramen met dubbele beglazing te bepalen, moet je een offerte aanvragen bij een vakman bij jou in de buurt. We raden je aan om meerdere offertes aan te vragen, zodat je prijzen kunt vergelijken en de vakman kunt kiezen die aan je eisen voldoet.

FAQ

Hoeveel kost een raam met dubbele beglazing?

Een raam met dubbele beglazing kost tussen de €350 en €950, inclusief installatie, voor een dubbel raam van 100x125 cm.

Wanneer moet dubbel glas vervangen worden?

Afhankelijk van het materiaal raden we aan om een PVC of aluminium raam met dubbele beglazing 25 tot 30 jaar na installatie te vervangen. Houten ramen gaan tussen de 15 en 20 jaar mee, afhankelijk van hoe goed ze worden onderhouden.

Ramen renoveren of vervangen?

Als je nieuwe ramen hebt, kun je het kozijn behouden en alleen de vleugel vervangen. Als je oude ramen hebt, kun je op de lange termijn geld besparen door ze allemaal te vervangen.

Hoeveel kost het om een raam te vervangen?

De kosten voor het vervangen van een raam liggen tussen €400 en €1.350 all-in, inclusief €200 tot €400 voor installatie en verwijdering.

Hoeveel kost een op maat gemaakt raam met dubbele beglazing?

De prijs van een op maat gemaakt raam met dubbele beglazing varieert van €400 tot €1.500, afhankelijk van de afmetingen en de gebruikte materialen.

Lees ook

Onze Diensten