Afwerking ramen | Binnen- en buitenafwerking

De afwerking van ramen bestaat uit binnenafwerking en buitenafwerking. Daarnaast is er een bepaalde afwerking die bestaat voor het complete raam. Hieronder vertellen we je er meer over.

Afwerking ramen

Afwerking ramen

De afwerking van je ramen is cruciaal wanneer je nieuwe ramen plaatst. Het mag dan ook niet onderschat worden. Je kunt zelf de afwerking van je ramen doen of dit door een vakman uit laten voeren. Waarschijnlijk is de laatste optie beter. Een vakman weet namelijk wat deze doet. Behalve kennis en ervaring, heeft een specialist ook de nodige materialen voor de afwerking. Bovendien zul je het verschil tussen een professional en een amateur goed zien. Bespaar daarom niet op de afwerking van je ramen, want je zal er nog een tijdje mee vooruit kunnen. De details zijn hierin cruciaal. Een goede afwerking is daarnaast van belang voor goedwerkende isolatie en voor de levensduur van de ramen. We bespreken de volgende onderwerpen op het gebied van raamafwerking:

  • Buitenafwerking
  • Binnenafwerking
  • Hoekverbinding
  • Kleuren
  • Extra opties

Ben je benieuwd wat het kost om ramen te laten plaatsen? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Je hoeft alleen je postcode en wensen in te vullen op het formulier. Binnen twee dagen ontvang je dan maximaal 6 offertes van specialisten bij jou in de buurt. Zo heb je de mogelijke kosten direct op een rijtje en kun je de aanbieders vergelijken. Daarmee kun je kiezen voor de beste deal. Door aanbieders te vergelijken kun je tot 40% op de kosten besparen. Bevallen de mogelijkheden je toch niet? Dan kun je gewoon nog een keer offertes aanvragen. Ze zijn vrijblijvend en gratis. Je bent dus in geen enkel geval de diensten ook daadwerkelijk in te schakelen.

Buitenafwerking

Voor de look van je huis is de buitenafwerking een belangrijk aspect. Daarnaast heeft het invloed op de levensduur van je ramen. Bij de buitenafwerking van ramen wordt doorgaans een raamdorpel geplaatst. Dit heet ook een waterslag. Het is een schuine vensterbank die aan de buitenkant onder het raam wordt geplaatst. Behalve dat dit de look bepaalt, heeft het ook een functie. Met raamdorpels voorkom je namelijk dat water zich bij het kozijn verzamelt. In plaats daarvan wordt het water afgevoerd met de dorpels. Zo blijven je ramen langer bestand tegen waterbeschadiging. Raamdorpels komen voor in verschillende materialen, bijvoorbeeld metaal, beton, steen of kunststof.

Buitenafwerking ramen

Binnenafwerking

Ook de binnenafwerking van je ramen is fijn om goed uit te laten voeren. Je moet er tenslotte tegenaan kijken als je binnen zit. Binnen wordt er gebruik gemaakt van verschillende afwerkingsmogelijkheden, bijvoorbeeld:

  • Dagkantprofielen
  • Vensterbanken
  • Afdichten van naden.
Binnenafwerking ramen

Dagkantprofielen

Om je ramen er van binnen netjes afgewerkt uit te laten zien, kun je dagkantprofielen gebruiken. Deze zorgen voor een mooie overgang van muur naar raam. Het oogt bovendien strak. Daarnaast is het met dagkantprofielen mogelijk om deze naar je eigen wensen te laten maken. Zo bepaal je bijvoorbeeld de stijl, de lengte en de dikte van de dagkantprofielen. Afgezien van het visuele, zijn er ook praktische voordelen aan deze afwerking. Het is namelijk onderhoudsvriendelijk, zorgt voor betere isolatie en beschermt je ramen beter. Dagkantprofielen zijn er ook in verschillende materialen. Je kunt bij je specialist informeren welke mogelijkheden deze voor jou kan realiseren.

Vensterbank

Vaak wordt er bij de afwerking van ramen aan de binnenzijde gekozen voor vensterbanken. Deze worden onder het raam geplaatst. Sommige mensen zaten vroeger in vensterbanken, maar vandaag de dag is de vensterbank vooral een decoratief iets. Ze worden bijvoorbeeld gevuld met planten en foto’s of andere decoratieve accessoires. Een vensterbank is niet cruciaal voor bij je raam. Veel mensen vinden het desondanks wel praktisch. Het voordeel van deze vorm van afwerking, behalve dat je ruimte maakt om dingen op te zetten, is dat vensterbanken bestand zijn tegen UV-straling, krasvast zijn en onderhoudsvriendelijk zijn. Qua materiaal kun je voor een vensterbank kiezen voor hout, kunststof of natuursteen.

Naden afdichten

Voorheen was het naden afdichten cruciaal voor de isolatie van je ramen. Tegenwoordig is dit niet heel noodzakelijk meer. Maar toch is het naden afdichten geen slecht idee als er kleine kiertjes zijn. Je kunt bijvoorbeeld tochtstrips gebruiken of de kieren dichtkitten.

Ramen naden

Hoekverbinding

Een hoekverbinding is niet specifiek iets voor de binnen- of buitenafwerking. Het heeft betrekking tot de complete ramen. Met een hoekverbinding zorg je namelijk dat je ramen netjes op elkaar aansluiten. Dus zonder kieren of oneffenheden. Voorheen werd dit vooral met een diagonale hoekverbinding gedaan. Tegenwoordig is het ook mogelijk om een horizontale hoekverbinding te nemen.

Ramen hoekverbinding

Kleuren

Voor de afwerking van de ramen en vooral om ze te laten passen bij het geheel van je huis, is de kleur een belangrijk aspect. Je kunt tegenwoordig bijna iedere kleur wel kiezen voor de afwerking van je ramen. Meestal kun je gebruikmaken van de RAL kleuren om je keuze te maken voor de kleurafwerking van je ramen. Zo weet je ook zeker dat de kozijnen dezelfde kleur hebben als je voordeur bijvoorbeeld. Dit werkt vooral bij houten ramen. Op de pagina van PVC ramen kleuren kun je meer vinden over de mogelijkheden voor PVC ramen. Er zijn ook PVC ramen met een houtlook doordat er een houtpatroon in is verwerkt. Zo kies je voor de voordelen van PVC, maar behoud je de houten look.

Ramen kleuren

Extra opties

Behalve de afwerking van je ramen aan de binnenkant en buitenkant, kun je ook extra opties voor bij je ramen overwegen. Bijvoorbeeld een vliegenraam of een ventilatierooster. Een vliegenraam houd insecten buitenshuis terwijl het raam open staat. Een ventilatierooster bevordert de ventilatie in je huis, zonder dat je een raam open hoeft te zetten. Dit zijn dus opties om over na te denken voordat je nieuwe ramen gaat plaatsen, zodat je alles in één keer geregeld kunt hebben.

Bepaar tot wel 40% op nieuwe ramen

Benieuwd wat dit allemaal moet gaan kosten? Vraag dan een offerte aan. Je kunt dit gratis en vrijblijvend doen. Wij leveren offertes van maximaal 6 specialisten bij jou in de buurt. Dan kun je de offertes vergelijken en kiezen voor de beste deal. Door dit te doen kun je tot wel 40% besparen op het plaatsen van je nieuwe ramen. Je kunt eenvoudig offertes aanvragen. Je vult gewoon je postcode en wensen of eisen in. Binnen twee werkdagen ontvang je dan offertes. Dit zijn er maximaal zes en ze zijn allemaal in jouw regio. Die kun je dan vergelijken en een keuze maken, of besluiten het toch niet te doen.

Onze Diensten