Ramen plaatsen | Gemiddelde kosten & nuttige informatie

Nieuwe ramen plaatsen is geen simpel werkje. Wij raden dan ook aan dat je dit door een specialist laat uitvoeren. Je kunt op deze pagina meer lezen over de prijzen en hoe het plaatsen daarvan in zijn werk gaat.

Ramen plaatsen

Ramen plaatsen

Het is verstandig om van tevoren een idee te hebben van de prijzen voor het plaatsen van nieuwe ramen in je woning. Je kunt het natuurlijk zelf proberen, maar als je hier geen ervaring mee of verstand van hebt, is dat niet wijs. Je kunt beter een expert inschakelen. Het is namelijk niet iets dat zo gedaan is. Een specialist heeft niet alleen de kennis en ervaring in huis om ramen te plaatsen, maar heeft ook de nodige gereedschappen om de klus uit te voeren. Gereedschap dat jij zelf misschien niet hebt. Het geld dat je kwijt bent aan het laten plaatsen van ramen is afhankelijk van verschillende factoren. Bijvoorbeeld het raamtype. In de tabel hieronder zie je de richtprijzen voor het laten plaatsen van een vast raam. Dat is een raam dat niet open kan. Het meest standaard en voordelige raamtype. Voor het overzicht van prijzen van alle type ramen, kijk je bij de ramen prijzen pagina.

Vast raamRaamoppervlaktePrijs incl. levering, plaatsing, btw en isolatieglas
PVC1 m²€ 200 - € 400
Hout1 m²€ 300 - € 600
Aluminium1 m²€ 600 - € 800

Als je in een standaard rijtjeshuis woont en je hebt 20 m² aan totale raamoppervlakte, dan kun je voor het laten plaatsen van nieuwe PVC ramen in je gehele woning rekenen op een prijs tussen de € 5.000 en € 8.000. Door de ramen zelf te plaatsen, ben je ongeveer de helft minder kwijt. Hoewel het natuurlijk wel tijd kost. En het is echt een beter idee om dit uit te besteden als je geen ervaring hebt met ramen plaatsen. Specialisten hebben jarenlange ervaring met ramen plaatsen en weten precies wat ze bij welk type raam moeten doen.

Houd tot wel 40% in eigen zak

Je kunt wel tot 40% besparen op de kosten door offertes te vergelijken. Je kunt ze bij ons eenvoudig opvragen. Dan kun je de aanbieders vergelijken en de beste deal kiezen. Je vult gewoon het formulier in en krijgt binnen twee werkdagen een aantal offertes van ons toegestuurd. Deze zijn van verschillende aanbieders bij jou in de regio. Het aanvragen van offertes is vrijblijvend en gratis. Je zit dus nergens aan vast. Je kunt ook nog besluiten om geen nieuwe ramen te laten plaatsen. Of opnieuw offertes aanvragen. Zo vind je de beste deal voor jouw klus.

Hoe gaat een vakman te werk?

Het laten plaatsen van ramen door een vakman betekent dat er een aantal stappen doorlopen worden. Je kunt zelf deze stappen ook volgen, maar bedenk je goed of je ze ook netjes kunt uitvoeren. Een vakman doorloopt het volgende stappenplan:

  • Meten en nameten
  • Woning afdekken
  • Demonteren oude ramen
  • Monteren nieuwe ramen
  • Afstellen ramen
  • Afwerken ramen

Meten en nameten

De eerste stap is het meten en zeker weten dat er goed gemeten is. De juiste maat hebben is cruciaal voor nieuwe ramen. Een specialist doet dit dan ook erg nauwkeurig. De afmetingen worden opgegeven om de ramen te bestellen. Daarna worden ze geproduceerd. Voordat ze gemonteerd worden, wordt er nog een keer nagemeten of het allemaal klopt. Als alle afmetingen kloppen, dan kan er begonnen worden met de rest van het proces. Zo niet, dan moet het raam aangepast worden zodat het wel overeenkomt.

Ramen opmeten

Woning afdekken

Je kunt je voorstellen dat het vervangen of plaatsen van ramen een hoop troep kan geven. Daarom wordt de rest van de woning afgedekt voordat de ramen geplaatst worden. Zo kunnen specialisten hun werk uitvoeren, zonder dat er risico is voor de rest van je woning op beschadiging of het vuil worden. Uiteraard zorgen specialisten ook dat ze achteraf de gemaakte troep opruimen en je enkel een splinternieuw raam overhoudt.

Demonteren oude ramen

Voordat nieuwe ramen geplaatst kunnen worden, zullen in de meeste gevallen oude ramen verwijderd moeten worden. Dat gaat niet in één keer. Eerst wordt het glas weggehaald, daarna de kozijnen. Een specialist heeft hier de juiste materialen voor. Ze kunnen daardoor binnen de kortste keren je oude ramen verwijderd hebben. De ramen worden afgevoerd en voorbereidende werkzaamheden voor het plaatsen van de nieuwe ramen worden uitgevoerd. Ook het gemaakte afval bij het verwijderen van de oude ramen wordt opgeruimd.

Monteren nieuwe ramen

Tot op dit punt kun je misschien zelf nog de werkzaamheden uitvoeren. Maar het monteren van nieuwe ramen is de echte uitdaging van de klus. Hoe moeilijk dit is, hangt af van het type raam. Een vast raam is bijvoorbeeld veel gemakkelijker om te monteren. Andere soorten ramen hebben hang- en sluitwerk wat het ingewikkelder maakt. Tijdens het monteren wordt het raam waterpas gezet. Als het raam waterpas is, kan het gemonteerd worden. Daarna wordt het glas van het raam geplaatst. Het raam is compleet als alle onderdelen aan elkaar verbonden zijn.

Afstellen ramen

Dan worden de ramen afgesteld. Dit is bij bewegende ramen het meest ingewikkeld. Er moet namelijk gezorgd worden dat alles op de juiste manier kan bewegen en goed is afgesteld. Daarbij wordt aandacht besteed aan de scharnieren van het raam. Als een raam niet goed opent of sluit, wordt er door het indraaien of juist uitdraaien van een schroef gezorgd dat het raam juist is afgesteld.

Afwerken ramen

Tot slot worden de ramen afgewerkt. Dat wil zeggen dat ze netjes opgeleverd worden. Bijvoorbeeld door het dichten van de naden. Zo weet je zeker dat er geen gaatjes en kiertjes bij je ramen meer zijn. Aan de binnenkant worden ramen vaak afgewerkt met dagkantprofielen. Die zorgen ervoor dat de overgang van muur naar raam er netjes uitziet. In het geval van houten kozijnen worden deze afgewerkt door ze te schilderen of lakken. Voor meer details over raamafwerkingen kijk je op de pagina van afwerking ramen.

Afwerking ramen

Optionele extra’s

Je kunt bij je nieuwe ramen direct nadenken over meer dingen. Bijvoorbeeld een vliegenraam of een rolluik. Een vliegenraam zorgt ervoor dat insecten buiten blijven als je raam open staat. Zo kun je je kamer laten afkoelen of in een koele kamer slapen, zonder door beestjes gestoord te worden. Rolluiken verhogen de veiligheid van je ramen en zodoende van je hele huis. Er is geen mogelijkheid voor inbrekers om met rolluiken via het raam binnen te komen. De prijs voor deze en andere extra’s zie je in onderstaande tabel. Deze prijzen zijn los van de nieuwe ramen zelf.

ProductOppervlaktePrijs incl. btw en excl. montage
Vliegenraam 1 m²€ 40 - € 80
Rolluik handmatig1 m²€ 50 - € 150
Rolluik elektrisch1 m²€ 250 - € 350
Ventilatierooster raam1 m²€ 75 - € 125

Bespaar energiekosten met nieuwe ramen

Nieuwe ramen kunnen je een hoop opleveren. Niet alleen een nieuwe en frisse look voor je huis, maar ook een besparing op je energiekosten. Nieuwe ramen zijn namelijk beter geïsoleerd, omdat oudere ramen vaak enkelglas zijn. Doordat je met dubbelglas ramen betere isolatie van je woning hebt, hoeft de verwarming minder snel aan of de airco. Je huis blijft beter op temperatuur. Zo bespaar je tot 20% op je energiekosten in een jaar. En het verhoogt natuurlijk je wooncomfort, omdat het niet snel te warm of te koud wordt. PVC ramen worden het meest gekozen. Onder andere vanwege hun hoge isolatiewaarde. Op de pagina van PVC ramen isolatie vind je meer informatie over de isolatie van PVC ramen.

Nieuwe ramen laten plaatsen

Ga voor de beste deal

Je wil natuurlijk een zo scherp mogelijke deal als je nieuwe ramen laat plaatsen. Daarom is het verstandig om bij ons offertes op te vragen. Dit is gratis en vrijblijvend. Je vult je postcode in en wat je wil van je nieuwe ramen. Bijvoorbeeld het raamtype, materiaal en de formaten van de ramen. Wij sturen dan binnen twee werkdagen een aantal offertes. Deze zijn van aanbieders uit jouw regio. Je kunt dan de mogelijkheden vergelijken. Zo kun je tot 40% besparen op de aanschaf en montage van nieuwe ramen.

Onze Diensten