Dubbel glas prijzen, vervangen, voordelen en nadelen

Als u overweegt om nieuwe ramen met dubbele beglazing te plaatsen of uw huidige ramen te vervangen, is het belangrijk om te weten wat de kosten zijn en welke factoren de prijs kunnen beïnvloeden. In dit artikel geven we een uitgebreid overzicht van de kosten van dubbele beglazing in 2023 en bespreken we de verschillende factoren die van invloed zijn op de prijs. Ook geven we tips om te besparen op de kosten van dubbele beglazing en beantwoorden we enkele veelgestelde vragen.

Dubbel glas

Factoren die de prijs van dubbel glas beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die de prijs van dubbel glas kunnen beïnvloeden. Hier zijn enkele van de belangrijkste:

1. Type dubbel glas

Er zijn verschillende soorten dubbel glas op de markt, zoals standaard dubbel glas, hoogrendementsglas (HR, HR+ en HR++) en drievoudige beglazing. Elk type glas heeft zijn eigen prijsklasse en prestatiekenmerken. Over het algemeen geldt dat hoe beter de isolatiewaarde van het glas, hoe hoger de prijs.

2. Afmetingen van de ramen

De afmetingen van de ramen hebben een grote invloed op de kosten van dubbele beglazing. Grotere ramen vereisen meer glas en materialen, wat leidt tot hogere kosten. Bovendien kunnen ongebruikelijke vormen en maten extra productiekosten met zich meebrengen.

3. Materiaal van het kozijn

De prijs van dubbel glas wordt ook beïnvloed door het materiaal van het kozijn. Er zijn verschillende materialen beschikbaar, zoals hout, aluminium en PVC. Elk materiaal heeft zijn eigen kosten en onderhoudsvereisten. Houten kozijnen zijn over het algemeen duurder, terwijl PVC en aluminium kozijnen minder onderhoud vergen en vaak goedkoper zijn.

4. Installatiekosten

De installatiekosten kunnen variëren afhankelijk van de complexiteit van het project en de aannemer die u kiest. Het is belangrijk om offertes te vergelijken van verschillende aannemers om een goede prijs-kwaliteitverhouding te vinden en te zorgen voor een professionele installatie.

5. Extra opties

Bepaalde extra opties, zoals zonwerend glas, geluidsisolerend glas, veiligheidsglas of decoratieve elementen, kunnen de prijs van dubbel glas verhogen. Overweeg uw specifieke behoeften en budget alvorens te beslissen welke opties voor u geschikt zijn.

Gemiddelde prijzen van dubbel glas in 2023

De kosten van dubbel glas variëren sterk, afhankelijk van de hierboven genoemde factoren. Hier zijn enkele gemiddelde prijzen voor dubbele beglazing in 2023, afhankelijk van het type glas en de afmetingen van de ramen:

Dubbel glas huis

1. Standaard dubbel glas

Standaard dubbel glas is de meest voorkomende en goedkoopste optie. De gemiddelde kosten voor standaard dubbel glas liggen tussen de €100 en €150 per vierkante meter, inclusief kozijn en installatie. Deze prijs kan variëren afhankelijk van het gekozen kozijnmateriaal en de installatiekosten.

2. Hoogrendementsglas (HR, HR+ en HR++)

Hoogrendementsglas biedt betere isolatie dan standaard dubbel glas en is beschikbaar in verschillende gradaties (HR, HR+ en HR++). De kosten voor hoogrendementsglas liggen tussen de €120 en €200 per vierkante meter, afhankelijk van de isolatiewaarde en het gekozen kozijnmateriaal.

3. Drievoudige beglazing

Drievoudige beglazing biedt de beste isolatie en is het duurst. De gemiddelde kosten voor drievoudige beglazing liggen tussen de €180 en €250 per vierkante meter. De hogere kosten worden gecompenseerd door de uitstekende isolatie en energiebesparing die dit type glas biedt.

Dubbel glas prijs per vierkante meter

Type glas Gemiddelde prijs per m² (inclusief kozijn en installatie)
Standaard dubbel glas €100 - €150
Hoogrendementsglas (HR) €120 - €160
Hoogrendementsglas (HR+) €140 - €180
Hoogrendementsglas (HR++) €160 - €200
Drievoudige beglazing €180 - €250

Tips om te besparen op de kosten van dubbele beglazing

Hier zijn enkele tips om te besparen op de kosten van dubbele beglazing:

1. Vergelijk offertes

Vraag offertes aan bij verschillende glaszetters en aannemers om de beste prijs en service te vinden. Zorg ervoor dat de offertes alle kosten bevatten, zoals het glas, de kozijnen, de installatie en eventuele extra opties.

2. Overweeg de juiste glassoort

Kies het juiste type glas voor uw specifieke behoeften en budget. Standaard dubbel glas is goedkoper, maar hoogrendementsglas en drievoudige beglazing bieden betere isolatie en kunnen op lange termijn meer energiebesparing opleveren.

3. Kies het juiste kozijnmateriaal

Overweeg de kosten en onderhoudsvereisten van verschillende kozijnmaterialen. PVC en aluminium kozijnen zijn vaak goedkoper en vereisen minder onderhoud dan houten kozijnen, maar hout kan een esthetisch aantrekkelijkere optie zijn, afhankelijk van uw voorkeur.

4. Overweeg subsidies en premies

Informeer naar beschikbare subsidies en premies voor energiebesparende maatregelen, zoals het plaatsen van dubbel glas. Deze financiële steun kan helpen de kosten van dubbele beglazing te verlagen.

Hoe dubbel glas vervangen volgens de kozijnsoorten

De manier waarop dubbel glas wordt vervangen, kan variëren afhankelijk van het soort kozijn dat u heeft. Hieronder volgt een overzicht van de meest voorkomende kozijnsoorten en de bijbehorende stappen voor het vervangen van dubbel glas.

1. Houten kozijnen

Houten kozijnen zijn vaak eenvoudiger te bewerken en te repareren dan andere kozijnsoorten. Hier zijn de stappen om dubbel glas in houten kozijnen te vervangen:

 1. Verwijder voorzichtig de glaslatten of sponninglijsten aan de buitenkant van het raam.
 2. Haal het oude glas uit het kozijn en verwijder eventuele kitresten of spijkers.
 3. Meet de opening nauwkeurig op en bestel het nieuwe dubbel glas op maat.
 4. Plaats het nieuwe dubbel glas in het kozijn en zet het vast met glasblokjes.
 5. Bevestig de glaslatten of sponninglijsten weer en kit de randen af voor een goede afdichting.

2. PVC kozijnen

Het vervangen van dubbel glas in PVC kozijnen vereist specifieke kennis en ervaring. Hier zijn de stappen om dubbel glas in PVC kozijnen te vervangen:

 1. Verwijder voorzichtig de glaslatten aan de binnenzijde van het raam met behulp van een speciaal hulpmiddel (zoals een glaslatlifter).
 2. Haal het oude glas uit het kozijn en verwijder eventuele kitresten of beschadigingen.
 3. Meet de opening nauwkeurig op en bestel het nieuwe dubbel glas op maat.
 4. Plaats het nieuwe dubbel glas in het kozijn en zet het vast met glasblokjes.
 5. Bevestig de glaslatten weer en zorg ervoor dat ze goed aansluiten op het kozijn.

3. Aluminium kozijnen

Aluminium kozijnen hebben vaak een ingewikkelder systeem voor het vastzetten van het glas. Het is aan te raden om een professional in te schakelen voor het vervangen van dubbel glas in aluminium kozijnen. De stappen zijn als volgt:

 1. Verwijder voorzichtig de glaslatten of afdekprofielen aan de binnenzijde van het raam.
 2. Haal het oude glas uit het kozijn en verwijder eventuele kitresten of beschadigingen.
 3. Meet de opening nauwkeurig op en bestel het nieuwe dubbel glas op maat.
 4. Plaats het nieuwe dubbel glas in het kozijn en zet het vast met glasblokjes.
 5. Bevestig de glaslatten of afdekprofielen weer en zorg ervoor dat ze goed aansluiten op het kozijn.

4. Stalen kozijnen

Stalen kozijnen zijn minder gebruikelijk, maar kunnen nog steeds worden aangetroffen in sommige oudere woningen en gebouwen. Het vervangen van dubbel glas in stalen kozijnen kan complex zijn en het is raadzaam om een professional in te schakelen. De stappen zijn als volgt:

 1. Verwijder voorzichtig de glaslatten of sponninglijsten aan de buitenkant van het raam.
 2. Haal het oude glas uit het kozijn en verwijder eventuele kitresten of spijkers.
 3. Meet de opening nauwkeurig op en bestel het nieuwe dubbel glas op maat.
 4. Plaats het nieuwe dubbel glas in het kozijn en zet het vast met glasblokjes.
 5. Bevestig de glaslatten of sponninglijsten weer en kit de randen af voor een goede afdichting.

Tips voor het vervangen van dubbel glas

Ongeacht het type kozijn waarin u dubbel glas vervangt, zijn er enkele algemene tips die u in gedachten moet houden:

 • Schakel bij voorkeur een professional in, vooral als u niet bekend bent met het vervangen van dubbel glas of als u te maken heeft met complexe kozijnsoorten.
 • Zorg ervoor dat u de juiste afmetingen opneemt voor het nieuwe glas. Fouten in de meting kunnen leiden tot onnodige kosten en vertragingen.
 • Bij het verwijderen van oud glas, draag altijd beschermende handschoenen en een veiligheidsbril om letsel te voorkomen.
 • Controleer na de installatie of het nieuwe glas goed is afgedicht om luchtlekken en condensatieproblemen te voorkomen.

Door deze tips en stappen te volgen, kunt u dubbel glas in verschillende soorten kozijnen op de juiste manier vervangen. Een goede installatie zorgt voor een betere energie-efficiëntie en een comfortabelere leefomgeving.

Voordelen en nadelen van dubbel glas

Dubbel glas biedt verschillende voordelen ten opzichte van enkel glas, maar er zijn ook enkele nadelen waarmee u rekening moet houden. Hieronder volgt een overzicht van de voordelen en nadelen van dubbel glas, gevolgd door een HTML-tabel die deze informatie samenvat.

Voordelen Nadelen
Energie-efficiëntie Kosten
Geluidsisolatie Reparaties
Condensatievermindering Gewicht
Verhoogde woningwaarde
Veiligheid

Voordelen

 • Energie-efficiëntie: Dubbel glas heeft betere isolerende eigenschappen dan enkel glas, wat helpt om de warmte binnen te houden in de winter en buiten te houden in de zomer. Dit vermindert de energie die nodig is om uw huis te verwarmen en te koelen, wat kan leiden tot aanzienlijke besparingen op uw energierekening.
 • Geluidsisolatie: Dubbel glas biedt betere geluidsisolatie dan enkel glas, waardoor het een uitstekende keuze is voor huizen in de buurt van drukke wegen, vliegvelden of andere lawaaierige omgevingen.
 • Condensatievermindering: Dubbel glas helpt om condensatie op de ramen te verminderen, wat kan leiden tot schimmelvorming en andere vochtgerelateerde problemen.
 • Verhoogde woningwaarde: Dubbel glas kan de waarde van uw woning verhogen door de energie-efficiëntie en het algehele comfort te verbeteren.
 • Veiligheid: Dubbel glas is moeilijker te breken dan enkel glas, wat kan helpen om de veiligheid van uw woning te verbeteren.

Nadelen

 • Kosten: Dubbel glas is over het algemeen duurder dan enkel glas, zowel qua aanschaf als installatie. Dit kan een belemmering vormen voor sommige huiseigenaren, vooral als er veel ramen moeten worden vervangen.
 • Reparaties: In het geval van lekkage of andere schade kan het repareren of vervangen van dubbel glas ingewikkelder en duurder zijn dan bij enkel glas.
 • Gewicht: Dubbel glas is zwaarder dan enkel glas, wat een probleem kan zijn voor oudere kozijnen die mogelijk niet in staat zijn om het extra gewicht te dragen.

Conclusie

De prijs van dubbel glas varieert afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type glas, de afmetingen van de ramen, het kozijnmateriaal en de installatiekosten. Door offertes te vergelijken, het juiste type glas en kozijnmateriaal te kiezen en gebruik te maken van subsidies en premies, kunt u besparen op de kosten van dubbele beglazing. Houd rekening met zowel de initiële investering als de potentiële energiebesparing op lange termijn bij het nemen van uw beslissing.

Veelgestelde vragen

1. Is het de moeite waard om te investeren in dubbel glas?

Ja, dubbel glas biedt betere isolatie dan enkel glas, wat leidt tot lagere energiekosten en een comfortabeler binnenklimaat. Hoewel de initiële investering hoger kan zijn, kunnen de energiebesparingen op lange termijn de kosten de moeite waard maken.

2. Hoe lang gaat dubbel glas mee?

Dubbel glas gaat over het algemeen 20 tot 25 jaar mee, afhankelijk van de kwaliteit van het glas en de installatie. Het is belangrijk om de ramen goed te onderhouden en eventuele beschadigingen tijdig te repareren om de levensduur te verlengen.

3. Kan ik dubbel glas in mijn bestaande kozijnen plaatsen?

In sommige gevallen is het mogelijk om dubbel glas in bestaande kozijnen te plaatsen. Dit hangt af van de staat en het type van de kozijnen. Een glaszetter of aannemer kan u adviseren over de haalbaarheid van het plaatsen van dubbel glas in uw bestaande kozijnen.

Dubbel glas

4. Wat is het verschil tussen HR, HR+ en HR++ glas?

HR, HR+ en HR++ glas zijn typen hoogrendementsglas. HR-glas heeft een enkele coating die warmte reflecteert, terwijl HR+ en HR++ glas meerdere coatings hebben en vaak ook een gasvulling (meestal argon) tussen de glaslagen. HR++ glas biedt de beste isolatie van de drie typen.

5. Is het mogelijk om dubbel glas te repareren als het lek is of condensatie vertoont?

Als dubbel glas lek is of condensatie vertoont tussen de glaslagen, is het meestal niet mogelijk om dit te repareren. In dergelijke gevallen moet het glas meestal vervangen worden. Zorg ervoor dat u een garantie krijgt op uw dubbel glas om eventuele problemen in de toekomst te dekken.

Onze Diensten