Rolpoort - Uitgebreide gids voor kwalitatieve rolpoorten

Wanneer je op zoek bent naar een kwalitatieve en duurzame oplossing voor je garage, opslagruimte of bedrijfspand, dan zijn rolpoorten een uitstekende keuze. In deze uitgebreide gids lees je alles wat je moet weten over rolpoorten, de verschillende soorten en hun eigenschappen.

rolpoort

Wat zijn rolpoorten?

Rolpoorten zijn poorten die verticaal opengaan en zich oprollen in een kast boven de opening. Deze poorten hebben meestal horizontale lamellen die in elkaar passen en zorgen voor een veilige en stevige afsluiting. Rolpoorten zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, kleuren en afmetingen, en kunnen op maat worden gemaakt.

Soorten rolpoorten

Sectionaalpoorten

sectionale garagepoort

Sectionaalpoorten zijn rolpoorten die uit verschillende horizontale panelen bestaan. Deze panelen schuiven omhoog en rollen op in de kast boven de opening. Sectionaalpoorten zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, van geïsoleerde panelen tot glazen panelen, en kunnen zowel handmatig als elektrisch bediend worden.

Kantelpoorten

kantelpoort

Kantelpoorten zijn rolpoorten die uit één stuk bestaan en omhoog klappen. Deze poorten hebben meestal een verenmechanisme dat zorgt voor het omhoog klappen van de poort. Kantelpoorten zijn verkrijgbaar in verschillende materialen en afwerkingen, en kunnen zowel handmatig als elektrisch bediend worden.

Garagepoorten

soorten garagepoorten

Garagepoorten zijn rolpoorten die speciaal ontworpen zijn voor garages. Deze poorten zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, van sectionaalpoorten tot kantelpoorten, en kunnen zowel handmatig als elektrisch bediend worden. Garagepoorten zijn meestal breder en hoger dan gewone poorten, en worden op maat gemaakt.

Industriële rolpoorten

Industriële rolpoorten zijn rolpoorten die speciaal ontworpen zijn voor bedrijfspanden en industriële gebouwen. Deze poorten zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, van sectionaalpoorten tot snelloopdeuren, en kunnen zowel handmatig als elektrisch bediend worden. Industriële rolpoorten zijn meestal groter en steviger dan gewone rolpoorten, en worden op maat gemaakt voor de specifieke toepassing.

Voordelen van rolpoorten

Rolpoorten hebben verschillende voordelen ten opzichte van andere soorten poorten, waaronder:

 • Een veilige en stevige afsluiting
 • Een ruimtebesparend ontwerp
 • Een goede isolatie tegen kou, hitte en geluid
 • Een lange levensduur en weinig onderhoud
 • Een verbeterde uitstraling van je woning of bedrijfspand

Belangrijke overwegingen bij de aanschaf van rolpoorten

Als je overweegt om rolpoorten aan te schaffen, zijn er een aantal belangrijke overwegingen waar je rekening mee moet houden. Deze zijn onder andere:

 • De afmetingen van de opening waarvoor de poort bedoeld is
 • De gewenste materiaal- en kleurkeuze
 • De gewenste bedieningswijze (handmatig of elektrisch)
 • De gewenste isolatiewaarde
 • De gewenste veiligheidsvoorzieningen
 • De beschikbare ruimte voor de kast boven de opening

Installatie en onderhoud van rolpoorten

De installatie van rolpoorten is een specialistisch karwei dat het best kan worden uitgevoerd door een ervaren vakman. Bij de installatie wordt de poort op maat gemaakt en op de juiste wijze geplaatst en afgesteld. Na de installatie is het belangrijk om de poort regelmatig te onderhouden om de levensduur te verlengen. Dit kan onder andere bestaan uit het smeren van bewegende onderdelen, het controleren van de veiligheidsvoorzieningen en het reinigen van de poort.

Veelgestelde vragen over rolpoorten

Zijn rolpoorten geschikt voor zowel particulier als zakelijk gebruik?

Ja, rolpoorten zijn geschikt voor zowel particulier als zakelijk gebruik. Er zijn speciale rolpoorten verkrijgbaar voor garages en bedrijfspanden.

Zijn rolpoorten verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen?

Ja, rolpoorten zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen. Zo kun je de poort aanpassen aan de stijl van je woning of bedrijfspand.

Kunnen rolpoorten zowel handmatig als elektrisch worden bediend?

Ja, rolpoorten kunnen zowel handmatig als elektrisch worden bediend. Elektrische bediening biedt extra comfort en gemak, vooral bij grotere en zwaardere poorten.

Zijn rolpoorten veilig in gebruik?

Ja, rolpoorten zijn veilig in gebruik, mits ze op de juiste wijze zijn geïnstalleerd en onderhouden. Zo zijn er verschillende veiligheidsvoorzieningen mogelijk, zoals een veiligheidsrand of fotocellen die ervoor zorgen dat de poort stopt bij obstakels.

Zijn rolpoorten onderhoudsintensief?

Nee, rolpoorten zijn over het algemeen weinig onderhoudsintensief. Het is echter wel belangrijk om de poort regelmatig te controleren en te onderhouden om de levensduur te verlengen.

Zijn rolpoorten geschikt voor alle soorten openingen?

Nee, rolpoorten zijn niet voor alle soorten openingen geschikt. Het is belangrijk om de afmetingen en eigenschappen van de opening goed te laten beoordelen door een specialist om te bepalen welk type poort het meest geschikt is.

Conclusie

Rolpoorten zijn een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar een kwalitatieve en duurzame oplossing voor de afsluiting van een garage, opslagruimte of bedrijfspand. Door de verschillende soorten rolpoorten die verkrijgbaar zijn, is er altijd een oplossing op maat te vinden. Door rekening te houden met de belangrijke overwegingen bij de aanschaf, en de poort regelmatig te laten onderhouden, kun je nog jarenlang profiteren van de voordelen van rolpoorten.

Onze Diensten