Premies ramen: Welke mogelijkheden zijn er?

Wanneer je ramen gaat vervangen, kun je in aanmerking komen voor verschillende premies en subsidies. Op deze pagina lees je daar meer over en over de voorwaarden.

Premies subsidies ramen

Premies en subsidies ramen

Subsidies en premies zijn een mooie bijkomstigheid, want nieuwe ramen laten plaatsen is geen kleine investering. Je kunt besparen wanneer je in aanmerking komt voor één van onderstaande premies of subsidies:

 1. Vlaamse verbeteringspremie
 2. Vlaamse renovatiepremie
 3. Premie voor hoogrendementsbeglazing
 4. Verlaagd btw-tarief.

Vlaamse verbeteringspremie

Wie in Vlaanderen woont en zijn of haar of hun woning wil verbeteren of uitbreiden, kan in aanmerking komen voor de Vlaamse verbeteringspremie. Bijvoorbeeld wanneer je kiest voor het plaatsen van nieuwe ramen en deze beter isoleren, omdat het dubbelglas is. Je kunt dan deze premie wellicht ontvangen. Je kunt deze premie over een periode van 10 jaar maximaal drie keer aanvragen.

Belangrijkste voorwaarden

De voorwaarden om deze premie te kunnen krijgen zijn als volgt:

 • Je wordt beschouwd als bewoner van een woning in het Vlaams gewest
 • Je jaarinkomen is maximaal € 29.000
 • De woning is minimaal 25 jaar oud
 • De verbeteringswerkzaamheden zijn maximaal een jaar geleden uitgevoerd.

Premie ramen

De premie voor het vervangen van de ramen is een vast bedrag van € 1.250. Dit bedrag ligt per bouwonderdeel vast.

Ramen huis

Vlaamse renovatiepremie

Voor het renoveren van je huis kun je de Vlaamse renovatiepremie krijgen. Daarmee kun je tussen de 20% en 30% besparen op de kosten voor het laten plaatsen van nieuwe ramen. Over een periode van 10 jaar kun je deze premie eenmalig aanvragen.

Belangrijkste voorwaarden

De voorwaarden om deze premie te kunnen krijgen zijn als volgt:

 • Je wordt beschouwd als bewoner van een woning in het Vlaams gewest
 • Je jaarinkomen is maximaal € 40.640 voor een alleenstaande en maximaal € 58.050 als je samenwonend bent
 • De woning is minimaal 25 jaar oud
 • Het is maximaal 3 jaar geleden dat de ramen zijn vervangen voor een bedrag tussen de € 10.000 en € 15.000.
 • De maximale u-waarde van de beglazing is 1,3 W/m²K.

Premie ramen

Je kunt bij deze premie 20% of 30% ontvangen. Het percentage van de premie is afhankelijk van je jaarinkomen. Is je inkomen jaarlijks minder dan € 29.000, ook als je samen bent, dan krijg je 30%. Boven dit jaarinkomen krijg je een premie van 20% met een maximumbedrag van € 10.000.

Ramen woning

Premie voor hoogrendementsbeglazing

Hoogrendementsbeglazing plaatsen levert ook een premie op in sommige gevallen. Dit is afhankelijk van de U-waarde van je nieuwe ramen. De U-waarde geeft de isolatie aan. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie. Per vierkante meter ontvang je subsidie.

Belangrijkste voorwaarden

De voorwaarden om deze premie te kunnen krijgen zijn als volgt:

 • Je wordt beschouwd als bewoner van een woning in het Vlaams gewest
 • Het is maximaal een jaar geleden dat de nieuwe ramen geplaatst zijn
 • De hoogrendementsbeglazing is de vervanging van enkel en/of dubbelglas.

Premie ramen

Wanneer je voldoet aan bovenstaande voorwaarden, kun je een premie ontvangen. Het bedrag hiervan is afhankelijk van het aantal vierkante meter. Je kunt in onderstaande tabel zien welke bedragen je aan premie kunt ontvangen voor welke werkzaamheden.

 HR-glas met een U-waarde van maximaal 1,1 W/m²KHR-glas met een U waarde van maximaal 0,8 W/m²K
Van enkel glas naar HR-glas€ 12 per m²€ 15 per m²
Van dubbel glas naar HR-glasGeen premie€ 15 per m²

Doe je nog meer aan isolatie? Bijvoorbeeld door ook muurisolatie te nemen. Dan kun je een vier keer zo hoge subsidie krijgen. Daarvoor moet je zowel je muren isoleren als nieuwe ramen met HR-glas laten plaatsen. In onderstaande tabel zie je om welke premies het gaat.

 HR-glas met een U waarde van maximaal 1,1 W/m²KHR-glas met een U waarde van maximaal 0,8 W/m²K
Van enkel glas naar HR-glas€ 48 per m²€ 60 per m²
Van dubbel glas naar HR-glasGeen premie€ 60 per m²

Verlaagd btw-tarief

Wellicht kun je ook profiteren van het verlaagd btw-tarief voor je nieuwe ramen bij een renovatie. Voor een huis dat ouder dan 10 jaar is, is het namelijk zo dat je 6% btw betaalt in plaats van 21% wanneer je nieuwe ramen laat plaatsen. Dit verlaagde tarief geldt enkel op de montagekosten, niet op de kosten voor de ramen zelf. Desondanks kan het een hoop geld schelen. Zeker als het om een grote klus gaat.

btw ramen

Informatie op maat

Je kunt verschillende premies combineren en profiteren van meerdere subsidies tegelijkertijd. Per gemeente is het net anders geregeld. Controleer dus hoe het in jouw gemeente werkt. De experts bij jou in de regio kunnen je daar beter mee verder helpen.

Premies en subsidies ramen

Kostenbesparing van 40% op nieuwe ramen

Misschien kom je niet in aanmerking voor premies of subsidies of wil je nog meer besparen. Dat kan door offertes te vergelijken. Die vraag je eenvoudig bij ons op. Je vult het offerteformulier op de website gewoon in. Met je postcode en je wensen voor je klus heb je dat al afgerond. Dan ontvang je binnen twee werkdagen reactie. In de reactie vind je maximaal 6 offertes van specialisten bij jou in de buurt. Zo kun je de prijzen voor het vervangen van je ramen vergelijken en de beste deal vinden. Dat kan tot wel 40% schelen in de kosten voor het laten plaatsen van nieuwe ramen.

Onze Diensten