Complete gids voor raamrenovatie

Warmteverlies, slechte geluidsisolatie, beschadigd houtwerk, enkele beglazing, er zijn vele redenen waarom u uw oude ramen zou moeten renoveren. Het renoveren van een raam bestaat uit het vervangen van bepaalde elementen. Om uw ramen te renoveren, staan u verschillende oplossingen ter beschikking, afhankelijk van de staat van het toestel.

Belangrijke punten vóór de renovatie

 • De toestand van het bestaande frame: Dit kozijn, dat in de muur is bevestigd en de ramen ondersteunt, moet in goede staat verkeren. Als hij van hout is, kunt u er met een schroevendraaier in prikken om te controleren of de punt naar binnen zakt. Als dat wel het geval is, moeten uw kozijnen worden vervangen, omdat ze uw nieuwe ramen niet kunnen dragen.
 • De openingsruimte: Dit is belangrijk, vooral als u schuiframen wilt plaatsen
 • Het glasoppervlak nadat het nieuwe raam op het oude kozijn is geplaatst: U verliest tussen de twee en drie centimeter glasoppervlak (boven en onder). In dit geval kunt u het beste het oude frame verwijderen om zoveel mogelijk licht te krijgen.
 • De aanwezigheid van ventilatie: Dit is van essentieel belang om een te hoge vochtigheidsgraad te vermijden die tot overmatige condensatie zal leiden.
raamrenovatie

De nadelen van een renovatie-installatie

Overwogen moet worden of de lijsten geheel of gedeeltelijk moeten worden verwijderd. Gedeeltelijke verwijdering bestaat uit het bedekken van de oude frames met de nieuwe. Dit vereist dat het draagframe in perfecte staat is (geen oxidatie, geen vocht, geen vervorming, enz.).

Indien u verplicht bent de kozijnen te verwijderen, begroot dan metsel- en schilderwerk bovenop de totale prijs met installatie.

Het tweede wordt vermeld in de inleiding, het is het (lichte) verlies van helderheid, het tweede houdt verband met de installatie.

Ten derde moet de installatie volgens de regels van het vak worden uitgevoerd om koudebruggen te vermijden.

Welke thermische en akoestische voordelen kunnen worden verwacht?

Dit zijn de belangrijkste redenen om van schrijnwerk te veranderen.

Wat de energiewinst betreft, schatten deskundigen dat deze, met ramen van goede kwaliteit met dubbele beglazing, tussen 70% en 80% ligt. Het resultaat zal onmiddellijk merkbaar zijn op uw verwarmingsfactuur, en u kunt redelijkerwijs rekenen op een gemiddelde vermindering van 20% van uw factuur.

Woont u in een stedelijke omgeving, dan wint u aan sereniteit met nieuwe dubbele beglazing en als de omgeving echt lawaaierig is, zijn er zelfs speciale beglazingen die indrukwekkende akoestische prestaties leveren (deling door 2 van het buitengeluid).

Welke ramen eerst te veranderen

Idealiter zouden alle ramen tegelijkertijd moeten worden vervangen, zowel om de warmtewinsten te optimaliseren als om esthetische redenen.

Als u echter niet over het budget beschikt, begin dan met de belangrijkste ramen in uw huis en in het bijzonder met de woonkamers (woonkamer, keuken, badkamer, enz.).

Welk materiaal moet ik gebruiken voor mijn ramen?

U kunt kiezen uit 5 soorten materialen of assemblages, elk met zijn eigen kwaliteiten en gebreken

TypeVoordelen - Nadelen
Gemiddelde prijzen bij montage
PVC-ramenDe beste prijs-kwaliteitverhouding, maar niet erg milieuvriendelijk, plus ze zijn niet geschikt voor  grote oppervlakken (erkers). Van €220 tot €510
Houten ramenZeer esthetisch, prijs in het midden van het gamma, maar vereist regelmatig onderhoudVan 384€ tot 674€
Aluminium ramenZeer bestendig en elegant maar aan de bovengrens van het gamma geprijsd en te vermijden in zeer koude strekenVan 409€ tot 739€
Ramen van hout/aluminium Het combineert de voordelen van hout en aluminium, en verdient de voorkeur als u het budget hebtVan 460€ tot 810€
PVC / Alu ramenMinder kwaliteit dan de hout / Alu mix, maar ook minder duurVan 416€ tot 745€

Onthoud dat:

Voor een betere thermische isolatie is het beter te kiezen voor een houten of PVC-kozijn dan voor een aluminium kozijn, zelfs als dit is uitgerust met een thermisch onderbrekingssysteem.

Combinatiekozijnen van hout en aluminium of van PVC en aluminium hebben vele voordelen, waardoor ze de duurste op de markt zijn, maar ook de meest betrouwbare, robuuste en efficiënte.

Het aluminium buitenoppervlak biedt maximale bescherming voor hout of PVC tegen de grillen van het weer (regen, sneeuw, UV). Het onderhoud van deze producten is zeer beperkt.

In het kader van een ecologische benadering is het niet aan te raden ramen te kopen die voor 100% uit PVC bestaan, een vervuilend materiaal zijn of uit exotisch hout dat het gevolg is van ontbossing.

Hoe zit het met beglazing?

Om de juiste keuze te maken en voordat u uw ramen koopt, moet u de thermische prestaties van de verschillende soorten beglazing vergelijken.

De coëfficiënt die wordt gebruikt om de prestaties van verschillende ramen te bepalen en te vergelijken is :

 • Uw voor warmtedoorgangscoëfficiënt
 • Uf voor de prestaties van het schrijnwerk
 • Ug voor de prestaties van de beglazing.

Hoe kleiner de Uw-coëfficiënt, hoe beter de isolatie van het raam.

Voor een dubbele beglazing met versterkte isolatie kan een Uw tussen 1,1 en 1,6 W/m2 worden bereikt, wat overeenkomt met de thermische prestatie-eisen.

Versterkte dubbele beglazing bestaat uit twee glasbladen die van elkaar gescheiden zijn door een laag argongas en waarvan het binnenste glasblad behandeld is met een "lage emissiviteit", waardoor het warmteverlies aanzienlijk wordt beperkt.

In het kader van een project in een passiefhuis of een lage-energiewoning kunt u opteren voor driedubbele beglazing. Met een Uw-waarde tussen 0,7 en 0,9 W/m2.K.

de isolatiewinst ten opzichte van dubbele beglazing is interessant en maakt het mogelijk een goede thermische isolatie te verkrijgen.

Is een gedeeltelijke renovatie mogelijk?

Het is mogelijk, maar alleen op houten schrijnwerk. Het vervangen van enkel glas door dubbel glas is een relatief eenvoudige ingreep, maar verandert niets als uw ramen of kozijnen in slechte staat zijn.

Om de thermische, geluids-, luchtdichtheid- en lichtprestaties van uw nieuwe beglazing te behouden, verdient het dan ook de voorkeur de volledige vleugel te vervangen.

Kiest u toch voor deze minimalistische verandering, controleer dan vooraf of de dikte van de vleugel het gewicht van de nieuwe beglazing kan dragen.

Nog goedkoper is overbeglazing, waarbij een tweede ruit over de oude wordt geplaatst, maar wij raden deze oplossing, die een doe-het-zelf oplossing is en niet veel verschil zal maken voor uw thermische isolatie, niet aan.

Punten om te onthouden

 • Maak een diagnose van het oude schrijnwerk alvorens het te vervangen
 • Kies materialen en beglazing in overeenstemming met de gewenste energiebesparing
 • Voor een optimale geluidsisolatie kiest u speciaal voor dit doel ontworpen beglazing
 • Voer alleen een gedeeltelijke renovatie uit als u niet anders kunt
 • Maak uw nieuwe ramen compleet met beschermende rolluiken en buitenjaloezieën
 • Sommige van deze werken komen in aanmerking voor belastingkredietv

Om meer te weten te komen

Raamisolatiedichting, een overzicht

Raamisolatie-afdichtingen zijn er in verschillende materialen. Sommige zijn klevend, meer of minder resistent na verloop van tijd. De metalen afdichting moet gespijkerd worden. Silicone is moeilijker te installeren. Iedereen kan ze echter installeren en veel energie besparen.

Wat beïnvloedt de leveringstermijn van het schrijnwerk

De leveringstermijn voor schrijnwerk hangt af van verschillende parameters, zoals de betalingswijze, de fabricagetijd, de herroepingstermijn, enz. Dit zijn elementen waarmee rekening moet worden gehouden bij het beheer van uw renovatie- of bouwprojecten.

De AEV-classificatie, een norm die u moet kennen om uw ramen te kiezen

Van de verschillende keurmerken en normen voor ramen en schrijnwerk geeft de AEV-norm informatie over de prestaties van schrijnwerk op het gebied van luchtdoorlatendheid (A), waterdichtheid (E) en winddichtheid (V). Volg onze tips om te begrijpen wat de cijfers en letters op ramen en beglazing betekenen.

Mooi aangeklede ramen

Jaloezieën, gordijnen, stickers, de keuze om uw ramen aan te kleden wordt steeds groter. Uw raamdecoratie zal in hoofdzaak afhangen van het effect dat u aan uw interieur wilt geven en van het budget dat u wenst te besteden.

Exacte afmetingen voor eenvoudige installatie

Het bepalen van de grootte van de ramen voor een renovatie is een cruciale stap. Nauwkeurige en nauwkeurige metingen zorgen voor een efficiënte installatie en een optimale werking.

Ramen met efficiënte isolatie

Het thermisch comfort verbeteren en tegelijk de planeet beschermen is de heilige graal voor elke huiseigenaar. Om dit te bereiken kan raamrenovatie een prioriteit zijn. Verwaarloos echter niet de isolatie van daken en muren: het resultaat zal een aanzienlijk lagere verwarmingsfactuur zijn.

Regelmatig onderhoud voor onberispelijke ramen

Regelmatig onderhoud van uw ramen beschermt niet alleen uw eigendom, maar ook uw comfort op lange termijn. Met slechts een paar eenvoudige stappen kunt u uw ramen, beglazing, afdichtingen en schuifraambanen gemakkelijk onderhouden.

Gekleurd schrijnwerk om uw huis op te sieren

Sober of sprankelend, klassiek of trendy, mat of roesteffect, de kleur van het raam zet de toon vanaf het moment dat u binnenkomt. Het accentueert het gebouw, fleurt het op of geeft het een modernere uitstraling.

Waarom uw ramen vervangen?

Het vervangen van een raam helpt om uw energiekosten te verlagen door een betere thermische isolatie. Het geeft u ook een betere geluidsisolatie en een grotere veiligheid. In ieder geval kunt u door dit soort werkzaamheden de waarde van uw onroerend goed verhogen en profiteren van een belastingkrediet. Hier is een lijst van 10 goede redenen om over te stappen.

Waarom een raam vervangen door glasblokken?

Een muur van glasblokken brengt vele voordelen in uw huis. Het is niet alleen zeer esthetisch, maar brengt ook veel licht in uw woonruimte. Het gewicht ervan kan echter snel een hinderpaal worden en de installatie ervan vereist speciale know-how.

Vervangen van beglazing

Het vervangen van dubbele beglazing op een houten raam is een uitstekende oplossing om het houtwerk te herstellen en het comfort te verbeteren.

Hoogwaardige ramen: optimaal comfort

Hoe beter de thermische isolatie van een raam, hoe groter de energiebesparing en hoe comfortabeler u zich voelt in zomer en winter. Bij de keuze van uw ramen moeten dus specifieke criteria in acht worden genomen.

De oplossing om uw comfort te verbeteren

De geluidsisolatie van een raam is een cruciaal criterium voor mensen die in een stedelijke omgeving wonen, voor mensen met een huis aan de straatkant of voor mensen die bijvoorbeeld in de buurt van een vliegveld wonen. Het zorgt voor het comfort en het welzijn van het gezin, en verbetert tegelijkertijd de energieprestaties van het huis.

Onze Diensten