Aluminium ramen,: Prijzen 2023, soorten, materiaal en extra kosten?

De gemiddelde prijs van een aluminium raam is €700, variërend van €450 tot €1.300 inclusief installatie. De kosten van een aluminium raam met 1 raam variëren bijvoorbeeld van €420 tot €950, terwijl de kosten van een raam met 2 ramen variëren van €450 tot €1.300.

Type PVC raam (HxB in cm)Gemiddelde prijs (met montage)
1 vleugel (45 x 60)€420 tot €820
1 vleugel (60 x 60)€400 tot €900
1 blad (75 x 60)€420 tot €880
1 vleugel (95 x 60)€440 tot €950
2 ramen (75 x 100)€450 tot €1.180
2 ramen (125 x 100)€500 tot €1.200
2 ramen (135 x 100)€550 tot €1.250
2 ramen (135 x 120)€600 tot €1.300
Vast (45 x 40)€400 tot €720
Vast (45 x 80)€430 tot €780
Vast (75 x 60)€440 tot €830
Vast (95 x 60)€470 tot €840
Aangepast€500 tot €1.650
Aluminium ramen prijs

Het aantal ramen en de afmetingen zijn de belangrijkste parameters die de kosten van je aluminium raamproject beïnvloeden. Er zijn echter nog andere factoren waarmee je rekening moet houden om je budget te verfijnen:

 • Type raam
 • Beglazing
 • Prestaties
 • Type installatie
 • Kozijn
 • Afwerking

Gebruik onze gedetailleerde gids om de kosten voor het plaatsen van je aluminium ramen te schatten en krijg een precieze prijsopgave van een vakman.

Mooier dan een PVC-raam en minder duur dan een houten raam, zijn aluminium ramen een uitstekend alternatief dat budget, decoratie en het milieu combineert (aluminium is volledig recyclebaar). Aluminium is gemakkelijk te bewerken en biedt je de mogelijkheid om zo fantasierijk te zijn als je maar wilt als het gaat om ramen op maat.

Prijs van een aluminium raam per afmeting

Om de prijs van een raam met een aluminium kozijn te bepalen, moet je met verschillende factoren rekening houden: de grootte van het aluminium raam, het type raamopening (vast, vleugel, draaikiep, enz.), het type beglazing (versterkt, gelaagd, akoestisch, enz.).

In sommige gevallen, vooral bij renovatie, kan het nodig zijn om te kiezen voor ramen op maat.

Aluminium ramen vragen heel weinig onderhoud en zijn uiterst duurzaam.

Hoewel de kosten van aluminium ramen hoger zijn dan die van PVC, zijn ze nog steeds veel betaalbaarder dan die van houten ramen.

Prijs van een aluminium raam met 1 vleugel

De prijs van een enkel raam van aluminium varieert over het algemeen van €420 tot €950, inclusief installatie. Exclusief installatiekosten varieert de prijs van een enkel raam van €270 tot €850.

Aluminium ramen met een enkel raam, ook wel bekend als openslaand raam of openslaand raam, worden over het algemeen geïnstalleerd in kleine ruimtes in huis, zoals toiletten, gangen of badkamers.

De standaardafmetingen van een raam van dit type zijn meestal 75 cm × 60 cm. Ze kunnen vast of open zijn. Dankzij het grote glasoppervlak laat een aluminium raam met 1 vleugel veel licht binnen met een minimum aan muurruimte.

Prijs van een 2-ruits aluminium raam

De prijs van een 2-ruits aluminium raam ligt tussen €450 en €1.300, inclusief montage. Op de offerte voor je aluminium ramen staat in het gedeelte dat gewijd is aan de aankoop van benodigdheden een bedrag dat varieert van €300 tot €1.050 per eenheid.

Met meer dan 3 miljoen verkochte aluminium ramen in Frankrijk in 2017 (volgens het laatste onderzoek gepubliceerd door Ufme, de Franse vereniging van timmerfabrikanten), verovert aluminium een groeiend aantal Franse huishoudens.

Ramen met twee ruiten zijn het meest verspreid, omdat ze overeenkomen met het standaardformaat voor glasopeningen in huis. Dit model wordt het meest geïnstalleerd en is het meest geschikt voor slaapkamers en woonkamers. Dit glasoppervlak voldoet aan de vereisten van de RT 2012-norm, die bepaalt dat elke kamer een glasoppervlak moet hebben dat overeenkomt met 1/6 van het vloeroppervlak.

Afhankelijk van de kamers, hun indeling in het huis en de algemene indeling, is het mogelijk om voor verschillende soorten openingen te kiezen.

Wat is de kostprijs van een aluminium raam volgens de afmetingen

Prijs van een aluminium raam met vast kozijn

De prijs van een aluminium raam met vast kozijn kan variëren van €400 tot €840 inclusief installatie, afhankelijk van de grootte. Als je geen rekening wilt houden met de diensten van een schrijnwerker, dan varieert de aankoopprijs van een aluminium raam met vast kozijn van €250 tot €590.

Voor bepaalde ruimtes in huis, zoals trappenhuizen, gangen of kelderruimtes, kun je kiezen voor een aluminium raam met vast kozijn. Dit type installatie, dat niet kan worden geopend, laat veel licht binnen als de ruimte ongeschikt is voor een te openen raam. Of als de ruimte kwetsbaar is voor indringers.

Afhankelijk van de ruimte en de hoeveelheid zonlicht in huis, kunnen deze ramen een echt dakraam creëren dat een aanzienlijke esthetische waarde toevoegt. De prijs van deze installaties is ook de laagste op de markt, omdat de kosten van scharnieren, dichtingen en andere accessoires niet zijn inbegrepen.

Prijs van een aluminium raam op maat

De prijs van een aluminium raam op maat is over het algemeen duurder, van €500 tot €1.650 all inclusive. Als je geen rekening houdt met arbeidskosten, dan variëren de kosten van een aluminium raam op maat van €350 tot €1.400.

In sommige gevallen, zoals bij een renovatieproject, voldoen de huidige standaardmaten niet aan je behoeften. Daarom zijn aluminium ramen op maat essentieel, zodat de kozijnen in je openingen passen zonder dat er metselwerk nodig is.

Zelfs in nieuwbouwprojecten kun je ramen op maat gebruiken om je wensen de vrije loop te laten. De afmetingen van je aluminium ramen en de manier waarop ze opengaan, bepaal je dan helemaal zelf.

Prijzen van aluminium vensterbeglazing: Prijsgids

De prijs van een aluminium raam hangt niet alleen af van de grootte van je huis, maar ook van de dikte en kwaliteit van de beglazing die je kiest. Hoe dikker en sterker de beglazing, hoe hoger de prijs. Om je keuze te maken, is het belangrijk om van tevoren je behoeften te bestuderen op basis van je omgeving, want de vereisten voor geluids- en warmte-isolatie kunnen per gebied verschillen.

Type beglazingGemiddelde prijs (met montage)Kenmerken
Dubbele beglazing€500 tot €1.200Voldoet aan bouwnormen
Dubbele beglazing VIR (of FE)600 tot €1.350Betere isolatie
Geluidsisolatie met dubbele beglazing€550 tot €1.500Geluidsreductie tot 45dB
Dubbele beglazing inbraakwerend€550 tot €1.500Inbraakvertragend
Drievoudig glas€650 tot €1.700Gebruik volgens hogere normen

De verschillende soorten beglazing hebben hun eigen kenmerken, die als volgt kunnen worden samengevat:

Prijs van een aluminium raam met dubbele beglazing

De prijs van een conventioneel raam van aluminium met dubbele beglazing varieert van €500 tot €1.200, inclusief installatie. Exclusief installatiekosten varieert de prijs van een aluminium raam met dubbele beglazing van €350 tot €950.

In de gewone versie biedt dubbele beglazing al een zeer goede thermische en akoestische isolatie, waardoor je kunt voldoen aan de nieuwste isolatienormen.

Prijs van een VIR (of FE) aluminium raam met dubbele beglazing

De prijs van een VIR aluminium raam varieert van €600 tot €1.350, alles inclusief. Als je de installatiekosten niet meerekent, dan varieert de prijs van een RIV aluminium raam van €450 tot €1.100.

Verbeterd isolerend glas (lage emissiviteit) is duurder dan conventioneel dubbel glas, omdat de speciale coating infraroodstraling tegenhoudt. Dit beperkt warmteverlies in de winter en koelverlies in de zomer.

De besparingen op de kosten voor verwarming en airconditioning zijn aanzienlijk op de lange termijn. In bepaalde goed uitgevoerde configuraties kan het zelfs de prijs van een omkeerbaar airconditioningsysteem rendabeler maken, door de warmte-uitwisseling het hele jaar door te beperken.

Kosten van een aluminium geluidsisolerend raam met dubbele beglazing

Reken voor je geluidsisolerende beglazing op een prijs tussen €550 en €1.500, alles inclusief. Exclusief arbeidsloon liggen de kosten van een akoestisch aluminium raam tussen €400 en €1.250.

Het wordt aanbevolen voor stedelijke gebieden waar de geluidsoverlast bijzonder hoog is.

Dankzij de asymmetrische constructie (de ruiten hebben verschillende diktes) kan het geluid van buiten tot 45 decibel verminderen.

Prijs van een versterkt aluminium raam met dubbele beglazing

De kosten van een inbraakwerend aluminium raam variëren van €550 tot €1.500, inclusief installatie. Als je de installatiekosten buiten beschouwing laat, varieert de prijs van een aluminium raam van €400 tot €1.250.

Deze beglazing is zeer effectief op het gebied van beveiliging dankzij het gelaagde ontwerp, waardoor het lange tijd bestand is tegen gewelddadige inbraakpogingen.

Bovendien garandeert het beveiligde ontwerp de veiligheid van de bewoners in geval van schade.

Prijs van een aluminium raam met driedubbele beglazing

De prijs van een aluminium raam met driedubbele beglazing varieert van €650 tot €1.700. Exclusief installatie varieert de prijs van een aluminium raam met driedubbele beglazing van €500 tot €1.450.

Het bevat een derde ruit die de met lucht of gas gevulde ruimte tussen de lamellen halveert.

Vooral interessant in passiefhuizen (zeer hoge energieprestaties), kan driedubbel glas het nadeel hebben dat het iets minder licht in de kamer laat.

Voorbeelden van aluminium vensterprijzen: Werkelijke prijzen

Om je een duidelijker beeld te geven van de kosten van een raam, vind je hieronder een paar voorbeelden van actuele prijzen van aluminium ramen, inclusief installatie. Dit zijn indicatieve prijzen gebaseerd op schattingen van verschillende fabrikanten. Bij het schatten van de prijs van je toekomstige installatie moet je rekening houden met alle bovengenoemde parameters.

 • Grijs aluminium raam 85x40cm, vast kozijn, klassieke dubbele beglazing: €400.
 • Grijs aluminium raam 120x100cm, schuifraam, klassieke dubbele beglazing, met standaard handgreep: €650.
 • Wit aluminium raam 160x120cm, dubbel raam, dubbele beglazing, met standaard handgreep: €850.
 • Grijs aluminium raam 135x120cm, dubbel raam, driedubbele beglazing, met standaard handgreep: €950.

Een aluminium raam plaatsen: arbeidskosten

Het andere essentiële criterium waarmee je rekening moet houden bij het bepalen van de prijs van een aluminium raam zijn de installatiekosten. Tenzij je enige kennis hebt van het plaatsen van ramen, zul je in de meeste gevallen een timmerman moeten inschakelen. Zodra je de materiaalkosten hebt berekend door een schatting te maken, moet je de installatiekosten berekenen. Dit hangt af van de moeilijkheidsgraad van de klus en de installatietechniek die wordt gebruikt om de gekozen ramen te plaatsen.

Installatietechniek voor aluminium ramen volgens configuratie

Opbouwinstallatie

Deze installatietechniek wordt vooral gebruikt bij nieuwbouw of grote renovaties, omdat er achteraf binnenisolatie moet worden aangebracht. Het schrijnwerk wordt aan de binnenmuur bevestigd met clips of beugels. Als de dikte van de bekleding groter is dan die van het kozijn, wordt een extra ommanteling aan het uiteinde van het kozijn bevestigd.

Sponningen

Deze installatiemethode wordt meestal gebruikt bij renovatieprojecten. Tijdens de installatie worden sponningen of inkepingen in het kozijn gemaakt. Hierdoor kan het nieuwe kozijn rechtstreeks op het binnenoppervlak worden geplaatst. Als de afmetingen van het nieuwe raam niet overeenkomen met die van het oude raam, moet de sponning worden vergroot, wat extra metselwerk met zich meebrengt. De sponning kan dezelfde breedte hebben als de raamstijl of een opening van minstens 10 mm laten. Na plaatsing wordt er uitzettingsschuim of pleister aangebracht tussen het kozijn en het metselwerk om het kozijn te isoleren. Om de klus af te maken wordt er een bekledingspaneel, een "chanplat", op de isolatie aangebracht zodat het er van buitenaf aantrekkelijk uitziet.

Tunnelinstallatie

Deze techniek, ook bekend als "transom-installatie", wordt vooral gebruikt bij het plaatsen van buitenisolatie of wanneer de muren van het gebouw bijzonder dik zijn. Bij deze methode wordt het schrijnwerk rechtstreeks in de dikte van de muur aangebracht, in plaats van erop. In het geval van standaardschrijnwerk kunnen beugels (op de stijlen) of dwarsbalken (op het bovenkader) worden gemonteerd om het verschil in afmetingen te compenseren.

Plaatsen van een aluminium raam: Arbeidskosten

Kosten voor het plaatsen van een aluminium raam

Gezien de complexiteit van het plaatsen van een raam, vooral als het om een renovatie gaat en het oude raam verwijderd moet worden, moet je vaak een beroep doen op een vakman, een timmerman die gespecialiseerd is in aluminium. Voor meer duidelijkheid: de prijs voor het plaatsen van een aluminium raam hangt af van of het om nieuwbouw of renovatie gaat.

Prijs voor het plaatsen van een aluminium raam tijdens de bouw

Op een bouwplaats kunnen de arbeidskosten voor het plaatsen van een raam variëren van €150 tot €250.

Als je project bestaat uit het plaatsen van aluminium ramen in een nieuw gebouw, zal de installatie meestal sneller gaan dan bij een renovatie. Dat komt omdat er geen demontage nodig is en de vakman de nieuwe ramen alleen maar direct hoeft te plaatsen, want dat is vaak de methode die voor dit soort projecten wordt gebruikt.

Afhankelijk van de kwaliteit van de gekozen materialen en natuurlijk de grootte van de ramen, kunnen de prijzen echter variëren van de ene schatting tot de andere.

Prijs voor het plaatsen van een aluminium renovatieraam

De prijs voor het plaatsen van een aluminium raam bij renovatie is hoger dan wanneer je dit type raam nieuw installeert. Je moet rekening houden met verwijderingskosten (van €50 tot €150) en afwerkings- en bekledingskosten, voor een totaal van €200 tot €400. Veel mensen renoveren hun ramen om hun energieprestaties en de kwaliteit van hun binnen- en buitenisolatie te verbeteren.

Om hen te helpen heeft de overheid een reeks subsidies geïntroduceerd, vooral voor oudere woningen, om de kosten voor het renoveren van een flat te helpen compenseren.

Profiteer van de laagste onderhoudskosten

Een ander voordeel van aluminiumramen is dat je weinig kosten kwijt bent aan onderhoud. Ten opzichte van PVC en houten ramen is aluminium qua onderhoud het meest goedkoop. De kosten over een periode van 30 jaar zijn zo’n € 95 per vierkante meter. Bij houten ramen heb je het voor diezelfde periode over een bedrag van bijna € 600. Dat is dus een flink verschil. Op termijn ben je daarom misschien evenveel of zelfs minder kwijt voor aluminium ramen.

Aluminium schuiframen

Optimaliseer uw aluminium ramen

Behalve je materiaal en type raam, kies je ook het soort glas en de kleur. Hoe hoger de isolatiewaarde van het glas, hoe beter je je huis isoleert, maar dat kost je ook meer in aanschaf. Daarnaast zijn er meer mogelijkheden. Zo kun je kiezen om een vliegenraam bij je nieuwe raam te plaatsen. Of bij je bestaande raam. Of neem een ventilatierooster voor boven een vast raam om toch te kunnen ventileren. In de tabel hieronder kun je de prijzen voor verschillende extra’s vinden.

ProductOppervlaktePrijs incl. btw en excl. montage
Vliegenraam 1 m²€ 40 - € 80
Rolluik handmatig1 m²€ 50 - € 150
Rolluik elektrisch1 m²€ 250 - € 350
Ventilatierooster raam1 m²€ 75 - € 125

Goedkoper alternatief: PVC ramen

Is aluminium je toch te duur, maar wil je wel het grootste deel van de voordelen van aluminium ramen? Kies dan voor PVC ramen. PVC ramen zijn heel goedkoop en hebben bijna dezelfde eigenschappen. Ze vereisen ook weinig onderhoud en zijn kwalitatief bijna net zo goed. Ze gaan tot zo’n 50 jaar mee als je ze goed onderhoudt en dat betekent enkel af en toe een doekje er overheen halen en soms de scharnieren smeren.

Aluminium ramen gemonteerd

Vraag offertes aan: specificeer de kosten van je werk

Om precies te weten te komen hoeveel je aluminium ramen zullen kosten, moet je een offerte aanvragen bij een vakman bij jou in de buurt. We raden je aan om meerdere offertes aan te vragen, zodat je prijzen kunt vergelijken en de vakman kunt kiezen die aan je eisen voldoet.

De extra kosten van een aluminium raam

Wanneer je een offerte aanvraagt voor een aluminium raam, kunnen er extra kosten in rekening worden gebracht, afhankelijk van de opties die je kiest. Hier zijn enkele voorbeelden van installaties die extra kosten met zich mee kunnen brengen.

 • Vensterbank: Voor een raam van aluminium, of een ander materiaal, is het nodig om een buitendorpel aan te brengen in de constructiefase. De vensterbank zorgt voor water-, lucht- en stofdichtheid. Hij beschermt ook het metselwerk en beperkt het binnendringen van insecten aanzienlijk. De kosten zijn afhankelijk van het type dorpel dat wordt gebruikt.
 • Isolatie van buitenaf: Als je bij het plaatsen van je aluminium ramen de isolatie van je huis van buitenaf wilt verbeteren, moet je een voorzetraam plaatsen voor de isolatie. Dit is een dure optie.
 • Rolluiken: De installatie van rolluiken is een zeer populaire optie bij huiseigenaren, omdat dit type rolluik een zeer hoog isolatieniveau biedt voor de ramen en deuren, evenals echt comfort voor dagelijks gebruik. De prijs van aluminium rolluiken kan tot drie keer hoger liggen, afhankelijk van de kwaliteit.

FAQ

Hoeveel kost een aluminium raam?

De prijs van een aluminium raam varieert van €450 tot €1.300.

Wat is het prijsverschil tussen een aluminium raam en een PVC raam?

Het prijsverschil tussen een aluminium raam en een PVC raam is vaak het dubbele, omdat aluminium duurzamer en dus duurder is.

Kiezen tussen aluminium en pvc-ramen?

PVC-ramen zijn populair omdat ze een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding bieden, terwijl aluminium ramen worden aanbevolen vanwege hun esthetische aantrekkingskracht en duurzaamheid.

Hoeveel kost een aluminium raam met dubbele beglazing?

De prijs van een aluminium raam met geluidswerende dubbele beglazing varieert van €550 tot €1.500, alles inclusief.

Ontdek onze gidsen over ramen

Onze Diensten