Wat is de prijs van een aluminium raam?

Wilt u oude ramen vervangen door modernere aluminium modellen? Heeft u besloten te kiezen voor aluminium ramen voor de bouw van uw toekomstige woning? Ontdek in dit artikel de criteria die de prijs van een aluminium venster beïnvloeden, anticipeer op de te verwachten prijs en bereid uw budget voor de werkzaamheden voor.

Aluminium ramen prijs

Graag willen we u op weg helpen bij de aankoop van nieuwe ramen. Lees hier de prijzen van uw gewenste aluminium ramen en ontdek de mogelijkheden en voordelen.

Wat is de kostprijs van een aluminium raam?

De gemiddelde prijs van een aluminium raam is €540, met een marge van €350 tot €900 inclusief plaatsing. De prijs van een aluminium raam met 1 vleugel varieert bijvoorbeeld van 320 euro tot 650 euro, terwijl de prijs van een raam met 2 vleugels varieert van 350 euro tot 1000 euro.

PVC-raamtype (HxB in cm)Gemiddelde prijs (met montage)
1 openslaand raam (45 x 60)€320 tot €520
1 blad (60 x 60)€300 tot €600
1 blad (75 x 60)€320 tot €580
1 blad (95 x 60)€340 tot €650
2 bladeren (75 x 100)€350 tot €880
2 bladeren (125 x 100)€400 tot €900
2 bladeren (135 x 100)€450 tot €950
2 bladeren (135 x 120)€500 tot €1000
Vast (45 x 40)€300 tot €420
Vast (45 x 80)€330 tot €480
Vast (75 x 60)€340 tot €530
Vast (95 x 60)€370 tot €540
Aangepast€295 tot €1.350

Het aantal vleugels en de afmetingen zijn de belangrijkste parameters die de kosten van uw aluminium ramen project beïnvloeden. Het is echter noodzakelijk andere elementen te bepalen om uw budget te verfijnen:

 • Type schuifraam
 • Beglazing
 • Prestaties
 • Type installatie
 • Frame
 • Afwerking

Maak een schatting van de prijs van uw aluminium ramen met behulp van onze gedetailleerde gids en laat een vakman u een nauwkeurige schatting geven.

Inzicht in de prijs van een aluminium raam

Criteria die de prijs van aluminium ramen beïnvloeden

De prijs van een aluminium venster hangt af van de kenmerken ervan, die van invloed zullen zijn op het totale budget. In de praktijk varieert de prijs van een aluminium venster aan de hand van 5 hoofdelementen

 • de afmetingen van het aluminium venster
 • het openingssysteem van de ramen
 • de kwaliteit van de beglazing;
 • de afwerking van het aluminium raam;
 • het al dan niet kiezen van een raam met geïntegreerd rolluik.

Bij de prijs van een aluminium raam moet u dan nog de arbeidskosten optellen voor de installatie van uw ramen op uw bouw- of renovatieplaats. Al deze kosten moeten in uw offerte worden opgenomen.

De voordelen van aluminium

Qua prijs vallen aluminium venstermodellen tussen PVC venstermodellen (goedkoper) en houten venstermodellen (duurder) in. De hogere prijs van aluminium in vergelijking met schrijnwerk in PVC (deuren, ramen, enz.) is grotendeels toe te schrijven aan de voordelen van dit soort materiaal voor uw werk. Aluminium verschilt van andere materialen doordat het :

 • zijn levensduur ;
 • zijn robuustheid ;
 • zijn prestaties ;
 • zijn ontwerp ;
 • zijn zeer beperkte onderhoud;

de mogelijkheid om alle vormen aan te nemen om aan al uw designwensen of aan de behoeften van een raam op maat te voldoen.

Aluminium heeft ook het voordeel dat het recycleerbaar is. Het is dus een ecologisch materiaal.

Afmetingen: het eerste criterium dat de prijs van een aluminium venster beïnvloedt

De afmetingen van een raam of opening (breedte en hoogte) zijn een van de belangrijkste elementen in de prijs van een aluminium raam. Logischerwijs, hoe groter het raam, hoe hoger de prijs. Op dit gebied zult u vaak het aantal vleugels horen gebruiken om de afmetingen van uw ramen aan te geven. Afhankelijk van uw project zult u moeten begroten, exclusief installatie (1) :

 • tussen 145 en 530 euro voor een aluminium raam met enkele vleugel;
 • tussen 250 en 1050 euro voor een aluminium raam met 2 vleugels.

Met meer details, de prijs van een aluminium raam voor de meest voorkomende modellen met standaard afmetingen is :

Raamafmetingen en aantal vleugels Prijsklasse, installatie niet inbegrepen (1)
1 blad 45 x 60 cm 200 tot 380 euro
60 x 60 cm 340 tot 500 euro
75 x 60 cm 175 tot 510 euro
95 x 60 cm 210 tot 530 euro
2 bladeren 75 x 100 cm 320 tot 850 euro
125 x 100 cm 430 tot 970 euro
135 x 100 cm 425 tot 1.000 euro
135 x 120 cm 430 tot 1,050 euro

In deze prijzen voor een aluminium venster zijn de plaatsingskosten niet inbegrepen, die ook belangrijk zijn voor een totaalbeeld van het budget voor een aluminium vensterproject.

Goed om te weten
Zowel in de bouw als bij renovatie zijn op maat gemaakte ramen niet altijd de beste keuze voor uw portemonnee. Afhankelijk van de situatie kan de prijs van op maat gemaakte aluminium ramen oplopen tot meer dan 1.000 euro (1), exclusief plaatsing, en zelfs meer voor aluminium ramen uit het topgamma.

Prijs van een aluminium raam 1 vleugel

De prijs van een aluminium raam met enkele vleugel varieert over het algemeen van 320 euro tot 650 euro met plaatsing. De plaatsingskosten niet meegerekend varieert de prijs van een aluminium raam met enkele vleugel van 170 euro tot 400 euro.

Enkele openslaande ramen, ook bekend als kiepramen of ramen met openslaand raamwerk, worden gewoonlijk geïnstalleerd in kleine kamers in huis, zoals toiletten, gangen of badkamers.

De standaardafmeting van een raam van dit type is in de meeste gevallen 75 cm × 60 cm. Het raam kan vast of open zijn. Met zijn royale glasoppervlak laat het aluminium raam met enkele vleugels veel licht binnen met een minimum aan wandruimte.

Prijs van een aluminium raam met 2 vleugels

De prijs van een aluminium raam met twee vleugels ligt tussen €350 en €1.000, inclusief plaatsing. Op de offerte voor uw aluminium ramen, zal het deel gewijd aan de aankoop van benodigdheden een bedrag van 200€ tot 750€ per eenheid vermelden.

Met meer dan 3 miljoen verkochte aluminium ramen in Frankrijk in 2017 (volgens de laatste studie gepubliceerd door Ufme, de Franse unie van timmerfabrikanten), trekt aluminium nu een groeiend aantal huishoudens in Frankrijk aan.

Ramen met twee ruiten komen het meest voor, omdat zij overeenkomen met het standaardformaat van glasopeningen in huis. Dit is het meest geïnstalleerde model en het meest geschikt voor slaapkamers en woonkamers. Met dit glasoppervlak kan worden voldaan aan de eisen van de norm RT 2012, die voor elke kamer een glasoppervlak voorschrijft dat overeenkomt met 1/6e van het vloeroppervlak.

Afhankelijk van de kamers, de indeling ervan in het huis en de algemene indeling, zal het mogelijk zijn te kiezen voor verschillende soorten openingen.

Wat is de kostprijs van een aluminium raam volgens de afmetingen

Prijs van een aluminium raam met vast raamkozijn

De prijs van een aluminium raam met vast kozijn kan variëren van €300 tot €540 inclusief plaatsing, afhankelijk van de grootte. Indien u geen rekening wenst te houden met de tussenkomst van een timmerman, dan varieert de aankoopprijs van een vast aluminium venster van 150€ tot 290€.

Voor bepaalde ruimten in huis, zoals trappenhuizen, gangen of kelderruimten, kunt u kiezen voor een aluminium raam met vast kozijn. Dit type installatie, dat niet kan worden geopend, stelt u in staat te profiteren van een mooie helderheid wanneer de ruimte niet geschikt is voor een te openen raam. Of als het gebied vatbaar is voor indringers.

Afhankelijk van de ruimte en de hoeveelheid zonlicht in huis, kunnen deze ramen een echte lichtput creëren en een aanzienlijk esthetisch voordeel bieden. De prijs van deze installaties is de laagste op de markt, omdat de prijs van scharnieren en andere accessoires niet is inbegrepen.

Prijs van een op maat gemaakt aluminium venster

De prijs van een op maat gemaakt aluminium raam is over het algemeen duurder: deze kan tussen 295 euro en 1.350 euro liggen, alles inbegrepen. Als u de arbeidskosten niet meerekent, dan varieert de kostprijs van uw op maat gemaakte aluminium venster van € 145 tot € 1.100.

In sommige gevallen, zoals bij een renovatieproject, is het mogelijk dat de huidige standaardmaten niet aan uw behoeften voldoen. In dergelijke gevallen zullen op maat gemaakte aluminium ramen nodig zijn om in uw openingen te passen zonder dat er metselwerk moet worden verricht.

Zelfs bij nieuwbouw kunt u met op maat gemaakte ramen uw wensen de vrije loop laten. De afmetingen van uw aluminium ramen en de manier waarop ze opengaan zijn volledig vrij.

Kostprijs van een aluminium venster volgens het openingssysteem

Net als alle andere raammodellen kunnen aluminium ramen op verschillende manieren worden geopend. Afhankelijk van uw wensen en/of de kenmerken van de ruimte waarin het raam wordt geplaatst, kunt u kiezen tussen :

 • een aluminium raam met een openslaande deur, de meest klassieke, vanaf 145 euro exclusief plaatsing (1) ;
 • een aluminium raam met draai-kiepopening, het meest praktische, vanaf 245 euro exclusief plaatsing (1);
 • een aluminium raam met scharnierende opening, voor meer veiligheid, vanaf 200 euro exclusief plaatsing (1) ;
 • een aluminium raam met een schuifopening, de modernste, vanaf 250 euro exclusief plaatsing (1) ;
 • een aluminium raam met een schuifopening, voor optimale ruimtebesparing, voor prijzen vanaf 535 euro exclusief plaatsing (1), veel duurder dan een schuifopening.

In termen van prijs is het openslaande raam het voordeligste model, net voor de tuimel- en draaikiepmodellen. De schuiframen en draai-kiepramen zijn moderner en moeilijker te installeren en zijn aanzienlijk duurder.

Aluminium ramen: de invloed van de prijs van beglazing

Zowel bij renovatie als bij nieuwbouw speelt de keuze van de beglazing van uw ramen een doorslaggevende rol voor de thermische en akoestische isolatieprestaties van uw woning. De kwaliteit van de beglazing is daarom een belangrijk element om rekening mee te houden bij de keuze van uw aluminium ramen, en beïnvloedt onvermijdelijk de prijs van het product. Er zijn momenteel 3 categorieën van beglazing:

 • enkele beglazing ;
 • dubbele beglazing ;
 • driedubbele beglazing.

Tegenwoordig is enkel glas bijna verdwenen om plaats te maken voor efficiëntere alternatieven op het gebied van isolatie (warmte en/of geluid). Voor uw aluminium ramen zult u moeten kiezen tussen dubbele of driedubbele beglazing, en uw keuze moeten verfijnen met verschillende opties.

Er zijn verschillende modellen dubbele beglazing op de markt, van uiteenlopende kwaliteit, alsook dubbele beglazing met geluidsisolatie en dubbele beglazing met inbraakbeveiliging. Wat de prijs betreft, moet u rekenen op (2) :

 • vanaf 50 euro/m² voor klassieke dubbele beglazing ;
 • 140 tot 300 euro/m² voor driedubbele beglazing;
 • 100 tot 250 euro/m² voor inbraakwerend veiligheidsglas;
 • 150/m² voor zelfreinigend glas;
 • 500/m² voor verwarmd glas.

Goed om te weten.
Met aluminium ramen met driedubbele beglazing zal de isolatie van uw huis beter zijn dan met aluminium ramen met dubbele beglazing. De extra aankoopkosten van driedubbele beglazing worden op lange termijn gecompenseerd door de gerealiseerde energiebesparingen (betere thermische isolatie, en dus lagere energiekosten).

Arbeid en aanverwante kosten voor de installatie van aluminium ramen

De kosten voor het plaatsen van een aluminium raam

Tenzij u zelf de technische vaardigheden bezit om aluminium ramen te plaatsen, zult u een vakman moeten inhuren om uw ramen te plaatsen. Naast de kosten van het aluminium venster zijn er ook de kosten van de arbeid. Dit laatste hangt af van verschillende factoren, zoals

 • het type installatie: opbouw, inbouw, tunnel ;
 • de aard van het project: renovatie of bouw
 • het geografisch gebied van uw woonplaats (grote stad, plattelandsgemeente, enz.).

Bovendien bieden niet alle vaklui dezelfde prijzen voor de installatie van aluminium ramen. Een groot bedrijf dat gespecialiseerd is in ramen en in het hele land actief is, zal niet noodzakelijk dezelfde arbeidsprijzen bieden als een onafhankelijke timmerman in de buurt van uw huis. Gemiddeld moet u rekenen op een bedrag tussen 150 en 250 euro (3) voor het plaatsen van een aluminium binnenraam op een bouwplaats, en tussen 200 en 400 euro (3) voor het plaatsen van een aluminium binnenraam op een renovatieplaats. Dit komt omdat bij renovatiewerkzaamheden het bestaande raam moet worden verwijderd, wat de kosten verhoogt.

Tip
Om een idee te krijgen van de juiste prijs voor arbeid, aarzel niet om meerdere offertes te vragen. Met 3 offertes voor het plaatsen van aluminium ramen kunt u de prijzen gemakkelijker vergelijken (prijs van de ramen en arbeidskosten), en de offerte kiezen die volgens u het meest nauwkeurig is. Op Ootravaux.fr kunt u met slechts enkele muisklikken online een prijsopgave krijgen voor het plaatsen van aluminium ramen.

Vergeet de extra kosten niet
De installatie van een aluminium venster kan, naast de prijs van het venster en de arbeidskosten, nog andere kosten met zich meebrengen. De installatie van een vensterbank, de installatie van uitwendige isolatie, de kosten van het raamkozijn, of de installatie van een rolluik, zijn allemaal elementen die de prijs van een aluminium venster verder kunnen opdrijven.

Aluminium ramen beglazing prijzen per m²: Prijs gids

De prijs van een aluminium raam varieert naar gelang van de grootte van het huis, maar ook naar gelang van de dikte en de kwaliteit van de gekozen beglazing. Hoe dikker en sterker de beglazing, hoe duurder ze is. Om uw keuze te kunnen maken, is het van belang vooraf uw behoeften te bestuderen naar gelang van uw omgeving, aangezien de eisen op het gebied van geluids- en warmte-isolatie van gebied tot gebied kunnen verschillen.

Glazingstype.

De verschillende soorten beglazing hebben dus hun eigen kenmerken, die als volgt kunnen worden samengevat:

Prijs van een aluminium raam met dubbele beglazing

De prijs van enkelvoudige dubbele beglazing is zeer betaalbaar, variërend van €80 tot €150/m².

In zijn gewone versie biedt dubbele beglazing al een zeer goede thermische en geluidsisolatie, waardoor het voldoet aan de meest recente isolatienormen.

Prijs van een VIR (of FE) aluminium venster met dubbele beglazing

De prijs van een raam met dubbele beglazing varieert van 150€ tot 250€/m².

Lage-emissiviteitsbeglazing is duurder dan gewone dubbele beglazing, omdat de speciale coating als barrière voor infraroodstraling fungeert. Het beperkt warmteverlies in de winter en koelte in de zomer.

De besparingen op de verwarmings- en aircofactuur zijn aanzienlijk op lange termijn.

Kosten van een aluminium raam met dubbele beglazing

De kosten voor het geluiddicht maken van uw ramen variëren van € 150 tot € 200/m².

Het wordt aanbevolen in stedelijke gebieden waar de geluidsoverlast bijzonder groot is.

Dankzij de asymmetrische constructie (de ruiten hebben verschillende diktes) wordt het geluid van buiten tot 45 decibel verminderd.

Prijs van een aluminium raam met versterkte dubbele beglazing

Veiligheid heeft een prijs, en in dit geval zal de prijs variëren van 170€ tot 400€/m².

Deze beglazing is zeer doeltreffend op het gebied van veiligheid, dankzij de gelaagde constructie, en is lange tijd bestand tegen gewelddadige inbraakpogingen.

Bovendien garandeert het veiligheidsontwerp de veiligheid van de inzittenden in geval van schade.

Prijs van een aluminium raam met driedubbele beglazing

De kosten van driedubbele beglazing zijn hoog, van €150 tot €500/m².

Het bevat een derde glasplaat die de met lucht of gas gevulde ruimte tussen de lamellen in tweeën snijdt.

Vooral interessant in passiefhuizen (zeer hoge energieprestaties) kan driedubbele beglazing het nadeel hebben dat ze iets minder licht in de kamer binnenlaat.

Voorbeelden van prijzen van aluminium ramen: Werkelijke prijzen

Om u een beter idee te geven van de prijs per vierkante meter van uw raam, vindt u hieronder enkele voorbeelden van prijzen die van toepassing zijn op de huidige markt voor aluminium ramen. Dit zijn indicatieve prijzen gebaseerd op schattingen van verschillende fabrikanten. Alle bovenstaande parameters moeten in aanmerking worden genomen bij de raming van de prijs van uw toekomstige installatie.

 • Grijs aluminium raam 85x40cm, vast kader, klassieke dubbele beglazing: 190€.
 • Grijs aluminium raam 120x100cm, dubbele beglazing, met standaard handgreep: 250€.
 • Wit aluminium raam 160x120cm, dubbele beglazing, met standaard handgreep: 457€.
 • Grijs aluminium raam 135x120cm, dubbel openslaand, driedubbel glas, met standaard handgreep: 750€.

Plaatsen van een aluminium raam: arbeidskosten

Het andere belangrijkste criterium voor de prijsstelling van een aluminium raam is de kostprijs van de installatie. Tenzij u enige kennis hebt van het plaatsen van ramen, zult u in de meeste gevallen een timmerman moeten inhuren. Zodra de prijs van de materialen is vastgesteld door het maken van een bestek, zal de prijs van de installatie moeten worden vastgesteld. Dit zal afhangen van de moeilijkheidsgraad van de klus en de installatietechniek die wordt gebruikt om de gekozen ramen te plaatsen.

Inbouwtechniek van een aluminium venster volgens de configuratie

Opbouwinstallatie

Deze installatietechniek wordt vooral gebruikt bij nieuwbouw of ingrijpende renovaties, omdat achteraf binnenisolatie wordt aangebracht. Het bestaat uit het bevestigen van het schrijnwerk met behulp van beugels of consoles die op de binnenmuur worden aangebracht. Indien de dikte van de bekleding groter is dan de dikte van het frame, wordt een extra bekleding aan het uiteinde van het frame bevestigd.

Korting installatie

Dit is een installatiemethode die meestal wordt gebruikt bij renovatieprojecten. Tijdens de installatie worden sponningen, d.w.z. inkepingen, gemaakt voor het raamkozijn. Hiermee kan het nieuwe frame rechtstreeks op het binnenoppervlak worden gemonteerd. Indien de afmetingen van het nieuwe raam niet overeenkomen met die van het oude raam, zal de sponning moeten worden vergroot, hetgeen extra metselwerk met zich meebrengt. De sponning kan dezelfde breedte hebben als de deurstijl of een minimumspleet van 10 mm laten. Eenmaal geïnstalleerd, wordt uitzetschuim of pleister aangebracht tussen het frame en het metselwerk om het frame te isoleren. Na afwerking wordt een bekleding, "chanplat" genoemd, op de isolatie aangebracht voor het uiterlijk.

Tunnel installatie

Deze techniek, ook bekend als "spiegelinstallatie", wordt vooral gebruikt bij het aanbrengen van buitenisolatie of wanneer de muren van het gebouw bijzonder dik zijn. Bij deze methode wordt het schrijnwerk rechtstreeks in de dikte van de wand en niet op de wand geplaatst. In het geval van standaard schrijnwerk kunnen consoles (op de stijlen) of dwarsbalken (op de bovenlijst) worden geplaatst om het verschil in afmetingen te compenseren.

Plaatsen van een aluminium raam: Arbeidskosten

Prijs van het plaatsen van een aluminium venster

Gezien de complexiteit van het plaatsen van een raam, vooral in het geval van een renovatie en wanneer het oude raam moet worden verwijderd, is het in veel gevallen noodzakelijk een beroep te doen op een vakman, een timmerman die gespecialiseerd is in aluminium. Voor meer duidelijkheid scheiden wij de prijs van het plaatsen van een aluminium raam naargelang het om een nieuwbouw of een renovatie gaat.

Installatieprijs van een aluminium raam in de bouw

Op een bouwplaats kunnen de arbeidskosten voor het plaatsen van een raam variëren van € 150 tot € 250.

Wanneer uw project bestaat uit het plaatsen van aluminium ramen in een nieuw gebouw, zal de installatie in de meeste gevallen sneller gaan dan bij een renovatie. Aangezien er niets hoeft te worden verwijderd, hoeft de vakman de nieuwe ramen in feite alleen maar rechtstreeks te installeren, aangezien bij dit soort projecten vaak de opbouwmethode wordt gebruikt.

Afhankelijk van de kwaliteit van de gekozen materialen en natuurlijk de grootte van de ramen, kunnen de prijzen echter variëren volgens de verschillende schattingen.

Prijs van het plaatsen van een aluminium venster voor renovatie

De prijs van het plaatsen van een aluminium venster bij een renovatie is hoger dan bij het plaatsen van dit type venster in een nieuw gebouw. Inderdaad, u moet rekening houden met de prijs van de verwijdering (van 50€ tot 150€) evenals de afwerking en de dressings, voor een totaal van tussen 200€ en 400€. Veel particulieren renoveren hun ramen om hun energieprestaties en de kwaliteit van hun binnen- en buitenisolatie te verbeteren.

Om hen te helpen heeft de regering een aantal subsidies ingesteld, met name voor oudere woningen, die kunnen helpen de kosten van het renoveren van een flat te compenseren.

Voorbeelden van prijzen van aluminium ramen: Werkelijke prijzen

Om u een beter idee te geven van de prijs per vierkante meter van uw raam, vindt u hieronder enkele voorbeelden van prijzen die van toepassing zijn op de huidige markt voor aluminium ramen. Dit zijn indicatieve prijzen gebaseerd op schattingen van verschillende fabrikanten. Alle bovenstaande parameters moeten in aanmerking worden genomen bij de raming van de prijs van uw toekomstige installatie.

 • Grijs aluminium raam 85x40cm, vast kader, klassieke dubbele beglazing: 190€.
 • Grijs aluminium raam 120x100cm, dubbele beglazing, met standaard handgreep: 250€.
 • Wit aluminium raam 160x120cm, dubbele beglazing, met standaard handgreep: 457€.
 • Grijs aluminium raam 135x120cm, dubbel openslaand, driedubbel glas, met standaard handgreep: 750€.

De extra kosten van een aluminium venster

Wanneer u een offerte voor een aluminium raam aanvraagt, kunnen u extra kosten in rekening worden gebracht, afhankelijk van de opties die u kiest. Hieronder volgen enkele voorbeelden van installaties die extra kosten met zich mee kunnen brengen.

 • Dorpel: Voor een raam van aluminium of een ander materiaal moet in de ruwbouwfase een dorpel aan de buitenkant worden aangebracht. De dorpel zorgt voor een water-, lucht- en stofdichte afsluiting. Het beschermt ook het metselwerk en beperkt aanzienlijk het binnendringen van insecten. De kosten variëren naar gelang van het type dorpel.
 • Isolatie van buitenaf: Als u de isolatie van uw huis van buitenaf wilt versterken bij de installatie van uw aluminium ramen, moet u de installatie van een voorzetraam plannen waarin de isolatie kan worden aangebracht. Dit is een optie die extra kosten met zich meebrengt.
 • Rolluiken: De installatie van rolluiken is een zeer populaire optie voor particulieren, aangezien dit type rolluik een zeer goed isolatieniveau biedt voor de ramen en deuren, evenals echt comfort in het dagelijks gebruik. De prijs van aluminium rolluiken varieert van eenvoudig tot driedubbel, afhankelijk van hun kwaliteit.

Prijzen per raamtype

Bovenstaande tabel ging enkel over vaste ramen. Deze zijn het goedkoopst, omdat er geen systemen voor nodig zijn om het raam te kunnen openen. Andere raamtypes hebben andere kosten. Je ziet alle raamtypes en hun kosten per raamformaat in de tabellen hieronder. In deze tabellen zijn de montagekosten niet meegenomen. Wel zijn dit ramen inclusief isolatieglas.

FeaturesGemiddelde prijs per m2 (exclusief installatie)
Dubbele beglazingInachtneming van bouwnormen80€ tot 150€
Dubbele beglazing VIR (of FE)Verbeterde isolatie€150 tot €250
Geluidsisolatie met dubbele beglazingGeluidsisolatie tot 45dB€150 tot €200
Dubbel glas inbraakwerendInbraakwerend€170 tot €400
Driedubbele beglazingGebruik in hogere normen€150 tot €500
Aluminium raamRaamoppervlaktePrijs incl. btw en excl. montage
Vast raam
Vast raam 1.000 x 1.000 mm€ 250 - € 350
Vast raam 1.500 x 1.200 mm€ 350 - € 450
Vast raam 2.000 x 1.500 mm€ 700 - € 800
Draai-kiepraam
Draai-kiepraam 1.000 x 1.000 mm€ 400 - € 500
Draai-kiepraam 1.500 x 1.200 mm€ 500 - € 600
Draai-kiepraam 2.000 x 1.500 mm€ 900 - € 1.000
Valraam
Valraam 1.000 x 1.000 mm€ 200 - € 300
Valraam 1.500 x 1.200 mm€ 350 - € 450
Valraam2.000 x 1.500 mm€ 700 - € 800
Schuifraam
Schuifraam 1.000 x 1.000 mm€ 1.100 - € 1.300
Schuifraam 1.500 x 1.200 mm€ 1.400 - € 1.600
Schuifraam 2.000 x 1.500 mm€ 1.600 - € 1.800

Aluminium ramen laten plaatsen

Het is altijd aan te raden een vakman in te schakelen voor het plaatsen van aluminium ramen. Dat geldt eigenlijk voor ieder materiaal ramen. Overweeg je toch om kosten te besparen door het zelf te doen, bedenk je dan goed of je wel alle vaardigheden en materialen in huis hebt hiervoor. Anders heb je alsnog niet zoveel aan je nieuwe ramen als je gepland had. Je kunt voor de montage van ramen rekenen op een verdubbeling van de prijs ten opzichte van de aanschaf. Het voordeel is wel dat je meteen kunt genieten van je nieuwe ramen.

Aluminium ramen woonkamer

Bespaar op uw jaarlijkse energierekening

Aluminium is niet het goedkoopste materiaal. Wat aluminium ramen de investering waard kan maken, is hoe het zich terugbetaalt via je energierekening. Goed geïsoleerde ramen maken het namelijk minder nodig om de verwarming aan te zetten of aan te houden. Een goed geïsoleerd huis blijft langer op dezelfde temperatuur waardoor je minder energie hoeft te verbruiken om dit te realiseren. Dit betekent dat je tot 20% kunt besparen op je energierekening. Aluminium is bestand tegen wind en water en isoleert maximaal. Bovendien is het een stevig materiaal, waardoor het ook goed geschikt is voor grotere raamoppervlakken.

Profiteer van de laagste onderhoudskosten

Een ander voordeel van aluminiumramen is dat je weinig kosten kwijt bent aan onderhoud. Ten opzichte van PVC en houten ramen is aluminium qua onderhoud het meest goedkoop. De kosten over een periode van 30 jaar zijn zo’n € 95 per vierkante meter. Bij houten ramen heb je het voor diezelfde periode over een bedrag van bijna € 600. Dat is dus een flink verschil. Op termijn ben je daarom misschien evenveel of zelfs minder kwijt voor aluminium ramen.

Aluminium schuiframen

Optimaliseer uw aluminium ramen

Behalve je materiaal en type raam, kies je ook het soort glas en de kleur. Hoe hoger de isolatiewaarde van het glas, hoe beter je je huis isoleert, maar dat kost je ook meer in aanschaf. Daarnaast zijn er meer mogelijkheden. Zo kun je kiezen om een vliegenraam bij je nieuwe raam te plaatsen. Of bij je bestaande raam. Of neem een ventilatierooster voor boven een vast raam om toch te kunnen ventileren. In de tabel hieronder kun je de prijzen voor verschillende extra’s vinden.

ProductOppervlaktePrijs incl. btw en excl. montage
Vliegenraam 1 m²€ 40 - € 80
Rolluik handmatig1 m²€ 50 - € 150
Rolluik elektrisch1 m²€ 250 - € 350
Ventilatierooster raam1 m²€ 75 - € 125

Goedkoper alternatief: PVC ramen

Is aluminium je toch te duur, maar wil je wel het grootste deel van de voordelen van aluminium ramen? Kies dan voor PVC ramen. PVC ramen zijn heel goedkoop en hebben bijna dezelfde eigenschappen. Ze vereisen ook weinig onderhoud en zijn kwalitatief bijna net zo goed. Ze gaan tot zo’n 50 jaar mee als je ze goed onderhoudt en dat betekent enkel af en toe een doekje er overheen halen en soms de scharnieren smeren.

Aluminium ramen gemonteerd

Vergelijk specialisten

Of je nu aluminium of PVC kiest, zorg dat je eerst offertes opvraagt om deze te kunnen vergelijken. Daarmee bespaar je namelijk tot 40% op je aankoop. En je hebt een duidelijker beeld van de te verwachten kosten van jouw specifieke klus. Want wat je in de tabellen op deze pagina en site kunt vinden, zijn enkel indicaties van prijzen. De precieze prijs verschilt per klus.

Bijkomende kosten voor een aluminium venster

Wanneer u een offerte voor een aluminium raam aanvraagt, kunnen u extra kosten in rekening worden gebracht, afhankelijk van de opties die u kiest. Hieronder volgen enkele voorbeelden van installaties die extra kosten met zich mee kunnen brengen.

   Dorpel: Voor een raam van aluminium of een ander materiaal moet in de ruwbouwfase een dorpel aan de buitenkant worden aangebracht. De dorpel zorgt voor een water-, lucht- en stofdichte afsluiting. Het beschermt ook het metselwerk en beperkt aanzienlijk het binnendringen van insecten. De kosten variëren naar gelang van het type dorpel.
    Isolatie van buitenaf: Als u de isolatie van uw huis van buitenaf wilt versterken bij de installatie van uw aluminium ramen, moet u de installatie van een voorzetraam plannen waarin de isolatie kan worden aangebracht. Dit is een optie die extra kosten met zich meebrengt.
   • Rolluiken: De installatie van rolluiken is een zeer populaire optie voor particulieren, aangezien dit type rolluik een zeer goed isolatieniveau biedt voor de ramen en deuren, evenals echt comfort in het dagelijks gebruik. De prijs van aluminium rolluiken varieert van eenvoudig tot driedubbel, afhankelijk van hun kwaliteit.

   FAQ

   Wat is de prijs van een aluminium venster?

   De prijs van een aluminium raam varieert van 350€ tot 900€.

   Wat is het prijsverschil tussen een aluminium venster en een PVC venster?

   Het prijsverschil tussen een aluminium venster en een PVC venster is vaak het dubbele, aangezien aluminium duurzamer en dus duurder is.

   Wat is de prijs van een aluminium venster?

   PVC-ramen zijn populair omdat ze waar voor hun geld bieden, terwijl aluminium ramen worden aanbevolen vanwege hun esthetiek en duurzaamheid.

   Wat is de prijs van een aluminium raam met dubbele beglazing?

   De prijs van een aluminium raam met dubbele beglazing varieert van 500 euro tot 1.100 euro alles inclusief.

   Ontdek onze gidsen over ramen

Onze Diensten