Ramen vervangen prijzen in 2024 | Tarief en Installatie

De gemiddelde kosten voor het vervangen van een raam bedragen €680, met een marge van €400 tot €1.350 inclusief arbeidsloon. Meer specifiek variëren de kosten voor het vervangen van een raam van €400 tot €1.000 voor PVC-schrijnwerk en van €550 tot €1.350 voor aluminium kozijnen.

Een raam vervangenGemiddelde prijs (met montage)
PVC€400 tot €1.000
Aluminium€ 550 tot €1.350
Hout€700 tot €1.250
Gemengd€900 tot €1.550
Ramen vervangen prijs

Het materiaal en de afmetingen zijn de belangrijkste factoren die de kosten van je raamvervangingsproject beïnvloeden. Er zijn echter nog andere factoren waarmee je rekening moet houden om je budget te verfijnen:

 • Aantal vleugels
 • Type raam
 • Beglazing
 • Prestatie
 • Type installatie
 • Kozijn
 • Afwerking

Maak een schatting van de prijs van je raamvervanging met behulp van onze gedetailleerde gids en laat het werk nauwkeurig begroten door een vakman.

Het vervangen van de ramen in een woning is een groot project dat om de 20 tot 40 jaar moet worden uitgevoerd, of zelfs vaker, afhankelijk van de regio, de gebruikte materialen en de zorg die aan het onderhoud wordt besteed. In alle gevallen moet raamrenovatie tastbare resultaten opleveren, waarvan je sommige meteen kunt zien:

 • Een financieel rendement.
 • Energiebesparing.
 • Meer thermisch comfort.
 • Minder tocht.
 • Minder geluidsoverlast.
 • Geoptimaliseerde ventilatie.
 • Modernere uitstraling.

De prijs van een nieuw raam, afhankelijk van het gebruikte materiaal

De prijs van een raam wordt voornamelijk beïnvloed door het materiaal waarvan het schrijnwerk is gemaakt. Hoewel de installatiekosten niet over het hoofd mogen worden gezien, zijn ze niet het belangrijkste criterium voor uw schattingen. Het materiaal heeft niet alleen een zeer grote invloed op de aanschafprijs van een raam, maar ook op de duurzaamheid, de prestaties en het onderhoud ervan. Houd er rekening mee dat een kleine prijsverhoging voor een enkel raam kan oplopen tot een aanzienlijk bedrag als je huis veel ramen heeft.

Het vervangen van je ramen hoeft echter niet betrekking te hebben op alle openingen in je huis. Zoals een recente studie van Ademe laat zien, waren er bij 218 van de 264 raamvervangingen niet meer dan 3 ramen betrokken.

Kosten voor het vervangen van een PVC-raam

De prijs voor het vervangen van een raam met PVC-schrijnwerk varieert van €400 tot €1.000 per eenheid, alles inclusief. Als je de installatie niet meerekent, varieert de prijs van een PVC venster vervangen van €200 tot €600.

PVC is het populairste materiaal voor buitenschrijnwerk in Frankrijk. In feite heeft PVC (polyvinylchloride) duidelijke voordelen ten opzichte van de concurrentie, zelfs ten opzichte van de meest traditionele materialen.

 • De prijs van PVC is erg laag; PVC-ramen zijn zelfs de goedkoopste op de markt.
 • Natuurlijk is PVC een uitstekende thermische isolator.
 • Dit materiaal is door en door gekleurd, zodat er geen folievormende producten kunnen afbladderen onder invloed van de elementen.
 • Het is rotvrij en vereist geen onderhoud.

Deze argumenten maken PVC het ideale materiaal voor buitenschrijnwerk, vooral omdat het nu door de meeste raamfabrikanten in de fabriek op maat kan worden gemaakt.

Ondanks deze voordelen heeft PVC een aantal nadelen die voor sommige huiseigenaren een belemmering kunnen vormen.

 • PVC is volledig recyclebaar, maar het is nog steeds een product dat voor meer dan 40% uit aardolie bestaat, een materiaal dat schadelijk is voor het milieu en waarvan de prijs op de handelsmarkten de neiging heeft om te stijgen.
 • Als het van slechte kwaliteit is, kan het er te 'plastic' uitzien.
 • Het past niet per se in huizen met een zeer traditionele of burgerlijke uitstraling.
 • Het is niet erg stijf, wat fabrikanten dwingt om de doorsnede van de profielen te verbreden in het geval van zware beglazing, waardoor het glasoppervlak nog kleiner wordt.

In elk geval moet je PVC beschouwen als het materiaal van je keuze bij het schatten van de prijs voor het vervangen van je venster. In de goedgevulde catalogi van de fabrikanten vind je vast en zeker een PVC-raam waarvan het formaat, de kleur en de decoratie aan je verwachtingen voldoen.

Als u het, net als 43% van de Fransen, koud heeft, zelfs als uw huis goed wordt verwarmd (volgens de meest recente enquête over dit onderwerp), dan kunnen moderne PVC ramen (met dubbel of driedubbel glas) een effectief en betaalbaar antwoord zijn op uw warmteproblemen.

Kosten voor het vervangen van een aluminium raam

De prijs voor het vervangen van een raam met aluminium schrijnwerk varieert van €550 tot €1.350, inclusief installatie. Op de kostenraming voor de vervanging van je raam zal de regel voor de aankoop van benodigdheden tussen €350 en €950 kosten.

In de afgelopen tien jaar is aluminium het op één na populairste materiaal geworden voor buitenschrijnwerk. Aluminium dankt zijn populariteit aan zijn lichtheid, sterkte en grote stijfheid. Dankzij de eigenschappen van aluminium kunnen raamkozijnen zeer slank en onopvallend worden gemaakt, waardoor het glasoppervlak effectief wordt vergroot.

Bovendien is aluminium een materiaal met een zekere luxueuze uitstraling, zoals blijkt uit het gebruik ervan in de auto- en telefoonindustrie.

Aluminium is een metaal dat niet roest, maar zijn oxide (aluminiumoxide) vormt een beschermende laag. Daarom heeft het geen onderhoud nodig en kan het tientallen jaren aan de elementen worden blootgesteld. Voor raamprofielen wordt aluminium behandeld met poedercoating, een verfproces dat een zeer resistente gekleurde laag vormt, die door de meeste fabrikanten jarenlang gegarandeerd wordt.

Omdat aluminium stijf en sterk is, kunnen er bovendien zeer lange profielen van worden gemaakt zonder dat ze doorbuigen (doorzakken), daarom wordt het vaak gebruikt voor grote ramen.

Als je de kosten van je raamvervanging wilt berekenen zonder fouten te maken, ga dan op zoek naar aluminium ramen met thermische onderbrekingen, want aluminium is een uitstekende warmtegeleider. Tegenwoordig hebben alle serieuze fabrikanten van aluminium ramen deze eigenschappen standaard in hun assortiment. Je moet weten dat de nieuwe energieregelgeving (RE2020) nu vereist dat ramen een warmtedoorgangscoëfficiënt (Uw) van minder dan 0,8W/m²K hebben, een waarde die aluminium ramen gemakkelijk bereiken. Bij renovatie is het momenteel mogelijk om minder isolerend schrijnwerk te gebruiken, hoewel we nog steeds aanraden om de nieuwste energienormen te volgen om meer substantiële besparingen te maken.

Kosten voor het vervangen van een houten raam

De kosten voor het vervangen van een houten raam kunnen variëren van €700 tot €1.250, inclusief installatie. Exclusief installatiekosten variëren de kosten voor het vervangen van een houten raam van €500 tot €850.

Hout is het materiaal dat traditioneel wordt gebruikt voor raamkozijnen. Er zijn veel redenen voor deze voorkeur, die tot voor kort de overhand had:

 • Hout is gemakkelijk te bewerken en blijft stevig.
 • Hout is van nature een sterk isolerend materiaal, wat een sterk punt is als je bedenkt dat glazen muren verantwoordelijk zijn voor 10-15% van het warmteverlies van een woning.
 • Hout is een dicht maar flexibel materiaal en een uitstekende geluidsisolator, waardoor geluidsoverlast gemakkelijk kan worden verminderd.

Houten ramen zijn nu echter duurder dan hun synthetische of metalen tegenhangers. Dit nadeel heeft geleidelijk de populariteit van houten ramen verminderd bij het grote publiek, wiens renovatiebudgetten niet altijd even groot zijn.

Als je je huis echter een tijdloze, burgerlijke stijl met klassieke elegantie wilt geven, is hout een must en staat het in de catalogi van alle grote fabrikanten.

Omdat de keuze voor hout vaak wordt bepaald door ecologie en natuurlijkheid, moet je waakzaam zijn en kiezen voor schrijnwerk met het FSC- of PEFC-label. Deze labels garanderen dat het hout afkomstig is van een traceerbare, gecontroleerde en bosvriendelijke bron.

Houten ramen scoren over het algemeen erg goed, omdat dit materiaal technisch erg efficiënt is.

Tot slot moet je weten dat hout regelmatig onderhoud vereist in de vorm van verven, lakken of het aanbrengen van een verzadigde houtbeits.

Kosten voor het vervangen van een samengesteld raam

De kosten voor het vervangen van een raam met samengesteld timmerwerk variëren van €900 tot €1.550. De aankoopprijs van een samengesteld raam ligt tussen €700 en €1.150.

De laatste vijftien jaar zijn raamfabrikanten bezig met de ontwikkeling van multimateriaal-schrijnwerk, meestal met hout aan de binnenkant en PVC of aluminium aan de buitenkant. Op papier is deze combinatie ideaal, omdat het het beste biedt van de twee meest hoogwaardige raammaterialen.

Deze ramen worden echter niet het vaakst geïnstalleerd en blijven voorbehouden aan een paar fabrikanten, meestal aan de bovenkant van de markt. De reden waarom deze ramen de verkoop niet domineren is natuurlijk van financiële aard, omdat ze het duurste schrijnwerk in de industrie zijn.

Aan de andere kant zijn dit de enige soorten schrijnwerk die de traditie en authenticiteit van hout bieden (en vaak van uitstekende kwaliteit) in combinatie met geen onderhoud, zelfs niet in veeleisende omgevingen.

Merk op dat er een andere combinatie van materialen op de markt verschijnt, tegen een meer betaalbare prijs. Dit zijn PVC en aluminium ramen die, afhankelijk van het doel, een PVC buitenkant kunnen hebben (meer stevigheid dankzij een aluminium kern) of een aluminium buitenkant (lagere prijs omdat PVC het belangrijkste materiaal is).

Raamvervangingskosten volgens grootte

Zodra je het materiaal hebt gekozen, worden je schattingen logischerwijs bepaald door de afmetingen van je ramen. Het gezond verstand zegt dat een groot raam waarschijnlijk duurder zal zijn dan een klein raam. Hier zijn een paar richtlijnen om je te helpen begrijpen hoe de prijs van een nieuw raam is gebaseerd op de afmetingen van je openingen. Houd er rekening mee dat je voor grotere hoogtes zult moeten kiezen voor openslaande deuren.

Venster typeAfmetingen (HxB in cm)Gemiddelde prijs (met montage)
1 vleugel45 x 60€340 tot €950
 60 x 60€335 tot €860
 75 x 60€345 tot €870
 95 x 60€355 tot €880
2 blaadjes75 x 100€375 tot €1.020
 125 x 100€400 tot €1.050
 135 x 100€410 tot €1.060
 135 x 120€420 tot €1.100

De afmetingen zijn vaak afhankelijk van het aantal ramen. Openslaande ramen hebben meestal 1 of 2 vleugels, openen naar de binnenkant van de woning en zijn vaak draai-kiep.

Prijs voor het vervangen van een raam met 1 vleugel

De prijs voor het vervangen van een enkel raam kan variëren van €335 tot €950, afhankelijk van de grootte van de opening, alles inclusief. Exclusief installatie variëren de kosten voor het vervangen van een raam met 1 raam van € 135 tot € 550.

Enkele openslaande ramen zijn ofwel kleine ramen, zoals die in badkamers, of modellen met een kiep- of balgopening, die zeldzaam zijn in Frankrijk.

Deze zeer praktische ramen kunnen dicht bij een scheidingswand worden geïnstalleerd, op voorwaarde dat je de openingsrichting zorgvuldig kiest.

Kosten voor het vervangen van een 2-ruits raam

De kosten voor het vervangen van een raam zijn duurder, hoewel niet twee keer zo hoog, namelijk tussen 375 en 1.050 euro, inclusief installatie. Als je het arbeidsloon buiten beschouwing laat, variëren de kosten voor het vervangen van een 2-ruits raam van €175 tot €650.

Dit zijn de meest traditionele ramen, verkrijgbaar in een groot aantal maten en met verschillende openingssystemen, waaronder het zeer populaire en veilige draaikiepsysteem.

Prijs van een raam op maat

De prijs van een 100% op maat gemaakt raam is ondefinieerbaar, omdat deze heel precies afhangt van de specifieke kenmerken van het te maken raam.

Als je openingen oud, van een atypisch formaat of heel specifiek zijn, kun je kiezen voor productie à la carte, die alle fabrikanten aanbieden en die een flexibiliteit van afmetingen tussen een maximum en een minimum biedt.

Als je nog een stap verder wilt gaan, kun je een beroep doen op een vakman die je ramen naar wens kan maken, tegen een doorgaans hoge prijs.

Voorbeelden van prijzen voor het vervangen van ramen: Werkelijke prijzen

Hier zijn een paar voorbeelden van prijzen voor het vervangen van ramen, inclusief materiaal en arbeid. Deze prijzen zijn afkomstig uit de catalogi van de meest gerenommeerde raamfabrikanten op de markt.

 • 500€: Dit is de prijs voor het vervangen van een PVC 2-ruits raam met dubbel glas, afmeting 125×100, met standaard diensten, inclusief verwijdering van het oude schrijnwerk.
 • 350€: Dit is de prijs voor het vervangen van een PVC badkamerraam met enkel glas en dubbel glas, 75×60, met gehamerd buitenglas.
 • 650€: Dit zijn de kosten voor het vervangen van een aluminium raam met dubbel glas van 115×100.
 • 850€: Dit zijn de kosten voor het vervangen van een houten draaikiepraam van 120×115.

Een raam vervangen: Arbeidskosten

Hoe vervang je een raam

Het vervangen van een oud raam is een bewerkelijker proces dan het installeren van nieuw timmerwerk. De normen zijn niet meer hetzelfde en je moet ook rekening houden met de onvermijdelijke tijd die het kost om het raam te verwijderen en de valkuilen die daar altijd mee gepaard gaan. Verwijderen vertegenwoordigt een aanzienlijk deel van het project, niet alleen in termen van tijd, maar ook in termen van kosten. Bovendien kan het verwijderen, afhankelijk van het geval, relatief ingrijpend zijn en kan het nodig zijn om de bekleding rond het schrijnwerk aan te passen.

Er zijn 3 soorten installatie, afhankelijk van de configuratie van het oude schrijnwerk en de omvang van het werk.

 1. Opbouw: Dit is het meest gebruikelijke type installatie voor nieuwbouw, maar het kan ook een oplossing zijn voor renovatiewerk als de muurbekleding kan worden verwijderd uit een ruim gebied rond de opening. Druk het raam gewoon tegen het metselwerk en bevestig het op zijn plaats met de ankers die door de fabrikant worden geleverd (haal de markeringen tussen ankers en schrijnwerk niet door elkaar).
 2. Sponning: Oudere ramen werden bijna altijd gesponningd, d.w.z. dat het kozijn in een uitsparing in het metselwerk werd geplaatst. In bepaalde gevallen is het mogelijk om de sponning te hergebruiken, maar vaak is het nodig om het raam helemaal te demonteren.
 3. Tunnelinstallatie: Bij deze techniek, die minder vaak voorkomt en minder gemakkelijk af te dichten is, zelfs met een Compriband-afdichting, wordt het raam in de dikte van de muur geïnstalleerd. De installatieproblemen, de slechte haaksheid die vaak voorkomt in oudere gebouwen en de middelmatige prestaties zorgen ervoor dat deze methode geleidelijk aan verouderd raakt, behalve in houtskeletbouw, waar deze problemen minder een probleem zijn.
 4. Renovatie installatie: Deze techniek lost alle problemen van het verwijderen op, maar gaat gepaard met een verlies aan glasoppervlak. Het kozijn van het nieuwe raam wordt in het kozijn van het oude raam geplaatst, dat vervolgens wordt verborgen met behulp van aluminium, houten of PVC profielen.
raam vervangen arbeidskosten

Kosten van raamvervanging

Reken dus op een bedrag tussen €200 en €400 per raam, alles inclusief.

Het arbeidsloon vertegenwoordigt een aanzienlijk deel van je raamrenovatieproject. Je moet ook rekening houden met de kosten voor het verwijderen van het oude schrijnwerk en het afvoeren ervan naar de vuilstortplaats, wat nu duidelijk in detail moet worden vermeld op de offerte voor je raamvervanging.

Vraag offertes aan: specificeer de kosten van je werk

Om de exacte kosten van je raamvervangingsproject te bepalen, moet je een offerte aanvragen bij een vakman bij jou in de buurt. We raden je aan om meerdere offertes aan te vragen, zodat je prijzen kunt vergelijken en de vakman kunt kiezen die aan je eisen voldoet.

Als je wilt profiteren van overheidssubsidies, moet je je raamvervanging toevertrouwen aan een RGE-gecertificeerde schrijnwerker, aangezien subsidies niet beschikbaar zijn voor zelfrenovatieprojecten.

De bijkomende kosten van raamvervanging

De prijs van je raamvervanging kan ook worden beïnvloed door opties waarvan je wilt profiteren, of door projecten waarbij het verwijderen van de ramen een goede gelegenheid is.

 • Driedubbele beglazing: Als je een stap verder wilt gaan op het gebied van isolatie, kun je kiezen voor driedubbele beglazing. Dit type beglazing, dat perfect past in passief-, BBC- of Bepos-woningen (Uw minder dan 0,8), is ook duurder en vereist sterkere kozijnen vanwege het grotere gewicht.
 • Technische beglazing: Of het nu dubbel of driedubbel glas is, glas kan verschillende technische eigenschappen hebben. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor inbraakwerend, Securit, gehamerd of mat glas, en vele andere.
 • Rolluiken: Rolluiken kunnen deel uitmaken van je renovatiepakket, omdat ze heel goed samengaan met nieuwe ramen en de reeks openingen vervolledigen, terwijl ze ongeëvenaard comfort en veiligheid bieden.
 • Openingssysteem: Er zijn veel verschillende openingssystemen voor moderne ramen, waaronder openslaande ramen, schuiframen, openslaande ramen en natuurlijk het populairste draai-kiepraam. Kiezen voor een ander systeem dan het Franse systeem brengt meestal een meerprijs van enkele tientallen euro's per raam met zich mee.
 • Kleur: Tot slot bieden veel fabrikanten een breed scala aan kleuren voor houten, aluminium en PVC-ramen. De meeste merken hebben een paar kleuren in hun introductieprijzen, maar als je een heel specifieke kleur wilt, moet je meestal iets extra betalen.

FAQ

Hoeveel kost het om een raam te vervangen?

De kosten voor het vervangen van een raam variëren van €400 tot €1.350, afhankelijk van het type schrijnwerk.

Wanneer moet ik de ramen in mijn huis vervangen?

We raden aan om je ramen te vervangen als ze niet meer luchtdicht zijn, als er condensatie tussen de ruiten ontstaat of na een periode van 25 tot 40 jaar.

Wanneer moet dubbele beglazing worden vervangen?

Dubbele beglazing gaat tussen de 25 en 40 jaar mee, afhankelijk van de kwaliteit. Het moet eerder worden vervangen als er zich condens vormt tussen de ruiten.

Met wie moet ik contact opnemen om een raam te vervangen?

Je kunt een schrijnwerker of ramenzetter inschakelen om je ramen te vervangen.

Wat is het minimumbudget voor het vervangen van ramen?

Het minimumbudget voor het vervangen van je ramen varieert van €400 tot €1.000 per raam, alles inclusief.

Ontdek onze raamgidsen

Onze Diensten