Ramen vervangen | Richtprijzen & handige informatie

Als je je ramen vervangt, geniet je niet alleen van mooiere ramen. Je wooncomfort gaat omhoog en je kunt ook nog eens besparen op je energierekening. Je leest er op deze pagina meer over.

Ramen laten vervangen

Wanneer ramen vervangen?

Ramen vervangen doe je als ze bijvoorbeeld verouderd en versleten zijn. Maar het kan ook dat je gewoon iets anders wil. Of vervang je ramen wanneer je kiest voor het vervangen van je ruiten, dan ben je meteen voor de komende jaren klaar. Richtprijzen voor vaste ramen zie je in de onderstaande tabel. Hierbij zijn montagekosten ook meegerekend.

Vast raamRaamoppervlaktePrijs incl. levering, plaatsing, btw en isolatieglas
PVC1 m²€ 200 - € 400
Hout1 m²€ 300 - € 500
Aluminium1 m²€ 600 - € 800

Als je een totale raamoppervlakte van 20 m² hebt en je wil al je ramen vervangen, dan ben je dus per materiaal een ander gemiddeld bedrag kwijt. Voor de bovengenoemde materialen ben je gemiddeld voor 20 m² raamoppervlak de volgende bedragen kwijt:

  • PVC: € 6.000
  • Hout: € 7.000
  • Aluminium: €10.000
Ramen nieuw

Dit is slechts een indicatie van de kosten. Je kunt een beter beeld van de precieze kosten voor jouw vervanging van ramen krijgen door offertes op te vragen. Dat doe je eenvoudig via ons offerteformulier. Je vult hier je wensen in voor je nieuwe ramen en andere belangrijke informatie, zoals bijvoorbeeld afmetingen, en je postcode. Dan krijg je maximaal zes offertes van ons toegestuurd van specialisten bij jou uit de buurt. Je kunt deze vergelijken om zo de beste deal te maken voor je nieuwe ramen. Dat kan je zo’n 40% schelen in de kosten voor je nieuwe ramen. Offertes opvragen is gratis en vrijblijvend.

Waarom kiezen voor het vervangen van je ramen?

Behalve de noodzaak of behoefte voor het vervangen van ramen, kun je dit ook doen om:

  • Te besparen op energiekosten
  • Je woning een frisse uitstraling te geven
  • Je ramen te upgraden
  • Extra veilige ramen te realiseren.

Bespaar op uw energiekosten

Wist je dat een groot deel van je energiekosten naar de verwarming gaat? Dat kun je reduceren door enkelglas te vervangen door dubbelglas. Dat doe je dus met nieuwe ramen. Omdat je bij enkelglas sneller de verwarming aan moet zetten en deze ook nog langer aan moet houden, worden de kosten voor de verwarming al snel hoog. Zelfs als je verwarming in de zomer gewoon uit staat, is het op jaarbasis een groot deel van je energiekosten. Je kunt tot 20% besparen op deze energiekosten door nieuwe ramen te nemen. Want niet alleen de ruit isoleert beter ten opzichte van enkelglas, maar nieuwe kozijnen dragen hier ook aan bij. Met goed geïsoleerde ramen is het niet zo snel en zo hard meer nodig om de verwarming aan te zetten. De temperatuur in huis blijft namelijk veel langer stabiel. De verwarming hoeft dus niet eens aan te blijven staan als het huis eenmaal op een aangename temperatuur is. En dat betekent ook dat je veel minder energie verbruikt. Dat is leuk voor je portemonnee, maar ook leuk voor het milieu. Zo is er namelijk minder co² uitstoot. En dat alleen door nieuwe ramen te nemen. De besparing op jaarbasis van de verschillende soorten dubbelglas en de prijzen van het type glas vind je in onderstaande tabel.

Soort glasOppervlaktePrijs incl. btw en excl. montagekostenJaarlijkse kostenbesparing voor een woning met 20 m² glas*
Standaard dubbel glas1 m²€ 50 - € 55€ 150 - € 170
HR 1 m²€ 55 - € 60€ 200 - € 220
HR+1 m²€ 60 - € 65€ 260 - € 280
HR++1 m²€ 65 - € 75€ 280 - € 300
HR+++1 m²€ 100 - € 130€ 310 - € 330

*Dit is op basis van een woning met 20 m² aan ramen met een HR combiketel en een gemiddelde woonkamertemperatuur van 18 graden de hele dag.

Geef uw woning een frisse uitstraling

Je ramen vervangen kan een heel andere uitstraling aan je woning geven. De meeste oudere woningen hebben houten ramen. Als dat hout niet goed onderhouden is, dan hebben nieuwe ramen sowieso al een betere uitstraling. Frisser en nieuwer. Je kunt nieuwe materialen of juist nieuwe kleuren kiezen. Met aluminium ramen kies je voor modern en strak. Met PVC kun je alle kanten op. De moderne en strakke variant of juist een PVC materiaal met een houtnerfstructuur. Kies je voor hout en ben je van plan dit wel te onderhouden, dan kun je met houten ramen gemakkelijk je look aanpassen met een nieuw likje verf. Maar ook PVC is in uiteenlopende kleuren verkrijgbaar. Alleen is dit weer minder goed te verven.

Ramen upgraden

Je kunt ook ramen upgraden door een nieuwe soort raam te nemen. Bijvoorbeeld wanneer je een vast raam hebt, maar je eigenlijk graag de mogelijkheid wil deze te openen. Of kies voor een schuifraam, zodat je je raam kunt openen zonder last te hebben van een volle vensterbank of gordijnen.

Veilige ramen

Nieuwe ramen voor extra veiligheid

Je denkt er meestal niet als eerst over na bij ramen, maar ze hebben toch veel van doen met veiligheid. Een enkelglas ruitje is bijvoorbeeld gemakkelijk kapot te gooien en zo kunnen inbrekers zomaar bij je naar binnen. Instabiele kozijnen of ramen zonder sloten zijn ook lang niet zo veilig als nieuwe ramen. PVC en aluminium zijn bijvoorbeeld heel sterke materialen die het binnendringen van je huis via je raam een stuk lastiger maken. Als iemand toch een dubbelglas ruit kapot weet te krijgen, dan is dit ook veel luider dan een enkelglas ruit. Dat alarmeert mensen in de buurt als je er zelf niet bent en schrikt een inbreker af. Je kunt ook je huidige ramen extra beschermen tegen inbrekers door te kiezen voor rolluiken. Dit is ook ideaal voor als je langdurig weg bent, zeker als je in een vrijstaand huis woont. Een rolluik is een extra obstakel en is natuurlijk gemaakt om mensen buiten de deur en buiten het raam te houden. Je kunt je huis ook extra beveiligen door meteen nieuwe en stevigere deuren aan te schaffen.

Uw huidige ramen zijn gedateerd of beschadigd

Natuurlijk is het verouderen van ramen of beschadiging van ramen een goede reden om je ramen te vervangen. Verouderde ramen isoleren steeds minder goed en gaan er op den duur ook minder goed uit zien. Soms ontstaan er kiertjes waardoor er tocht binnenkomt bijvoorbeeld. Dit kun je vaak simpelweg oplossen door de kiertjes te kitten. Maar als het niet meer te redden valt, is het vervangen van ramen een betere oplossing.

Zelf vervangen of laten vervangen?

Je ramen vervangen is niet goedkoop. Je kunt overwegen enkel een raam op maat te laten maken naar jouw wensen en deze zelf te monteren. Maar als je niet handig bent, is dit geen goed idee. En zelfs als je wel handig bent, zijn er risico’s. Als je het niet perfect doet, profiteer je bijvoorbeeld niet van optimale isolatie en is er zelfs een mogelijkheid voor lekkage. Dat wil je voorkomen en daarom investeer je in een specialist om je ramen te laten plaatsen. Dat is iemand die dat regelmatig doet en er dan ook goed in is. Bovendien hebben vakmensen precies de juiste materialen om ieder soort raam netjes te kunnen plaatsen. Als je meer wil weten over het plaatsen van ramen, kijk dan op de pagina ramen plaatsen.

Besparen op ramen vervangen

Tijd en kosten besparen door te vergelijken

Je bent het snelst en het goedkoopst uit door bij ons offertes op te vragen en prijzen te vergelijken. Je hoeft maar één keer te laten weten wat je wensen zijn voor je ramen, dus het materiaal, soort raam, type glas, eventuele aanvullende extra’s en de afmetingen. Je laat ook je postcode achter bij het offerteformulier. Dan krijg je van ons binnen twee werkdagen een zestal offertes opgestuurd van specialisten uit jouw omgeving. Door die offertes te vergelijken kun je besparen op de kosten. Dit kan tot wel 40% verschil maken. Offertes aanvragen is gratis en vrijblijvend.

Onze Diensten