Ramen vervangen | Prijs & handige informatie

Laten je ramen de buitenlucht door? Het is tijd om ze te vervangen, want ze zorgen er niet alleen voor dat u zich oncomfortabel voelt, ze verspillen ook energie en geld. U bent hier aan het juiste adres voor meer informatie over de ins en outs van raamvervanging!

Als je je ramen vervangt, geniet je niet alleen van mooiere ramen. Je wooncomfort gaat omhoog en je kunt ook nog eens besparen op je energierekening. Je leest er op deze pagina meer over.

Ramen laten vervangen

Prijs ramen vervangen

Heeft u besloten om één of meerdere ramen te vervangen? Dit is wat u kunt verwachten in termen van prijs:

Raamvervanging  de verschillende soorten werkzaamheden

Prijzen

Een raam plaatsen zonder de opening te veranderen

200-300€

Voorafgaand raam verwijderen

100€ ongeveer

Installatie van overglazing

100-160€/m²

Vervanging van gewrichten

150-300€

Veranderen van de beglazing alleen

80-100€/m²

Uitbreiding opening in de hoogte

500-2000€

Brede opening uitbreiding

€1500-3000

Naast de arbeidskosten zijn er echter ook nog de kosten van het nieuwe raam als u ervoor kiest het hele raam te vervangen. Om u een idee te geven van de prijzen, volgt hier een tabel met de kosten van een standaard venster met twee ruiten, afhankelijk van het gekozen materiaal voor het kozijn.

Type raam

Prijs (exclusief installatie)

PVC

200-600€

Hout

300-800€

Aluminium

400-800€

Hout/aluminium

1000-1500€

De meeste bedrijven bieden goede prijzen als u meerdere ramen tegelijk laat vervangen. Zorg dat je rondvraagt.

Voor een kostenraming die rekening houdt met de bijzonderheden van uw project, moet u op zijn minst een prijsopgave vragen!

Voorbeeld van een offerte voor het vervangen van een raam door een vakman

Als u een beroep doet op een vakman voor het vervangen van uw ramen, kunt u hier de kosten verwachten voor het verwijderen van uw bestaande raam en het plaatsen van een nieuw PVC raam.

Onze kostenraming is voor een PVC-raam van 100 x 75 cm, met twee ruiten.

Detail van artikelen

 

Prijs exclusief BTW

werk aan het bestaande

.

verwijdering van frame 

32 €

 

Herstel van schietgaten  herstel van dorpels

83 €

 

De vensterbank overnemen

123

Een nieuw venster openen

418 €

Totaal aantal citaten

 

656 €

Het laten vervangen van uw ramen, vooral als u er veel van in uw huis heeft, kan een behoorlijk bedrag kosten! Dus, wat zijn de redenen om voor dergelijke uitgaven te gaan?

Wanneer ramen vervangen?

Ramen vervangen doe je als ze bijvoorbeeld verouderd en versleten zijn. Maar het kan ook dat je gewoon iets anders wil. Of vervang je ramen wanneer je kiest voor het vervangen van je ruiten, dan ben je meteen voor de komende jaren klaar. Richtprijzen voor vaste ramen zie je in de onderstaande tabel. Hierbij zijn montagekosten ook meegerekend.

Vast raamRaamoppervlaktePrijs incl. levering, plaatsing, btw en isolatieglas
PVC1 m²€ 200 - € 400
Hout1 m²€ 300 - € 500
Aluminium1 m²€ 600 - € 800

Als je een totale raamoppervlakte van 20 m² hebt en je wil al je ramen vervangen, dan ben je dus per materiaal een ander gemiddeld bedrag kwijt. Voor de bovengenoemde materialen ben je gemiddeld voor 20 m² raamoppervlak de volgende bedragen kwijt:

 • PVC: € 6.000
 • Hout: € 7.000
 • Aluminium: €10.000
Ramen nieuw

Dit is slechts een indicatie van de kosten. Je kunt een beter beeld van de precieze kosten voor jouw vervanging van ramen krijgen door offertes op te vragen. Dat doe je eenvoudig via ons offerteformulier. Je vult hier je wensen in voor je nieuwe ramen en andere belangrijke informatie, zoals bijvoorbeeld afmetingen, en je postcode. Dan krijg je maximaal zes offertes van ons toegestuurd van specialisten bij jou uit de buurt. Je kunt deze vergelijken om zo de beste deal te maken voor je nieuwe ramen. Dat kan je zo’n 40% schelen in de kosten voor je nieuwe ramen. Offertes opvragen is gratis en vrijblijvend.

Waarom kiezen voor het vervangen van je ramen?

Behalve de noodzaak of behoefte voor het vervangen van ramen, kun je dit ook doen om:

 • Te besparen op energiekosten
 • Je woning een frisse uitstraling te geven
 • Je ramen te upgraden
 • Extra veilige ramen te realiseren.

Bespaar op uw energiekosten

Wist je dat een groot deel van je energiekosten naar de verwarming gaat? Dat kun je reduceren door enkelglas te vervangen door dubbelglas. Dat doe je dus met nieuwe ramen. Omdat je bij enkelglas sneller de verwarming aan moet zetten en deze ook nog langer aan moet houden, worden de kosten voor de verwarming al snel hoog. Zelfs als je verwarming in de zomer gewoon uit staat, is het op jaarbasis een groot deel van je energiekosten. Je kunt tot 20% besparen op deze energiekosten door nieuwe ramen te nemen. Want niet alleen de ruit isoleert beter ten opzichte van enkelglas, maar nieuwe kozijnen dragen hier ook aan bij. Met goed geïsoleerde ramen is het niet zo snel en zo hard meer nodig om de verwarming aan te zetten. De temperatuur in huis blijft namelijk veel langer stabiel. De verwarming hoeft dus niet eens aan te blijven staan als het huis eenmaal op een aangename temperatuur is. En dat betekent ook dat je veel minder energie verbruikt. Dat is leuk voor je portemonnee, maar ook leuk voor het milieu. Zo is er namelijk minder co² uitstoot. En dat alleen door nieuwe ramen te nemen. De besparing op jaarbasis van de verschillende soorten dubbelglas en de prijzen van het type glas vind je in onderstaande tabel.

Soort glasOppervlaktePrijs incl. btw en excl. montagekostenJaarlijkse kostenbesparing voor een woning met 20 m² glas*
Standaard dubbel glas1 m²€ 50 - € 55€ 150 - € 170
HR 1 m²€ 55 - € 60€ 200 - € 220
HR+1 m²€ 60 - € 65€ 260 - € 280
HR++1 m²€ 65 - € 75€ 280 - € 300
HR+++1 m²€ 100 - € 130€ 310 - € 330

*Dit is op basis van een woning met 20 m² aan ramen met een HR combiketel en een gemiddelde woonkamertemperatuur van 18 graden de hele dag.

Geef uw woning een frisse uitstraling

Je ramen vervangen kan een heel andere uitstraling aan je woning geven. De meeste oudere woningen hebben houten ramen. Als dat hout niet goed onderhouden is, dan hebben nieuwe ramen sowieso al een betere uitstraling. Frisser en nieuwer. Je kunt nieuwe materialen of juist nieuwe kleuren kiezen. Met aluminium ramen kies je voor modern en strak. Met PVC kun je alle kanten op. De moderne en strakke variant of juist een PVC materiaal met een houtnerfstructuur. Kies je voor hout en ben je van plan dit wel te onderhouden, dan kun je met houten ramen gemakkelijk je look aanpassen met een nieuw likje verf. Maar ook PVC is in uiteenlopende kleuren verkrijgbaar. Alleen is dit weer minder goed te verven.

Ramen upgraden

Je kunt ook ramen upgraden door een nieuwe soort raam te nemen. Bijvoorbeeld wanneer je een vast raam hebt, maar je eigenlijk graag de mogelijkheid wil deze te openen. Of kies voor een schuifraam, zodat je je raam kunt openen zonder last te hebben van een volle vensterbank of gordijnen.

Veilige ramen

Nieuwe ramen voor extra veiligheid

Je denkt er meestal niet als eerst over na bij ramen, maar ze hebben toch veel van doen met veiligheid. Een enkelglas ruitje is bijvoorbeeld gemakkelijk kapot te gooien en zo kunnen inbrekers zomaar bij je naar binnen. Instabiele kozijnen of ramen zonder sloten zijn ook lang niet zo veilig als nieuwe ramen. PVC en aluminium zijn bijvoorbeeld heel sterke materialen die het binnendringen van je huis via je raam een stuk lastiger maken. Als iemand toch een dubbelglas ruit kapot weet te krijgen, dan is dit ook veel luider dan een enkelglas ruit. Dat alarmeert mensen in de buurt als je er zelf niet bent en schrikt een inbreker af. Je kunt ook je huidige ramen extra beschermen tegen inbrekers door te kiezen voor rolluiken. Dit is ook ideaal voor als je langdurig weg bent, zeker als je in een vrijstaand huis woont. Een rolluik is een extra obstakel en is natuurlijk gemaakt om mensen buiten de deur en buiten het raam te houden. Je kunt je huis ook extra beveiligen door meteen nieuwe en stevigere deuren aan te schaffen.

Uw huidige ramen zijn gedateerd of beschadigd

Natuurlijk is het verouderen van ramen of beschadiging van ramen een goede reden om je ramen te vervangen. Verouderde ramen isoleren steeds minder goed en gaan er op den duur ook minder goed uit zien. Soms ontstaan er kiertjes waardoor er tocht binnenkomt bijvoorbeeld. Dit kun je vaak simpelweg oplossen door de kiertjes te kitten. Maar als het niet meer te redden valt, is het vervangen van ramen een betere oplossing.

Hoe kies je een nieuw raam?

U moet beslissen welk materiaal u wilt voor uw kozijn en welk type beglazing het beste is voor uw situatie.

Hier is alle informatie die u nodig hebt om de beste beslissing te nemen.

Het frame kiezen

Er zijn 4 opties voor u beschikbaar en elk heeft zijn sterke en zwakke punten:

 • PVC
 • Hout
 • Aluminium
 • Hout/aluminium

Laten we elk materiaal in meer detail bekijken:

De goedkoopste: PVC-raamkozijnen

PVC is de goedkoopste optie, maar misschien wel de minst esthetische vanwege zijn "plastic" uiterlijk.

Het is zeer gemakkelijk te onderhouden (af en toe een vochtige spons volstaat om de oorspronkelijke glans terug te krijgen) en is verkrijgbaar in verschillende kleuren die passen bij de stijl van uw woning.

Het is ook isolerend, zowel thermisch als akoestisch.

Na verloop van tijd heeft donker gekleurd PVC de neiging lichter te worden en licht gekleurd PVC enigszins te vergrijzen. Het kan ook vervormen als het aan schokken wordt blootgesteld.

Houten raamkozijnen: de warmste

Hout is een elegant en decoratief materiaal dat het grote voordeel heeft dat het van nature isolerend is.

Het grootste nadeel is dat het moeilijk te onderhouden is. Het moet worden beschermd tegen vocht en ongedierte dat het bedreigt.

Mits goed verzorgd, is hout een duurzaam materiaal dat mooi veroudert, ook al kan het in de loop der jaren kromtrekken (omdat het leeft, "werkt" het).

Het gemakkelijkst te onderhouden: aluminium raamkozijnen

Hij wordt gewaardeerd om zijn lichtheid en onderhoudsgemak. Aluminium behoeft geen onderhoud, afgezien van een korte afstofbeurt van tijd tot tijd.

Het wordt niet aangetast door vocht of ongedierte en is niet vatbaar voor schimmels en zwammen.

Echter, en dit is zijn enige zwakke punt, aluminium is niet isolerend. Het moet daarom worden gecombineerd met koudebrugonderbrekers.

Hout en aluminium: de ideale optie?

Als je hout en aluminium combineert, krijg je een raam dat zowel :

 • Isolatie
 • Decoratief
 • Duurzaam
 • Gemakkelijk te onderhouden

Dit klinkt als de perfecte oplossing, maar helaas is het natuurlijk erg duur.

Nu u het kozijn heeft gekozen, kunnen we overgaan tot de beglazing!

De keuze van de beglazing

De kwaliteit van uw isolatie hangt af van zowel het kozijn als de beglazing.

We hebben het vaak over enkele, dubbele of zelfs driedubbele beglazing, maar dit zijn niet de enige oplossingen!

Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor matglas, inbraakwerend glas, geluidswerend glas, enz., afhankelijk van uw behoeften en uw budget.

Als u aan een drukke straat of in de buurt van een spoorlijn woont, moet u kiezen voor effectieve geluidsisolatie. Als het uw badkamerraam is, is matglas ideaal om u te beschermen tegen nieuwsgierige blikken... Gebruik uw gezond verstand om de beste beglazing voor uw situatie te kiezen.

Houd ook rekening met uw financiële mogelijkheden, want sommige glassoorten zijn duurder dan andere...

Soort beglazing

Prijs (per m2)

Eenvoudig

65-80€

Double

70-240€

Anti-Inbraak

150-250 pond

Depoli

80-250€

Een versterkte geluidsisolatie

150-350 pond

Getint

250-350€

Zelf vervangen of laten vervangen?

Je ramen vervangen is niet goedkoop. Je kunt overwegen enkel een raam op maat te laten maken naar jouw wensen en deze zelf te monteren. Maar als je niet handig bent, is dit geen goed idee. En zelfs als je wel handig bent, zijn er risico’s. Als je het niet perfect doet, profiteer je bijvoorbeeld niet van optimale isolatie en is er zelfs een mogelijkheid voor lekkage. Dat wil je voorkomen en daarom investeer je in een specialist om je ramen te laten plaatsen. Dat is iemand die dat regelmatig doet en er dan ook goed in is. Bovendien hebben vakmensen precies de juiste materialen om ieder soort raam netjes te kunnen plaatsen. Als je meer wil weten over het plaatsen van ramen, kijk dan op de pagina ramen plaatsen.

Besparen op ramen vervangen

Tijd en kosten besparen door te vergelijken

Je bent het snelst en het goedkoopst uit door bij ons offertes op te vragen en prijzen te vergelijken. Je hoeft maar één keer te laten weten wat je wensen zijn voor je ramen, dus het materiaal, soort raam, type glas, eventuele aanvullende extra’s en de afmetingen. Je laat ook je postcode achter bij het offerteformulier. Dan krijg je van ons binnen twee werkdagen een zestal offertes opgestuurd van specialisten uit jouw omgeving. Door die offertes te vergelijken kun je besparen op de kosten. Dit kan tot wel 40% verschil maken. Offertes aanvragen is gratis en vrijblijvend.

Offerte ramen vervangen

Onze Diensten