Soorten ramen | Kies het raam dat bij uw woning past

Er zijn allerlei soorten ramen. Op deze pagina kun je er meer over lezen. Je kunt op je nieuwe ramen besparen door offertes op te vragen en prijzen te vergelijken.

soorten ramen

Richtprijzen soorten ramen

Prijzen voor nieuwe ramen zijn natuurlijk belangrijk. De precieze prijs verschilt per materiaal en raamtype. We vertellen je uitgebreid meer over de drie materialen ramen die je kunt kiezen. Dit zijn PVC, hout en aluminium. In de bijbehorende tabellen kun je meer informatie over prijsindicaties vinden.

PVC ramen

PVC ramen worden het meest gekozen. Het is een soort kunststof die erg goedkoop in aanschaf is. Desondanks heeft het een hoge kwaliteit, de levensduur is lang en de isolatiewaarde hoog. PVC ramen zijn simpel schoon te houden en vereisen zeer weinig onderhoud. Met een natte doek ben je al klaar met de schoonmaak van je PVC ramen. Daarnaast hebben PVC ramen een moderne look, zijn ze veilig tegen inbrekers en tegen brand. Om ook de nadelen in acht te nemen, lees je de pagina met voordelen en nadelen van PVC ramen. De tabel met prijzen voor verschillende PVC ramen zie je hieronder.

PVC ramenRaamoppervlaktePrijs incl. btw en isolatieglas en excl. montage
Vast raam 1.000 x 1.000 mm€ 100 - € 200
Draai-kiepraam 1.000 x 1.000 mm€ 150 - € 250
Valraam 1.000 x 1.000 mm€ 175 - € 275
Schuifraam 1.500 x 1.000 mm € 700 - € 800

Houten ramen

Een klassiek materiaal voor je ramen is hout. Het is iets duurder dan PVC en vraagt ook iets meer onderhoud. Wel kun je met hout veel variëren. De levensduur van hout is afhankelijk van welk soort hout er gebruikt wordt. Zo kan hardhout tot wel 75 jaar meegaan, terwijl dit met zachthout slechts 25 jaar is. Je kunt hout eenvoudig opnieuw schilderen en je ramen meteen een compleet nieuwe look geven. Dat is wat lastiger met PVC en bovendien niet goed voor het materiaal. Hout heeft juist regelmatig een nieuwe lik verf of lak nodig ter onderhoud. De tabel hieronder laat de gemiddelde prijzen voor verschillende types houten ramen zien.

Houten ramenRaamoppervlaktePrijs incl. btw en isolatieglas en excl. montage
Vast raam 1.000 x 1.000 mm€ 150 - € 250
Draai-kiepraam 1.000 x 1.000 mm€ 250 - € 350
Valraam 1.000 x 1.000 mm€ 275 - € 375
Schuifraam 1.500 x 1.000 mm€ 800 - € 900
Houten ramen

Aluminium ramen

Het duurste materiaal voor ramen is aluminium, maar dat heeft ook weer redenen. Aluminium ramen kunnen van gerecycled aluminium gemaakt worden. Dat is net zo stevig als nieuw aluminium, maar wel veel beter voor het milieu. Er wordt namelijk veel minder energie verbruikt voor het herproduceren van aluminium dan het produceren van nieuw aluminium. Aluminium is het stevigst mogelijke materiaal voor je ramen. Ook is het onderhoudsarm en hoog in isolatie. Voor grote ramen is aluminium een ideale materiaalkeuze. De tabel hieronder laat de prijzen per type raam zien voor aluminium ramen.

Aluminium ramenRaamoppervlaktePrijs incl. btw en isolatieglas en excl. montage
Vast raam1.000 x 1.000 mm€ 250 - € 350
Draai-kiepraam1.000 x 1.000 mm€ 400 - € 500
Valraam1.000 x 1.000 mm€ 425 - € 525
Schuifraam1.500 x 1.000 mm€ 1.100 - € 1.300
Aluminium ramen

Montagekosten

Je kunt overwegen zelf je ramen te monteren, maar het is waarschijnlijk verstandiger hier een specialist voor in te schakelen. Zo weet je dat je kunt rekenen op je ramen en dat ze naar behoren werken. Wel betekent dit dat je twee keer zoveel kwijt bent als de indicatie van hierboven. Je kunt het zelf doen, maar een specialist weet precies hoe het werkt en hoe het goed uitgevoerd wordt. Dat is die investering vaak wel waard.

Vergelijk aanbieders

Hierboven in de tabellen worden indicatieprijzen aangegeven. Het is niet te garanderen dat je dat ook daadwerkelijk moet betalen. Om een beter idee te krijgen van prijzen voor jouw klus voor nieuwe ramen, vraag je offertes op. Je kunt ons offerteformulier invullen en daar je wensen en postcode achterlaten. Wij laten je dan binnen twee werkdagen zes offertes bekijken. Je kunt hier de goedkoopste uit kiezen of besluiten het toch niet te doen. Offertes opvragen is namelijk geheel vrijblijvend en gratis. Door aanbieders te vergelijken, kun je tot 40% besparen op de aanschaf en montage van je nieuwe ramen.

Soorten ramen

Er zijn verschillende soorten ramen en ieder raamtype heeft andere handige functies. Hieronder lees je meer over deze soorten of types.

De keuze voor een raamtype is afhankelijk van uw wensen. Zo heeft elk raamtype andere voordelen. Hieronder ziet u een overzicht van de verschillende soorten ramen.

Vast raam

Een vast raam is een raam dat niet open kan. Het is het meest standaard raam. Het is handig om hier een ventilatierooster boven te doen, zodat je wel in de ruimte kan ventileren. Of maak gebruik van een bovenlicht of zijlicht: een klein raampje bij het vaste raam dat wel open kan.

Draaikiepraam

In veel woningen en kamers wordt het draaikiepraam gebruikt. Dat is omdat ze zowel volledig open kunnen draaien als op een kiertje kunnen staan met de kiepstand. Je kunt meestal zelf bepalen of het raam naar buiten of naar binnen opent. Met de kiepstand maak je ventileren in je huis gemakkelijk.

Valraam

Een valraam gaat altijd naar binnen open. Het is meestal een klein raampje dat in een badkamer of toilet geplaatst wordt. Met een valraam kun je ook goed ventileren.

Schuifraam

Schuiframen hebben het grote voordeel dat ze geen ruimte innemen als je ze opent. Ze schuiven namelijk aan de kant. Zo hoef je geen rekening te houden met gordijnen of dingen die in je vensterbank staan als je het schuifraam opent. Ze zijn goed te combineren met vliegenramen.

Glastype

Behalve het materiaal en het soort raam, heb je ook nog een keuze te maken over het type glas. Meestal worden nieuwe ramen geplaatst met HR++ glazen. Dat is dubbelglas. Maar er bestaat ook tripleglas. Hoe hoger de isolatiewaarde of hoe meer glazen er in je ramen zitten, hoe beter je huis geïsoleerd is. Dit geldt zowel voor het geluid als voor de thermische isolatie. En door over te stappen van enkelglas naar dubbelglas, kun je tot 20% energie besparen per jaar. Dat is beter voor het milieu en beter voor je portemonnee.

Kleur

Welk materiaal je ook kiest voor je kozijnen, je kunt doorgaans een keuze maken voor de kleur ervan. Hout is natuurlijk in talloze kleuren te verven, maar ook PVC en aluminium is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Aluminium en PVC zijn weer lastiger te verven of dit is slecht voor het materiaal. Voor hout geldt dat niet.

Extra mogelijkheden

Als je er over uit bent welk materiaal, welke kleur, welk soort raam en welk type glas je wil, zijn er nog meer extra’s waar je over na kunt denken. Als je bijvoorbeeld voor een vast raam kiest, kan een ventilatierooster geen kwaad. Voor ramen die kunnen openen, wil je misschien een vliegenraam erbij. Daarnaast is het ook nog mogelijk om een rolluik over je raam te laten plaatsen. Dit kan bij alle soorten ramen. Het werkt verduisterend, maar vooral beveiligend. Inbrekers komen via je rolluik nog minder snel door je raam je huis in. De richtprijzen exclusief montage voor deze mogelijkheden zie je hieronder in de tabel.

ProductOppervlaktePrijs incl. btw en excl. montage
Vliegenraam 1 m²€ 40 - € 80
Rolluik handmatig1 m²€ 50 - € 150
Rolluik elektrisch1 m²€ 250 - € 350
Ventilatierooster raam1 m²€ 75 - € 125

FAQ

Hoe beïnvloedt de keuze van het type glas, zoals HR++ of triple glas, de uiteindelijke prijs van het raam, afhankelijk van het gekozen materiaal (PVC, hout, aluminium)?

De keuze van het type glas heeft zeker een significante invloed op de uiteindelijke prijs van het raam. HR++ glas of triple glas biedt betere isolatie dan standaard dubbel glas, wat resulteert in een hogere prijs. Deze prijsstijging is te wijten aan de geavanceerdere technologie en materialen die nodig zijn om de verbeterde isolatie-eigenschappen te bereiken. Afhankelijk van het gekozen materiaal voor het raamkozijn, zoals PVC, hout of aluminium, kan de prijs variëren. Over het algemeen geldt dat hoe beter de isolatiewaarde van het glas, hoe hoger de kosten. Echter, de investering kan op lange termijn lonen door besparingen op energiekosten.

Biedt Arenda ook advies of diensten aan voor het meten van de ramen om te zorgen voor een perfecte pasvorm, vooral in situaties waar standaardafmetingen niet van toepassing zijn?

Arenda biedt inderdaad advies en diensten aan voor het opmeten van ramen. Een correcte meting is essentieel voor de perfecte pasvorm van het raam, vooral in gevallen waar standaardafmetingen niet toepasbaar zijn. Het professioneel laten opmeten van ramen zorgt ervoor dat de nieuwe ramen naadloos aansluiten op de bestaande openingen, wat cruciaal is voor de esthetiek en isolatie-eigenschappen van het raam. Klanten kunnen contact opnemen met Arenda voor een afspraak, waarbij een specialist de situatie ter plaatse komt beoordelen en de benodigde metingen verricht.

Zijn er specifieke onderhoudsadviezen of -richtlijnen voor de verschillende materialen van de ramen om de levensduur en prestaties te maximaliseren?

Voor het onderhoud van ramen zijn er specifieke adviezen of richtlijnen afhankelijk van het materiaal van het raam. PVC ramen vereisen over het algemeen weinig onderhoud; een regelmatige reiniging met een vochtige doek is vaak voldoende om ze schoon te houden. Houten ramen daarentegen vragen meer onderhoud, zoals periodiek schilderen of lakken om ze te beschermen tegen weersinvloeden. Aluminium ramen staan bekend om hun duurzaamheid en onderhoudsarme karakter, maar kunnen baat hebben bij incidentele reiniging om vuil en aanslag te verwijderen. Het volgen van de specifieke onderhoudsadviezen voor het gekozen raammateriaal helpt de levensduur en prestaties van de ramen te maximaliseren.

Offertes vergelijken

Als je je plan rond hebt, kun je gericht offertes opvragen. Je kunt dit ook als je twijfelt vanwege de prijs. Dan vraag je gerust meermaals offertes aan. Dat kan bij ons namelijk gratis en vrijblijvend. Je krijgt van ons maximaal zes offertes van specialisten uit jouw buurt en kunt dan prijzen vergelijken. Daarmee bespaar je tot 40% op de kosten.

Onze Diensten