Dubbel glas vervangen door hoogrendementsglas: wanneer, prijzen

Dubbel glas is jarenlang de standaard geweest voor het isoleren van woningen en gebouwen. Echter, met de ontwikkeling van hoogrendementsglas (HR-glas) zijn er nu nog betere mogelijkheden om energie te besparen en het wooncomfort te verhogen. In dit artikel bespreken we waarom en wanneer het een goed idee is om uw dubbel glas te vervangen door hoogrendementsglas, en de kosten die hierbij komen kijken.

Wat is hoogrendementsglas?

Hoogrendementsglas, ook bekend als HR-glas, is een speciaal type isolatieglas dat een hogere isolatiewaarde heeft dan standaard dubbel glas. Dit wordt bereikt door het toevoegen van een dunne, onzichtbare coating op één van de glaslagen, waardoor warmte beter wordt vastgehouden en kou beter wordt geweerd. Daarnaast is de spouw tussen de glaslagen gevuld met een edelgas, zoals argon of krypton, wat de isolatie verder verbetert. HR-glas is verkrijgbaar in verschillende gradaties, zoals HR+, HR++ en HR+++ (triple glas).

Waarom dubbel glas vervangen door hoogrendementsglas?

Er zijn verschillende redenen waarom het vervangen van dubbel glas door hoogrendementsglas de moeite waard kan zijn:

 • Energiebesparing: HR-glas isoleert beter dan dubbel glas, waardoor u minder energie verbruikt voor verwarming en koeling. Dit leidt tot lagere energiekosten en een lagere CO2-uitstoot.
 • Comfort: Dankzij de betere isolatie blijft de binnentemperatuur stabieler, waardoor het binnen aangenamer aanvoelt. Bovendien vermindert HR-glas koudeval bij ramen en zorgt het voor minder condensvorming aan de binnenzijde.
 • Geluidsisolatie: Hoogrendementsglas kan ook helpen om geluidsoverlast van buitenaf te verminderen, vooral wanneer het gecombineerd wordt met akoestische beglazing.
 • Waardevermeerdering woning: Het vervangen van dubbel glas door HR-glas kan de waarde van uw woning verhogen, omdat het bijdraagt aan een betere energieprestatie (energielabel) en een hoger wooncomfort.

Wanneer is het tijd om dubbel glas te vervangen door hoogrendementsglas?

Het is belangrijk om dubbel glas te vervangen door hoogrendementsglas wanneer:

 • Verouderd dubbel glas: Dubbel glas heeft een gemiddelde levensduur van ongeveer 20 tot 25 jaar. Na deze periode kan de isolatiewaarde afnemen en het glas zijn effectiviteit verliezen. Het is dan raadzaam om te overwegen het dubbel glas te vervangen door HR-glas.
 • Condensvorming tussen de glaslagen: Als er condensvorming optreedt tussen de glaslagen van uw dubbel glas, betekent dit dat de afdichting niet meer intact is. In dit geval is het verstandig om het dubbel glas te vervangen door hoogrendementsglas voor betere isolatie.
 • Energiebesparing en wooncomfort: Als u merkt dat uw energiekosten hoog zijn of dat uw woning niet voldoende geïsoleerd is, kan het vervangen van dubbel glas door HR-glas een goede investering zijn.
 • Renovatie of verbouwing: Als u uw woning renoveert of verbouwt, is het een goed moment om te overwegen uw dubbel glas te vervangen door hoogrendementsglas.

Prijzen van hoogrendementsglas

De prijzen van hoogrendementsglas zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het glas, het type HR-glas en de complexiteit van de installatie. Hieronder geven we een indicatie van de kosten voor het vervangen van dubbel glas door hoogrendementsglas, inclusief montage:

Type hoogrendementsglas Prijs per m² (inclusief montage)
HR+ €90 - €110
HR++ €100 - €130
HR+++ (triple glas) €130 - €160

Houd er rekening mee dat dit slechts een indicatie is van de kosten en dat de werkelijke prijzen kunnen variëren, afhankelijk van uw specifieke situatie. Het is daarom aan te raden om offertes aan te vragen bij verschillende glaszetters om een nauwkeurige inschatting van de kosten te krijgen.

Subsidies en regelingen voor hoogrendementsglas

In Nederland zijn er verschillende subsidies en regelingen beschikbaar die u kunnen helpen bij het financieren van de vervanging van dubbel glas door hoogrendementsglas. Een voorbeeld hiervan is de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) voor particulieren en Verenigingen van Eigenaren (VvE's). Deze subsidie dekt een deel van de kosten voor het treffen van energiebesparende maatregelen, waaronder het plaatsen van HR-glas. Daarnaast kunt u in aanmerking komen voor een verlaagd btw-tarief van 9% op de arbeidskosten voor het plaatsen van isolatieglas.

Er zijn ook lokale subsidies en regelingen beschikbaar, afhankelijk van uw gemeente. Raadpleeg de website van uw gemeente of de Energiesubsidiewijzer voor meer informatie over de mogelijkheden in uw regio.

Hoe kiest u het juiste hoogrendementsglas?

Om het juiste type hoogrendementsglas voor uw situatie te kiezen, zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden:

 • Isolatiewaarde: Kies een type HR-glas met een passende isolatiewaarde voor uw woning. Over het algemeen geldt: hoe hoger de isolatiewaarde, hoe beter de energiebesparing. HR++ en HR+++ glas bieden de beste isolatie.
 • Geluidsisolatie: Als geluidsisolatie belangrijk voor u is, overweeg dan akoestisch isolatieglas of gecombineerd HR-glas met geluidswerende eigenschappen.
 • Zonwerende eigenschappen: In sommige situaties kan het wenselijk zijn om HR-glas met zonwerende eigenschappen te kiezen, bijvoorbeeld om oververhitting in de zomer te voorkomen.
 • Veiligheid: Kies voor gelaagd glas of inbraakwerend glas als veiligheid een prioriteit is. Dit type glas is moeilijker te breken en biedt extra bescherming tegen inbraak.
 • Esthetiek: Houd rekening met het uiterlijk van het glas, zoals de mate van doorzichtigheid en eventuele kleuren of patronen, zodat het bij de stijl van uw woning past.

Het installatieproces van hoogrendementsglas

Het vervangen van dubbel glas door hoogrendementsglas is een klus die het beste kan worden uitbesteed aan een professionele glaszetter. De installatie omvat de volgende stappen:

 1. Voorbereiding: De glaszetter verwijdert het oude dubbel glas en maakt de sponning schoon en klaar voor het nieuwe glas.
 2. Plaatsing: Het hoogrendementsglas wordt zorgvuldig in de sponning geplaatst en vastgezet met glaslatten of -klemmen.
 3. Afdichting: Om een goede isolatie te garanderen, wordt het glas rondom afgedicht met kit of beglazingsband.
 4. Afwerking: Tot slot wordt het glas schoongemaakt en wordt de werkplek opgeruimd. De glaszetter controleert of het glas goed geplaatst is en of er geen beschadigingen zijn opgetreden tijdens de installatie.

Het is belangrijk om een ervaren en betrouwbare glaszetter in te schakelen voor deze klus, aangezien een correcte installatie essentieel is voor optimale isolatie en een lange levensduur van het glas.

Onderhoud van hoogrendementsglas

Hoogrendementsglas vereist over het algemeen weinig onderhoud. Toch zijn er enkele aandachtspunten om de levensduur van het glas te verlengen en de isolatiewaarde te behouden:

 • Regelmatige reiniging: Maak het glas regelmatig schoon met een zachte spons of doek en een geschikt reinigingsmiddel om vuil en vlekken te verwijderen.
 • Inspectie van de afdichting: Controleer de kit of het beglazingsband rondom het glas op slijtage en vervang indien nodig om een goede afdichting te garanderen.
 • Controle van glaslatten of -klemmen: Zorg ervoor dat de bevestigingsmiddelen van het glas intact zijn en het glas stevig op zijn plaats houden.

Conclusie

Het vervangen van dubbel glas door hoogrendementsglas is een investering die de moeite waard kan zijn om energie te besparen, het wooncomfort te verhogen en de waarde van uw woning te vermeerderen. Overweeg de verschillende factoren, zoals isolatiewaarde, geluidsisolatie en esthetiek, bij het kiezen van het juiste type HR-glas voor uw situatie. Schakel een professionele glaszetter in voor de installatie en zorg voor goed onderhoud om optimaal te profiteren van uw nieuwe hoogrendementsglas.

Veelgestelde vragen

1. Hoe lang gaat hoogrendementsglas mee?
Hoogrendementsglas heeft een gemiddelde levensduur van 20 tot 30 jaar, afhankelijk van de kwaliteit van het glas en de installatie.
2. Kan hoogrendementsglas in bestaande kozijnen worden geplaatst?
In veel gevallen kan hoogrendementsglas in bestaande kozijnen worden geplaatst, mits deze in goede staat verkeren en geschikt zijn voor het gewicht en de dikte van het nieuwe glas. In sommige gevallen moeten de kozijnen aangepast of vervangen worden.
3. Wat is het verschil tussen HR+, HR++ en HR+++ glas?
HR+ glas heeft een betere isolatiewaarde dan standaard dubbel glas, maar minder dan HR++ glas. HR++ glas heeft een nog hogere isolatiewaarde dankzij een speciale coating en een gasvulling tussen de glaslagen. HR+++ glas, ook wel triple glas genoemd, bestaat uit drie glaslagen en biedt de hoogste isolatiewaarde.
4. Is er een groot verschil in isolatiewaarde tussen dubbel glas en hoogrendementsglas?
Ja, er is een aanzienlijk verschil in isolatiewaarde tussen dubbel glas en hoogrendementsglas. HR++ glas heeft bijvoorbeeld een isolatiewaarde die tot wel twee keer beter is dan die van standaard dubbel glas. Dit betekent dat er minder warmteverlies optreedt en dat u kunt besparen op uw energiekosten.
5. Wat zijn de voordelen van hoogrendementsglas ten opzichte van dubbel glas?
De voordelen van hoogrendementsglas ten opzichte van dubbel glas zijn onder andere een betere isolatiewaarde, waardoor u energie bespaart en het wooncomfort verhoogt; een langere levensduur; en in sommige gevallen betere geluidsisolatie, zonwerende eigenschappen of veiligheidskenmerken.

Onze Diensten