Hoeveel kosten de ramen van vloer tot plafond (verzonken ramen) in een huis?

verzonken ramen kosten

In sommige kamers - bijvoorbeeld in de woonkamer - zijn ramen van vloer tot plafond bijzonder nuttig: ze zorgen voor een onbeperkt panoramisch uitzicht op de tuin, laten veel licht binnen, vergroten ze visueel en geven ze een luxueuze uitstraling. De kostencheck-expert legt in een interview in detail uit wat de kosten zijn die men over het algemeen voor dergelijke ramen mag verwachten.

Vraag: Wat kosten de verzonken ramen in een kamer?

Kostencontrole-expert: Natuurlijk is het moeilijk om de prijzen van ramen in één keer te schatten - dit geldt ook voor ramen van vloer tot plafond.

Eerst en vooral moet je ook onderscheid maken tussen het exacte type raam van vloer tot plafond waar je het over hebt:

 • een vast glasraam
 • een raam op vloerniveau om te openen (praktisch een zogenaamde "Franse deur", d.w.z. een gewone balkondeur)
 • ramen op vloerniveau voor schuifdeuren (die op hun beurt overeenkomen met een schuifbalkondeur)

Bij vaste beglazing zijn de meestal veel grotere afmetingen dan bij normale ramen al in het spel: in de praktijk moet je bijna altijd rekening houden met minstens 400 tot 500 EUR per raam. Dan zijn er nog de installatiekosten en de gekozen extra uitrusting (bijv. voldoende grote rolluiken).

Als de hoogte wordt verhoogd en de breedte ook groter is dan bij normale ramen, wordt het meestal aanzienlijk duurder (maximaal mogelijk is hier ongeveer 2,60 m, bij grotere breedtes moeten er meerdere ramen naast elkaar worden geplaatst). Als de ramen moeten worden geopend (kantel- of draaikiekfunctie), moeten ook hogere kosten worden berekend.

 • Lees ook - Aluminium ramen voor elke stijl
 • Lees ook - Renovatie van ramen - welke kosten moet u berekenen?
 • Lees ook - Raaminstallatie door een specialist: Welke kosten moeten worden berekend?

Eenvoudige balkondeuren als raamdeuren van vloer tot plafond zijn meestal verkrijgbaar in kleinere breedtes voor ongeveer 850 EUR.

schuifdeuren kosten
schuifdeuren kosten meestal minstens 1000€

Met schuifdeuren komt u in de meeste gevallen nauwelijks weg met minder dan 1.000 euro, zelfs niet als u eenvoudige parallelle schuifdeuren installeert. Voor deuren met een lift- en schuifmechanisme liggen de kosten dan meestal tussen 1.500 EUR en 2.000 EUR. Daarnaast zijn er ook nog de installatiekosten (aanzienlijk hoger dan bij normale ramen) en de kosten voor de noodzakelijke extra uitrusting (bijv. voldoende grote rolluiken voor zon- en warmtewering en als inbraakbeveiliging).

Bij ramen van vloer tot plafond hangt het dus altijd voor een groot deel af van het ontwerp dat u kiest. Een glazen gevel die over de hele breedte van de kamer op het terras uitkomt, kan echter al heel duur zijn.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

Op de bovenverdieping van ons woonhuis willen we een raam op gelijk niveau in ons thuiskantoor laten installeren.

De geplande raamafmetingen zijn 130 cm x 200 cm, we hebben alleen een kunststof raam nodig dat geopend en gekanteld kan worden. Voor de installatie van het raam is een muurdoorbraak van de juiste grootte nodig. We kiezen voor een sterk isolerend raam (U-waarde 0,7) om ons energieverbruik voor verwarming niet onnodig te verhogen.

Aangezien ons verdiepingsraam zich op de bovenverdieping bevindt, moeten we om juridische redenen ook een geschikte valbeveiliging laten installeren.

WerkPrijs
Kosten van de bouwkundig ingenieur (deskundig advies)350 EUR
Muurdoorbraak maken880 EUR
Kantel- en draairaam, 130 cm x 200 cm, wit plastic, enkelvoudig395 EUR
Rolluik (handmatig, riembediening)260 EUR
Vensterinstallatie207 EUR
Rolluikinstallatie180 EUR
Valbeveiliging, bevestiging in latei, 130 cm breedte inclusief montage527 EUR
Totale kosten2.799 EUR

Dit is natuurlijk slechts een enkel kostenvoorbeeld voor een zeer specifiek individueel geval en een zeer specifiek raammodel. In andere gevallen kunnen de kosten ook aanzienlijk variëren.

In ons kostenvoorbeeld zijn we vrij goedkoop weggekomen met de volledige kosten voor ons raam - afhankelijk van het ontwerp en de uitrusting had dit in andere gevallen aanzienlijk duurder kunnen zijn.

Vraag: Van welke zaken zijn de kosten voor ramen van vloer tot plafond in de praktijk afhankelijk?

Kostencontrole expert: Hier moet men natuurlijk rekening houden met een hele reeks zaken:

 ramen van vloer tot plafond kosten
De kosten van ramen van vloer tot plafond hangen af van veel verschillende factoren

-het type raamoplossing van vloer tot plafond (ramen, openslaande deuren, schuifdeuren)

 • de afmetingen van het raam van vloer tot plafond
 • het gebruikte framemateriaal (hout, kunststof, hout-aluminium, aluminium)
 • de kwaliteit van de beglazing (U-waarde, veiligheidsglas, randisolatie, geluidsisolatie, enz.)
 • de veiligheidskenmerken van het raam (bijv. inbraakbeveiligingsklasse, champignonkopbeslag, anti-openingsvoorzieningen, enz.)
 • Raamaccessoires (bijv. rolluiken, zonwering aan de binnenkant, enz.)
 • voor ramen op de bovenverdieping ook valbeveiliging
 • de kosten van een eventuele noodzakelijke muurdoorbraak voordat de installatie kan plaatsvinden
 • de kosten van de noodzakelijke statische beoordeling
 • de installatiekosten voor het raam of de openslaande deur
 • de installatiekosten voor de raamaccessoires
 • indien nodig, de kosten voor het installeren van een valbeveiligingssysteem in overeenstemming met de wettelijke voorschriften

Je ziet dus dat hier een hele reeks factoren een rol spelen. Velen van hen kunnen de prijs alleen al aanzienlijk duurder maken.

Vraag: Welke factoren maken de kosten voor ramen van vloer tot plafond bijzonder duur?

Kostencontrole expert: Er zijn verschillende dingen om rekening mee te houden bij het doen van een aankoop:

 • het kozijnmateriaal
 • speciale geluidsisolerende eigenschappen
 • Installatiekosten

In termen van kozijnmateriaal kan er een verschil tot 50% in kosten zijn tussen het goedkope kunststof raam en een eenvoudig houten raam van hetzelfde ontwerp. Van kunststof tot hout-aluminium of aluminium ramen betaal je meestal 80% tot 130% meer. Dit is een aanzienlijk verschil, vooral voor bredere raamfronten.

Nog hogere geluidsisolerende eigenschappen van ramen zijn meestal een dure luxe: voor een bijzonder hoge geluidsisolatie kunt u zeker 800 EUR of meer betalen als toeslag voor een enkel, groot raam. Alleen de toeslagen voor veiligheidsbeglazing (ESG binnen of buiten) zijn even hoog: hier moet u ook rekenen met een toeslag van 500 EUR voor eenzijdige uitrusting. Als u beide zijden dienovereenkomstig wilt uitrusten, moet u meestal minstens het dubbele van de prijs verwachten.

De installatiekosten - zowel de muurdoorbraak als de installatie van het raam of de openslaande deur - kunnen in individuele gevallen enorm duur zijn. In dit geval is de prijs altijd afhankelijk van de plaatselijke omstandigheden en de desbetreffende inbouwsituatie. Bij hef- en schuifdeuren moet u meestal minstens 1.000 EUR aan extra kosten berekenen voor de installatie van de deur zelf. Maar dit kan vaak aanzienlijk meer zijn.

Onze Diensten