PVC ramen voordelen en nadelen

Overweeg je PVC ramen en weet je het nog niet zo goed? Wij vertellen je hier alles over de voordelen en nadelen van PVC ramen. Zo kun jij een weloverwogen keuze maken voor PVC ramen, of juist niet.

PVC ramen voordelen

Het is zo dat PVC ramen qua materiaal het meest worden gekozen. Er zijn dan ook een aantal voordelen te benoemen die mensen doen besluiten voor PVC ramen zijn. Dit zijn:

PVC ramen voordelen
  • De prijs-kwaliteitsverhouding
  • Vermindering van energieverbruik
  • De onderhoudsvriendelijkheid
  • Veiligheid
  • Recyclebaar
  • Moderne look

Prijs-kwaliteitverhouding

Natuurlijk speelt geld een rol. Niet iedereen heeft een portemonnee groot genoeg om alles te kunnen kopen en daarnaast wil je vast liever je geld uitgeven aan een leuke dag uit of aan een vakantie. Daarom kiezen mensen voor PVC. De kwaliteit is namelijk zeer goed, maar de prijs is ten opzichte van andere materialen, zoals hout of aluminium, een stuk lager. In onderstaande tabel kun je de prijzen zien voor een standaard vast raam van PVC. Dit zijn slechts indicatieve prijzen, de precieze prijs hangt ook af van het glastype bijvoorbeeld. De prijzen hieronder zijn inclusief btw en isolatieglas.

Vast PVC raamPrijs excl. montagePrijs incl. montage
1.000 x 1.000 mm€ 100 - € 200€ 200 - € 400
1.500 x 1.200 mm€ 150 - € 250€ 300 - € 500
2.000 x 1.500 mm€ 300 - € 400€ 600 - € 800

Vaste ramen zijn als voorbeeld genomen voor de tabel hierboven. Dit zijn de goedkoopste ramen. Ze hoeven namelijk niet open te kunnen. Wil je een raam dat wel open kan, dan betaal je meer. Als we uitgaan van het laten plaatsen van 2 vaste PVC ramen, waarvan één 2.000 x 1.500 mm en de ander 1.000 bij 1.000 mm is, kun je rekenen op een prijs van € 1.500 tot € 2.500, inclusief btw en isolatieglas. Als je benieuwd bent naar de prijzen voor andere soorten ramen, zoals draaikiepramen of schuiframen, of je wil weten wat jouw raamidee voor PVC ramen precies gaat kosten, dan kun je offertes opvragen. Dit kan bij ons gratis en vrijblijvend. Je kunt daarmee zelfs tot 40% op de kosten besparen. Vul ons offerteformulier in en je krijgt binnen twee werkdagen offertes van specialisten uit jouw omgeving toegestuurd.

Minder energieverbruik

Minder energieverbruik is een voordeel van PVC ramen, maar eigenlijk is het een dubbelvoordeel. Door minder energie te verbruiken, betaal je natuurlijk minder energiekosten. Dat is voor jou en jouw portemonnee voordelig. Je kunt namelijk tot 20% op die rekening op jaarbasis besparen. Maar je belast ook het milieu minder, omdat je minder energie verbruikt. PVC ramen zijn namelijk hoog in isolatiewaarde. Daardoor wordt het in je huis minder snel warmer of kouder door factoren van buiten. Ook blijft de temperatuur zodoende langer gelijk.

Onderhoudsvriendelijkheid

Niemand heeft zin in de schoonmaak van ramen of het onderhoud ervan. Het is wel van belang als je langdurig wil genieten van je ramen. Gelukkig is dat bij PVC ramen erg gemakkelijk. PVC is namelijk water-, vuil- en stofwerend. Met een zachte, vochtige doek maak je je PVC ramen schoon, meer heb je niet nodig. Er is weinig risico op barsten of kromtrekken bij PVC ramen. Zolang je het onderhoud, dus het af en toe schoonmaken, van je PVC ramen bijhoudt, kun je tot 50 jaar met je PVC ramen vooruit. Je kunt op de pagina onderhouden van PVC ramen meer lezen over hoe je dit realiseert.

Veiligheid

Ramen zijn voor inbrekers vaak een zwakke plek van een huis die ze kunnen gebruiken om binnen te komen. Met PVC ramen kies je voor veilige ramen. PVC is namelijk een stevig materiaal. Maar ook is PVC brandwerend. Dus de veiligheid van PVC ramen gaat niet alleen om inbrekers, ook om brand. Het is zelfdovend materiaal. Je kunt je dus veilig voelen met PVC ramen.

Recyclebaar

Om nog een beetje bij te dragen aan het milieu, kies je voor gerecyclede PVC ramen. Dit materiaal is namelijk herbruikbaar. Het wordt opnieuw ingezet om PVC te maken. En ook als je PVC ramen hun beste tijd hebben gehad, kan het materiaal weer hergebruikt worden. Zo zorg je voor minder milieubelasting en een goed gevoel over je ramen. Bovendien is PVC hergebruiken voor nieuw materiaal minder belastend dan nieuw PVC produceren.

Moderne look

Het milieu, de portemonnee en de veiligheid zijn natuurlijk praktische en ethische overwegingen. Maar het oog wil ook wat. Met PVC ramen kies je voor de moderne look. Je kunt zelf de kleur van het PVC bepalen en zo precies de look creëren die past bij jouw huis. Zelfs als je liever houten ramen hebt, maar weet dat hout meer onderhoud vereist en gevoeliger is voor slijtage, zit je met PVC goed. Er zijn namelijk ook mogelijkheden voor een houtnerfstructuur in het PVC.

PVC ramen nadelen

Maar we zouden liegen als we zeggen dat PVC geen nadelen heeft. Wij zijn van mening dat de voordelen opwegen tegen de nadelen, maar dat is natuurlijk een persoonlijke kwestie die je zelf moet bepalen. De nadelen van PVC zijn:

  • Het is krasgevoelig
  • Je kunt de kleur niet eenvoudig aanpassen.

Krasgevoellig

PVC is stevig en gemakkelijk schoon te houden materiaal, maar het is wel gevoelig voor krassen. Als je een doek of spons gebruikt met een te ruw oppervlak, kunnen er al krassen op het PVC ontstaan. Je schoonmaak is dus een weinig intense klus, maar wel eentje waarbij het juiste materiaal cruciaal is. Ook kun je beter geen ruwe schoonmaakmiddelen gebruiken op PVC.

Veranderen niet gemakkelijk van kleur

Je kunt PVC ramen in verschillende kleuren nemen, maar je kunt de kleur daarna niet eenvoudig meer veranderen. Houten kozijnen daarentegen moeten bijvoorbeeld regelmatig geverfd en gelakt worden ter onderhoud, en bieden daarmee direct de mogelijkheid een andere kleur te kiezen. Bij PVC werkt dat niet zo. Het kan ook ten nadele werken voor de levensduur van je PVC ramen als je dit wel doet. Je zit dus eigenlijk vast aan de kleur die je kiest.

Alternatief: aluminium ramen

Een alternatief voor PVC ramen is aluminium. Dit is wel krasbestendig. Het nadeel ten opzichte van PVC is dan wel weer de prijs. Aluminium is namelijk het duurste materiaal voor je ramen. Wel zijn ze steviger, veiliger en bovendien goed geschikt voor grote raamoppervlakken. Het is dus wellicht de investering voor je waard.

Vergelijk betrouwbare offertes

Of je nu overtuigd bent van PVC of toch verder naar aluminium ramen wil kijken, je kunt besparen op de kosten door offertes te vergelijken. Dit doe je door offertes bij ons op te vragen. Je kunt daardoor tot 40% besparen op de kosten. Misschien weegt dat wel weer op in de overweging tussen aluminium en PVC. Vraag gerust voor beide mogelijkheden offertes aan om het echt goed te kunnen vergelijken. Het opvragen van offertes is namelijk gratis en vrijblijvend.

Onze Diensten