Geluiddichte ramen - welke kosten moeten worden berekend?

Geluiddichte ramen kosten

Voortdurend lawaai kan je ziek maken. Deskundigen adviseren daarom de installatie van geluidsisolerende ramen vanaf een geluidsniveau van ongeveer 50 dB tot 70 dB, wat overeenkomt met een drukke straat. In ons interview met de kostencontrole-expert leert u welke kosten u kunt verwachten voor geluidswerende ramen.

Vraag: Wat kosten geluidswerende ramen?

Kostencontrole expert: Dit kan niet als algemene regel worden gegeven: Geluidswerende ramen zijn slechts een speciaal ontwerp van anders gangbare ramen, die afhankelijk van hun constructie zeer uiteenlopende prijzen kunnen hebben. Daarnaast zijn er zeer verschillende geluidsisolatieklassen.

Allereerst moet men onderscheid maken:

 • Geluidswerende ramen met lage geluidswerende klassen (klasse 1 en 2)
 • Geluidswerende ramen met een gemiddelde geluidswerende klasse (LSK 3 en LSK 4)
 • Geluidswerende ramen met hoge geluidswerende klasse (LSK 5 en 6)

Middelmatige en hoge geluidswerende klassen betekenen een hoge ontwerpinspanning bij de productie van ramen - en dus ook aanzienlijke extra kosten.

Ramen met een lage geluidswerende klasse

Ramen met een lage geluidswerende klasse zijn standaard bij de meeste fabrikanten. LSK 1 voldoet aan de meeste ramen af fabriek, LSK 2 kan meestal extra worden besteld voor een zeer kleine toeslag van ongeveer 10 EUR tot 30 EUR.

Bij LSK 1 heeft het raam een geluidsisolatiewaarde van 25 dB - 29 dB, bij LSK 2 een geluidsisolatiewaarde van 30 dB tot 34 dB. Dit is voldoende voor huizen die tot 26 m van een grote woonweg liggen waarop ongeveer 10 - 50 auto's per uur rijden.

Ramen met een gemiddelde geluidswerende klasse

geluidsdichte ramen
Ramen met een gemiddelde geluidswerende klasse zijn de betere keuze voor lawaaierige omgevingen

Ramen met een gemiddelde geluidswerende klasse, d.w.z. met LSK 3 en 4, zijn al aanzienlijk efficiënter op het gebied van geluidsisolatie. In dit geval zijn ook speciale kaderontwerpen nodig om ervoor te zorgen dat het omgevingsgeluid niet wordt doorgegeven via de glasplaat of het kozijn.

Voor geluidsisolerende ramen van deze klassen moet in ieder geval al een toeslag van 50 tot 150 EUR bovenop de gebruikelijke raamprijs worden berekend.

Ramen met LSK 3 worden aanbevolen als het huis op een afstand van ongeveer 25 m - 35 m van een drukke woonstraat ligt waar de verkeersdichtheid 50 - 200 auto's per uur is. Het geluidsisolerend effect van het raam ligt in dit geval in het bereik van 35 dB - 39 dB.

LSK 4 wordt aanbevolen als de locatie van het huis dicht (100 m tot 300 m afstand) bij een hoofdweg met 1.000 - 3.000 auto's per uur ligt. Het geluidsisolerend effect van deze ramen ligt in het bereik van 40 dB - 44 dB.

Ramen met een hoge geluidswerende klasse

Ramen met een hoge geluidswerende klasse zijn al aanzienlijk duurder. Voor LSK 5 en 6 moet u in de meeste gevallen een toeslag berekenen van 250 EUR en meer per raam.

LSK 5 wordt aanbevolen als de huizen dichter dan 100 m bij een drukke hoofdweg met 1.000 tot 3.000 auto's per dag liggen. Het geluidsisolerend effect van de ramen is hier al 45 dB - 49 dB.

LSK 6, de hoogst mogelijke klasse van geluidsisolerende ramen en openslaande deuren, betekent een geluidsisolerend effect van meer dan 50 dB. Wie een huis heeft dat direct aan een snelweg ligt waar meer dan 3.000 voertuigen per uur rijden, zal waarschijnlijk alleen maar blij zijn met deze geluidsisolatieklasse.

Zelfs in het geval van vliegtuiglawaai - afhankelijk van de afstand tot het aanvliegpad - zijn meestal geluidsisolerende ramen van klasse 5 en 6 nodig.

De hoge kosten voor de ramen (of eventueel een raamvervanging) kunnen in bepaalde gevallen enigszins worden afgezwakt door subsidies. Geluidswerende ramen kunnen onder bepaalde omstandigheden ook door KfW worden gesubsidieerd. Indien nodig is het ook mogelijk om een subsidie te krijgen van de Deutsche Bahn (voor huizen in de buurt van spoorlijnen).

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We laten de 8 ramen van ons kleine huisje vervangen door ramen met geluidsisolerende beglazing met LSK 5. De installatie wordt uitgevoerd door een specialist.

De belangrijkste gegevens van onze vensters:

 • Materiaal van het frame: kunststof
 • Raamgrootte: 200 cm x 120 cm, dubbele vleugel
 • Openingsmechanisme: kantelen en draaien van de opening aan beide zijden
 • Frameprofiel: 5-kamerprofiel, aanslagverzegeling
 • U-waardebeglazing: Ug = 1,1 W/m²K, warme rand
isolatie ramen
Grootte, materiaal en isolatie bepalen de uiteindelijke prijs
WerkPrijs
8 Venster - basisprijs2.410 EUR
Bijkomende kosten LSK 51.760 EUR
Leverings- en installatiekosten2.180 EUR
Totale kosten incl. installatie6.350 EUR
Kosten per venster (totaal, met installatie) dus793,50 EUR

Ons kostenvoorbeeld heeft betrekking op een specifiek individueel geval, een bepaald raammodel en bepaalde lokale omstandigheden. De kosten voor andere ramen kunnen uiteraard variëren, afhankelijk van het model.

Vraag: Waarvan zijn de kosten voor geluidsdichte ramen afhankelijk?

Kostencontrole expert: Zoals altijd met ramen, zijn er natuurlijk een aantal dingen om rekening mee te houden:

kosten installatie ramen
Ook de kosten voor de installatie moeten niet worden onderschat.
 • het kozijnmateriaal van de ramen
 • de grootte van de ramen
 • het type beglazing (thermische isolatie, glasontwerp)
 • de geselecteerde geluidsisolatieklasse (LSK)
 • het isolatie-effect binnen de geluidsisolatieklasse (boven- of onderkant van de klasse)
 • de uitvoeringsdetails van het venster
 • de leveringskosten voor het raam
 • de installatiekosten voor het raam

Voordat u een raam koopt, moet u daarom in ieder geval verschillende aanbiedingen vergelijken. Kunststof ramen bieden in de regel altijd de beste prijs-prestatieverhouding voor ramen.

Vraag: In hoeverre kunnen de prijzen van ramen verschillen door het kozijnmateriaal en het ontwerp van de beglazing?

Kostencontrole expert: Er zijn hier tal van ontwerpmogelijkheden. Een wat gedetailleerder overzicht vindt u in dit artikel.

Vraag: Welke subsidies zijn beschikbaar?

²

Kostencontrole-expert: Enerzijds bieden de deelstaten al subsidies aan voor de installatie van geluidswerende ramen in bepaalde aan lawaai blootgestelde gebieden.

Het subsidiebedrag in Berlijn voor bijvoorbeeld klasse 4 en 5 ramen bedraagt 250 EUR per m² tot 350 EUR per m² glasoppervlak. Dit is echter anders geregeld, afhankelijk van de federale staat.

De grenswaarden voor toegestane geluidsoverlast zijn 59 dB overdag en 49 dB 's nachts. Vanaf een geluidsdrempel van 67 dB overdag en 57 dB 's nachts is er in de meeste gevallen recht op subsidie voor geluidsbeperkende maatregelen. In individuele gevallen kan dit echter aan nadere voorwaarden worden verbonden - in het geval van vliegtuiglawaai geldt de wet bijvoorbeeld vaak pas tot 5 jaar na de start van de exploitatie van een luchthaven.

In individuele gevallen kunt u het beste informeren naar bestaande subsidies en de voorwaarden voor subsidies in uw regio. Voor geluid dat door treinen wordt veroorzaakt, kunt u het beste contact opnemen met Deutsche Bahn. In sommige gevallen zullen ze zelfs de kosten van de installatie van geluidswerende ramen volledig dekken.

Onze Diensten