Wat te doen aan schimmel op ramen

Schimmel. Het is lelijk, het maakt je huis vies, en het ergste van alles, het is gevaarlijk voor je gezondheid - het is zelfs gevonden om een verscheidenheid aan ademhalingsproblemen te veroorzaken. Dus wat moet je doen als je ontdekt dat er schimmel op je ramen groeit? Het belangrijkste is dat u zo snel mogelijk aan de slag gaat om het op te ruimen en uit te zoeken waarom het zich überhaupt zou kunnen vormen, want schimmel wordt in de loop van de tijd alleen maar erger.

Hier is een 10-stappen aanvalsplan om u te helpen de schadelijke indringer uit te bannen en uw ramen schimmelvrij te houden in de toekomst.

Zoek de oorzaak. Schimmels zijn microscopische schimmels die gemakkelijk groeien in vochtige, ietwat donkere omstandigheden. Schimmels kunnen zich ontwikkelen in badkamers, onder keukenbakken, op plaatsen waar water in muren of vloeren is gelekt, of in nat geworden isolatie. Schimmels op vensterbanken kunnen zich ontwikkelen in en rond raamkozijnen. Dit gebeurt wanneer de ramen van buiten naar binnen lekken, of wanneer vocht op de ramen in een badkamer condenseert na een douche. Als er schimmel is ontstaan rond een raam in uw woonkamer, slaapkamer of kelder, zoek dan uit hoe het water in het kozijn komt. Als u schimmel rond ramen in de badkamer opmerkt, kan het probleem net zo eenvoudig zijn als een gebrek aan ventilatie.

Verwijder het raam en maak het kozijn schoon of vervang het en repareer de lekken. Als er schimmel in het kozijn is gekomen, moet u het raam verwijderen en het kozijn laten reinigen of vervangen. Verwijder alle natte isolatie of kozijnen en droog het kozijn dat nog op zijn plaats zit grondig af. Dicht vervolgens de lekken rond het raam en het kozijn af om te voorkomen dat het probleem zich opnieuw voordoet.

Controleer het dak en de goten. Als u geen duidelijke lekken in het raam heeft gezien, is er een kans dat uw dak een lek heeft of dat uw dakgoten een back-up hebben, die water naar beneden kan sturen naar uw huis en naar buiten door de raamkozijnen. Controleer het dak en de dakgoten grondig om er zeker van te zijn dat ze het probleem niet veroorzaken.

schimmel op ramen

Leid het water weg van uw huis. Kelderramen kunnen nat worden omdat ze te dicht bij de grond liggen, en de grond wordt te nat als het regent of sneeuwt, of zelfs als iemand het gazon besproeit. Als het raam eenmaal is gerepareerd, laat u het water weglopen van het huis en de ramen van de benedenverdieping. U kunt uw benedenramen ook beschermen met een vensterbron die kan helpen voorkomen dat er water in uw ramen sijpelt en dat er schimmelvorming ontstaat. Vooral in de winter condenseert het water op de ramen en druppelt het vervolgens naar beneden in de kozijnen, waar het schimmel kan veroorzaken. Soms vormt zich ijs aan de binnenkant van de ramen en smelt het dan en lekt het in de kozijnen. Leg een handdoek langs de onderkant van de kozijnen vlak naast het glas om het water te absorberen voordat het de kozijnen binnendringt.

Verminder de vochtigheid en het vocht in de badkamer. Als uw badkamer ramen beschimmeld zijn, is dat waarschijnlijk omdat er niet genoeg ventilatie is. Laat de ventilator in de badkamer altijd draaien als u gaat baden, en vooral als u gaat douchen. Laat ook een raam open en houd de deur naar de badkamer open na het douchen, zodat er verschillende manieren zijn om stoom af te voeren in plaats van te condenseren op de ramen. Als uw badkamer geen plafondventilator heeft, plaats dan een kleine draagbare ventilator op de vloer of op het aanrecht, zodat deze de lucht kan laten circuleren en helpen drogen.

Gebruik bleekmiddel om de schimmel op te ruimen. Er zijn verschillende producten op basis van enzymen op de markt, maar een verdunde oplossing van bleekmiddel en water werkt het beste om de schimmel uit te roeien. De Amerikaanse Centers for Disease Control raden aan om een mengsel van een kopje bleekmiddel en een kopje water te gebruiken. Meng nooit bleekmiddel en ammoniak door elkaar! Draag handschoenen en een gezichtsmasker om de kans op het inademen van de bleekdampen te verkleinen, en spuit het reinigingsmengsel op de schimmel of gebruik een spons om de schimmel weg te vegen. Ga door met spuiten en afvegen en spoel de spons in het bleekmiddelmengsel uit totdat u alle tekenen van schimmel heeft weggenomen.

Houd uw ramen in de gaten. Schimmel is berucht genoeg om te vernietigen. Als je eenmaal je ramen hebt schoongemaakt en de bron van het probleem hebt aangepakt, hou dan je ramen in de gaten om ervoor te zorgen dat de schimmel niet meer terugkomt. Als u merkt dat er water op een vensterbank staat of dat er condens op de kozijnen zit, veeg ze dan onmiddellijk schoon.

Hoe heeft u de schimmel in uw huis verbannen en welke methode werkt het beste voor u? Deel het met ons in de commentaren hieronder! Als u meer problemen heeft dan alleen schimmel, misschien moet u overwegen om het raam te vervangen door een lokale aannemer.

Onze Diensten