Nieuw venster: u moet rekening houden met deze kosten...

nieuw venster kosten

Als u uw oude ramen wilt vervangen door nieuwe, moet u rekening houden met aanzienlijke kosten. Wat nieuwe vensters kunnen kosten, wanneer het de moeite waard is om af te schrijven en hoe de kosten kunnen worden gereduceerd, wordt in detail uitgelegd door de kostencheck-expert in het interview.

Vraag: Wanneer is het überhaupt de moeite waard om de ramen te vervangen?

Kostencontrole-expert: Enerzijds natuurlijk als de ramen al een bepaalde leeftijd hebben bereikt of al beschadigd zijn.

Bovendien komen oudere ramen vaak niet meer overeen met de huidige stand van de techniek en leiden ze - in vergelijking met moderne energiebesparende ramen - tot veel te hoge energieverliezen. Oude, slecht of helemaal niet isolerende ramen kunnen verantwoordelijk zijn voor een vijfde van de totale warmte-energieverliezen door de gebouwschil.

In dergelijke gevallen is het natuurlijk de moeite waard om ze alleen al om energetische redenen te vervangen. De kosten voor de ramen worden dan in de loop van de tijd gewoon afgeschreven door de lagere verwarmingskosten.

Nieuwe, moderne ramen zorgen bovendien voor een aanzienlijk hoger wooncomfort, een betere geluidsisolatie en minder tocht in de kamers.

 • Lees ook - doosvormige vensters - u moet deze prijs berekenen voor nieuwe vensters
 • Lees ook - Kattenluik voor het raam: dit zijn de kosten die je moet berekenen
 • Lees ook - Ramen met rolluiken - u moet met deze kosten berekenen

Vraag: Wat zijn de kosten voor nieuwe ramen?

nieuwe ramen prijzen
De prijzen voor nieuwe ramen zijn afhankelijk van vele factoren

Kostencontrole expert: Het is onmogelijk om dit op een algemene manier te zeggen. Ramen kunnen sterk variëren in prijs, afhankelijk van de grootte en het ontwerp.

In de meeste gevallen zult u echter ten minste 400 tot 500 EUR per raam moeten berekenen voor ramen met een standaardafmeting.

Voor ramen in speciale en hoogwaardige uitvoeringen moet u daarentegen aanzienlijk meer berekenen. Zelfs het dubbele van deze prijs is gemakkelijk te bereiken met een passende keuze aan ramen.

Een klein kostenvoorbeeld uit de praktijk:

WerkPrijs
Dubbel schuifraam met kantel- en draaifunctie, 510 mm x 1050 mm, U-waarde 0,71.780 EUR
Toeslag voor inbraakbeveiliging upgrade276 EUR
Raamgrepen, vensterbanken en accessoires (afdekkingen, enz.)210 EUR
Plaatsing, verwijdering en afvoer van oude ramen1.240 EUR
Totale kosten3.506 EUR
totale kosten per venster584 EUR per venster

We willen 6 oude ramen vervangen. Om de kosten beheersbaar te houden, kiezen we voor witte kunststof ramen, die echter beschikken over moderne, hoogwaardige driedubbele beglazing. Omdat de ramen zich op de begane grond bevinden, hebben we extra veiligheidsbeslag en een beveiliging tegen het inleveren van de ramen - waarvoor een toeslag moet worden betaald.

Dit is natuurlijk slechts een voorbeeld van de kosten voor bepaalde ramen in een zeer specifiek ontwerp. Afhankelijk van het gekozen raammodel en de uitrusting en afhankelijk van de lokale omstandigheden kunnen de kosten ook aanzienlijk variëren.

In ons kostenvoorbeeld zijn we erin geslaagd om relatief goedkope ramen inclusief installatie te verkrijgen, die toch een uitstekende warmte-isolatie bieden. In veel andere gevallen zijn de kosten aanzienlijk hoger - met vergelijkbare prestaties van de ramen.

Vraag: Van welke factoren zijn de kosten voor nieuwe ramen meestal afhankelijk?

Kostencontrole expert: Wel - het is natuurlijk eerst en vooral de vraag hoeveel ramen er nodig zijn en welke grootte van het raam nodig is. Dit is al fundamenteel voor de kosten van de ramen.

Maar er zijn nog veel meer factoren die een zeer belangrijke rol spelen in de prijs van een raam:

 • het gekozen framemateriaal
 • het vrijgavemechanisme
 • het ontwerp van het frame
 • de aard van de beglazing
 • bijkomende eigenschappen van de beglazing (geluidsisolatie, doordringingsweerstand, warmtebescherming, enz.)
 • de kosten van noodzakelijke extra onderdelen (schermen, vensterbanken, handgrepen, enz.)
 • de gekozen extra uitrusting voor het raam (insectengaas op speciaal kozijn, rolluik, enz.)
 • de installatiekosten voor de nieuwe ramen
 • de kosten voor het verwijderen en afvoeren van oude ramen

Met al deze factoren moet rekening worden gehouden als het gaat om de prijs van de nieuwe ramen. Daarom zijn reclameaanbiedingen van raamdealers vaak niet erg zinvol en kunnen ze nauwelijks worden gebruikt voor een serieuze berekening.

In veel gevallen zou de etalage uit ons voorbeeld door dealers zijn geadverteerd met "vanaf 72 EUR" - maar uiteindelijk kostte de individuele etalage 584 EUR geëxtrapoleerd. Dus een beetje voorzichtigheid is hier altijd aan te raden.

Vraag: In hoeverre verschillen de kosten door het framemateriaal - zijn er hier grote verschillen in kosten?

goedkope kunstof ramen
Kunststof ramen zijn de goedkoopste optie

Kostencontrole expert: Ja. Het materiaal van het kozijn heeft een grote invloed op de prijs van het raam.

De meest voorkomende materialen zijn kunststof, hout en aluminium en combinaties van deze materialen (hout-aluminium of kunststof-aluminium).

De volgende tabel toont de prijsverschillen die kunnen worden veroorzaakt door verschillende kozijnmaterialen. Voor het overige werden identieke ramen vergeleken:

FramemateriaalRaam prijs
Kunststoffen360 EUR
Hout (afhankelijk van de houtsoort zijn hier echter nog aanzienlijke verschillen mogelijk)520 EUR
Hout-aluminium670 EUR
Aluminium800 EUR

Dit toont duidelijk de prijsverschillen die worden veroorzaakt door de verschillende frames. Een aluminium raam is meer dan twee keer zo duur als het kunststof raam van hetzelfde ontwerp.

De prijzen werden bepaald voor ramen in een standaard formaat, de vergeleken ramen waren moderne driedubbele ramen met een U-waarde van 0,7.

houten ramen behandeling
Hout ziet er natuurlijk uit, maar heeft verzorging nodig

Natuurlijk heeft elk framemateriaal zijn eigen voor- en nadelen, waarmee ook rekening moet worden gehouden. Zo is hout in de meeste gevallen behoorlijk onderhoudsintensief, maar kan het zeer individueel worden vormgegeven.

Aluminium is robuust, zeer inbraakbestendig en bijzonder duurzaam en kan ook in vele hoogwaardige uitvoeringen worden geproduceerd. In de praktijk worden echter veel minder vaak ramen van zuiver aluminium gebruikt dan ramen van andere kozijnmaterialen.

In ieder geval bieden frames van kunststof de beste prijs-kwaliteitverhouding - ze zijn nog steeds zeer duurzaam, vrij robuust en absoluut gemakkelijk te reinigen. Daarom behoren kunststof ramen tot de meest gekochte soorten ramen.

Kunststof ramen zijn overigens ook verkrijgbaar in verschillende decors, tot en met houtdecor. Voor dergelijke speciale ontwerpen moet u echter meestal tot 20% bij de normale raamprijs optellen.

Vraag: Waarom speelt het openingsmechanisme ook een rol?

Kostencontrole expert: Er zijn verschillende openingsmechanismen voor ramen, die ook beslag van verschillende complexiteit vereisen:

 • vaste ramen (hier is er helemaal geen montage)
 • Onderaan gehangen ramen (kunnen niet worden geopend, maar kunnen worden gekanteld)
 • draairamen (kunnen alleen worden geopend, maar niet gekanteld)
 • Kantel- en draaivenster (de standaard versie)
 • Schuifraam
 • Hef- en schuiframen (balkondeuren)

Vaste ramen zijn meestal veel goedkoper dan alle andere varianten. Maar ze zijn zelden echt nuttig. In de regel zult u de voorkeur geven aan vensters die geopend kunnen worden.

Kantel- en draairamen zijn ook iets goedkoper, maar hebben net als vaste ramen meestal een zeer beperkt gebruiksbereik. Het verschil in kosten tussen draairamen en draaikiepramen is meestal maar klein.

In de praktijk zijn schuiframen meestal nauwelijks duurder dan andere raammodellen. Ze worden echter slechts zelden aangeboden.

Verreweg het duurste en meest complexe mechanisme wordt gebruikt in hefschuiframen. Als zeldzame variant zijn er ook nog de kantel-schuifraamdeuren. Beide worden alleen gebruikt als balkondeuren. De prijzen beginnen hier bij ongeveer 800 EUR tot 1.000 EUR voor de eenvoudigere varianten.

Vraag: In hoeverre bepaalt het type beglazing dan de kosten van het raam?

venster opbouw
Glas en bouw zijn een doorslaggevende prijsfactor

Kostencontrole expert: In principe kan men vandaag de dag onderscheid maken tussen dubbele en driedubbele beglazing. Ramen met enkele beglazing bieden nauwelijks nog warmte-isolatie en worden vandaag de dag praktisch niet meer aangeboden voor het woongedeelte.

Driedubbele beglazing is de modernere variant, die meestal ook zo'n 15 tot 20 % duurder is dan dubbelglas. Dit is echter slechts een ruwe handleiding en hoeft niet noodzakelijkerwijs op alle raamontwerpen van toepassing te zijn. Hier moet men altijd de prijzen tot in detail vergelijken.

Daarnaast zijn er ook enkele speciale ontwerpen in beglazing:

 • slagvaste beglazing en VSG veiligheidsglas
 • Geluidsisolerende beglazing
 • Zonnecontrole glas
 • Beglazing met lagere U-waarden tot 0,4 (0,6 en 0,7 zijn tegenwoordig gebruikelijk)

Vraag: Hoeveel kost zo'n speciale glas?

venster opbouw
Geluidswerende ramen kosten aanzienlijk meer

Kostencontrole-expert: Voor geluidsisolerende ramen is de zogenaamde geluidsisolatieklasse belangrijk. Voor geluidsisolatieklasse 3 (extra geluidsisolatie van 36/38 dB) moet u meestal 30 EUR tot 70 EUR extra betalen, voor klasse 4 en 5 kunnen er toeslagen van 150 EUR tot 250 EUR worden berekend. Voor deze klassen worden geluidsisolatiewaarden tot 45 dB aangeboden.

Voor kogelwerende beglazing moet u rekenen met 100 EUR tot 200 EUR toeslag, voor een uitvoering waarbij de binnen- of buitenzijde is voorzien van VSG-glas, ook met 100 EUR tot 150 EUR toeslag. Als beide zijden (binnen en buiten) van veiligheidsglas moeten worden gemaakt, moet u rekenen met ongeveer 200 EUR tot 250 EUR extra kosten.

Zonregulerend glas, dat de warmte-energie van binnenkomende zonnestralen reflecteert en zo verhindert dat ruimten in de zomer opwarmen, kan van fabrikant tot fabrikant vrij duur zijn. Dit is altijd afhankelijk van het type coating dat in het productieproces wordt gebruikt. In de meeste gevallen zult u echter een toeslag van ten minste 50 EUR voor dit type glas moeten verwachten.

Vraag: Wat zijn de installatiekosten?

Kostencontrole expert: Dit varieert - afhankelijk van de inspanning die ter plaatse nodig is. In de praktijk kunt u echter meestal kosten verwachten in de orde van grootte van 100 EUR tot 350 EUR.

Bij de installatiekosten van de ramen moet ook rekening worden gehouden met de extra materialen die u naast het eigenlijke raam nodig hebt:

 • Vensterbanken buiten
 • Diafragma
 • aangepaste raamhendels (als u dat wilt)

In de praktijk kunnen deze extra materialen tussen de 20 en 50 euro kosten, en in het geval van speciale ontwerpen kunnen ze aanzienlijk meer kosten.

Vraag: Wat zijn de kosten voor het verwijderen van de oude ramen?

oude ramen verwijderen kosten
Er moet ook rekening worden gehouden met de prijs voor de verwijdering van de oude ramen.

Kostencontrole-expert: Deze kostenfactor wordt ook vaak onderschat. U moet niet alleen betalen voor het verwijderen van de oude ramen, dat wil zeggen de moeite die het kost, maar ook voor de verwijdering ervan.

Het hangt hier sterk af van het bedrijf van de ambachtsman welke kosten hiervoor in rekening worden gebracht. Dit kan variëren van 50 EUR tot 100 EUR per venster.

In de praktijk geldt dat hoe meer ramen u hebt vervangen, hoe lager de kosten natuurlijk zullen zijn. De hoeveelheid werk wordt dan gerelativeerd en je krijgt meestal een betere prijs per venster. Onderhandelen over volledige prijzen voor de installatie kan zinvol zijn, vooral als u meerdere ramen heeft.

Vraag: Wanneer betalen nieuwe ramen zichzelf terug?

Kostencontrole expert: Dit is uiterst moeilijk te zeggen. Betrouwbare rentabiliteitsberekeningen voor nieuwe ramen kunnen alleen worden gemaakt na een gedetailleerde analyse van de situatie ter plaatse.

Als u echter in het algemeen overschakelt van oude ramen met een U-waarde van meer dan 2,0 naar moderne energiebesparende ramen met een U-waarde van ongeveer 1,0, kunt u in de meeste gevallen een besparing op de verwarmingskosten verwachten in de orde van 10% tot 15% van de verwarmingskosten. Dit is een algemene richtlijnwaarde die vaak van toepassing is op vrijstaande woningen.

Als u de kosten van eventuele subsidies (waarvoor u ramen met een U-waarde van minder dan 0,9 moet installeren) meeneemt, kunnen redelijk goedkope ramen zichzelf binnen enkele jaren daadwerkelijk terugverdienen door besparingen op de verwarmingskosten.

In alle andere gevallen moet de kosteneffectiviteit in detail worden bekeken. Puur uit kostenoverwegingen is het vervangen van ramen niet altijd 100% de moeite waard. Energiebesparende ramen uit de jaren '90 hebben bijvoorbeeld U-waarden die vaak al in de orde van grootte van 1.3. Het Comité is van mening dat de Commissie de volgende punten in haar voorstel voor een richtlijn van de Raad betreffende de toepassing van het beginsel van gelijke behandeling van mannen en vrouwen in de Europese Unie (1 ) heeft opgenomen Als u dergelijke ramen vervangt door nieuwe ramen met driedubbele beglazing, zal de besparing op de verwarmingskosten alleen meestal niet genoeg zijn om de kosten volledig te dekken.

Onze Diensten