Ramen in een oud huis: Moet je beglazing toevoegen of vervangen?

Het is niet altijd kosteneffectief om alle ramen in uw huis te vervangen, vooral als de kozijnen nog in goede staat zijn en niet erg oud. Als u slecht geïsoleerde ramen met een enkele ruit hebt, kan het tijd zijn om dubbelwandige ramen te overwegen. Dubbelwandige ramen presteren veel beter dan hun enkelwandige tegenhangers voor energie-efficiëntie en geluidsreductie. Volgens het ministerie van Energie, kan een ENERGY-STAR beoordeeld dubbelwandige ramen bespaart huiseigenaren bijna € 500 per jaar in de energiekosten wanneer het gaat in de plaats van een enkele ruit eenheid.

Het is mogelijk om ramen met enkel glas om te zetten in dubbele beglazing. Retrofit dubbele beglazing, meestal gemaakt van PVC of acryl laminaat, wordt toegepast op uw bestaande ramen met enkel glas om ze effectief om te zetten in ramen met dubbele beglazing. Een andere methode is door middel van een acryl inzetstuk dat op zijn plaats wordt gehouden door magneten. Hoe dan ook, door uw ramen achteraf te monteren kunt u de kozijnen die u al hebt, behouden en krijgt u enkele voordelen van geïsoleerde beglazing.

Wanneer u moet vervangen

Er zijn nog steeds situaties waarin een totale ruitvervanging het meest zinvol is. U moet zeker beginnen met het budgetteren voor vervangingen als uw vensters een van de volgende zaken weergeven:

  • Ze beslaan gemakkelijk. De energie-efficiëntie van uw ramen hangt niet alleen af van het type raamkozijn en glas, maar ook van hoe vakkundig het raam is samengevoegd en geïnstalleerd. Als u condensatie of mist op uw ramen ziet, is het een zeker teken dat uw fabrikant of installateur verslapt is op het werk en uw beste inzet zal zijn om te spatten voor een aantal nieuwe ramen die een reputatie hebben om goed te presteren.
  • Ze zijn moeilijk te openen of schoon te maken. Als de ruiten gemakkelijk vast komen te zitten of vastlopen, dan doen ze niet echt hun werk, of wel? Je verdient het om ramen te hebben die je niet erg vindt om te openen - en in sommige gevallen kunnen vastzittende ramen brandgevaarlijk zijn, dus als je je ramen niet opent, is het tijd voor een vervangende set.
  • De kozijnen zijn verrot of vervormd. Dit lijkt misschien een beetje voor de hand liggend, maar het is erg belangrijk. De voordelen van dubbele beglazing zijn nauwelijks van toepassing op ramen met slordige kozijnen. In feite, tenzij uw kozijnen in goede staat zijn, is het over het algemeen het beste om ze te vervangen.
  • De stijl is verouderd. Net als schoudervullingen komen sommige stijlen nooit meer terug. Huizen gaan door rages, net als uw garderobe, en een van de grote functies van ramen is het verbeteren van de aantrekkingskracht van uw huis. Als u niet tevreden bent met het uiterlijk van uw ramen, is het beter om een eventuele vervanging te plannen dan te investeren in een tijdelijke oplossing - vooral als u denkt dat u uw huis ooit weer op de markt zou kunnen brengen.
oude ramen beglazing

Wanneer u moet retrofitten met dubbele beglazing

Alle vakjes in het bovenstaande gedeelte afgekruist? Het kan zijn dat de dubbele beglazing opnieuw wordt aangebracht, maar dan ook weer niet. Echt, u moet alleen dubbele beglazing toevoegen als u zeker weet dat uw kozijnen in topconditie zijn en u kunt garanderen dat ze van de hoogste kwaliteit zijn en dat de installatie probleemloos is verlopen. Dit is wanneer retrofitting geschikt is:

  • U wilt betere energieprestaties. Hoewel er veel factoren zijn die van invloed zijn op de prestaties van ramen, is aangetoond dat ramen met dubbele ruiten over het geheel genomen een betere energiebesparing bieden. Meestal maakt retrofit-beglazing met laminaat niet zo'n drastisch verschil, maar het verbetert wel de energie-efficiëntie.
  • U houdt echt van uw bestaande kozijnen. Het is moeilijk om iets te gooien waar je van houdt. Retrofit-beglazing biedt een compromis wanneer u aangepaste, historische of unieke kozijnen hebt die echt niet zo gemakkelijk kunnen worden vervangen.
  • U weet zeker dat het glas het probleem is. Ramen lijken misschien eenvoudig, maar ze zitten eigenlijk vol met voegen, en onvoldoende afdichting op die plaatsen kan een groot effect hebben op het energieprofiel van uw huis. Bovendien kan de afdichting tussen het raam en de muur en zelfs het breeuwen op het raam zelf ook problemen veroorzaken. Voordat u ervan uitgaat dat uw enkele ramen de schuld zijn van uw energieproblemen, wilt u misschien op zijn minst het breeuwen rond de raamafdichtingen inspecteren en vervangen.

Laminaat moet worden geïnstalleerd door professionals

Hoewel retrofitting ramen biedt een aantal kostenbesparingen, kan het niet precies de DIY-superaver die je hebt gedroomd van. Laminaatbedrijven installeren doorgaans dubbele beglazing met behulp van hun eigen aannemers, dus u zult nog steeds moeten betalen voor de arbeid, in de meeste gevallen. Aan de andere kant betekent dit dat u meestal kunt rekenen op de kwaliteit van de installatie, in tegenstelling tot een DIY-klus.

Rekening houdend met al uw opties

Het vervangen of aanpassen van de beglazing is niet de enige mogelijkheid om uw huis te beschermen tegen de elementen. Als u uw bestaande kozijnen niet wilt laten vallen, kunt u ook overwegen om stormvensters over uw bestaande enkelwandige elementen te plaatsen. Stormvensters met energiezuinige eigenschappen zoals lage-E-beglazing en driedubbel glas bieden volgens een studie van het ministerie van Energie een besparing van 10 tot 15 procent, zodat ze de energiezuinigheid van uw woning zeker kunnen verbeteren. En ze zijn meestal gemaakt met PVC-inzetstukken, zodat uw huis extra beschermd is in geval van slecht weer. Uw gemoedsrust is immers elke prijs waard!

Onze Diensten