Soorten garagepoorten: materialen en voordelen

Het type garagedeur moet worden gekozen aan de hand van vele criteria, zoals de diepte van de garage, de indeling van de garage, de helling van de vloer, enz. De keuze van uw garagedeur zal in de eerste plaats gebaseerd zijn op het type openings- en sluitsysteem dat u wenst aan te nemen.

soorten garagepoorten

Welke soorten garagepoorten zijn er?

 • Kantelpoort
 • Sectionale garagepoort / Schuifpoort
 • Rolpoort
 • Opvouwbare garagepoort
 • Draaipoort

Kantelpoort

De kantelpoort is een deur die uit één enkel paneel bestaat. Het paneel zwaait uit langs een rail of door middel van een contragewichtsysteem. In geopende stand staat de kanteldeur evenwijdig aan het plafond.

kantelpoort

Dit type deur kan niet-overhangend zijn en belemmert dus niet de doorgang naar buiten. Als u kiest voor een overheadmodel, wint u aan plafondruimte.

 • De prijs is meestal zeer betaalbaar.
 • Laat de twee zijwanden vrij, of zelfs een deel van het plafond als de deur uitsteekt.
 • Motorisering mogelijk.

De prijs van een kantelpoort hangt af van verschillende factoren: het materiaal, de afmetingen, het openingssysteem, de afwerkingen en de isolatie. De prijs kan variëren van 200 tot 700 €, exclusief installatie en zonder motorisering. Als u een elektrisch systeem wilt toevoegen, zal het budget eerder rond de 1.000 tot 1.500 euro liggen, exclusief installatie.

Sectionale garagepoort / Schuifpoort

De sectionale garagedeur is, zoals de naam al aangeeft, verdeeld in verschillende secties (panelen). Deze panelen scharnieren langs rails. Deze manier van werken doet denken aan die van rolluiken.

sectionale garagepoort
 • Dit type moderne garagedeur is over het algemeen vrij stevig en goed geïsoleerd.
 • Geen overhang aan de buitenkant.
 • Motorisering mogelijk.

De sectionale garagedeur is verkrijgbaar in twee hoofdversies.

 • Verticale opening: De panelen worden onder het plafond gemonteerd. Beide zijwanden zijn dus vrij.
 • Zijopening: Ook bekend als een schuifgaragedeur. De panelen of bladeren worden op de linker- of rechterwand geplaatst. Een van deze twee wanden is dus onbruikbaar, maar de ruimte aan het plafond blijft vrij. Een ander voordeel is dat het eerste paneel meestal dagelijks als toegang voor voetgangers kan worden gebruikt.

Merk op dat een sectionale garagepoort vrij duur kan zijn. De prijs kan variëren van 300 euro tot 4 000 euro (1 ), exclusief installatie, voor het topsegment. Dit grote prijsverschil kan worden verklaard door de verscheidenheid aan materialen en de kwaliteit van de isolatie: een stalen poort met dubbele bekleding is duurder dan zijn tegenhanger van niet-gewapend PVC. Ten tweede is de prijs afhankelijk van de aanwezigheid van een motorisatiesysteem, dat de prijs van de poort kan verdubbelen. Ten slotte is de grootte van de poort van invloed op de prijs, vooral als u kiest voor een op maat gemaakte poort.

Rolpoort

Dit is gebaseerd op hetzelfde principe als een rolluik. Bovendien zou het vanuit technisch oogpunt niet schokkend zijn om te spreken van een garage rolluik om een oprolbare garagedeur aan te duiden.

rolpoort

Dit model is opgebouwd uit latten. Deze latten rollen op rond een as die in een kist wordt geplaatst. Dit kastje bevindt zich op de bovendorpel (gedeelte van de muur boven de garageopening). Voor de installatie van een oprolbare garagedeur is dus een latei nodig die hoog genoeg is om de box te kunnen plaatsen.

Dit type garagedeur is verkrijgbaar in een manuele versie, maar het is praktischer te opteren voor een gemotoriseerde versie. Als u geen gemotoriseerde versie wilt, kunt u beter voor een ander model kiezen.

 • Geen uitwendige of inwendige overhang (behalve voor de bagageruimte).
 • Het grote voordeel van dit systeem is dat het zoveel mogelijk ruimte in de garage vrijlaat.

De prijs van een oprolbare garagepoort kan variëren van 300 euro tot 4 000 euro (1 ), exclusief installatie, voor poorten uit het topgamma. De gemiddelde prijs is 1.000 euro voor dit type poort. De exacte prijs van uw rolpoort zal afhangen van

 • zijn materiaal ;
 • zijn motorisering ;
 • zijn grootte.

Opvouwbare garagepoort

De opvouwbare garagepoort bestaat uit meerdere vleugels, meestal 3 of 4. Wanneer geopend, vouwen deze bladeren zich in een accordeonachtige vorm door langs de rails te glijden. Alleen handmatige bediening.

 • Ruimtebesparend, neemt geen ruimte in beslag op muren of plafond.
 • Gemakkelijke toegang voor voetgangers in het dagelijkse verkeer.
 • Geen motorisering mogelijk.

Opgelet: In geopende stand nemen de bladen weinig plaats in, maar worden ze toch in de nuttige opening van de garage opgeborgen. Controleer of dit systeem u niet belet uw auto te parkeren.

De prijs van een vouwgaragepoort kan variëren, voornamelijk door het gekozen materiaal. Kiest u bijvoorbeeld voor een PVC-poort, dan zal de prijs ongeveer €250 bedragen, exclusief plaatsing. Een houten vouwpoort kan veel duurder zijn, en de prijs zal variëren tussen 400 € en 2.000 €, exclusief plaatsing, voor exotisch hout.

Draaipoort

De zwaaiende garagedeur is in feite een klassieke dubbele vleugeldeur, behalve dat zij zeer breed is (lees meer over de dubbele vleugeldeur). Dit betekent dat de deur bestaat uit 2 vleugels die openzwaaien, in het geval van een garage noodzakelijkerwijs naar buiten toe. Geen inbreuk op het interieur.

Draaipoort
 • Laat de zijwanden en het plafond vrij.
 • Kan gemotoriseerd worden met scharnierende armen (zoals een elektrisch hek).
 • Niet verenigbaar met een garage die uitkomt op de openbare weg om redenen van ruimte.

De prijs van een draaiende garagepoort, exclusief montage, varieert naargelang het gekozen materiaal:

 • houten wegdraaiende garagepoort: tussen 200 en 400 € ;
 • stalen kantelgaragepoort: tussen 500 en 600 €.

Materialen garagepoorten

Houten

Houten garagepoort

Hout is een uitstekende natuurlijke isolator, en zijn warme, authentieke uitstraling is tijdloos. Maar het vereist regelmatig onderhoud: het moet elk jaar worden gebeitst, zoals luiken, en moet eerst worden behandeld met IFH (insecticide, fungicide, waterafstotend middel). Exotisch hout vergt echter minder onderhoud dan zacht hout. Hout vervormt in de loop van de tijd en is dus niet erg compatibel met een gemotoriseerd systeem, omdat het op den duur kan vastlopen.

Metalen / Ijzeren

Metalen garagpoort

Zeer sterk en zwaar, de stalen garagedeur is een garantie voor veiligheid, maar om te veel onderhoud tegen corrosie te vermijden, is het raadzaam om een gegalvaniseerde stalen deur te kiezen. Omwille van het gewicht is een krachtige motor nodig om een stalen garagedeur te kunnen aandrijven. En om uw garage te isoleren, moet u kiezen voor een stalen garagedeur met een dubbele huid, waarin een polyurethaanschuim wordt aangebracht.

Aluminium

Aluminium garagepoort

De aluminium garagepoort is een uitstekend evenwicht tussen levensduur, veiligheid, comfort en esthetiek. Zijn lichtheid en stevigheid maken aluminium tot een ideaal materiaal voor een motorisering. Roestvrij staal, een aluminium deur wordt aanbevolen voor de kust. Een aluminium garagedeur is verkrijgbaar in een brede waaier van kleuren en kan zowel in een traditionele als in een hedendaagse stijl worden gebruikt. Aluminium is een slechte isolator, dus kies voor een dubbelwandige aluminium garagedeur met polyurethaanschuim tussen de twee zijden voor isolatie.

PVC

pvc garagepoort

De PVC garagepoort is de meest betaalbare oplossing, maar PVC is een licht materiaal en is gevoelig voor vervorming na verloop van tijd, vooral bij blootstelling aan warmte. Daarom verdient het de voorkeur het te versterken met metaal, om het meer stijfheid te geven. Een PVC garagedeur kan gemakkelijk gemotoriseerd worden.

Motorisering van uw garagedeur

Moet u uw poort motoriseren?

Het antwoord op deze vraag is zeer persoonlijk. Een garagedeur motoriseren kan heel praktisch zijn om tijd te besparen... of gewoon om de deur niet zelf te moeten openen!

Anderzijds betekent het extra kosten en regels die moeten worden nageleefd. Het is dus aan u om de voors en tegens tegen elkaar af te wegen. Anderzijds is het mogelijk dat u helemaal geen motor op uw garagedeur kunt monteren. Dit is met name het geval bij vouwdeuren of als u niet over de ruimte beschikt om dit te doen.

Onze Diensten