Hoeveel kost het om een garagepoort te repareren?

Zoals alle openingen in huis wordt ook de garagepoort zwaar belast door uw dagelijks gebruik, de weersomstandigheden en onvoorziene gebeurtenissen. Storingen en onderbrekingen horen bij de gevaren, ook al zou u zonder kunnen! Maar meestal kan een garagepoort gemakkelijk worden gerepareerd: door zelf het defecte onderdeel te vervangen of door contact op te nemen met een hersteller voor een storingsdienst. Hoeveel kost het? Volg de raad van Ootravaux.

prijs garagepoort repareren

De hoofdzaken

 • De prijs van een diagnose en reparatie van een garagepoort door een vakman - installateur of fabrikant - begint vanaf 90 euro per half uur.
 • De prijzen van onderdelen lopen sterk uiteen: van ongeveer tien euro voor een veer of een blad tot 850 euro voor een nieuwe motor zonder installatie.
 • Een onderhoudscontract is verplicht voor automatische garagepoorten. Het bedrag varieert van 150 tot 1.000 euro per jaar . U moet ook overwegen om zelf regelmatig de werking van uw poort te controleren.
MinimumprijsMiddelprijsMaximumprijs
Garagedeur zonder verandering van openingssysteem€150€2325€4500
Sectionale garagedeur€6942990 €5286 €
Glijdende garagedeur1270 €2285 €3300 €
Gescharnierde garagedeur1400 €2200 €3000 €
Rolgaragedeur€2000€3000€4000
Overhead garagedeur630 €2043 €9800 €
Garagedeur vervangen zonder wijziging van het openingssysteem300 €550 €800 €

elke factoren beïnvloeden de prijs van een garagepoortreparatie?

De oorzaak van de storing

De oorzaak van het defect of de breuk bepaalt de complexiteit van de uit te voeren reparatie, de te vervangen onderdelen, de tijd die nodig is om het werk uit te voeren... en dus het bedrag van de rekening. Een van de meest voorkomende problemen die u kunt tegenkomen bij handmatige of automatische poorten:

 • Een geblokkeerde PVC of aluminium rolpoort;
 • Een poort die piept of veel lawaai maakt bij het openen of sluiten vanwege de veren;
 • Een elektrische poort die niet werkt na het indrukken van de afstandsbediening.

Te vervangen onderdelen

Als slechts enkele onderdelen of de hele poort moeten worden vervangen, zullen de kosten van de reparatie lager zijn. Afhankelijk van uw garagepoort en de manier waarop deze opent, zijn de onderdelen die mogelijk vervangen moeten worden meestal

 • veren ;
 • een blad, paneel of blad;
 • de motor.

Goed om te weten
Als verschillende onderdelen moeten worden vervangen, kan het voordeliger zijn om de hele poort te vervangen. De prijs kan variëren naargelang van het materiaal (PVC, hout, aluminium, staal) en het openingssysteem.

De tussenkomst van een professional

De arbeidskosten zijn hoog als u de diagnose en reparatie van uw poort toevertrouwt aan een specialist (de poortenfabrikant, een installateur, een hersteller). Maar een beroep doen op een vakman is ook een garantie voor een kwaliteitsreparatie, ongeacht het type opening (draai-, sectionaal-, kantel-, rol-) of materiaal.

Het bedrag van de raming kan variëren naar gelang van verschillende criteria:

 • het type reparatie of renovatie, afhankelijk van de complexiteit en urgentie ervan;
 • het geografische gebied: reparaties zijn soms duurder in grote steden zoals Parijs of Lyon.

Tip
Garagepoortinstallateurs zijn vaak ook gespecialiseerd in toegangspoorten, rolluiken en ramen. Indien een vakman op het gebied van openingssystemen en timmerwerk reeds aan uw huis heeft gewerkt, aarzel dan niet om eerst contact met hem op te nemen voor een reparatie.

Prijzen naargelang het type herstelling

Hier zijn de prijzen voor de meest voorkomende garagepoort reparaties.

Vervangen van een veer op een kantelpoort of sectionaalpoort

Het vervangen van een of meer beschadigde of gebroken veren is een frequente onderhoudsoperatie aan een garagepoort. Hier zijn de prijzen van de onderdelen (exclusief portokosten) plus de arbeidskosten als u een monteur vraagt om het te doen:

 • Prijs van een trekveer voor kantelpoorten: van 12 tot 60 euro per stuk, afhankelijk van de grootte.
 • Prijs van een torsieveer voor sectionale poorten: van 140 tot 440 euro per stuk, afhankelijk van de diameter.

Vervangen van de motor van een automatische poort

U hebt de batterij in de afstandsbediening vervangen, maar niets werkt, uw elektrische garagepoort gaat niet open. Als het niet wil, wil het niet! In dit geval, is het waarschijnlijk de motor die defect is. Wees voorbereid, want het kan duur zijn, afhankelijk van het model.

Verwacht een budget:

 • 140 tot 850 euro voor een gloednieuwe motor;
 • 200 tot 600 euro voor installatie als u een specialist inschakelt.

Een rolpoort repareren

Net als een rolluik bestaat een rolpoort uit lamellen die u kunt vervangen als er een of meer beschadigd zijn, of als ze de goede werking van de opening belemmeren. En net als bij luiken kunnen deze lamellen afzonderlijk worden gekocht, afhankelijk van uw behoeften. U moet rekenen op een prijs tussen 12 en 90 euro per stuk voor een aluminium lamel met een afmeting die geschikt is voor een garage, exclusief eventuele leveringskosten en installatie door een vakman.

Rolgaragepoort: kenmerken, motorisering en prijs

Prijs van arbeid

Afhankelijk van de situatie kan een hersteller u tussen 90 en 110 euro aanrekenen voor een eerste diagnose en een herstelling van 30 minuten tot één uur. Het is het beste om meerdere offertes te vragen om de prijzen te vergelijken, vooral als u later de prijs van bepaalde reserveonderdelen moet optellen.

Enkele tips om de rekening te verlagen

Sluit een jaarlijks onderhoudscontract af

Het onderhouds- of servicecontract, afgesloten met de poortenfabrikant of een installateur, omvat verschillende interventies tijdens het jaar. Zo kan regelmatig worden gecontroleerd of de poort goed werkt en of de verschillende onderdelen in goede staat verkeren. Een extra kost bij aankoop, maar ook de prijs van uw gemoedsrust en veiligheid! Voor een onderhoudscontract moet u rekenen op een bedrag tussen 150 en 1.000 euro per jaar , afhankelijk van de geleverde diensten.

Goed om te weten.
Een onderhoudscontract is verplicht voor automatische garagepoorten om het risico van ongevallen te voorkomen. Deze poorten moeten twee keer per jaar worden gecontroleerd.

Controleer de poort regelmatig

Storingen en defecten kunnen vaak worden vermeden: wat als de beste manier om geld te besparen zou zijn ze te voorzien? Om grote reparaties of renovatiewerkzaamheden te vermijden, moet u zelf regelmatig onderhoud en controles aan uw poort uitvoeren.

 • Controleer regelmatig de conditie van de verschillende onderdelen van uw garagepoort, van de veren tot het aandrijfsysteem.
 • Als u de poort niet vaak gebruikt, controleer dan of hij goed open en dicht gaat.
 • Smeer en stel de veerspanning ten minste eenmaal per jaar bij.
 • Draai losse schroeven aan (niet te veel, om beschadiging van de schroefdraad te voorkomen).

Niets te ingewikkeld, en allemaal goede gewoonten om de levensduur van uw poort te garanderen. Om veiligheidsredenen moet u ook controleren of uw poort en rolluiken goed werken.

Kleine reparaties zelf uitvoeren

Als u een klusser bent en graag uw handen vuil maakt, kunt u de eenvoudigste klusjes zelf doen. Dit bespaart u de kosten van de arbeid van een monteur, en dat is geen geringe prestatie!

De meest toegankelijke handelingen zijn die welke geen invloed hebben op het openingsmechanisme: het vervangen van een handgreep, het aanbrengen van een nieuwe lamel ter vervanging van een beschadigd onderdeel of het schuren en opnieuw verven van een verbleekte houten draaipoort, bijvoorbeeld. De installatie van een nieuwe motor of een volledige poort is complexer.

FAQ

Hoe kan ik bepalen of het voordeliger is om mijn huidige garagepoort te repareren of om deze volledig te vervangen?

Om te bepalen of het voordeliger is om je huidige garagepoort te repareren of om deze volledig te vervangen, moet je rekening houden met verschillende factoren. De leeftijd van de poort, de aard en omvang van de schade, en de kosten van de reparatie in vergelijking met een nieuwe poort zijn belangrijke overwegingen. Als de reparatiekosten een significant deel van de vervangingskosten bedragen en de poort al oud is, kan vervanging op lange termijn economischer zijn. Daarnaast speelt de verwachte levensduur na reparatie een rol; als een reparatie de levensduur aanzienlijk kan verlengen, kan dit een kosteneffectieve optie zijn.

Zijn er preventieve onderhoudstips om de meest voorkomende problemen met garagepoorten te voorkomen en zo de noodzaak voor dure reparaties te minimaliseren?

Voor preventieve onderhoudstips om de meest voorkomende problemen met garagepoorten te voorkomen, is regelmatig onderhoud cruciaal. Dit omvat het smeren van bewegende delen zoals veren en scharnieren, het controleren en aanspannen van alle bouten en schroeven, en het inspecteren van de staat van de rollen en kabels. Het schoonhouden van de rails en het zorgen dat de poort goed gebalanceerd is, zijn ook belangrijke stappen. Door deze eenvoudige onderhoudstaken regelmatig uit te voeren, kun je veelvoorkomende problemen voorkomen en de levensduur van je garagepoort verlengen.

Biedt Arenda een inspectieservice aan om de staat van een garagepoort te beoordelen en advies te geven over de beste actie, reparatie of vervanging?

Wat betreft de beschikbaarheid van een inspectieservice door Arenda om de staat van een garagepoort te beoordelen en advies te geven over de beste actie, reparatie of vervanging, zou je direct contact moeten opnemen met Arenda. Veel bedrijven bieden dergelijke inspectiediensten aan om een professionele beoordeling van de staat van je garagepoort te geven en om gepersonaliseerd advies te bieden op basis van hun bevindingen. Deze service kan je helpen een weloverwogen beslissing te nemen en te investeren in de meest kosteneffectieve oplossing voor jouw situatie.

Onze Diensten