Elektrische, automatische en gemotoriseerde garagepoorten: details en prijzen

De gemiddelde prijs van een elektrische garagepoort ligt tussen 700 en 10.000 €. Deze prijs is afhankelijk van het gekozen type poort (300-5500 €), maar ook van de geïnstalleerde motor (100 - 1000 €) en het type installatie: vervanging van de poort (150 - 4500 €) of installatie van een nieuwe automatische garagepoort (250 - 800 €).

Prijzen elektrische garagepoorten in 2024

De gemiddelde prijs van een elektrische garagepoort ligt tussen 700 en 10.000 euro. Om de prijs van uw automatische garagepoort te berekenen, moet u rekening houden met de prijs van de garagepoort en het type automatisering dat moet worden toegevoegd. Er zijn vijf soorten automatisering, verkrijgbaar tegen verschillende prijzen.

.
AutomatiseringstypeBeginningsniveau Top van bereik
Kettingmotor 100 € 600 €
Rack and pinion motor 200 € 700 €
Handmotor 350 € €1000
Axiale buismotor 100 € 250 €
Gordelaandrijving 100 € 600 €
Gemiddelde garagepoortprijs inclusief motorisering 700 € 10000 €
Onafhankelijke motoriseringskit 200 € 600 €
Garage poort afstandsbediening prijs 10 € 40 €

Prijscriteria voor een automatische garagepoort

De prijs van een automatische garagepoort kan variëren afhankelijk van verschillende factoren. Het belangrijkste prijscriterium is ongetwijfeld de keuze van de te motoriseren poort.

prijs automatische garagepoort

Afhankelijk van het type poort

Het is mogelijk om een elektrische garagepoort te kopen die al gemotoriseerd is. In dit geval zal de prijs veel hoger zijn dan die van een handbediende poort. Ter herinnering, de prijzen van handbediende poorten zijn :

De prijs van een handbediende poort is: .
poort typeGemiddelde prijs
Glijdende garagepoort €300 - 3000
Glijdende garagepoort 1000 - 3500 €
Rollende garagepoort 600 - 4000 €
sectionele garagepoort 600 - 5500 €
Gehangen garagepoort 250 - 4000 €

Als u voor deze oplossing kiest, moet u de prijs van de gekozen motorisering, hierboven aangegeven, erbij optellen.

Afhankelijk van de materialen

De motorisering van een garagepoort zorgt voor een belangrijke ergonomie. Als gevolg daarvan is het in de loop der jaren steeds populairder geworden. U weet nu hoeveel een automatische garagepoort kost, afhankelijk van het type opening.

Een tweede factor waarmee rekening kan worden gehouden, zijn de gebruikte materialen. Elk garagepoortmateriaal heeft zijn eigen waarde. Laten we eens wat beter kijken:

Materiaal Minimumprijs Maximumprijs
Houten garagepoort 600 € 3000 €
PVC garagepoort €250 3000 €
Aluminium garagepoort 300 € €5000
Stalen garagepoort 300 € 4000 €

Waarom variëren deze prijzen zo sterk? Het is heel simpel. Het hangt allemaal af, ten eerste, van de kwaliteit van de poort. Hoe sterker en duurzamer uw poort, hoe duurder hij zal zijn. Sommige materialen, zoals PVC en aluminium, kunnen ook duur zijn, omdat ze onderhoudsvrij zijn.

Tenslotte kan de prijs van een houten garagepoort variëren van eenvoudig tot dubbel, afhankelijk van de gekozen houtsoort. Er is nog een laatste criterium dat de aankoopprijs van een elektrische garagepoort bepaalt: het type motor dat wordt gekozen.

Welke motor voor mijn automatische garagepoort?

Dit is ongetwijfeld het belangrijkste criterium bij de keuze van een elektrische garagepoort. Elk type motorisering is geschikt voor een specifiek type garagepoort. Daarom is het belangrijk om uw motorisatie gelijktijdig met uw garagepoort te kiezen, als het uw eerste aankoop is.

automatische sectionale garagedeur

Als u echter de aandrijving op een bestaande poort installeert, moet u ervoor zorgen dat u de juiste garagepoortmotor kiest. Hier zijn de bijzonderheden van de verschillende motoren:

U moet ervoor zorgen dat u de juiste motor voor uw garagepoort gebruikt: . . .
Type motorisering  Functie en kenmerken Kan worden geïnstalleerd op
Kettingrit Motor bevestigd aan plafond, ketting opent en sluit garagepoort door trekkracht De sectionale of overhead garagepoort
De overhead of sectionale garagepoort
Gordelaandrijving Een elastomeerlint drijft de poortbeweging aan De sectionale of overhead garagepoort
De overhead of sectionale garagepoortAxiale buisvormige aandrijving Motor geplaatst boven de poort, de poort rolt zichzelf op over het motoriseringssysteem Alleen oprolbare poort
Rack and pinion aandrijving Rack and pinion motor, plafond- of wandmontage De sectionale, schuif- of overhead garagepoort
De sectionale, schuif- of overhead garagepoort
Arm aandrijving  Twee scharnierende armen regelen het openen en sluiten van de poorten De draaiende garagepoort

Voor- en nadelen van de elektrische poort

De beslissing om een bestaande garagepoort te automatiseren of de wens om een elektrische garagepoort te kopen is vaak gekoppeld aan een wens om het gebruik van uw poorten te vereenvoudigen. Wanneer u veel heen en weer moet naar de garage, kan het inderdaad beperkend worden om de poorten steeds te moeten openen en sluiten.

De voordelen

De automatische garagepoort biedt een aanzienlijke lijst van voordelen:

 • Gemak: u kunt uw poort openen met een garagepoortafstandsbediening zonder dat u uit uw auto hoeft te stappen. Als u rug- of gewrichtsproblemen heeft, kunt u met de automatische garagepoort uw bewegingen beperken en uw gezondheid behouden
 • Veiligheid: sommige garagepoorten kunnen vanaf de ingang van het huis worden bediend. Dankzij een intercom kunt u uw bezoekers identificeren en de poort voor hen openen zonder uw huis te verlaten. Bovendien vergrendelt de garagepoort automatisch wanneer u hem sluit. Het vermindert dus het risico op inbraak, want, laten we niet vergeten, de garage is vaak de favoriete toegangspoort voor inbrekers
 • In combinatie met een domoticasysteem kunnen uw garagepoorten op afstand worden bediend
 • Tijdbesparend: u kunt het sluiten van de poorten vanuit uw auto of thuis regelen
 • Langere levensduur: de elektrische garagepoort heeft een langere levensduur dan een traditionele garagepoort
 • Minder kans op ongelukken: Het motorisatiesysteem detecteert gemakkelijk elk obstakel op zijn weg. Als een voorwerp of een kind in de weg staat bij het openen/sluiten van de poort, stopt deze automatisch
gemotoriseerde garagepoort

De nadelen

De elektrische garagepoort is praktisch, maar heeft ook enkele zwakke punten. Het is belangrijk dat u zich hiervan bewust bent voordat u een automatische poort koopt, hoewel ze minimaal zijn in vergelijking met alle voordelen die worden geboden.

 • Afstandsbediening: hoewel automatische poorten in geval van storing met de hand kunnen worden geopend, hebben zij elektriciteit en een opgeladen afstandsbediening nodig om te kunnen werken. Denk er dus aan om een reserve afstandsbediening en batterijen in voorraad te houden.
 • Onderhoud: De gemotoriseerde poort moet eenmaal per jaar worden gecontroleerd en onderhouden. Dit is belangrijk voor de goede werking van de poort, maar ook voor de veiligheid van uw elektrisch systeem.
 • Prijs: Zoals u hebt gezien, is een automatische poort veel duurder dan een gewone garagepoort

Elektrische garagepoorten: installatiekosten

De installatie van een garagepoort is een delicate operatie voor een amateur-klusser. Het installeren van de motorisering op een bestaande poort lijkt op het eerste gezicht eenvoudig. Niet dus: de installatie van dit systeem kan even lastig zijn als de installatie van een volledige elektrische garagepoort.

Een slecht geïnstalleerde automatische garagepoort kan tot veel problemen leiden. Als uw poort niet correct is geïnstalleerd, kan het zijn dat hij niet goed open/dicht gaat. In dat geval zal het zijn functie niet vervullen en is het waarschijnlijk dat u uiteindelijk een installateur zult moeten inschakelen. Bovendien zal de garantie op de gemotoriseerde poort meestal niet gelden als u deze zelf hebt geïnstalleerd.

Laat uw automatische poort installeren door een vakman

Het is in uw belang om een bekwame professional in te schakelen. Bovendien kunt u, als u uw werk aan een gecertificeerde professional delegeert, profiteren van een verlaagd btw-tarief, wat praktisch is om de kosten van uw werk te drukken.

De prijs van het installeren van een gemotoriseerde garagepoort varieert naargelang de geleverde dienst:

 • Installatie van een gemotoriseerde garagepoort: 250 - 800 €.
 • Vervanging van een garagepoort door een gemotoriseerd systeem: €250 - €4500
elektrische garagepoort prijs

Zoals u ziet, is het vervangen van een oude poort duurder dan het installeren van een nieuwe automatische poort. Dit is logisch: de oude poort moet worden gedemonteerd, samen met de rails en een eventueel gemotoriseerd systeem, voordat de nieuwe poort kan worden geïnstalleerd. Dit werk gaat relatief snel: reken op een halve dag tot een dag werk, afhankelijk van de configuratie van uw garage en het gekozen type service.

Voorbeelden van automatische garagepoort offertes

Wilt u een idee hebben van de kosten van uw werk? Hier zijn enkele voorbeelden van citaten: zij zullen u in staat stellen uzelf te projecteren.

Gemotoriseerde sectionale garagepoort schatting

U heeft een sectionale garagepoort en wilt deze gemotoriseerd hebben. U kiest voor een riemaandrijving, die €450 kost. U voelt zich niet in staat om uw automatische sectionale garagepoort zelf te installeren, dus u schakelt een vakman in. Hij zal je een prijs van €550 aanbieden voor de hele klus. In totaal zult u 1000 € uitgeven.

Kantelpoort motorisatie

U hebt een kantelpoort en wilt die vervangen door een oprolbare garagepoort ter waarde van €3200. Je wilt het openen en sluiten van deze poort automatiseren. Je schakelt dus een professional in. Hij koopt een axiale buismotor voor u (200€) die hij installeert voor 1500€. Deze prijs lijkt u niet hoog, want u weet dat het vervangen van een garagepoort veel duurder kan zijn. In totaal zal uw vakman u €1700 in rekening brengen. Tel daarbij op de prijs van uw elektrische garagepoort. De hele klus kost je €4900.

automatische kanteldeur

Gemotoriseerde schuif garagepoort

U bent het beu om steeds uit uw auto te moeten stappen om uw garagepoort te openen en te sluiten. Inderdaad, als zakenman maakt u veel reizen van en naar uw huis. U kunt uw auto niet voor uw garage parkeren omdat die direct op de straat uitkomt. U besluit dus een motor met tandheugel en rondselsysteem op uw poort te laten monteren om een gemotoriseerde schuifgaragepoort te verkrijgen. Je koopt een tandheugel en rondsel motor voor €600. Het kost €650 om te installeren. De motorisering van uw poort zal u dus €1250 kosten.

Op maat gemaakte elektrische rolpoort

U wilt een op maat gemaakte rolpoort kopen. Dit openingssysteem kost u 3900 €, zonder motorisering. U huurt een vakman in om de juiste motorisering te kopen (d.w.z. een axiale buismotor) en deze te installeren. Het apparaat kost je €550. De vakman die met de werkzaamheden is belast, zal u een extra bedrag van 430 euro aanrekenen voor de montage van de motor op uw rolpoort. U betaalt dus in totaal €4970.

Stappen voor het installeren van een elektrische garagepoort

Garagepoort motorisering: de apparatuur

De installatie van een gemotoriseerd systeem op een automatische garagepoort is niet eenvoudig. Ter herinnering, wij adviseren u dringend een professional in te schakelen. Zo krijgt u een nette afwerking en een duurzame installatie. Om te beginnen is de lijst van benodigde materialen vrij lang:

 • Waterpas
 • Potlood
 • Punch
 • Meetlint
 • Hamer
 • Schroevendraaier
 • Pijpsleutel
 • Bevestigingsbeugels
 • Cleats
 • Klem
 • Motorisatie kit

Heeft u al het materiaal om uw poort te installeren? Je kunt met het werk beginnen.

Hoe kan ik mijn garagepoort motoriseren?

 • Eerste stap: installeer de bevestigingen. Afhankelijk van het type garagepoort dat u kiest, moet u de aandrijving aan de zijkant of bovenkant van de poort plaatsen.
 • Vervolgens moet u de rupsbanden in elkaar zetten. Plaats het wagentje en zorg ervoor dat het spoor goed uitgelijnd is. Als je dat hebt gecontroleerd, bevestig je het spoor. De rail moet altijd evenwijdig aan de muur of het plafond worden bevestigd met de bevestigingsmiddelen. Gebruik uw waterpas: een verkeerd geïnstalleerde rails zal onvermijdelijk leiden tot dagen en poortstoringen.
 • Nu is het tijd om uw installatie te beveiligen. Schroef uw plafondbeugels indien nodig (deze stap is bijna essentieel voor de installatie van een sectionale garagepoort).
 • Het enige wat nog moet gebeuren is de assemblage van uw aandrijving, d.w.z. de integratie van de motor in de rupsbanden. De aandrijfarm moet aan de looprail en de poort worden bevestigd, zodat de poort automatisch kan worden geopend en gesloten.
 • De laatste stap is het aansluiten van uw aandrijving op uw elektrisch systeem en het testen van de werking van uw automatische garagepoort.
automatische garagepoort prijs

Veel voorkomende problemen

Hoewel vol voordelen, is een gemotoriseerde garagepoort een gevoelige installatie. Problemen kunnen zich voordoen als het niet goed geïnstalleerd is, of gewoon door slijtage na verloop van tijd. Heeft u een probleem met uw elektrische garagepoort? Dit zijn de meest voorkomende situaties:

De poort gaat elke andere keer open

Vergeet niet de batterijen in uw afstandsbediening te controleren, die zijn waarschijnlijk aan het eind van hun levensduur. Zo niet, dan is het misschien een goed idee om een nieuwe afstandsbediening te kopen. Als het probleem aanhoudt, kan het een defect in uw garagepoort zijn.

In dit geval zijn er geen 36 oplossingen: neem contact op met de vakman die de installatie heeft uitgevoerd en vraag om een elektrische garagepoort reparatie. Voor dit soort interventies wordt gemiddeld 100 tot 150 per uur werk in rekening gebracht. U moet de prijs van de te vervangen onderdelen bij dit tarief optellen.

Er is een stroomstoring

Natuurlijk kan de elektrische garagepoort niet werken zonder stroom. Als u binnen bent, hoeft u alleen maar de stroom weer aan te zetten. Als de stroomstoring echter algemeen is, is de situatie problematischer.

buisvormige axiale garagedeur motor

Gelukkig kunnen alle automatische garagepoorten handmatig worden geopend. Ga je huis binnen door de voorpoort, trek aan het noodsnoer om de motor uit te zetten. Open de poort met de hand, rij naar binnen en sluit de poort tot de stroom terugkeert.

Mijn poort gaat niet goed open of dicht

Gaat uw poort niet helemaal open of dicht? Er kan een obstakel zijn in het openingsbereik van uw poort. Begin met het gebied te inspecteren en alles wat de poort kan blokkeren op te ruimen. Er kan een obstakel tussen de fotocellen zitten.

Als de poort niet beweegt, ontkoppel dan de beveiliging terwijl u de test uitvoert. Als uw automatische garagepoort nog steeds weigert te bewegen, neem dan contact op met een technicus: het kan een motorprobleem zijn, dat door een professional moet worden behandeld.

Welke factoren bepalen de keuze tussen de verschillende soorten motoren voor een automatische garagepoort, en hoe weet ik welke motor het beste past bij mijn specifieke situatie?

De keuze voor een specifiek type motor voor een automatische garagepoort hangt af van verschillende factoren, waaronder het type en gewicht van de poort, de beschikbare ruimte voor installatie, en persoonlijke voorkeuren zoals geluidsniveau en snelheid van openen en sluiten. Een kettingmotor is bijvoorbeeld een goede keuze voor zwaardere sectionale of overhead garagepoorten, terwijl een axiale buismotor geschikt is voor oprolbare poorten. Arenda kan adviseren over de beste motoriseringsoptie op basis van een beoordeling van je garage en poortspecificaties.

Zijn er subsidies of financiële tegemoetkomingen beschikbaar voor de installatie van een elektrische garagepoort, gezien de potentiële verbetering in energie-efficiëntie en veiligheid?

Subsidies of financiële tegemoetkomingen voor de installatie van een elektrische garagepoort kunnen beschikbaar zijn vanuit lokale of nationale overheden, vooral als de installatie bijdraagt aan verbeterde energie-efficiëntie of beveiliging van het huis. Het is aan te raden om bij je gemeente of het energieloket na te gaan of er specifieke regelingen of subsidies zijn waarvoor je in aanmerking komt.

Hoe verhoudt de levensduur en het onderhoud van een elektrische garagepoort zich tot die van een handbediende poort, en wat zijn de lange termijn kostenimplicaties van beide opties?

De levensduur en het onderhoud van een elektrische garagepoort kunnen verschillen van die van een handbediende poort. Over het algemeen vereist een elektrische poort regelmatig onderhoud om de motor en bewegende delen in goede staat te houden. Hoewel de initiële kosten hoger kunnen zijn, kan een elektrische poort op lange termijn voordelen bieden zoals gemak, veiligheid en potentieel een langere levensduur door minder fysieke belasting op de poortonderdelen. De kosten voor onderhoud en eventuele reparaties moeten worden meegewogen bij het maken van een keuze tussen elektrisch en handbediend.

Onze Diensten