Prijs van een houten garagepoort

Schatting en prijsvergelijking van een houten garagepoort. De prijs zal afhangen van het gebruikte hout, de grootte van de poort en het type opening.

TYPEMinimumprijsMaximumprijs
Houten garagepoort
Flip open250 €3000 €
Sectionele opening350 €3000 €
Vouwpoort400 €3000 €
Draaipoort650 €3000 €
houten garagepoort prijs

De verschillende criteria die de prijs beïnvloeden

De aard van de opening

Hout is een zwaarder materiaal dan PVC of aluminium. Het is geschikt voor scharnierende, schuivende of vouwende openingen. U hebt ook de keuze tussen een kantelbaar of sectioneel model.

 • De garagepoort met een scharnierende opening is de goedkoopste optie. Dit model is verkrijgbaar met één of twee naar buiten opengaande vleugels in een breed scala van producten.
 • De openslaande garagepoort bestaat uit verticale panelen, die aan de zijkant van de garage, aan de binnenkant, worden geplaatst. Hij steekt niet over, wat hem een goede keuze maakt voor een straatopening. De prijzen variëren sterk, afhankelijk van de configuratie, materialen en afwerkingen.
 • De kantelpoort bestaat uit één vleugel, die in geopende stand tegen het plafond past. Het bestaat in een overhangende of niet-overhangende versie. De configuratie en de gekozen afwerkingen zijn van invloed op de prijs.
 • De vouwgaragepoort is een van de duurste modellen. De bladeren (3 of 4) openen en sluiten zich als een accordeon. Het maakt een muur en het plafond vrij, maar vereist ruimte aan het einde van de garage om te kunnen werken.
 • De sectionale garagepoort bestaat uit scharnierende panelen, die tegen het plafond of de muur van de garage worden geplaatst. Het is een van de duurste openingen, maar het budget varieert ook sterk, afhankelijk van de configuratie en de afwerkingen.

Afmetingen

Voor een standaardopening plant u een garagepoort met afmetingen van 240 cm in de lengte en 200 cm in de hoogte. Kiest u voor een grotere opening, of voor een op maat gemaakte houten garagepoort, dan zal de prijs hoger liggen.

De houtsoort

Niet alle houtsoorten hebben dezelfde esthetische kwaliteiten of dezelfde duurzaamheid. Maar dit heeft ook invloed op de kosten. Grenen is het meest voorkomende en goedkoopste materiaal, maar u kunt ook kiezen voor andere soorten. Eiken, douglasspar of exotisch hout zijn duurder.

Afwerkingen en opties

Garagepoorten kunnen worden geverfd om aan te sluiten bij de esthetiek van uw huis of de kleur van uw houtwerk aan de buitenkant. Andere afwerkingen zijn mogelijk: de kosten daarvan zijn meestal in de offerte inbegrepen.

 • Een poort om de toegang voor voetgangers te vergemakkelijken;
 • afwerkingen op de bladen of panelen (b.v. cassettehout);
 • ramen of patrijspoorten om te profiteren van het natuurlijke licht in de garage;
 • extra veiligheidsvoorzieningen (obstakeldetector, inbraakbar, anti-liftinrichting, enz.);
 • een gemotoriseerd garagepoortsysteem, hoewel niet alle modellen gemotoriseerd kunnen worden, met name vanwege hun gewicht.

Installatie door een vakman

Voor een veilige plaatsing van het schrijnwerk is het beter een beroep te doen op een vakman: naargelang van het gekozen product kunnen de panelen of bladen zeer zwaar zijn. Ook de afstelling van de motorisering vereist bijzondere aandacht. Dit is een extra regel op de prijsopgave en op uw budget, maar de beste manier om een installatie van hoge kwaliteit voor de komende jaren te garanderen!

De voor- en nadelen van een houten garagepoort

Sterke punten van houten garagepoorten

Het grote voordeel van hout is zijn esthetiek: dit materiaal past in alle stijlen. Houten garagepoorten zijn geschikt voor zowel moderne als traditionele huizen, zowel wat de afwerking als wat de verscheidenheid aan kleuren en beitsen betreft.

Hout heeft nog andere voordelen:

 • Het is sterk isolerend: voor een goede isolatie van de garage is geen versteviging nodig, in tegenstelling tot aluminium of staal;
 • Het is zeer duurzaam, op voorwaarde dat het goed wordt onderhouden;
 • het is een natuurlijk materiaal.

Beperkingen van houten garagepoorten

Hout is duurder dan PVC of aluminium. Bepaalde soorten, die bekend staan om hun esthetiek en duurzaamheid, zoals exotische houtsoorten, hebben een nog grotere impact op het totale budget. U moet ook rekening houden met de andere beperkingen van dit materiaal:

 • Hout is zwaar, zeker als u kiest voor soorten van hoge kwaliteit (eiken, exotische houtsoorten). Aangezien het om levend materiaal gaat, dat in de loop van de tijd kan vervormen, is er sprake van meer mechanische spanning: de poort kan na verloop van tijd moeilijker te openen zijn. Aarzel niet om advies te vragen, met name over de motorisering ervan.
 • Het is een materiaal dat veel onderhoud vergt: het moet minstens om de twee jaar opnieuw worden geschilderd en behandeld (beits, vernis, enz.), en één keer per jaar worden schoongemaakt. Woont u in een zeer vochtige streek of aan zee, plan dan een nog frequenter onderhoud.

Prijs van een houten garagepoort afhankelijk van de opening

De prijs van garagepoorten varieert sterk naargelang het model: u moet rekenen op een prijs tussen 200 en 2.300 euro (1). Dit budget is afhankelijk van de afwerkingen en opties, maar ook van de grootte en het soort hout.

Type opening

Gemiddelde poortprijs, exclusief installatie

Gehangen garagepoort

Van £200

Glijdende garagepoort

Van €200 tot €450

Overhead garagepoort

Van €200 tot €1.300

Vouwbare garagepoort

Van €250 tot €2.300

Doorgangsgaragepoort

Van 300 tot 2.000 euro

Prijs van het motoriseren van een houten garagepoort

Houd rekening met een extra budget tussen 100 en 1.200 euro (2) voor de motorisering van de garagepoort. De kosten hangen af van het type motorisering... en dit varieert naargelang de opening.

 • Kettingmotor voor een kantel- of sectionale garagepoort: tussen 150 en 600 euro (2).
 • Knikarmmotor voor een draaiend of vouwend model: tussen 400 en 1200 € (2).
 • motor met tandheugel en rondsels voor een sectionale of draaiende garagepoort: tussen 200 en 700 € (2).

U moet ook de arbeidskosten toevoegen. Dit werk vereist specifieke vaardigheden: u kunt rekenen op een vergoeding tussen 150 en 300 euro (2) voor de tussenkomst van een specialist. De goede werking van de gemotoriseerde poort moet tweemaal per jaar worden gecontroleerd.

Goed om te weten.
De obstakeldetector is verplicht voor een gemotoriseerde poort, en is daarom meestal inbegrepen in de prijsopgave. Aan het signaleringssysteem wordt echter minder vaak gedacht: het is vereist als uw garage uitkomt op de openbare weg. Reken op ongeveer 50 euro (2) voor een zwaailicht.

Prijs van het installeren van een houten garagepoort

Het is aanbevolen dat u een beroep doet op een professional (vakman of dealer) om uw houten garagepoort te installeren, vooral als u kiest voor een gemotoriseerd model. Ongeacht het type opening, dit zijn zware materialen en moeilijk te hanteren.

U kunt verwachten tussen 150 en 600 euro (2) te betalen voor de installatie van uw houten garagepoort. Als u zich wilt ontdoen van een oude garagepoort als onderdeel van een renovatie, moet u tussen 100 en 150 euro rekenen voor verwijdering (2).

De prijs varieert naar gelang van de vakman, aarzel dus niet om verschillende prijsopgaven te vragen om de kosten van uw werk beter te kunnen vergelijken volgens het gekozen systeem.

Waarom variëren de prijzen?

De prijs van een houten garagepoort kan relatief hoog zijn als het gekozen hout edel is en lang meegaat. Er is een ruime keuze en de kwaliteit van de poort hangt grotendeels af van het hout zelf. Massief hout is uiteraard duurder dan multiplex. De prijs van een houten garagepoort zal dus afhangen van verschillende criteria, zoals het gebruikte hout, de grootte van de poort en het type opening (sectionale, oprol-, kantel- of schuifpoort). Een houten poort van hoge kwaliteit is nog steeds vrij duur in vergelijking met andere soorten PVC of aluminium poorten. Als u uw poort door een vakman laat plaatsen, en alleen als uw huis al meer dan 2 jaar oud is, kan het toegepaste BTW-tarief 10% bedragen. Er zijn ook een aantal subsidies beschikbaar om de kosten te helpen dragen.

Onze Diensten