Voordeur prijzen 2024: kosten en materialen

De gemiddelde prijs van een voordeur is €2.120, met een bereik van €500 tot €5.900 inclusief installatie. De prijs van een PVC voordeur varieert van €500 tot €2.400, terwijl die van een houten deur varieert van €1.400 tot €5.900, alles inclusief.

 • Gemiddelde prijs Aluminium voordeur €1.200 tot €4.400
 • Gemiddelde prijs PVC voordeur €500 tot €2.400
 • Gemiddelde prijs Voordeur van hout €1.400 tot €5.900
 • Gemiddelde prijs Stalen Aluminium €1.500 tot €5.900
voordeur prijs
MaterialenGemiddelde prijs (met montage)
Aluminium voordeur€1.200 tot €4.400
PVC voordeur€500 tot €2.400
Voordeur van hout€1.400 tot €5.900
Stalen toegangsdeur€1.500 tot €5.900

Materiaal en grootte zijn de belangrijkste factoren die de kosten van je voordeur beïnvloeden. Er zijn echter nog andere factoren waarmee je rekening moet houden om je budget af te stemmen:

 • Beveiligingsniveau
 • Thermische prestaties
 • Aanwezigheid van beglazing
 • Kwaliteit van fabricage

Gebruik onze gedetailleerde gids om de montagekosten van je voordeur te schatten en krijg een precieze prijsopgave van een professional.

De voordeur is de ingang van je huis en moet dus ook een solide barrière vormen tegen inbrekers. Hij moet dus mooi en veilig zijn, maar ook gemakkelijk te bedienen. Tegenwoordig zijn er veel verschillende modellen voor elk huishouden.

Toegangsdeur prijs volgens materiaal

Zoals bij alle schrijnwerk in een huis, of het nu gaat om nieuwbouw of renovatie, is de eerste keuze die je moet maken die van het materiaal. Het materiaal van de voordeur bepaalt de prestaties, levensduur en stijl.

Prijs van een aluminium voordeur

De prijs van een aluminium voordeur varieert van €1.200 tot €4.400, inclusief installatie. Op de offerte voor je aluminium voordeur staat in het onderdeel benodigdheden een bedrag tussen € 1.200 en € 4.400.

Aluminium is erg populair voor alle buitenschrijnwerk en wordt ook veel gebruikt voor toegangsdeuren. Zoals opgemerkt door MSI Reports, een adviesbureau dat gespecialiseerd is in marktonderzoek voor de bouwsector en openbare werken, is aluminium al enkele jaren het toonaangevende materiaal voor voordeuren.

Dit metaal heeft alle voordelen van modern timmerwerk, omdat het :

 • Stevig.
 • Stijf.
 • Lichtgewicht.
 • Onderhoudsvrij.

Deze eigenschappen maken het mogelijk om dikkere, stevigere aluminium onderdelen te gebruiken, zonder de deur zwaarder te maken. We raden echter aan om aluminium schrijnwerk met thermische onderbrekingen te gebruiken.

Prijs van een aluminium voordeur

Een aluminium voordeur, zelfs als deze uit één stuk bestaat, is niet gemaakt van één blok aluminium, maar van een opeenstapeling van verschillende materialen:

 • Aluminium aan de zijkanten (enkele millimeters).
 • Isolatie: polyurethaanschuim of polystyreen.
 • Soms een kern van houtvezels.
 • Afschermingselementen, indien nodig.

Monobloc aluminium deuren worden monobloc genoemd omdat hun ontwerp de glaslatten weglaat en het openingskader zo goed als onzichtbaar maakt, waardoor de illusie van een deur in één blok ontstaat.

Een ander belangrijk element is dat het kozijn (meestal 70mm of 80mm) ook van aluminium is gemaakt en profiteert van zeer technische kenmerken die zorgen voor een goede beveiliging en voorbeeldige thermische isolatie.

Hoewel de prijs van een aluminium voordeur hoger is dan die van andere modellen, wordt deze ruimschoots gerechtvaardigd door een ander voordeel: onderhoudsgemak. Aluminium wordt in de fabriek gepoedercoat (vaak in de RAL-kleur van je keuze) en vereist geen onderhoud - je hoeft het alleen maar schoon te maken en het ziet er zo goed als nieuw uit, met de kenmerkende uitstraling van moderniteit.

Prijs van een PVC voordeur

De prijs van een PVC voordeur kan variëren van €500 tot €2.400 inclusief installatie. Exclusief installatie varieert het budget dat nodig is om een PVC voordeur te kopen gemiddeld van €300 tot €2.000.

PVC is al heel lang het populairste materiaal voor modern schrijnwerk. Van de jaren 1990 tot 2010 was pvc alomtegenwoordig voor ramen, luiken en voordeuren.

Hoewel pvc vandaag marktaandeel verliest aan aluminium, blijft het een zeer populaire keuze.

Mensen kiezen voor PVC voordeuren vanwege een aantal specifieke voordelen:

 • Onovertroffen prijs-kwaliteitverhouding.
 • Geen onderhoud nodig.
 • Een groeiend kleurengamma.
 • Gemakkelijk te installeren bij renovatie.
 • Lichtgewicht.
 • Uitstekende isolatie.

PVC-deuren zijn gebaseerd op het "millefeuille"-principe en bestaan meestal uit isolatieschuim aan de binnenkant, een structurele laag van multiplex of staal (die gepantserd kan zijn) en een oppervlaktelaag van PVC, ofwel solution-dyed ofwel gelamineerd. Plaxage is een nieuwe techniek voor het afwerken van PVC die het op een relatief overtuigende manier het uiterlijk en de kleur van elk ander materiaal geeft.

PVC is ook een materiaal dat geen enkel onderhoud nodig heeft, afgezien van conventionele reiniging om stof en vuil te verwijderen. Verven of strippen is niet nodig.

Als je optimale veiligheid wilt, is het essentieel om te kiezen voor PVC-schrijnwerk dat aan de binnenkant bekleed is met staal, zowel voor het opengaande frame als voor het vaste frame.

Tot slot moet je weten dat pvc een sterk isolerend materiaal is, dus je kunt de dikte van de deur en het kozijn verminderen. Er zijn bijvoorbeeld pvc-entreedeuren van 32 mm dik die zeer goede thermische prestaties leveren.

Prijs van een houten voordeur

Een houten voordeur kost tussen de €1.400 en €5.900, inclusief montage. Als je liever geen beroep doet op een professional, kost een houten voordeur tussen €1.200 en €5.500, exclusief montage.

Hout zal altijd een nobel, luxueus en warm materiaal blijven, dat gebruikt wordt voor kwalitatief hoogstaand schrijnwerk. Toegangsdeuren vormen geen uitzondering op deze regel en bieden het allerbeste op het gebied van traditie en expertise in timmerwerk.

Als de prijs van een houten voordeur hoog is, dan is dat omdat dit materiaal een vleugje adel uitstraalt waar geen enkele andere oplossing aan kan tippen, zeker niet als er hardhout wordt gebruikt.

Net als bij andere materialen wordt hout zelden in massieve vorm gebruikt; het is een stapeling van verschillende lagen. Houten deuren worden over het algemeen afgewerkt met houten panelen (van een paar millimeter tot 2 centimeter), die gemaakt kunnen zijn van edele soorten zoals eik, of van meer betaalbare soorten zoals naaldhout.

De binnenkant bestaat meestal uit isolatie, idealiter houtvezel of polyurethaan, en eventuele bewapeningslagen.

Dit ontwerp zorgt voor dikke, veilige ramen die toch licht en voor iedereen gemakkelijk te hanteren zijn.

Hout biedt uitstekende prestaties op het gebied van veiligheid en isolatie en is een tussenoplossing tussen PVC en aluminium voor de meest veeleisende klanten. Bovendien is het een gemakkelijk materiaal om mee te werken, waardoor het ideaal is voor fabricage op maat of kleine aanpassingen ter plaatse.

Tot slot is het vermeldenswaard dat hout erg moeilijk te onderhouden is. Het moet om de 5 tot 10 jaar worden vernieuwd, en zelfs om de 3 jaar als je aan zee of in een agressieve omgeving woont. Deze kleine renovatie neemt meestal de vorm aan van verven of beitsen, vaak na het schuren.

Prijs van een stalen voordeur

De prijs van een stalen voordeur varieert van €1.500 tot €5.900. Meer specifiek kun je ervan uitgaan dat de aankoopprijs van een stalen voordeur varieert van €1.300 tot €5.500.

Staal is een populair materiaal voor garagedeuren, maar verliest terrein op de toegangsdeurenmarkt. Hoewel dit nog steeds waar is, moet het worden genuanceerd, omdat moderne deuren steeds minder staal gebruiken als oppervlakteafwerking, maar over het algemeen een stalen plaat in hun materiaalmix behouden.

Staal kan worden gebruikt om een deur te versterken en om een aantal veiligheidsproblemen op te lossen. Staal is zwaarder dan aluminium en ook al zit het verborgen in het hart van het deurblad, het verhoogt het gewicht van de deur evenzeer als de veiligheid.

Deuren met een stalen oppervlak zijn zeer betaalbaar omdat ze zo eenvoudig te produceren zijn. Ze bestaan uit een geperste staalplaat die bevestigd is op een houten frame, dat zelf gevuld is met isolatieschuim (vaak polyurethaan). De dikte van het staal aan de voorkant is erg dun, 1 tot 2 millimeter voor instapdeuren. Voor extra veiligheid kies je best voor een gepantserde voordeur.

Er zijn natuurlijk ook topklasse stalen voordeuren die optimale veiligheid, een meer resistente lakafwerking en zeer hoge niveaus van thermische isolatie bieden.

Toegangsdeur prijzen per stijl

Bij de voorbereiding van je werk of je prijsopgave moet je rekening houden met de beglazing (of het gebrek daaraan) van de voordeur. Veel voordeuren hebben glas, dat rechthoekig, rond, vierkant, gefragmenteerd of anders kan zijn. De aanwezigheid van beglazing, in combinatie met de prestaties ervan, heeft een aanzienlijke invloed op de prijs van je voordeur.

StijlenGemiddelde prijs (met montage)Gemiddelde prijs (exclusief montage)
Volledige voordeur€1.200 tot €4.200€1.000 tot €3.800
Semi-beglaasde voordeur€1.400 tot €4.400€1.200 tot €4.000
Geglazuurde voordeur€1.600 tot €5.000€1.400 tot €4.600
Aangepaste toegangsdeur€2.200 tot €5.700€2.000 tot €5.300
Servicedeur€500 tot €1.300€300 tot €900

Prijs van een massieve voordeur

Massieve voordeuren kunnen onderhandeld worden vanaf €1.200 tot €4.200, afhankelijk van hun kwaliteit. De kosten van een massieve voordeur, exclusief montage, liggen tussen €1.000 en €3.800.

Massief schrijnwerk is het meest betaalbaar en wordt het meest gebruikt, omdat er geen dure materialen zoals inbraakwerend glas worden gebruikt. Om het soms saaie oppervlak te breken, voegen fabrikanten vaak reliëf toe, zoals lijsten of groeven.

Prijzen voor een halfbeglaasde voordeur

De prijs van een half beglaasde voordeur varieert van €1.400 tot €4.400, inclusief montage. Afgezien van de arbeidskosten varieert de prijs van je halfbeglaasde voordeur van €1.200 tot €4.200.

Dit is het meest technische model, omdat het een beetje licht doorlaat en de stijl optilt terwijl de prijs betaalbaar blijft. Het beglaasde gedeelte kan veel verschillende vormen aannemen, met transparante of getextureerde beglazing. De gebruikte beglazing is meestal dubbel of driedubbel, en in sommige gevallen zelfs vierdubbel, zodat de thermische isolatie vergelijkbaar is met die van een massieve deur.

Prijs van een glazen voordeur

De prijs van een glazen voordeur varieert van €1.600 tot €5.000, exclusief montage. De prijs van een glazen voordeur kan variëren van €1.400 tot €4.600 als je geen timmerman nodig hebt om hem te installeren.

Zeldzamer, volledig of half beglaasde voordeuren laten zoveel mogelijk licht binnen. Ze zijn meestal voorzien van getextureerd glas om nieuwsgierige blikken tegen te houden. Vanwege het grote glasoppervlak gebruiken fabrikanten dubbel of driedubbel inbraakwerend glas. Viervoudige beglazing wordt zelden gebruikt om het totale gewicht laag te houden. De thermische prestaties zijn vergelijkbaar met die van een raam of een openslaande deur.

Kosten van een voordeur op maat

De prijs van een voordeur op maat varieert van €2.200 tot €5.700, inclusief installatiekosten. Zonder rekening te houden met deze installatiekosten varieert het budget dat nodig is om een voordeur op maat te kopen van €2.000 tot €5.300.

Massaproductie is tegenwoordig erg flexibel, met schrijnwerk in een groot aantal maten. Als je echter een niet-standaard voordeur moet vervangen, is het niet altijd mogelijk om deze methode te gebruiken. In dat geval kun je beter kiezen voor een toegangsdeur op maat. Deze op maat gemaakte producten zijn logischerwijs duurder dan andere en het duurt langer om ze te maken.

Toegangsdeur prijzen per stijl

Prijs van een bedrijfsdeur

De prijs van een bedrijfsdeur kan variëren van €500 tot €1.300 all inclusive. De aankoopprijs van een bedrijfsdeur varieert van €300 tot €900.

Een bedrijfsdeur is een zijdeur die zich vaak aan de achterkant van het huis bevindt en toegang biedt tot de tuin. Hij kan ook worden geïnstalleerd tussen een aangebouwde garage en het huis.

Een bedrijfsdeur is over het algemeen functioneel en niet esthetisch. Daarom zijn deze deuren vaak kleiner dan conventionele toegangsdeuren en bieden ze niet hetzelfde afwerkings- en kwaliteitsniveau.

Aan de andere kant zijn deze deuren meestal stevig en zeer goed geïsoleerd, zodat ze een moderne afsluiting vormen die voldoet aan de laatste voorschriften.

Prijs van een voordeur volgens zijn prestaties

Hoewel het uiterlijk van je voordeur belangrijk is, is de veiligheid ervan ook van vitaal belang. Veel mensen besteden veel tijd aan het bekijken van deurstijlen, maar verwaarlozen het technische aspect. Dit is echter een belangrijke factor, omdat het de veiligheid en het thermische comfort van je huis bepaalt.

Type toegangsdeurGemiddelde prijs (met montage)Gemiddelde prijs (exclusief montage)
Afgeschermde voordeur€1.300 tot €4.500€1.100 tot €4.100
Hogeïsoleerde ingangsdeur€1.600 tot €4.600€1.400 tot €4.200
Entree deur met meerpuntssluiting€1.400 tot €4.700€1.200 tot €4.300

Prijs van een gepantserde voordeur

De prijs van een gepantserde voordeur ligt logischerwijs hoger, van €1.300 tot €4.500 all inclusive. Meer specifiek varieert de prijs van een gepantserde voordeur van €1.100 tot €4.100, exclusief installatie.

Volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken komt 64% van de inbrekers door de voordeur, dus dit is een zwak punt waar goed naar gekeken moet worden. Als je helemaal gerust wilt zijn, kun je kiezen voor een gepantserde deur.

Dit is een conventionele voordeur met verbeterde sterkte in het kozijn en de vleugel, evenals in het slot.

Kosten van een hoogisolerende voordeur

De kosten van een voordeur met hoge isolatie liggen tussen de €1.600 en €4.600. Als je je deur niet door een schrijnwerker wilt laten plaatsen, dan liggen de kosten van je project voor een voordeur met gewapende isolatie tussen de €1.400 en €4.200.

Als je het beste thermische comfort wilt, of als je een BBC- of BEPOS-huis wilt inrichten, is de isolatie van de voordeur een belangrijk punt. Je moet kiezen voor een deur met hoge isolatie, die vaak dikker is.

Dit type schrijnwerk biedt niet alleen een uitstekende thermische isolatie, maar ook een betere geluidsisolatie, waardoor het ideaal is voor gebouwen die grenzen aan wegen of spoorwegen.

Kosten van een voordeur met meerpuntsluiting

De prijs van een voordeur met een meerpuntslot kan variëren van €1.400 tot €4.700. Je kunt de kosten van een voordeur met een meerpuntslot schatten tussen € 1.200 en € 4.300, exclusief installatiekosten.

Om de beveiliging van je ingang compleet te maken, kun je kiezen voor een meerpuntslot zodra je het schrijnwerk koopt. Er zijn 3-, 5- en zelfs 7-puntssloten, elk met een sluitplaat rond de omtrek van de deur.

Het 3-puntsslot is het populairst omdat het compatibel is met alle deuren en een onovertroffen prijs-kwaliteitverhouding biedt.

Door vanaf het begin deze keuze te maken, voorkom je dat je later voor een nieuw slot moet betalen.

Een voordeur plaatsen: het werk van een professional

Installatiemethoden: bouwen of vervangen

Het installeren van een voordeur vereist verschillende aandacht voor nieuwbouw- en renovatieprojecten.

Als je een nieuw huis bouwt, kan de voordeur snel en eenvoudig worden gemonteerd. In dit stadium van het bouwproces is er geen binnenbekleding en zijn de openingen van de laatste standaard. De timmerman kan het kozijn dus in het metselwerk bevestigen zonder iets te hoeven aanpassen. Bovendien zijn de technieken voor luchtdichtheid en thermische isolatie de nieuwste en theoretisch meest effectieve.

Bij renovatie is de installatie lastiger en duurt ze iets langer. De oude deur moet meestal worden verwijderd en eventuele reparaties aan de ondergrond moeten worden uitgevoerd voordat het nieuwe schrijnwerk kan worden gemonteerd. Als het metselwerk onregelmatig is, kunnen er aanpassingen aan het kozijn nodig zijn. Ten slotte moet de timmerman extra zorg besteden aan de waterdichtheid van de voegen en de thermische isolatie.

voordeur laten plaatsen

Prijs voor het plaatsen van een voordeur: Arbeidskosten

De prijs voor het plaatsen van een voordeur varieert naargelang het werk deel uitmaakt van een nieuwbouw of een renovatie.

Snel, eenvoudig en volledig in overeenstemming met de nieuwste normen, is installatie tijdens de bouw ook minder duur, met prijzen die variëren van €100 tot €300.

De prijs voor het plaatsen van een voordeur bij renovatie is hoger, variërend van €200 tot €400, vanwege de extra stappen die vaak nodig zijn.

Vraag offertes aan: specificeer de kosten van je werk

Om precies te weten te komen hoeveel je voordeur gaat kosten, moet je een offerte aanvragen bij een vakman bij jou in de buurt. We raden je aan om meerdere offertes aan te vragen, zodat je prijzen kunt vergelijken en de vakman kunt kiezen die aan je verwachtingen voldoet.

Als je wilt profiteren van een aanzienlijke btw-korting, moet je het werk toevertrouwen aan een schrijnwerker, die je ook topkwaliteit kan bieden.

Voorbeelden van voordeur prijsopgave : Standaard prijsopgave

Hier zijn enkele voorbeelden uit de praktijk om je te helpen de prijsopgave voor je voordeur in perspectief te plaatsen.

Offerte voor een voordeur: Aluminium schrijnwerk

Het eerste voorbeeld betreft de installatie van een massieve aluminium voordeur in een huis dat gerenoveerd wordt. De gekozen deur had standaard thermische prestaties en een hoogwaardige afwerking.

De prijsopgave voor deze voordeur kwam uit op €2.300, alles inclusief.

Offerte voor voordeur: Houtschrijnwerk

Het tweede geval betreft het plaatsen van een houten voordeur met half glas. De deur, met een standaard uitvoering, had een geprofileerd eiken oppervlak.

De uiteindelijke prijs, inclusief montage voor renovatie, was €2.000.

Offerte voor voordeur: PVC-schrijnwerk

Het laatste voorbeeld betreft de montage van een PVC ingangsdeur met zeer hoge thermische prestaties. Dit werk maakte deel uit van een renovatieproject dat vooral gericht was op energie-efficiëntie.

De offerte voor deze voordeur bedroeg €1.800.

De extra kosten voor het plaatsen van een voordeur

De prijs van je voordeur kan soms wat extra's vereisen om hem beter te laten passen bij het gebouw of om het comfort en de veiligheid te verbeteren. Hier zijn enkele voorbeelden van bijbehorende elementen.

 • Transom: Een transom is een architecturaal element dat boven een deur wordt geplaatst. Voor toegangsdeuren kan dit worden gebruikt om de hoogte van een ongebruikelijke opening te verkleinen of om meer licht binnen te laten zonder te hoeven kiezen voor een glazen deur.
 • Intercomsystemen: domotica wekt opnieuw interesse op voor intercomsystemen, vooral die met geïntegreerde video. Deze apparatuur is de ideale metgezel voor een nieuwe, moderne ingang.
 • Deurlijsten: Alle fabrikanten bieden verschillende kwaliteitsniveaus voor deurlijsten. Je kunt kiezen voor handgrepen die beter bij je passen, scharnieren die beter presteren en natuurlijk een veiliger slot.
 • Alarm: Als je je voordeur om veiligheidsredenen aanpast, wil je misschien ook de prijs van een alarm overwegen. Deze moderne, geavanceerde voorziening geeft je gemoedsrust.

Wat zijn de normen voor een voordeur?

Er zijn een aantal indicatoren die kunnen worden gebruikt om de prestaties van een voordeur te beoordelen. Hoewel deze indicatoren louter indicatief zijn, kunnen ze essentieel blijken in het kader van een energiezuinig huis of een specifieke verzekeringspolis.

 • De isolatiecoëfficiënt: De nominale Ud wordt uitgedrukt in watt per vierkante meter kelvin (W/(m².K)). Deze index gaat van 1 (de meest efficiënte) tot 4 (de minst efficiënte). Kies voor uw schrijnwerk waarden tussen 1 en 1,7.
 • Waterdichtheid: De AEV-classificatie (lucht-, water- en winddichtheid) houdt rekening met je regio, dus afhankelijk van waar je woont, raden we de hoogst mogelijke AEV-classificatie aan.
 • Veiligheid: De A2P-classificatie is verdeeld in twee categorieën. De eerste, van A2P BP* tot A2P BP***, geeft aan hoe lang een deur bestand is tegen inbraak. De tweede categorie, van A2P* tot A2P***, geeft aan hoe lang een slot bestand is tegen inbraak.

FAQ

Hoeveel kost een voordeur?

De prijs van een voordeur kan variëren van €500 tot €5.900, inclusief installatiekosten.

Wat is het beste materiaal voor een voordeur?

Er is niet één het beste materiaal. Het beste materiaal voor moderniteit is aluminium, het beste voor isolatie is hout en het goedkoopste is PVC.

Hoeveel kost een PVC voordeur?

Een PVC voordeur kost tussen de €500 en €2.400, inclusief installatie.

Hoeveel kost een aluminium voordeur?

Een aluminium voordeur kan tussen de €1.200 en €4.400 kosten, inclusief arbeidsloon.

Hoeveel kost een houten voordeur?

De prijs van een houten voordeur varieert van €1.400 tot €5.900, inclusief levering en installatie.

Onze Diensten