Houten voordeur prijs 2024 en kosten per soort

De gemiddelde prijs van een houten voordeur is €2.680, met een bereik van €1.300 tot €5.900, inclusief installatiekosten. De prijs van een massief houten voordeur varieert bijvoorbeeld van €1.900 tot €4.400, terwijl de prijs van halfbeglaasd schrijnwerk varieert van €1.400 tot €5.900.

  • Gemiddelde prijs Massief houten deur €1.900 tot €4.400
  • Gemiddelde prijs Houten deur met half glas €1.400 tot €5.900
  • Gemiddelde prijs Beglaasde houten deur €1.300 tot €5.400
houten voordeur prijs
Type houten voordeurGemiddelde prijs (met montage)
Massief houten deur€1.900 tot €4.400
Semi-beglaasde houten deur€1.400 tot €5.900
Beglaasde houten deur€1.300 tot €5.400

Gebruik onze gedetailleerde gids om de kosten voor het plaatsen van je houten voordeur te schatten en krijg een precieze prijsopgave van een vakman.

Een houten voordeur staat automatisch synoniem voor warmte, traditie en veiligheid, dus het is essentieel om met deze factoren rekening te houden bij het berekenen van de prijs van je voordeur. Een voordeur van dit materiaal, meestal elegant en sober, heeft isolerende eigenschappen om warmteverlies te beperken en biedt veiligheid dankzij de sterkte van het hout. De prijs van een houten voordeur hangt af van een aantal factoren, waaronder de vorm en het type van de deur en de gebruikte houtsoort.

Prijs van een houten voordeur per type

Prijs van een massief houten voordeur

De prijs van een massief houten voordeur varieert van €1.900 tot €4.400, inclusief montage.

Als je aan een houten voordeur denkt, is het eerste beeld dat in je opkomt waarschijnlijk een massieve deur die volledig van hout is gemaakt. Eenvoudig of met decoratieve motieven, de stevigheid ervan is visueel indrukwekkend en geeft een gevoel van veiligheid.

Qua esthetiek kan je massieve voordeur, afhankelijk van de houtsoort die je kiest, worden afgewerkt in verschillende tinten om de natuurlijke uitstraling van het hout naar voren te laten komen. Je kunt de kleur van je deur ook afstemmen op die van je ramen of openslaande deuren voor een uniforme uitstraling.

Prijs van een halfbeglaasde houten voordeur

Als er gedeeltelijk glas wordt toegevoegd, varieert de prijs van een houten entreedeur met halfbeglazing van € 1.400 tot € 5.900.

De houten deur met halfglas bevat meestal een glazen deel aan de bovenkant om een beetje licht binnen te laten. Het glas is vaak in rechthoekige of langwerpige geometrische vormen gesneden voor een maximale lichtinval.

halfbeglaasde houten voordeur

Het is echter aan te raden om dubbel glas of gelaagd glas te laten plaatsen, of om een decoratief, defensief rooster aan de buitenkant van de deur te laten plaatsen.

Prijs van een beglaasde houten voordeur

Afhankelijk van het type beglazing en de gebruikte houtsoort varieert de prijs van een houten voordeur met beglazing van €1.300 tot €5.400.

Voor wie van een mooie voordeur wil genieten, zijn volledig beglaasde modellen een subtiele mix van twee materialen die goed samengaan: glas en hout. Houten deuren met glas hebben over het algemeen een groot glasgedeelte in een houten frame, voor extra licht.

beglaasde houten voordeur

De prijs van een houten voordeur hangt af van de hoeveelheid glas, het gewicht en de afmetingen van de deur, en vooral van de gebruikte houtsoort.

Voordelen en nadelen

Voordelen van hout

Wanneer je een houten voordeur installeert, profiteer je automatisch van de intrinsieke kwaliteiten van hout, waardoor je een esthetisch mooie en milieuvriendelijke opening krijgt. voordelen houten voordeur

Wat veiligheid betreft, is hout een van de meest resistente materialen. Als het wordt gecombineerd met staal, verhoogt dit de stabiliteit en helpt het effectief te beschermen tegen inbraak. De natuurlijke sterkte van hout kan worden versterkt door een hoogbeveiligd slot.

Als je al traditionele massief houten binnendeuren hebt, is hout de meest harmonieuze keuze voor je voordeur.

Nadelen van hout

Afhankelijk van de houtsoort die je kiest, is hout een materiaal dat regelmatig verzorging en onderhoud nodig heeft, vooral bij de goedkopere soorten. Om de 5 jaar een laagje verf of beits aanbrengen is meer dan genoeg om ervoor te zorgen dat het hout al zijn kwaliteiten behoudt.

De sterkte van het hout hangt ook af van de soort: sparrenhout is minder sterk dan eikenhout, dat ook minder sterk is dan exotische houtsoorten zoals ipe of teak.

Een houten voordeur installeren

Vanwege het gewicht van een houten voordeur heb je misschien de hulp van iemand anders nodig om hem efficiënt te installeren.

installatie houten voordeur

Hier zijn echter 3 stappen die je moet volgen, vooral als je een deur renoveert of vervangt:

  • Bereid de ruimte voor de nieuwe houten voordeur voor door de oude op te ruimen. Verwijder de afwerklijsten met een beitel. Een slijpmachine is voldoende voor de afdichtingslipjes. Verwijder de oude cementafdichting van het kozijn en corrigeer het metselwerk indien nodig.
  • Bereid de nieuwe houten voordeur voor door deze op het toekomstige kozijn te plaatsen en 5 minuten op vulplaatjes te laten rusten. Zodra je de juiste waterpas hebt, teken je de markeringen af op het metselwerk. Boor de bevestigingsgaten en plug ze dicht.
  • Werk de installatie van je houten deur af door siliconen aan te brengen op de voeg tussen het kozijn en het metselwerk. Breng aan de binnenkant van je voordeur isolatie aan.

Installatiekosten voor een houten voordeur

Om een houten voordeur te installeren, heb je enkele basisvaardigheden voor doe-het-zelven nodig, evenals een zekere hoeveelheid spierkracht. Tenzij je kiest voor grenen of vuren, zijn andere houtsoorten relatief zwaar en moet je voorzichtig omgaan met zo'n voordeur.

Als je denkt dat je het niet aankunt, schakel dan een vakman in voor je installatie. Deze vakman zal je helpen de deur zorgvuldig te installeren en je advies geven over hoe je het hout moet onderhouden.

Installatiekosten houten voordeur

Als algemene regel geldt dat je tussen de €200 en €400 moet betalen voor het installeren van een houten voordeur.

Een vakman vinden

Beslissen welke houtsoort je kiest voor je voordeur is niet altijd eenvoudig. Hoe weet je welke houtsoort het beste bij jouw wensen en budget past? Eik is een slijtvast houtsoort met een ongelooflijke esthetische aantrekkingskracht, vurenhout is minder slijtvast en vereist onderhoud en exotisch hout heeft buitengewone eigenschappen en doorstaat de tand des tijds.

We raden je aan contact op te nemen met verschillende professionals om je houten voordeurproject uit te leggen en hen te vragen om een gratis, gedetailleerde offerte voor dezelfde service.

Zo kun je je project becijferen en beslissen voor welke optie je gaat.

Offerte houten voordeur: een populair geval

Een lezer schreef ons wat er gebeurde toen hij een houten voordeur in zijn huis moest laten plaatsen terwijl het werd gerenoveerd.

De offerte omvatte het verwijderen van de bestaande deur (PVC-model) en het plaatsen en leveren van een houten voordeur met half glas en een defensief traliewerk aan de buitenkant.

De totale kosten van zijn offerte bedroegen €2.300 incl. btw.

Ontdek onze andere voordeur gidsen

Onze Diensten