Reinigen van Vinyl Raamkozijnen: Laat ze er weer nieuw uitzien

Het is geen geheim dat vervangende ramen een van de slimste investeringen zijn die je als huiseigenaar kunt doen. Ze betekenen immers een betere geluidsisolatie, minder energiekosten en meer comfort. Maar ze zijn ook een grote financiële investering, dus als u zich geen zorgen hoeft te maken over een van deze zaken, kan het de moeite waard zijn om te proberen de ramen die u al hebt te redden, terwijl u spaart voor nieuwe ramen aan de zijkant. En menig naargeestig raam is zo goed als herrezen door zoiets simpels als een goede schoonmaakbeurt en wat nieuwe verf.

Er zijn echter een aantal dingen die je moet weten voordat je erin duikt. Ten eerste, kijk eens goed naar alle ramen in je huis, zelfs in de kelder, de gastenkamers of andere zelden gebruikte ruimtes. Zorg ervoor dat de ramen nog steeds structureel intact zijn en dat de afdichtingen tussen de ruiten niet zijn bezweken. Hoe weet u dat? Zoek naar condensatie aan de binnenkant van het raam, wat een verklikker is voor het falen van de afdichting. Gebruik vervolgens deze lekdetectiegids om lekken te lokaliseren rond de zijkanten en het interieur van de ruiten - als u toch kleine kieren vindt, moet u deze misschien dichtmaken of met weerstrips afdichten om de ruiten te isoleren. Controleer ook of er schimmel, schilferende verf of gezwollen of verkleurde muren zijn - dit kunnen tekenen van waterinfiltratie zijn. Het lekken van water in uw ramen betekent over het algemeen dat u zo snel mogelijk een vervanging nodig heeft.

Als je eenmaal hebt vastgesteld dat al je ramen in relatief goede staat zijn en dat je problemen alleen maar esthetisch zijn, ben je klaar om je vinyl ramen een goede beurt te geven. Hier is hoe.

schoonmaken raam kozijnen

Reinig uw raamkozijnen Echt goed

Het grondig reinigen van uw kozijnen moet altijd uw eerste stap zijn. De reden? Vaak zijn ramen bedekt met stof, schimmel of oxidatie, waardoor ze die gloednieuwe glans verliezen. Zelfs als u weet dat uw kozijnen meer nodig hebben dan een diepe reiniging, moet u ze toch piepend schoon krijgen. Als u het opnieuw schilderen afrondt, hebt u een schoon oppervlak nodig om mee te werken voordat u begint, zodat een grondige wasbeurt geen kwaad kan. Over het algemeen moet u dit twee-stappen-proces gebruiken om een sprankelende reiniging te krijgen:

  • Schoonmaken rond het frame. De kleuring op vinyl is delicaat, dus gebruik niets te hard dat de kleur zou kunnen verbleken of verder zou kunnen verbleken. Vul in plaats daarvan een spuitflesje met één deel azijn tot twee delen water. Geef uw kozijnen een goede dousing, en laat het mengsel een paar minuten zitten. Wrijf het oppervlak vervolgens zachtjes in met een zachte borstel en gebruik een doek om eventueel resterend vuil weg te vegen.
  • Vlekbehandelende schimmel en oxidatie. Soms kunnen ramen ook last hebben van zware roest of schimmel, wat betekent dat ze iets zwaarder nodig hebben dan een azijnspoeling. Oxidatie op vinyl kozijnen verschijnt meestal als een krijtwitte substantie, waardoor de ramen veel ouder lijken dan ze zijn. Om zich te ontdoen van het, gebruik een speciaal geformuleerde huisreiniger, of meng ⅓ van een kopje waspoeder, ⅔ van een kopje gepoederde huishoudelijke reiniger, plus een kwart bleekmiddel en een gallon water. Gebruik een spuitfles en een zachte borstel om de frames te reinigen, zoals beschreven in de paragraaf hierboven.
raam kozijnen verven

Overweeg het herschilderen van uw ramen

Als dat niet werkt, kun je er misschien aan denken om gewoon over de vlekken heen te schilderen. Een paar voorbehouden: in de eerste plaats kan het zijn dat het schilderen de garantie van uw bestaande fabrikant teniet doet. Als uw ramen ouder zijn of als uw garantie al is verlopen, maakt dat u misschien niet uit, maar anders moet u zich wel twee keer bedenken voordat u de verfkwast gaat halen. Ten tweede, kies altijd een kleur die overeenkomt met of lichter is dan de bestaande tint; anders kan het resultaat kromgetrokken vinyl, gebroken afdichtingen of zelfs gebarsten glas zijn. Ten slotte zal de verf zich niet aan het vinyloppervlak hechten zonder een goede primerlaag, maar de primer zelf kan de structurele integriteit van de kozijnen verzachten of veranderen. Al met al, als je besluit om opnieuw te schilderen, neem je een beetje een gok, dus doe het alleen als je er zeker van bent dat het het risico waard is.

Lees je dat allemaal en ben je nog steeds klaar om een nieuwe verfbeurt uit te proberen? Hier is hoe je het doet:

  • Kies de juiste verf. Koop vinyl-veilige reflecterende polyurethaan-emailverf en een primer voor vinyloppervlakken.
  • Was en droog de frames. Geef de kaders een goede wasbeurt, met behulp van de stappen die hierboven zijn beschreven. Zorg ervoor dat u ze daarna goed droogt.
  • Schuur het oppervlak. Schuur de kozijnen licht op met korrel 220 of 240 om de primer te laten hechten.
  • Plak de ramen af. Om ervoor te zorgen dat u het glas in de kozijnen niet schildert, brengt u schilderstape aan op de rand van elke ruit.
  • Maak de kozijnen klaar. Breng een laagje primer aan op de kozijnen met behulp van een sponsborstel. Laat het geheel drogen en wacht minstens zes tot acht uur voordat u verder gaat.
  • Verf de kozijnen. Breng twee lagen vinylbestendige verf aan op het oppervlak, zodat de kozijnen tussen de lagen volledig kunnen drogen. Zorg ervoor dat u de verf in gladde, gelijkmatige strepen verft om te voorkomen dat er druppels ontstaan. Gebruik een scheermesje om eventueel op het glas gekomen verf op te ruimen. Trek dan de tape eraf en klaar is kees!

Als alle andere onderdelen mislukken, zoek dan naar betaalbare vervangende ramen.

Klinkt het schilderen als te veel werk? U kunt altijd de ramen vervangen. Nieuwe ramen bieden meer comfort en veiligheid, en veel raamverkopers hebben financieringsmogelijkheden als u zich die niet van tevoren kunt veroorloven. Plus, met een verscheidenheid aan energiezuinige raamtypen en functies die nu op de markt beschikbaar zijn, zult u waarschijnlijk ook geld besparen op uw elektriciteitsrekeningen. Zeg me nu dat dat niet verfrissend is!

Onze Diensten