Laat het deurkozijn installeren: Welke kosten moeten worden berekend?

deurkozijn installeren kosten

Het deurkozijn is het deel van een deur dat stevig verbonden is met de muur. Het bewegende deel daarentegen wordt technisch correct "deurblad" genoemd. Terwijl de deurvleugels meestal worden geïnstalleerd door ze gewoon op hun plaats te hangen, vergt het deurkozijn veel meer installatie-inspanning. De kostencontrole-expert legt uit welke kosten te verwachten zijn bij de installatie van het deurkozijn.

Vraag: Hoeveel kost de installatie van het deurkozijn?

Kostencontrole-expert: Het maakt natuurlijk altijd een groot verschil welk type deur in welke breedte moet worden geïnstalleerd en of het kozijn van hout of staal is.

 • Lees ook - Hebben vliegschermen geïnstalleerd: welke kosten moeten worden verwacht?
 • Lees ook - Deuren laten installeren: Welke kosten veroorzaakt dat?
 • Lees ook - Hoe laat je deuren verlijmen: welke kosten moet je verwachten?
 • Lees ook - PVC ramen prijzen | Richtprijzen & nuttige informatie

Zo kunnen de kosten voor de installatie aanzienlijk variëren en kunnen uitgebreide noodzakelijke aanpassingen (bijv. aan de deurbreedte of -hoogte) de kosten aanzienlijk duurder maken.

Er moet eerst een onderscheid worden gemaakt tussen:

 • de installatie van een kozijn voor een binnendeur en
 • de installatie van een kozijn voor een buitendeur

Kozijnen voor binnendeuren

Allereerst is bij kozijnen voor binnendeuren de kostprijs van het kozijn zelf een vanzelfsprekendheid. Deze kosten zijn afhankelijk van zowel de wanddikte als het materiaal van het frame.

Voor niet-dragende wanden, die vaak 11,5 cm dik zijn, kunt u kosten berekenen van ongeveer 70 EUR tot 100 EUR voor een eenvoudig stalen kozijn voor standaard deurmaten, een houten kozijn kost ongeveer 80 EUR tot 180 EUR, afhankelijk van het ontwerp.

Bij dragende binnenwanden, die meestal dikker zijn, zijn de kosten voor het frame ook iets hoger. Stalen frames kosten dan ongeveer 90 EUR tot 100 EUR, houten frames kosten meestal tussen 120 EUR en 250 EUR, afhankelijk van het individuele ontwerp.

De kosten voor het benodigde installatiemateriaal liggen rond de 30 tot 40 EUR, voor de installatie zelf kan - afhankelijk van de individuele installatie-inspanning - tussen de 50 en 150 EUR worden gemaakt. Als er al grote aanpassingswerken of zelfs een muurdoorbraak nodig zijn om het deurkozijn te installeren, moeten er aanzienlijke extra kosten worden verwacht.

Kozijnen voor buitendeuren

Als een frame in een buitenmuur moet worden geplaatst, moet u al rekening houden met hogere kosten voor het frame vanwege de hogere wanddikte.

Voor stalen frames moet u de kosten schatten tussen ongeveer 90 EUR en 120 EUR, voor houten frames kunnen de kosten vaak tussen 200 EUR en 300 EUR liggen.

Ook hier komen de kosten voor kleine materialen bij, die met 40 tot 50 EUR bijna net zo hoog zijn als bij de installatie van een binnendeur. De kosten voor de installatie van het kozijn zijn echter al aanzienlijk hoger voor buitendeuren, namelijk 200 tot 300 EUR.

Zelfs in dit geval kunnen uitgebreide aanpassingsmaatregelen tijdens de installatie en het maken van muuropeningen de kosten nog steeds aanzienlijk duurder maken.

Voorbeeld kosten

We hebben een stalen frame voor een toegangsdeur geïnstalleerd in een buitenmuur van 28,5 cm dik. De deurbreedte is 95,9 cm en de hoogte is 210 cm.

WerkPrijs
Frame (materiaal)96 EUR
Montagemateriaal en bouwschuim45 EUR
Installatiekosten (werkprestaties)277 EUR
Totale kosten418 EUR

In dit voorbeeld werden de installatiekosten bepaald door het type kozijn en de deurmaat. De installatie-inspanning was gemiddeld, er waren geen grote aanpassingen nodig bij de installatie van de deur.

Vraag: Wat bepaalt de kosten voor de installatie van een deurkozijn?

Kostencontrole expert: Hier moet met een aantal zaken rekening worden gehouden:

 • de grootte van het deurkozijn (hoogte maal breedte van de deur)
 • de dikte van het deurkozijn (vanwege de gegeven wanddikte)
 • of het frame van hout of staal is gemaakt
 • of de wand nu dragend of niet-dragend is
 • of het nu gaat om een frame voor een binnendeur of een buitendeur
 • welke individuele installatie-inspanning wordt gegeven
 • of er extra aanpassings- of verbouwingswerkzaamheden moeten worden uitgevoerd (vaak in oude gebouwen en bij het veranderen van de deurbreedte)
 • of er eerst een muurdoorbraak moet worden gemaakt

Bij een goede kostenraming moet met al deze factoren rekening worden gehouden. De kosten voor de deurinstallatie kunnen daarom alleen in een specifiek individueel geval betrouwbaar worden ingeschat.

Vraag: Wat kost een muurdoorbraak?

Kostencontrole expert: Uiteraard is dit altijd afhankelijk van het type wand (dragend / niet-dragend) dat moet worden doorbroken en de gebruikte methoden.

Voor niet-dragende muren kunt u de kosten grofweg schatten op ongeveer 200 EUR per m² tot 400 EUR per m², plus bouwkundige kosten van 250 EUR tot 500 EUR indien nodig.

Als het een dragende wand is die doorbroken moet worden, moet u in ieder geval kosten verwachten tussen 500 EUR per m² en 700 EUR per m². In gecompliceerde gevallen kunnen de kosten echter aanzienlijk hoger liggen, tot 1.000 EUR per m² of zelfs 2.000 EUR per m² zijn in individuele gevallen heel goed mogelijk.

Onze Diensten