Een balkondeur laten installeren: welke kosten zijn er aan verbonden?

balkondeur laten installeren kosten

Een nieuwe balkondeur moet ook professioneel worden geïnstalleerd. In sommige gevallen kan dit een grote inspanning betekenen, maar de kosten zullen waarschijnlijk navenant hoog zijn. In het volgende interview zal de kostencontrole-expert u vertellen hoe hoog de installatiekosten voor individuele balkondeurmodellen kunnen zijn en waar ze van afhankelijk zijn.

Vraag: Wat zijn de installatiekosten voor balkondeuren?

Kostencontrole expert: Dit is volledig afhankelijk van het type balkondeur dat u hebt geïnstalleerd en de lokale omstandigheden en deurbreedte.

Er moet een onderscheid worden gemaakt tussen:

  • de installatie van eenvoudige kantel- en draaideuren
  • de installatie van hef- en schuifdeuren en
  • een installatie met eerder vereiste muuropening

Installeren van kantel- en draaideuren

Als er alleen een kantel- en draaideur moet worden geïnstalleerd (bijvoorbeeld bij het vervangen van een oude balkon- of terrasdeur door een nieuwe), hoeft u in de meeste gevallen alleen maar rekening te houden met kosten tussen 250 en 350 EUR.

Voor deuren met speciale veiligheidsvoorzieningen kunnen de kosten ook iets hoger uitvallen, en dat geldt ook als de balkon- of terrasdeur op een gecertificeerde manier moet worden geïnstalleerd. De hogere installatiekosten komen dan ook tot uiting in iets hogere installatiekosten.

Installeren van hef- en schuifdeuren

schuifdeur laten installeren
Een schuifdeur kost meestal meer dan een kanteldeur

Voor de installatie van een lift en schuifdeur moet u over het algemeen veel hogere kosten berekenen vanaf ongeveer 500 EUR. In het algemeen worden deze kosten echter berekend per lopende meter deurbreedte, zodat de kosten continu toenemen met toenemende deurbreedte.

In de praktijk liggen de gebruikelijke installatiekosten tussen de 800 EUR en 1.000 EUR. Moeilijke inbouwsituaties of een gecertificeerde installatie van deuren met speciale veiligheidskenmerken kunnen ook hier de kosten enigszins verhogen.

Installatie met eerder noodzakelijke muurdoorbraak

Als er bijvoorbeeld later een balkon wordt toegevoegd, worden de kosten voor de noodzakelijke muurdoorbraak op de plaats van de balkondeur toegevoegd. Er worden verschillende methoden gebruikt, meestal wandzagen, waardoor bijzonder nauwkeurige zaagsneden mogelijk zijn.

De kosten zijn afhankelijk van de uitgaven in het individuele geval, in het algemeen moet u rekenen met 300 EUR per m² tot 700 EUR per m². Daarnaast zijn er ook de kosten voor de noodzakelijke statische beoordeling vooraf (meestal tussen 250 en 500 EUR) en, indien nodig, de kosten voor extra noodzakelijke werkzaamheden in opdracht van de bouwkundig ingenieur.

Als de muurdoorbraak eerst moet worden gerealiseerd, moeten aanzienlijke extra kosten worden verwacht.

De kosten voor de balkondeur zijn niet in deze berekening opgenomen. Een overzicht van de kosten van balkondeuren vindt u hier.

Voorbeeld kosten

We hebben een balkon laten inbouwen aan onze gevelzijde en willen daar een eenvoudige kantel- en draaideur laten inbouwen om toegang tot het balkon te krijgen. Onze balkondeur krijgt twee vleugels en een totale breedte van 160 cm.

WerkPrijs
Kosten bouwkundig ingenieur450 EUR
Muurdoorbraak compleet1.580 EUR
Kosten balkondeur, kantel- en draaideur, dubbel blad860 EUR
Installatiekosten deur440 EUR
Totale kosten deurinstallatie met muurdoorbraak3.330 EUR

De kosten in dit kostenvoorbeeld hebben betrekking op de installatie van een specifieke balkondeur onder individueel bepaalde voorwaarden. In andere gevallen kunnen de kosten natuurlijk aanzienlijk variëren.

Vraag: Wat bepaalt de kosten voor de installatie van een balkondeur?

balkondeur laten installeren kosten
Een schuifdeur kost meestal meer dan een kanteldeur

Kostencontrole-expert: Dat is hier de doorslaggevende factor:

  • om welk type balkondeur het gaat (eenvoudige kantel- en draaideur of lift- en schuifdeur)
  • welke breedte de balkondeur heeft
  • hoe hoog de individuele installatie-inspanning is
  • of er eerst een muur moet worden doorbroken (massale stijging van de kosten)

In moeilijke installatiesituaties kunnen de kosten voor de installatie nog steeds aanzienlijk stijgen. Hiermee moet altijd rekening worden gehouden bij het ramen van de kosten en indien nodig moet een inspectie worden uitgevoerd door een deskundige om een realistische inschatting te krijgen van de mogelijke installatiekosten.

Onze Diensten