Elektrische rolluiken inbouwen - wat zijn de kosten?

Als bij de bouw van het huis niet aan rolluiken is gedacht, wil men later vaak alsnog rolluiken inbouwen. Bijzonder populair zijn de elektrisch bediende versies. De kosten van een dergelijke retrofit worden in detail toegelicht door de deskundige op het gebied van kostencontrole in dit interview.

Elektrische rolluiken inbouwen prijs

Vraag: Waarom juist elektrisch bediende rolluiken - wat zijn de voordelen?

Arenda expert: Enerzijds zijn er heel praktische redenen: vooral als u meerdere rolluiken in uw huis heeft, wat meestal het geval is, neemt u nauwelijks de moeite om ze regelmatig met de hand te openen en te sluiten. Bij bijzonder grote of hoge ramen kan dit vaak een merkbare inspanning betekenen.

Een elektrische bediening, vooral in combinatie met een afstandsbediening of een automatische bediening die meerdere rolluiken tegelijk kan openen en sluiten, biedt aanzienlijk meer comfort - en zorgt er ook voor dat rolluiken 's avonds daadwerkelijk worden gesloten en 's ochtends weer worden geopend en niet gewoon voor het gemak omhoog blijven staan.

Het is ook mogelijk om de tijden te programmeren via timers of om een Astro-besturingssysteem de rolluiken automatisch te laten openen en sluiten volgens de stand van de zon. Elektrische rolluiken kunnen ook worden aangesloten op domoticabedieningen en dus meestal gemakkelijk en rechtstreeks via tablet en smartphone worden bediend.

Elektrische rolluiken programmeren

Al deze bedieningsmogelijkheden zijn niet beschikbaar bij rolluiken met riem- of krukaandrijving. Daarnaast is er nog een ander belangrijk voordeel, namelijk op het gebied van inbraakbeveiliging: bij een elektrisch rolluik wordt de motor uitgeschakeld wanneer het gesloten is. Het is dan nauwelijks mogelijk om het rolluik tegen de weerstand van de blokkeermotor in omhoog te duwen. Dit vormt een moeilijk obstakel voor inbrekers om te omzeilen.

Als ook alle andere toegangswegen goed beveiligd zijn, zullen veel inbrekers terugschrikken en hun plan laten varen - het risico om bij de inbraak ontdekt te worden is dan gewoon te groot.

Elektrische rolluiken hebben dus meer dan één voordeel ten opzichte van de riemaangedreven versies - dit wordt echter altijd betaald met een aanzienlijk hogere prijs.

Vraag: Wat kosten elektrische rolluiken over het algemeen als ze achteraf worden ingebouwd?

Arenda-Experte: Dat is moeilijk te zeggen, want het hangt natuurlijk altijd af van de grootte en de uitrusting van het rolluik.

In de regel moet u echter rekening houden met ten minste 500 euro per rolluik. Bijzonder hoogwaardige rolluiken of rolluiken met speciale functies kunnen aanzienlijk meer kosten.

Daarnaast zijn er nog de installatiekosten.

Ter vergelijking: een handbediend rolluik voor gangbare raammaten kunt u meestal al vanaf 150 euro krijgen in een degelijke, kwalitatief aanvaardbare uitvoering.

De installatiekosten voor handbediende rolluiken zijn doorgaans ook wat lager dan voor elektrische rolluiken.

Een klein kostenvoorbeeld uit de praktijk:

Wij willen elektrische rolluiken laten inbouwen op de 5 ramen van onze benedenverdieping, plus nog een op onze balkondeur. We besluiten ze te laten bedienen met een radiografische afstandsbediening. De rolluiken zijn voorgemonteerde rolluiken.

.
Item Prijs
5 rolluiken met elektrische bediening, elektronische eindschakeling en radiografische afstandsbediening, raammaat 110 cm x 130 cm 2.560 EUR
Rolluik voor terrasdeur 180 x 230 cm, elektrische bediening, totaal620 EUR
Totale installatiekosten 2.100 EUR
Kosten voor elektricien 480 EUR
Totale kosten 5.760 EUR

Merk op dat dit slechts een enkel kostenvoorbeeld is voor een specifiek model rolluik in een specifiek ontwerp. De kosten kunnen in soortgelijke gevallen verschillen.

Uit ons kostenvoorbeeld blijkt echter al dat u wel degelijk een aantal kosten moet berekenen voor het inbouwen van elektrische rolluiken. Als we voor handbediende rolluiken hadden gekozen, hadden we ongeveer 1.500 tot 2.000 euro bespaard.

Vraag: Waarvan zijn de kosten voor rolluiken in het algemeen afhankelijk?

Kosten check expert: Over het algemeen hangt de prijs van elektrische rolluiken af van een paar factoren:

  • de grootte van het rolluik
  • het ontwerp van het rolluik en in het bijzonder het materiaal van het rolluikgordijn
  • het type aandrijving
  • het type controle

Speciale uitrusting kan ook een rol spelen in de prijs (bijvoorbeeld speciale kleurontwerpen). Daarnaast spelen ook de kosten voor de installatie van het rolluik een rol in de totale kosten van de retrofit.

Vraag: Welke materialen kunnen voor rolluiken worden gebruikt - en hoe groot zijn de prijsverschillen?

Kostencheck-Experte: In de regel worden de volgende materialen gebruikt voor het rolluikgordijn:

  • Plastic
  • Aluminium
  • Staal of roestvrij staal
goedkope pvc rolluiken

Plastic is de meest kosteneffectieve optie. Bij benadering kunt u de kosten van het rolluik berekenen op ongeveer 20 euro per m² tot 40 euro per m² rolluikoppervlak. Voor een rolluik van aluminium daarentegen moet u meestal meer dan 60 euro per m² rekenen.

Rolluiken van roestvrij staal zijn een bijzonder hoogwaardige variant; ze zijn bijzonder stabiel, inbraakwerend en duurzaam. Roestvrijstalen rolluiken zijn echter niet erg gangbaar. Dit komt ook door de hoge prijs - in veel gevallen kost het rolluikgordijn van roestvrij staal 400 euro per m² of zelfs meer. De andere rolluikonderdelen komen bij deze prijs.

Vraag: Dat is logisch. In hoeverre speelt de grootte van het rolluik een rol bij de prijs?

Kostencheck-Experte: Hoe groter of hoger het raam, hoe duurder het rolluik. Voor ramen van de gebruikelijke grootte liggen de prijzen echter meestal nog vrij dicht bij elkaar.

Hieronder vergelijken we de rolluikprijzen voor een gewoon raam, een raam van vloer tot plafond en een terrasdeur - dit zijn rolluiken met hetzelfde ontwerp maar verschillende afmetingen.

Raamafmeting Meer duur door
120 cm x 130 cm uitgangsprijs
110 cm x 230 cm (raam van vloer tot plafond) Raam van vloer tot plafond, 1,10 m x 2,30 m 80 EUR (26 %)
2 x 180 cm x 230 cm (dubbele terrasdeur) 150 EUR (50 %)

De grootte van het raamoppervlak kan dus altijd worden gebruikt om de prijsverschillen voor rolluiken in te schatten.

Vraag: Welke kosten moet je berekenen voor de rit?

rolluik installeren

Arenda-Experte: Dit hangt opnieuw af van het type schijf en de prestaties ervan.

In de meeste gevallen worden voor elektrische rolluiken zogenaamde buismotoren gebruikt. Riemwikkelmotoren worden meestal alleen gebruikt als een bestaand rolluik achteraf elektrisch moet worden uitgerust.

Voor buismotoraandrijvingen hangt de prijs voornamelijk af van de vereiste trekkracht van de aandrijving. In de regel moet u voor de elektrische aandrijving van een rolluik rekenen op ongeveer 150 tot 250 euro.

Voor extra timers en tijdschakelaars moet u rekenen op ongeveer 50 tot 100 EUR extra. Als het rolluik via een radiografische afstandsbediening moet worden bediend, moet u meestal rekenen met kosten van 200 tot 300 EUR voor de aandrijving.

Grotere rolluiken vereisen ook krachtigere aandrijvingen. In dit geval kunnen de kosten voor de aandrijving dus ook hoger uitvallen.

Vraag: Wat zijn de kosten voor rolluiken met zonne-aandrijving - en wat zijn de voordelen?

Arenda-Experte: Zonnedrives zijn zinvol wanneer het moeilijk is om stroomkabels te leggen in de buurt van het raam.

De zonnestralen op het in de rolluikkast geïntegreerde zonnepaneel zijn voldoende om voldoende energie te leveren voor het openen en sluiten van het rolluik.

In vergelijking met conventionele motoraandrijvingen moet u in de meeste gevallen echter rekenen op kosten van ongeveer 200 tot 300 euro. In ruil daarvoor bespaart u zich de moeite van het leggen van kabels in de buurt van het raam.

Vraag: Welke andere speciale voorzieningen zijn er voor elektrische rolluiken?

Arenda-Experte: Een belangrijke bijzonderheid op het gebied van rolluiken is inbraakbeveiliging. Hiervoor worden bijzonder stabiele rolluikpantsers en speciale motoren gebruikt.

Hier moet u echter rekening houden met aanzienlijke toeslagen. Voor bescherming van weerstandsklasse RC 2 moet u in de meeste gevallen ongeveer 200 EUR tot 300 EUR toeslag rekenen op een standaardrolluik.

Ook geïntegreerde insectenwerende rolgordijnen worden vaak als toebehoren aangeboden. Hier bedraagt de toeslag meestal 70 tot 120 euro.

In sommige gevallen kunnen afwijkende decors of kleuren voor het rolluikgordijn ook leiden tot toeslagen. Deze zijn echter zelden hoger dan ongeveer 20 tot 30 % van de rolluikkosten.

Vraag: Wat zijn de algemene kosten voor de installatie van een elektrisch rolluik?

elektrische rolluik kost

Arenda-Experte: Dit is ook moeilijk in het algemeen te zeggen - de installatiekosten spelen hier altijd een rol.

In het algemeen kunt u voor de installatie kosten verwachten tussen 300 en 400 euro. Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de installatie kan dit ook meer zijn.

Omgekeerd kunt u meestal lagere kosten verwachten als u meerdere rolluiken tegelijk laat plaatsen. In dat geval is het vaak mogelijk een vast tarief af te spreken voor de installatie van alle rolluiken.

Soms bieden dealers of fabrikanten van rolluiken ook gunstige vaste prijzen voor de installatie.

Vraag: Welke andere kosten kunnen tijdens de installatie ontstaan?

Arenda-Experte: Als u nog een elektricien nodig heeft om een leiding te leggen in de buurt van het raam, moet u meestal rekening houden met extra kosten van 100 tot 200 euro.

Er kunnen ook extra kosten zijn voor de elektricien om een timer of een regelsysteem te installeren.

Kiest u echter voor een rolluik op zonne-energie, dan vallen deze kosten altijd weg. In dit geval hoeft u geen elektriciteitsleiding in de buurt van het raam te laten aanleggen.

Als u meerdere rolluiken met één afstandsbediening wilt bedienen, hebt u een afstandsbediening met meerdere kanalen nodig. In de regel moet u een toeslag van ongeveer 40 tot 100 euro betalen voor een meerkanaalsregeling.

Onze Diensten